„Metų vadovas“ laureatai apie tai, koks turėtų būti sveikatos sistemos lyderis?

Greta Vanagienė, Eimantas Šaulitis
2020-02-06
Artėjant savaitraščio „Lietuvos sveikata“ 2019-ųjų konkurso „Metų vadovas“ nugalėtojų apdovanojimo šventei, dalinamės buvusių laureatų mintimis, koks turėtų būti sveikatos sistemos lyderis.
„Metų vadovas“ laureatai apie tai, koks turėtų būti sveikatos sistemos lyderis?

„Metų vadovas 2018“ (universitetinių, respublikinių, regioninių gydymo įstaigų kategorijoje) - Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų vadovas prof. dr. (HP) Feliksas Jankevičius:

- Lyderystė privalo turėti objektyvius įrodymus. Jeigu kalbame apie sveikatos įstaigos lyderius, turėtume kalbėti apie jos vadovą. Šis turi savo įstaigos pavyzdžiu parodyti, kaip sėkmingai vykdomos inovacijos. Pabrėžiu, SĖKMINGAI vykdomos. Kas tai yra? Jis turi pagerinti gydymo įstaigos rezultatus, nes didžiausios mūsų problemos Lietuvoje yra sveikatos paslaugų kokybė. Tai yra seniai žinomas dalykas ir mums visada priekaištauja Pasaulio sveikatos organizacija, kontroliuojanti mūsų situaciją. Antras dalykas – pas mus šlubuoja inovacijų prieinamumas. Pavyzdžiui, technologijų, vaistų. Nepaskutinėje vietoje yra ir pacientų atsiliepimai. Tai yra lyderių atsakomybės.
Savivaldybės ar respublikinės ligoninės vadovas, manau, pirmiausia turi būti vadybininkas. Universiteto klinikos direktoriui vien vadybos jau neužtenka. Universiteto ligoninės misija yra gerinti šalies sveikatingumo rodiklius, priartinant juos iki europinio lygio. Lyderis dalyvauja gerinant sveikatingumą regione, jis turi gebėti spręsti sveikatos mokslo klausimus. Tada vadybos neužtenka, reikia turėti įgūdžius ir sveikatos mokslo srityje, taip pat ir dėstymo patirties būti sukaupus. 
 
„Metų vadovė 2018“ (rajoninių gydymo įstaigų kategorijoje) - Kretingos ligoninės vyriausioji gydytoja Ilona Volskienė:

- Galvoju, kad sveikatos sistemos lyderio pagrindinis bruožas būtų kompetencija, savo srities išmanymas. Kitaip jis nebus autoritetas. Kitas svarbus bruožas – vadybos išmanymas, gebėjimas bendrauti, palaikyti gerus santykius su darbuotojais, supratimas, kad tik dirbant komandoje galima kalnus nuversti. Žmogus turi būti veržlus, strategas, kuris savo žingsnius dėlioja į ateitį. Visa tai man ir susiveda į kompetenciją bei išmanymą. 
Šiais laikais turi būti didelis įstaigos patriotas, mąstantis plačiau, kad gerai būtų ir darbuotojams įstaigoje, ir visiems pacientams aplinkui. Manau, kad vadovas turi „sirgti“ ta įstaiga, tikėti darbuotojais, tuo, ką daro. Dažnai Lietuvoje pastebiu nusivylimą. Lyderis turi „nešti“ įstaigą, atrasti jos vietą sistemoje. Būdamas įstaigos patriotas jis turi matyti ir visą sveikatos sistemą, nes turime atsižvelgti į tai, kaip geriau būtų ir šaliai, ir rajonui. 
Vadovas turi vertinti lyderius įstaigoje, pastebėti tuos žmones, kurie yra savo sričių vystytojai. Turi įsiklausyti į jų gerus norus bei palaikyti. Jausti, kad aš visada teisus, žinoma, nėra gerai. Reikia mokėti diskutuoti. Aš už tokį vadovą, kuris nėra diktatorius, kumščiu trenkiantis į stalą.
 
„Už gyvenimo nuopelnus“ apdovanotas gydytojas infektologas prof. Arvydas Laiškonis:

- Sveikatos sistemos lyderiai yra tie, kurie nėra tik pasyvūs stebėtojai. Jie aktyviai dalyvauja medikus globojančiuose renginiuose, yra įvykių centre, nebijo kritikuoti valdžios, yra drąsiai ginantys savo nuomonę, o viešojoje erdvėje nepateikia jos saldesnės, nei yra iš tiesų, nesistengia visko gražiai nuglaistyti. 
Toks, mano galva, yra šeimos gydytojų atstovas profesorius Vytautas Kasiulevičius. Nors turi pakankamai tiesioginio darbo, skiria dėmesio problemoms spręsti, jas viešinti. Ne tik dirba savo darbą, bet ir juo gyvena. Šiandien mums visiems svarbi šeimos gydytojų asociacija, nes per juos eina visos žinios. 
 

„Metų strategas 2017“ - Kauno miesto poliklinikos direktorius Paulius Kibiša:

- Geras vadovas, kai sekasi, sako „mes“, o kai nesiseka - „aš“. Jis vertina save ir savo žmones pagal aiškius, pamatuotus, užsibrėžtus ir pasiektus rezultatus. Žodis „direktorius“ kilęs ne iš žodžio „rėkti”, o iš lotyniško „directio“, reiškiančio kryptį. Taigi sėkmingas vadovas turi nurodyti kryptį, gebėti ne tik sukurti patrauklią, uždegančią, bet ir realistišką, įgyvendinamą ateities viziją. Jis privalo tą viziją iškomunikuoti, įtikinti, „parduoti“ visiems ir kiekvienam darbuotojui. Įmonės sėkmė - visų jos narių bendrų pastangų norima kryptimi rezultatas, kai du plius du yra daugiau nei keturi. Aš tikiu, kad tikra lyderystė - tai lūkesčių valdymas: darbuotojų, pacientų, visuomenės ir steigėjų. Pažadėti reiškia mažiau, o padaryti - daugiau. Sėkmingas vadovas privalo turėti drąsos ir tvirtumo priimti sunkius, nepopuliarius sprendimus, jei žino, kad jie atneš didesnį bendrą gėrį visiems.
 
„Metų vadovas 2017“ - Antakalnio poliklinikos direktorius Evaldas Navickas:

- Visų pirma vadovas privalo turėti tam kompetencijų. Taip pat dabar tapo madinga vartoti žodį – charizma. O šiaip, manau, lyderis visuomet yra naujų idėjų generatorius. Tiesa, darbų tęstinumo nesureikšminčiau, nes nepakeičiamų žmonių nėra.
Vadovo jau tokia dalia: šiandien jis gali būti čia, rytoj - jau kitoje vietoje. Sakoma, verslo struktūroje vadovas gali būti penkerius metus. Vėliau tiesiog išsenka, išnaudoja visą potencialą ar pritrūksta motyvacijos. Vis dėlto aš su tuo ne visiškai sutinku. Vieni suranda savimotyvacijos patys, kitus motyvuoja kas nors iš šalies.




„Kylanti žvaigždė 2018“ – Vilniaus gimdymo namų akušerė ginekologė Rūta Liutkevičienė:

- Manau, kad lyderis turi mokėti gerai organizuoti darbą, būti imlus naujovėms, gebėti prisitaikyti prie kintančių sąlygų. Be abejo, jis turi būti reiklus sau ir kitiems. Jis būtinai privalėtų išmanyti ir pačią mediciną. Manau, kad žmogui, kuris neturi kontakto su medicina, būtų sudėtinga imtis lyderio vaidmens. 

Balsavimas už kandidatus „Metų vadovas 2019“ startuoja penktadienį (vasario 7 d.)! 


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris