Neįgalieji – neatrastas darbdavių lobis

Greta Vanagienė
2019-04-05
Iš ES į Lietuvą atskriejo strėlė, pranešdama apie prastus neįgaliųjų užimtumo rodiklius. Priminimas apie neišnaudotą vertingų žmonių potencialą, sujudino sociologus – neįgalieji garsėja, kaip lojalūs darbdaviams, ne taip dažnai keičiantys darbo vietas, motyvuoti, atsakingi darbuotojai – tad daugiau sąmoningumo, psichologinės pagalbos ir neįgalieji ras savo vietą po saulę. 
Neįgalieji – neatrastas darbdavių lobis
Prekybos tinklas „Rimi“ jau daugiau nei dešimtmetį vykdo žmonių su negalia integracijos programą. Šiuo metu administracijoje, prekybos salėse dirba per 160 žmonių, turinčių fizinę ir protinę negalią.

Faktai
Pernai spalio 1 d. Užimtumo tarnyboje buvo registruota 10,1 tūkst. darbo ieškančių neįgaliųjų. Daugiausia jų didžiuosiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje – 2,2 tūkst., Kaune – 1,9 tūkst., Šiauliuose – 1,4 tūkst., Panevėžyje – 1 tūkst.
2018 m. sausį–rugsėjį Užimtumo tarnyboje registravosi ir paslaugomis naudojosi 7,9 tūkst. neįgaliųjų – 3,6 tūkst. negalią turinčių klientų suteiktas užimtumas.
Neįgaliųjų gretose paklausiausios – apskaitininko, pagalbinio virtuvės darbuotojo, prekybos salės darbuotojo, manikiūrininko, slaugytojo padėjėjo, siuvimo operatoriaus profesijos.


Pirma – švietimas

Šių metų Europos Komisijos Lietuvai skirtoje šalies ataskaitoje pažymėta, kad negalią turinčių asmenų užimtumo rodikliai yra prastesni nei ES vidurkis. Nors įsidarbinimo galimybės dirbti galintiems ir norintiems neįgaliesiems gerėja, jų dar yra nedaug. Taip pat pažymima, kad neįgaliųjų skurdo rizika yra viena didžiausių ES ir toliau didėja, o gebėjimų stoka ir menkas profesinės reabilitacijos veiksmingumas yra dvi pagrindinės neįgaliųjų integracijos į darbo rinką kliūtys.
Pasak Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkės Rimantės Šalaševičiūtės, siekdami palengvinti neįgaliųjų integraciją į darbo rinką ir įdiegti veiksmingą socialinės ekonomikos sistemą visų pirma turime pradėti nuo investicijų švietimo sistemoje.
 
„Šiandien kiekvieno asmens pagrindas darbo rinkoje yra jo žinios ir gebėjimai. Todėl kalbėdami apie negalią turinčių asmenų didesnę integraciją į darbo rinką, turime kabėti apie jų pasirengimą - pritaikyti mokomąsias priemones, darbo vietą, aplinką, taip pat dirbti su mokytojais ir darbdaviais“, - sako R.Šalaševičiūtė.
„Siekiame, kad darbdaviai turėtų galimybę investuoti lėšas į darbuotojų kvalifikacijos kėlimą arba perkvalifikavimą bei mokymą ir jeigu pagal susitarimą pasiekiami nustatyti rezultatai – pavyzdžiui, darbuotojas išlaikoma darbo rinkoje ne mažiau nei 12 mėnesių, tuomet valstybė galėtų grąžinti investuotas lėšas“, - teikia siūlymą socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė.
 
Padeda atvejo vadybininkai
Užimtumo tarnybos prie Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė spaudai Milda Jankauskienė įsitikinusi, kad šiandien negalią turintiems asmenims labiausiai reikalinga psichologinė pagalba prisitaikant prie socialinės aplinkos, todėl tam padeda atvejo vadybininkai, kurie sprendžia integracijos į darbo rinką kliūtis.
 
„Negalią turintys žmonės susiduria su didesne diskriminacija darbo rinkoje ir socialine atskirtimi, turi daugiau socialinių ir psichologinių problemų, todėl integruojantis į darbo rinką jiems reikalinga kitokia pagalba. Vadovaujantis kitų šalių, ypač Estijos, patirtimi, bendradarbiaujant su nevyriausybinėmis organizacijomis, didžiuosiuose Lietuvos miestuose veikiančiose užimtumo tarnybose neįgaliesiems pradėtos teikti specializuotos sudėtinės paslaugos. Su šia tiksline grupe dirba specifines žinias turintys ir profesionalią pagalbą gebantys suteikti Užimtumo tarnybos specialistai, kurių pagrindinis uždavinys yra padėti klientui įveikti jį supančius barjerus, didinti gebėjimus ir sėkmingai juos pritaikyti darbo rinkoje“, – sako L.Valalytė.
 
Prioritetai buvo kitur
Prekybos tinklas „Rimi“ jau daugiau nei dešimtmetį vykdo žmonių su negalia integracijos programą. Šiuo metu administracijoje, prekybos salėse dirba per 160 žmonių, turinčių fizinę ir protinę negalią.

„Vasario mėnesį buvome pakviesti pristatyti neįgaliųjų įdarbinimo „Rimi“ patirtį tarptautiniame „Įvairovės chartijų“ atstovų suvažiavime Madride. Į renginį susirinkusios didžiosios Europos kompanijos prisipažino, tik dabar atsigręžiančios į darbuotojų su negalia įdarbinimo problemą, nes lig šiol didžiausią dėmesį teikė kitiems prioritetams, pavyzdžiui, lyčių lygybės klausimams spręsti“, - teigia prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Buivydienė.
 
Prekybos tinklo atstovė sako, kad žmonių su negalia įdarbinimas vis dėlto reikalauja nemažo pasiruošimo.
„Mes nuolat mokomės ir tobulėjame kartu su darbuotojais. Natūralu, kad iškyla ir komunikacijos iššūkių, ir infrastruktūros pritaikymo klausimų. Vis dėlto šiandien jau kiekviena nauja „Rimi“ parduotuvė yra statoma galvojant apie tai, kad ji būtų patogi ir pritaikyta visiems, taip pat ir darbuotojams su negalia.“
G.Buivydienė džiaugiasi, kad pirkėjai neįgaliuosius priima teigiamai – sulaukia daug gražių atsiliepimų, padėkų, o parduotuvėse dirbantiems kurtiesiems pirkėjai parašo padėkos žodžius ant kasos kvito, padovanoja gėlių ar šokoladą.
 

Reikėjo apsiprasti
Dvyliktus metus prekybos centre „Rimi“ kainodaros asistentu dirbantis neįgalusis Kęstutis Gumbrys pasakoja, kad nors darbo pradžioje reikėjo įgyti daugiau pasitikėjimo savimi ir drąsos, įsilieki į kolektyvą padėjo tolerantiškas ir geranoriškai nusiteikę kolegos.
„Iš pradžių gal kiek jautėsi, kad kolektyve esu kitoks, reikėjo laiko apsiprasti, prisiderinti, bet darbe iki šiol nepatiriu sunkumų, negaliu atsidžiaugti aplinkinių draugiškumu“, - džiaugiasi vyras, kartą per savaitę susirinkimo metu kolektyvo nariams pravedantis ir trumpą gestų kalbos pamokėlę.

 
Komentaras
VU Filosofijos fakulteto Socialinio darbo katedros dėstytoja dr. doc. Eglė Šumskienė:

- Kiekvienu atveju, ar tai būtų sveikas ar neįgalus, visų pirma reikia žiūrėti žmogaus gebėjimų būtent tai darbo vietai.
Dažnai neįgalieji garsėja kaip lojalūs darbdaviams, ne taip dažnai keičia darbo vietas, yra prieraišūs prie kolektyvo ir aplinkos, taip pat motyvuoti, atsakingi. Esama ir įvairių apmokymų, kvalifikacijos kėlimo kursų, kur neįgalieji gali įgyti tam tikrą specialybę ir integruotis. Visi psichologiniai barjerai yra greitai išsprendžiami, sunkiausias pirmasis žingsnis - išdrįsti ateiti dirbti, įdrįsti priimti kitokį darbuotoją.
Iš esmės nei darbuotojui, nei darbdaviui neturėtų būti jokio skirtumo, jei darbuotojas turi psichikos diagnozę, jei reguliariai lankosi pas specialistus, vartoja gydytojo nurodytus vaistus.“


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris