Ligonių kasos supakavo dovanėlę. Atrišti pavyks ne visiems

Sima Kazarian
2021-12-06
Valstybinė ligonių kasa (VLK) skelbia, kad metams baigiantis kai kurios gydymo įstaigos jau išnaudojo nustatytą sveikatos priežiūros paslaugų limitą, o kai kurios jo dar net nepasiekė. VLK skatina pasitempti ir aktyviau teikti paslaugas žadėdamos pilnai sumokėti net už viršsutartines sumas. Tačiau tokią geradarystę su COVID-19 pacientais dirbantys medikai vadina jauku, kurio pagauti neįmanoma.
Ligonių kasos supakavo dovanėlę. Atrišti pavyks ne visiems
VLK duomenimis, per 9 šių metų mėnesius ketvirtadalis Lietuvos gydymo įstaigų jau viršijo bendrą sutartinę paslaugų teikimo sumą ir šiuo metu ji siekia beveik 9 mln. eurų.

Bus atlyginta
Viršijus bendrą sutartinę sumą (vadinamąsias kvotas), už suteiktas paslaugas papildomai apmokama Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis. „Užtikriname, jog visoms gydymo įstaigoms, kurios priims daugiau pacientų, taigi ir suteiks daugiau paslaugų, bus už tai tinkamai ir laiku atlyginta“, – sako VLK direktoriaus pavaduotoja Tatjana Golubajeva.

Tarp daugiausiai asmens sveikatos priežiūros paslaugoms numatytas sutartines sumas viršijusių yra 10 viešųjų įstaigų, sutartines sumas viršijančių nuo 100 iki 452 tūkst. eurų ir 10 privačių gydymo įstaigų sutartines sumas viršijančių nuo 100 iki 957 tūkst. eurų.
Į klausimą, kurios gydymo įstaigos sutartų sumų neišnaudojo labiausiai, VLK neatsakė. T. Golubajeva teigia, kad bendras sveikatos priežiūros paslaugų sutarčių vykdymas 2021 m. sausio-rugsėjo mėnesiais sudaro 87,6 proc., o reabilitacijos paslaugų – 79,2 proc. šiam laikotarpiui numatytos sutartinės sumos.
 
VLK duomenimis, per 9 šių metų mėnesius ketvirtadalis Lietuvos gydymo įstaigų jau viršijo bendrą sutartinę paslaugų teikimo sumą ir šiuo metu ji siekia beveik 9 mln. eurų. Kai kurios iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo gaus kelis šimtus tūkstančių eurų daugiau, nei buvo numatyta. Reabilitacijai skirtas šių metų sausio-rugsėjo mėnesių sutartines sumas jau perkopė daugiau nei pusė šias paslaugas teikiančių įstaigų ir viršijimų suma sudaro 1,6 mln. eurų.
 

VLK paskelbė, jog gydymo įstaigos, suprasdamos išaugusį sveikatos priežiūros paslaugų Lietuvos gyventojams poreikį, turėtų rasti galimybių jų suteikti kuo daugiau dar šiais metais. „Yra gydymo įstaigų, kurios net ekstremalios situacijos metu sugebėjo suteikti daugiau sveikatos paslaugų, nei šiemet planavo... Kartu tai yra kvietimas ir kitoms įstaigoms pagal galimybes pasitempti ir palengvinti pacientų naštą bei daugiau užsidirbti“, – ragina T.Golubajeva.
 
Pandemiją nurašė nepelnytai?
Dėl suprantamų priežasčių sveikatos priežiūros paslaugų teikimą buvo sutrikdžiusi koronaviruso pandemija. Tačiau VLK tikina turinti gydymo įstaigų duomenis, kad nemažai jų teikiamų paslaugų jau yra grįžusios ar beveik grįžusios į ikipandeminį lygį. „Medicinos paslaugų šiuo metu suteikiama panašiai tiek pat kiek 2019 metais“, – skelbiama VLK tinklalapyje.
 
Tačiau Lietuvos rajoninių ligoninių asociacijos vadovas, Pakruojo ligoninės direktorius Vygantas Sudaris tokių duomenų nepatvirtina ir teigia, kad COVID-19 efektas niekur nedingo. Pašnekovas mano, kad optimistinėmis spalvomis piešti situacijos nereikėtų – pandemija koreguoja suteiktų paslaugų pobūdį ir stipriai apriboja kai kurias daugiau su šiais ligoniais susiduriančias gydymo įstaigas.
 

„Padarydavom daugiau – nesumokėdavo, nepadarydavome pakankamai – mokėdavo mažiau, – taip apie santykius su VLK ir kvotų mokėjimą komentuoja Lietuvos rajoninių ligoninių asociacijos vadovas, Pakruojo ligoninės direktorius Vygantas Sudaris. – Dėl COVID-19 ligos vis dar ne visoms gydymo įstaigoms išeina teikti paslaugų taip kaip anksčiau ir jos neįvykdo nustatytų kvotų, kad gautų vieną dvyliktąją.“

 
Kvota gyvybiškai svarbi
Anot jo, tokį reikalavimą pasiekti yra sunku. „Pernai vienų paslaugų neįvykdėme, kitas viršijome. Atsižvelgdama į šiuos skirtumus VLK paėmė ir savo apskaičiavimais „išlygino“ apmokėjimą už suteiktas paslaugas, tačiau jų pasirinktos apmokėjimo sistemos efektas buvo neigiamas. Tokiu būdu dėl slaugos pernai praradome apie šimtą tūkstančių eurų“, – skaičiuoja V.Sudaris. Jis primena, kad darbo užmokesčio fondui išleidžiama apie 80 proc. pajamų – kitų išlaidų dalis yra kur kas mažesnė.
 
„Įvykdę kvotą sumokame darbo užmokestį ir kas lieka skiriame kitoms reikmėms. Jei negauname vienos dvyliktosios, trūksta pinigų ir darbo užmokesčiui, – pripažino Rajoninių ligoninių asociacijos vadovas. – Turime pasiekti šešiasdešimt septyniasdešimt procentų ankstesniais metais teiktų paslaugų, tačiau nepriklausomai nuo to, ar pasiekiam ar ne, išlaidos nemažėja: reikia mokėti algas, už šildymą, elektrą ir panašiai.“
 
Rajoninių ligoninių vadovams jau atsibodo kalbėti apie skirtingus įkainius. „Jau keleri metai tuščiai kalbame apie tą problemą. Pakelia įkainį septyniais procentais ir reikia tiek pat procentų pakelti algą. Tačiau tie patys procentai nuo brangių ir pigių paslaugų skiriasi  – vienaip atrodo suma pagal tretinių ligoninių įkainius, o kitaip – rajoninėje ligoninėje“, – opią problemą priminė V.Sudaris.
 

Vadovai kasmet nerimauja
Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės direktorė Violeta Grigienė teigia, kad jos vadovaujama įstaiga jau išnaudojo nustatytas kvotas. „Kuo daugiau teiksime paslaugų, tuo daugiau pritrauksime lėšų ir nuo to laimės ir ligoninės darbuotojai ir pacientai, kadangi galėsime užtikrinti kokybiškas paslaugas, pirkti įrangą, finansuoti mokymus specialistams ir panašiai“, – aiškino V.Grigienė, kuri teigia, kad senstančioje visuomenėje stacionarių paslaugų poreikis tik didėja.
Pernai dėl karantino ligoninė neįvykdė palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugų, tačiau viršijo paliatyvios priežiūros kvotą. „Tačiau tas skirtumas daugiau mažiau buvo išlygintas gavus VLK finansavimą“, – pridūrė pašnekovė.
Ji teigia, kad vadovai visuomet su baime laukia metų pabaigos tikėdamiesi, kad už suteiktą paslaugų perviršį įstaigai būtų apmokėta.
 

„Tikimės atgauti įdėtas investicijas ir bijome, kad, neduok Dieve, sveikatos strategai nepasirinktų kitų finansinių prioritetų, tačiau kol kas per visą mano dešimties metų kadencijos laikotarpį tokio atvejo nebuvo“, – sakė Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės direktorė Violeta Grigienė.

 
Dovanėlės negaus
Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktorius Darius Steponkus teigia, kad kalbant apie kvotas yra įvairių aspektų. „Žinia, kad bus apmokamos viršsutartinės sumos buvo maloni, tarsi rasti kalėdinę dovanėlę po eglute, tačiau ne visi ją išpakavę apsidžiaugs. Įstaigoms, gydžiusioms COVID-19 pacientus, kvotų realiai įgyvendinti neįmanoma, kadangi priėmus tokius pacientus nebuvo įmanoma gydyti kitų patologijų“, – teigė D.Steponkus.

 
Vadovams aktualiausia, kad visos paslaugos sumuojamos bendrai, o to rezultatas gydymo įstaigoms paprastai yra nenaudingas, nes retai įstaigai pavyko viršyti sutartines sumas.

„Galima teigti, kad dovanėlę gaus ne tie, kurie sunkiai dirbo ir dalyvavo kare, o tie, kurie stovėjo užnugaryje. Mes dovanėlės negausime“, – reziumavo Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktorius Darius Steponkus pridurdamas, kad šie metai buvo iš tiesų sunkūs.


Jis teigia suprantantis, kad VLK nori motyvuoti gydymo įstaigas teikti kuo daugiau kitų paslaugų, bet realybė yra tokia, kad COVID-19 pacientų gydymas reikalauja daugiau resursų: dėl vieno tokio paciento negalima priimti dešimt kitas patologijas turinčių asmenų.
 
Klaipėdos respublikinė ligoninė teigia, kad tik artėja prie 2019 metų rodiklių. „Paslaugas teikiame 90-93 procentais, tačiau iki pilnos apimties mums trūksta 20-30 procentų“, – atkreipė dėmesį D.Steponkus.

 
Komentaras
VLK direktoriaus pavaduotoja Tatjana Golubajeva:

- Šiuo metu galioja laikina paslaugų apmokėjimo tvarka, pritaikyta COVID-19 situacijai. Nors apmokėjimo tvarka kiek modifikuota, bendri principai išlieka tokie patys, kaip buvo iki pandemijos: jei vienos rūšies paslaugų suteikiama už mažesnę sumą, nei numatyta sutartyje, o kitų – daugiau, sutartį viršijusių paslaugų apmokėjimui pirmiausiai panaudojamas kitoms paslaugoms apmokėti nepanaudotas lėšų likutis. Ir tik tuomet, kai visų suteiktų paslaugų suma metų gale viršija bendrą įstaigos sutartinę sumą, esant PSDF biudžeto finansinėms galimybėms, mokama papildomai, atsižvelgiant į viršsutartinių paslaugų apimtis. Šiemet turėsime galimybes apmokėti visas viršsutartines paslaugas.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris