„Ne­iš­gy­ve­nau vi­so­mis li­go­mis ser­gan­čio re­zi­den­to sin­dro­mo“

Ringailė Gvildė
2020-08-14
VUL San­ta­ros kli­ni­kų vy­res­ny­sis pil­vo chi­rur­gi­jos gy­dy­to­jas re­zi­den­tas Au­gus­ti­nas Bau­šys (28 m) sa­ko, jog džiau­gia­si pa­se­kęs tė­čio pė­do­mis. Vi­sa­da yra ko pa­klaus­ti pa­ta­ri­mo, o nuo ma­žu­mės klau­san­tis apie li­gas buvo lengviau perprasti chirurginio darbo virtuvę.
„Ne­iš­gy­ve­nau vi­so­mis li­go­mis ser­gan­čio re­zi­den­to sin­dro­mo“

- Pas­ta­ruo­ju me­tu svei­ka­tos ap­sau­gos sek­to­rius links­niuo­ja­mas iš vi­sų pu­sių - pik­ti­nan­tis strin­gan­čia e.svei­ka­tos sistema, ne­ga­lė­ji­mu pa­tek­ti pas gy­dy­to­jus. Kaip jums at­ro­do, o kam vis dar ski­ria­ma per ma­žai dė­me­sio?

- Pas­ta­rą­jį pus­me­tį įpra­to­me gy­ven­ti ne­stan­dar­ti­nė­mis są­ly­go­mis, tad ne­nuos­ta­bu, kad da­bar dė­me­sys su­kon­cen­truo­tas į pan­de­mi­ją. Ta­čiau ma­nau, kad svei­ka­tos sis­te­mo­je yra vis dar per ma­žai in­ves­tuo­ja­ma į jos dar­buo­to­jus, per­so­na­lą. Tu­riu gal­vo­je įvai­rių mo­ky­mų fi­nan­sa­vi­mą, iš­vy­kų, sta­žuo­čių už­sie­nio li­go­ni­nė­se ga­li­my­bes, to­bu­lė­ji­mą pro­fe­si­nė­je plot­mė­je. Taip pat vi­suo­met rei­kia ir rei­kės ne­men­ko dė­me­sio mo­der­nios įran­gos li­go­ni­nė­se fi­nan­sa­vi­mui, nes me­di­ci­ni­nės tech­no­lo­gi­jos vys­to­si spar­čiai bei kai­nuo­ja vis bran­giau. La­bai no­rė­tų­si di­des­nio bio­me­di­ci­nos moks­lų ir ypač kli­ni­ki­nių ty­ri­mų fi­nan­sa­vi­mo, nes vi­sos mo­der­ny­bės ir nau­ji gy­dy­mo me­to­dai glau­džiai su­si­ję su moks­lu. Bet to­bu­lin­ti vi­sa­da bus ką. 

Ra­jo­ni­nės li­go­ni­nės tu­rė­tų im­tis ini­cia­ty­vos ir re­zi­den­tus vi­lio­ti at­vyk­ti sa­va­no­riš­kai, pa­siū­ly­da­mos jiems ge­ras dar­bo są­ly­gas, at­ei­ties per­spek­ty­vas. Tik­riau­siai są­ly­gos, ku­rios siū­lo­mos da­bar, nė­ra to­kios pa­trauk­lios, kad jau­nas žmo­gus vyk­tų į pe­ri­fe­ri­ją.


- Re­zi­den­tų ir gy­dy­to­jų spe­cia­lis­tų trū­ku­mas ra­jo­nuo­se yra dar vie­nas svei­ka­tos sis­te­mos so­pu­lys. Ar ma­to­te spren­di­mų va­rian­tų? Ko­dėl re­zi­den­tai ne­no­ri į ra­jo­nus?
- Ne­ma­nau, kad bū­tų pro­tin­ga re­zi­den­tus pri­vers­ti­nai grą­žin­ti į ra­jo­nų li­go­ni­nes. Pir­miau­sia dėl to, kad ap­skri­tai yra ne­man­da­gu žmo­nėms nu­ro­di­nė­ti, kur jiems mo­ky­tis, dirb­ti ir gy­ven­ti. Tai tu­ri vyk­ti lais­va va­lia, nes pri­vers­ti­niai pa­sky­ri­mai pri­me­na so­viet­me­tį. Ne vi­sa, bet da­lis re­zi­den­tū­ros ga­lė­tų vyk­ti ra­jo­nų li­go­ni­nė­se, ypač, jei­gu ta li­go­ni­nė at­ei­ty­je re­zi­den­tą ma­ty­tų kaip sa­vo dar­buo­to­ją. Ko­dėl ne vi­sa re­zi­den­tū­ra? To­dėl, kad jos me­tais la­bai svar­bu pa­ma­ty­ti vi­so­kių pa­to­lo­gi­jų, su­dė­tin­gų at­ve­jų, ku­rie, kaip ži­nia, yra su­kon­cen­truo­ti uni­ver­si­te­ti­nė­se li­go­ni­nė­se.

Ra­jo­ni­nės li­go­ni­nės tu­rė­tų im­tis ini­cia­ty­vos ir re­zi­den­tus vi­lio­ti at­vyk­ti sa­va­no­riš­kai, pa­siū­ly­da­mos jiems ge­ras dar­bo są­ly­gas, at­ei­ties per­spek­ty­vas. Tik­riau­siai są­ly­gos, ku­rios siū­lo­mos da­bar, nė­ra to­kios pa­trauk­lios, kad jau­nas žmo­gus vyk­tų į pe­ri­fe­ri­ją. Jo­kia pa­slap­tis, kad re­zi­den­tai daž­nai ku­ria šei­mas su ki­tais me­di­kais, to­dėl rei­kė­tų į tai at­si­žvelg­ti. Aš bū­da­mas ra­jo­ni­nės li­go­ni­nės va­do­vas į to­kias jau­nų me­di­kų šei­mas ir tai­ky­čiau­si. Rei­kė­tų kvies­ti at­lik­ti ir va­sa­ros prak­ti­kas, siū­ly­ti sti­pen­di­jas stu­di­jų me­tu ir pa­na­šiai. Vis dėl­to, jei­gu re­zi­den­tui at­vyk­ti į ra­jo­ną ne­bus fi­nan­siš­kai pa­trauk­lu, jau­nų spe­cia­lis­tų trū­ku­mas ra­jo­nuo­se ir to­liau iš­liks.

- Pa­si­rink­da­mas ab­do­mi­na­li­nę chi­rur­gi­ją, se­kė­te tė­čio Ri­man­to Bau­šio pė­do­mis...
- Tik­rai taip, ma­no tė­tis yra pil­vo chi­rur­gas. Man pa­si­se­kė, nes va­sa­ro­mis su juo at­lik­da­vau prak­ti­kas, dir­bau slau­gy­to­jo pa­dė­jė­ju ope­ra­ci­nė­se, tad ma­čiau vi­są chi­rur­gi­nę kas­die­nio dar­bo vir­tu­vę. Man vi­suo­met at­ro­dė, jog tai - pla­ti ir įdo­mi me­di­ci­nos sri­tis, gy­dan­ti di­de­lį spek­trą li­gų. Be to, ši sri­tis tu­ri ben­drą chi­rur­gi­jos ža­ve­sį dėl di­na­mi­kos ir grei­to re­zul­ta­to, kai pa­cien­tas at­vyks­ta ser­gan­tis, o na­mo iš­lei­džia­mas jau svei­kas ar­ba sveiks­tan­tis. Ab­do­mi­na­li­nė chi­rur­gi­ja de­ra su ma­no bū­do sa­vy­bė­mis, man pa­tin­ka grei­tai pa­sie­kia­mas re­zul­ta­tas.
Tė­tis bei ki­ti ko­le­gos ma­ne jau se­niai įspė­jo, kad ši pro­fe­si­nė kryp­tis tik­rai su­dė­tin­ga, rei­ka­lau­jan­ti emo­ci­nių re­sur­sų. Bet jis, tu­rė­da­mas jau di­de­lę dar­bo pa­tir­tį, ne­no­rė­tų keis­ti sa­vo sri­ties į ki­tą.

- O pa­ta­ri­mų iš tė­čio gau­na­te?
- Be abe­jo­nės. Su­si­ti­kę ne­re­tai ap­ta­ria­me įvai­rias kli­ni­ki­nes si­tu­a­ci­jas, nau­jas gy­dy­mo ten­den­ci­jas, stra­te­gi­jas. Bū­na, kad dis­ku­tuo­jant po­žiū­riai ir iš­si­ski­ria, bet man sma­gu, kad šei­mo­je yra toks ar­ti­mas žmo­gus, dir­ban­tis to­je pa­čio­je sri­ty­je, ir vi­suo­met tu­riu ga­li­my­bę kreip­tis pa­ta­ri­mo. Kol kas kon­ku­ren­ci­jos iš tė­čio pu­sės ne­jau­čiu ir jam dar ne­si­jau­čiu kon­ku­ren­ci­ją su­da­ran­tis. (Šyp­so­si.). O ir ben­drai ne­ma­nau, kad chi­rur­gi­jo­je ver­ta kon­ku­ruo­ti. Tai - pro­fe­si­ja, ku­rio­je re­zul­ta­tą ga­li pa­siek­ti tik dirb­da­ma kar­tu su ko­man­da.

- Ir taip ne­leng­va chi­rur­go pro­fe­si­ja, at­ro­do, ta­po dar ir pa­vo­jin­ga tei­siš­kai. Įvy­kus ne­lai­mei, tei­sia­mas gy­dy­to­jas... Tai ne­ver­čia su­dve­jo­ti kar­je­ros pa­si­rin­ki­mu?
- To­kie at­ve­jai yra skau­dūs chi­rur­gų ben­druo­me­nei. Di­džia­jai dau­gu­mai chi­rur­gų su­si­da­rė įspū­dis, jog dir­da­mi kas­die­nį dar­bą ri­zi­kuo­ja­me bū­ti pa­trauk­ti bau­džia­mo­jon at­sa­ko­my­bėn, pra­ras­ti dar­bą, prak­ti­ką. Nė­ra nė vie­no chi­rur­go, ku­ris ei­da­mas ope­ruo­ti tu­rė­tų in­ten­ci­ją pa­kenk­ti pa­cien­tui. By­li­nė­ji­ma­sis tarp gy­dy­to­jo ir pa­cien­to yra prak­ti­kuo­ja­mas Va­ka­rų ša­ly­se, o ka­dan­gi Lie­tu­va - va­ka­rė­jan­ti vals­ty­bė, rei­kia tu­rė­ti min­ty­je, kad bus ir ne­ma­lo­nių pa­da­ri­nių. Ta­čiau mū­sų tei­si­nė sis­te­ma tu­rė­tų už­tik­rin­ti, kad pro­fe­si­nės klai­dos nė­ra da­ro­mos ty­čia ar ne­ky­la dėl gru­baus ap­lai­du­mo ir tuo­met gy­dy­to­jas ne­tu­rė­tų už jas at­sa­ky­ti pa­gal bau­džia­mą­ją tei­sę. Tai tu­rė­tų bū­ti spren­džia­ma ci­vi­li­zuo­čiau.
At­ve­jai, kai tei­sia­mi me­di­kai, ne­su­tei­kia sau­gu­mo jaus­mo, bet, ne­pai­sant to, aš kar­je­ros pa­si­rin­ki­mu ne­su­dve­jo­jau.

- Re­zi­den­tū­ro­je ten­ka ne­ma­žas krū­vis – mo­ky­tis ir dirb­ti vie­nu me­tu. Spė­ja­te su­sek­ti vi­sas chi­rur­gi­jos ak­tu­a­li­jas, nau­jie­nas?
- Di­de­lę lai­ko da­lį in­ves­tuo­ju į mo­ky­mo­si pro­ce­są ir ste­biu, ką chi­rur­gi­jo­je pa­sie­kė šian­die­nis moks­las. Tie­sa, gi­lin­tis į tai ten­ka ne dar­bo me­tu, o lais­vu lai­ku. Ta­čiau man ir dau­gu­mai ko­le­gų chi­rur­gi­ja nė­ra tik dar­bas ar pra­gy­ve­ni­mo šal­ti­nis, o gy­ve­ni­mo bū­das. Daug jau­nų ko­le­gų lais­vu lai­ku gi­li­na­si į sa­vo sri­tį pa­pil­do­mai, ypač, jei­gu tu­ri am­bi­ci­jų su­kur­ti ge­rą pa­grin­dą kar­je­rai. Tuo ir guo­džiuo­si – ne aš vie­nas toks.

- Kar­tais re­zi­den­tai juo­kau­ja, jog mo­ky­da­mie­si apie tam tik­ras li­gas vi­so­mis jo­mis ir per­ser­ga...
- Man taip nie­ka­da ne­bu­vo, bet tik­riau­siai dėl to, kad au­gau me­di­kų šei­mo­je. Apie li­gas klau­siau­si nuo ma­žu­mės, tad man ne­bu­vo ži­nių šo­ko stu­di­juo­jant. Ne­iš­gy­ve­nau vi­so­mis li­go­mis ser­gan­čio re­zi­den­to sin­dro­mo.

- As­me­ni­niam gy­ve­ni­mui lai­ko lie­ka?
- Lie­ka, spė­jau jau ir šei­mą su­kur­ti, duk­ry­tei jau vie­nuo­li­ka mė­ne­sių. Kaip tik da­bar fo­ne ir siau­tė­ja tas ma­no au­gan­tis as­me­ni­nis gy­ve­ni­mas. Da­bar lais­va­lai­kį ski­riu šei­mai, se­niau ras­da­vau lai­ko ir spor­tui. Sa­ky­čiau, man pa­si­tei­si­na ta tai­syk­lė, kad kuo dau­giau vis­ko vei­ki, tuo dau­giau ir spė­ji gy­ve­ni­me.    

 Dosjė:

• Iš­si­la­vi­ni­mas: 2019m. – me­di­ci­nos dok­to­ran­tū­ros stu­di­jos, VU MF. Nuo 2016 m. – Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos re­zi­den­tū­ra, VU MF.
• 2017–2018 m. – kli­ni­ki­nis ir moks­li­nis ben­dra­dar­bis, Gra­co me­di­ci­nos uni­ver­si­te­tas, Pil­vo ir Transp­lant-chi­rur­gi­jos cen­tras.
• Nuo 2017 m. – Eu­ro­pos chi­rur­gų on­ko­lo­gų drau­gi­jos, Jau­nų­jų chi­rur­gų ir Alum­nų klu­bo at­sto­vas Lie­tu­vai.
• Nuo 2016 m. – lek­to­rius,VU MF, Pa­to­lo­gi­jos, teis­mo me­di­ci­nos ir far­ma­ko­lo­gi­jos ka­ted­ra. 

 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

      Budinti vaistinė


      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

      Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

      Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
      Pavėlavęs perspaudų rinkinys
      Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

      Naujas numeris