Narkotikų dekriminalizacija – žingsnis legalizavimo link?

Lukas Paškevičius
2021-05-10
Seime pagreitį įgauna narkotinių medžiagų dekriminalizacijos projektas. Valdantieji siūlo, „žolės“ parūkusių jaunuolių nekišti už grotų. Opozicija gi klausia, kodėl įstatyme įrašyta galimybė perdirbti ir gaminti mažo kiekio narkotines medžiagas – ar taip nėra žengiamas žingsnis legalizavimo link?
Narkotikų dekriminalizacija – žingsnis legalizavimo link?
Laisvės partijos iniciatyva panaikinti baudžiamąją atsakomybę už mažo kiekio visų narkotinių medžiagų turėjimą be tikslo jas platinti Seime pralaužė ledus.

Pradėjo nuo nekaltos „žolytės“

Reabilitacijos centro „Naujas gyvenimas“ įkūrėjas ir direktorius Marius Balčiūnas pasakoja, kaip iš sportiško jaunuolio, kuris visada vaikė narkomanus, prieš 8 metus tapo jų bendruomenės dalimi: „Narkotikų pirmą kartą pabandžiau penkiolikos metų. Tai buvo amfetaminas, vėliau su draugais pradėjome rūkyti „žolę“. Mokykloje mėgau sportą, buvau pasiekęs neblogų rezultatų. Tuo metu net gainiojau narkomanus, nes maniau, kad tai – baisūs žmonės, kurių reikia vengti. Ir niekada negalėjau pagalvoti, kad būsiu tarp jų.“

 
Pašnekovas prisimena, jog net pradėjęs vartoti jis savęs nelaikė narkomanu, tačiau sustoti buvo sudėtinga.
„Vakarėliai, draugų kompanija... Galiausiai mano gyvenimas pradėjo ristis vis žemyn. Bandžiau save pateisinti. Šiandien galiu pasakyti, kad narkomanija ar alkoholizmas yra neigimo ligos, nes tu visada rasi kaltą žmogų, priežastis. Aš sakiau, kad narkomanai tai yra tie, kurie narkotikų važiuoja pirkti į taborą. Taip teisinau save. Bet bėgant laikui ir pats tai pradėjau daryti. Tuo metu galėjau padaryti bet kokį nusikaltimą, kad tik gaučiau pinigų poreikiui pateisinti“, – prisimena M.Balčiūnas.
 

Vyras pastebi, kad dažniausiai reabilitacijos centre atsiduriantys asmenys pradėjo nuo „nekaltos žolytės“, o išsikapstyti pavyksta vienetams.
„Žolė – baisus narkotikas. Ji visai kitokia, nei buvo prieš keturiolika metų, nes dabar mums atveža žmones, kurie iš proto kraustosi, suserga šizofrenija, atsiranda emocinis bukumas.“
 
Skinasi kelią Seime
Išgirdęs apie Seime prasidėjusias narkotikų dekriminalizacijos diskusijas M.Balčiūnas sako tam griežtai nepritariantis ir siūlo pradėti nuo švietimo: „Nepalaikome nei narkotikų dekriminalizavimo, nei kanapių legalizavimo. Visuomenę reikia šviesti. Manau, kad mokyklose turėtų būti privalomai pasakojama apie narkotikų daromą žalą, rodomos tikros nelaimingos istorijos, ką mes šiandien ir darome.“
Kiek kitokią nuomonę turi buvusi Respublikinio priklausomybių ligų centro darbuotoja, įstatymų pakeitimus siūlanti Laisvės frakcijos Seime narė Morgana Danielė. Ji įsitikinusi, jog dabar taikomos bausmės ne tik nepadeda, bet daro žalą visuomenei.
 

„Šiuo metu Lietuvoje turime teisinį reguliavimą, kuris niekaip neatitinka proporcingumo ir teisingumo principų. Baudos, kurios taikomos už nedidelių narkotinių medžiagų kiekių turėjimą, yra per didelės ir nepasiekia tikslo. Bausmės net daro žalą visuomenei. Taigi, reikia keisti tokią tvarką. Visgi, bausmė po pakeitimų liktų. Tačiau pagrindinis tikslas yra kreipti žmones pas specialistus, jį ir bandome pasiekti“, – sako Seimo narė Morgana Danielė.

 
Kai prieš trejus metus Lietuvoje buvo balsuojama dėl 2018-2028 m. ilgalaikės narkotikų, tabako, alkoholio kontrolės ir vartojimo prevencijos programos, kurioje numatyta įgyvendinti dekriminalizaciją, ją palaikė tiek valdantieji, tiek opozicijos atstovai. Vienintelė pasisakiusi prieš buvo Seimo narė „valstietė“ Agnė Širinskienė. Jos manymu, dabartinė bausmių sistema veikia efektyviai, o pakeitimams trūksta argumentų.
 
„Teisininkai pastebi, kad baudos už narkotinių medžiagų vartojimą būtų sulyginamos su baudomis už alkoholio vartojimą viešoje vietoje. Sakoma, kad bus mažiau kalėjime žmonių. Kaip gali būti kitaip? Pavyzdžiui, jei vagystes ar žmogžudystes dekriminalizuotume, irgi tokių asmenų kalėjimuose nebūtų. Be to, yra siūlomas „vilkas ėriuko kailyje“, nes pataisos kalba ne tik apie narkotinių medžiagų vartojimo, bet ir gamybos bei perdirbimo dekriminalizavimą“, – įsitikinusi Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotoja.

 
Susipešė dėl baudų
Pagrindinis Seimo komitetas, spręsiantis klausimą dėl galimybės dekriminalizuoti narkotines medžiagas, yra Teisės ir teisėtvarkos. Procese taip pat dalyvauja ir Sveikatos reikalų bei Žmogaus teisių komitetai. Pastarajame praėjusią savaitę narkotinių medžiagų dekriminalizacijos projektas sutiktas skirtingomis nuotaikomis. Nors komiteto nariai teigė palaikantys idėją, diskusijų sukėlė numatomi baudų už nusižengimą dydžiai.
 
M.Danielės projekte siūlomos baudos yra nuo 20 eurų už pirmąjį nusižengimą, o už pakartotinį – maksimalus baudos dydis siektų iki 100 eurų. Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narys Tomas Bičiūnas sakė netikintis, kad tokie menki dydžiai yra adekvatūs. Anot jo, baudos turėtų prasidėti bent nuo 2 tūkst. eurų.

Po ilgų diskusijų komitete neradus bendro sutarimo, nuspręsta Seimui konkretaus komiteto siūlymo neteikti. Todėl baudų dydžių klausimas lieka atviras ir bus svarstomas bendrai plenarinio posėdžio metu.

 
Komentaras
COBALT vyr. teisininkas Linas Kuprusevičius:

- Kadangi Lietuva užima vieną iš pirmųjų vietų pagal įstatymų griežtumą, pačią idėją vertinu teigiamai, tačiau projektas, koks dabar yra pateiktas, atspindi mūsų valstybėje ne vienerius metus egzistuojančią chaotišką ir be jokios tvarkos vykdomą įstatymų leidybą. Matau šiuo atveju daug neatitikimų, netikslumų, kai bandoma taip greitai panaikinti vieną Baudžiamojo kodekso straipsnio dalį ir perkelti į Administracinių nusižengimų kodeksą, nematant ryšio su kitomis teisės normomis.
 
Priėmus tokį įstatymo pakeitimą lieka spraga. Pavyzdžiui, kalbant apie narkotinių medžiagų kontrabandą. Ji yra baudžiama nuo trejų iki dešimties metų atėmimo, nepriklausomai nuo kiekio. Šiais laikais, kai sienos yra išnykusios, galima įsivaizduoti situaciją, kai Lazdijuose gyvenantis žmogus siunčiasi nedidelį kiekį narkotinių medžiagų iš Suvalkų ir iš Biržų. Už vieną veiką jam būtų taikoma tik administracinė atsakomybė – bauda, o kitu atveju, kai siunčiamasi iš už sienos, – laisvės atėmimas. Tai yra tik vienas nelogiškumo pavyzdžių.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris