Šakinė sutartis pasmeigta ant šakių

Ringailė Gvildė
2021-05-06
Medikų interesams atstovaujančios profsąjungos susipyko, o dėl nesusikalbėjimo kaltina Sveikatos apsaugos ministeriją. Šakos kolektyvinė sutartis turi būti pasirašyta iki liepos pirmosios, tačiau profesinės sąjungos negeba susitarti dėl vieningų tikslų. L.S. pasiteiravo, dėl ko taip aršiai pykstamasi.
Šakinė sutartis pasmeigta ant šakių

Medicinos įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ ir Lietuvos greitosios medicinos pagalbos darbuotojų profesinė sąjunga „Solidarumas“ pirmininkė Jolanta Keburienė:

- Šią savaitę Sveikatos apsaugos ministerijoje vyko vadinamosios derybos dėl šakinės kolektyvinės sutarties. Tos profesinės sąjungos, kurios yra pasirašiusios dabar galiojančią šakinę sutartį, iki galo nepasako savo pozicijos. Jos ir dalyvauja derybose, ir nedalyvauja. Jų noras derėtis atskirai dėl tęstinumo, o visi kiti – kaip nori. Ministerija informavo, jog iš Vyriausybės gautas sprendimas derėtis tik dėl vienos šakinės sutarties, ne dėl kelių. Man toks sprendimas atrodo logiškas, nes įstaigų nėra tiek daug, šalis maža.
 
Jeigu būtų kelios sutartys, jos apskritai neturėtų vadintis šakos sutartimis, kuomet taikomos tik kažkokiai darbuotojų daliai. Ir taip profesinėse sąjungose nėra per daug narių, tai kaip čia kelios sutartys atrodys – trys plaukai ir penkios šukuosenos?.. Paskutinėmis žiniomis, kai kurios profesinės sąjungos kreipėsi Į Seimo Sveikatos reikalų komitetą sakydamos, jog yra ignoruojamos ir nežinia, kuo tas baigsis, bet kol kas visos profesinės sąjungos nesusivienija ir nesusitaria dėl vienos kolektyvinės sutarties.
Norima, kad ši sutartis galiotų visiems, ne tik ją pasirašiusiems ir priklausantiems profesinėms sąjungoms.


 
Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos valdybos pirmininkė Aldona Baublytė:

- Kol kas pristatyta tik bendroji dalis, kuri prieštarauja anksčiau mūsų pasirašytai sutarčiai, o mes norime, kad būtų dirbama jos pagrindu ir toliau. Pagaliau ir terminai spaudžia, pasirašyti turime iki valstybės biudžeto svarstymo, vėliausiai iki liepos pirmosios. O darbas dar tikrai nepradėtas, neturime daug reikalingos informacijos. Turime Vyriausybės kanclerės dokumentą dėl Nacionalinės sveikatos sistemos šakos kolektyvinės sutarties ir dėl Greitosios medicinos pagalbos šakos kolektyvinės sutarties sudarymo, šiandien jau pasikeitus SAM vadovei derybininkei, pasikeitė ir situacija. Kol vadovavo viceministrė Živilė Simonaitytė, regis, jau kalbėta dėl kelių sutarčių šakinių, o dabar vadovauja Danguolė Jankauskienė su Vyriausybės pavedimu pasirašyti tik vieną šakos kolektyvinę sutartį. Matome daug priešpriešų, tad nusprendėme eiti į kolektyvinį darbo ginčą dėl interesų nagrinėjimo.

 
Lietuvos slaugos specialistų organizacijos prezidentė Aušra Volodkaitė:

- Po antrojo mūsų susitikimo SAM aišku, kad niekas neaišku. Keturios profesinės sąjungos, kurios buvo pasirašiusios dabar galiojančią šakos kolektyvinę sutartį, kreipėsi į darbo ginčų komisiją, tai, matyt, visi derybiniai procesai dar lėčiau eisis. Jos mano turį teisę derėtis dėl šios sutarties pratęsimo, tačiau dabartinė ministerijos ir Vyriausybės pozicija aiški – visos profesinės sąjungos turi derėtis dėl vienos šakos kolektyvinės sutarties, o ne atskirais blokais.
 
Galbūt dabar galiojančios sutarties nurašyti ir nereikia, kažkam ji tiko, ja naudojosi. Vis dėlto, manau, kad turi būti užtikrinama kontrolė, kaip tos sutarties laikomasi. Tą galėtų daryti speciali monitoringo grupė. Pavyzdžiui, dabar darbo užmokesčio tvarka patvirtinta, užmokestis turi būti didinamas, bet viskas priklauso nuo finansavimo, nuo įstaigų vadovų geranoriškumo ir ne visose įstaigose tas darbo užmokestis buvo keliamas tokia apimtimi, kokia buvo sutarta. Slaugytojai buvo apeinami, darbo užmokestis jiems buvo didinamas mažesniu procentu, to būti neturėtų ir šie saugikliai turėtų atsirasti naujoje sutartyje.
Geriausia būtų visą sutartį nuodugniai peržiūrėti ir patobulinti pagal tai, kas aktualu šiandien, juolab, kad pandemija išbalansavo sveikatos sistemą ir ji greitai nesibaigs.

 

Lietuvos profesinių sąjungų federacijos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis:

- Keturios dabartinę sutartį pasirašiusios profesinės sąjungos norėtų turėti monopolį ir aiškina, kad galima turėti kelias kolektyvines sutartis vienoje šakoje. Vyriausybė nurodė pasirašyti vieną. Tai Labanauskas ir KO nori išsaugoti savo pozicijas, tik pratęsti sutartį be jokių atnaujinimų. Neturi būti pasislėpusių partizanų, kas labiau patiko ankstesniam ministrui, kam buvo reiškiamos simpatijos. Teisingiausia pasiūlymus pateikti visoms profesinėms sąjungoms ir įsitraukti į tą naujos sutarties kūrimo ar tobulinimo procesą. Ministerija liepia suformuot vieningą nuomonę, bet nėra taip lengva, kai tokios priešpriešos ir tam tikrų asmenų užsispyrimas.
 
Labanauskas nubėga pasipasakoti opozicijai, Karbauskis kažkodėl socialiniuose tinkluose paskelbia, kad visos profesinė sąjungos telkiasi aplink valstiečių partiją – nė velnio nesitelkia ir nesiruošia.
Ir pridursiu, dabartinė sutartis netinkama, ji vietom baisoka ir net ydinga, pataikaujanti darbdaviui. Bet kažkaip tartis reikės. 


 
Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas prof. Liutauras Labanauskas:

- Tai, kas vadinama derybomis nėra derybos. Tos derybos neprasidėjo numatytu laiku su mūsų keturiomis, ankstesnę sutartį pasirašiusiomis, profesinėmis sąjungomis, nors atrodo, kad kovą buvome sutarę dėl kelių šakinių sutarčių pasirašymo. Įstatymai nereglamentuoja, kad privalo būti viena, ne kelios sutartys. Jau dabar veikia dvi sutarys, mūsų ir biudžetinių įstaigų. Seimo Sveikatos reikalų komitetas turėtų įsikišti, nes dabar mes tik diskutuojame pavėjui ir vapam.




Komentaras
Viceministrė Danguolė Jankauskienė:


- Sveikatos apsaugos ministerijos pozicija aiški. Prisistatė devynios profesinių sąjungų organizacijos Vyriausybei ir visus juos priėmėme į derybas, nes visos jos yra viena šalis. Joms reikia turėti vieningus reikalavimus, bet jie nesugeba susitarti tarpusavyje. Keturios profesinės sąjungos, kurios prieš tai buvo pasirašiusios šakos kolektyvinę sutartį, reikalauja, kad ji būtų pratęsta. Kitos penkios, kad būtų daroma viskas kitaip. Buvome susitikę jau keturis kartus ir visą laiką malamės tuose pačiuose vandenyse. Negana to, kad jie nesusitaria, dar ministerija skundžia Seimo Sveikatos reikalų komitetui, opozicijai, buvusiems valdantiesiems, kad mes nepalaikome vienų iš jų. Mes turime Vyriausybės įgaliojimą pasirašyti tik vieną šakos sutartį ir to laikomės. Kol kas profesinės sąjungos pačios vilkina procesą, patys muša – patys rėkia.
 
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris