Higienos instituto projekte – strategijos sveikesniems šalies gyventojams vertinimas

Giedrė Montvilaitė
2020-12-03
Higienos instituto vykdomas projektas „Sveikatos sektoriaus procesų valdymo tobulinimas, plėtojant visuomenės sveikatos stebėseną“ artėja prie finišo. Patobulintas sveikatos sektoriaus procesų valdymas, plėtojant visuomenės sveikatos stebėseną ir užtikrinant efektyvesnį sveikatos informacijos valdymą – tai, ko siekiama ne vienerius metus.
Higienos instituto projekte – strategijos sveikesniems šalies gyventojams vertinimas

Projekto uždaviniai
2017 m. spalio 5 d. Higienos institutas ir Europos socialinio fondo agentūra pasirašė Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis bendrai finansuojamo projekto „Sveikatos sektoriaus procesų valdymo tobulinimas, plėtojant visuomenės sveikatos stebėseną“ sutartį. Projektas finansuojamas pagal 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 10 prioriteto „Visuomenės poreikius atitinkantis ir pažangus viešasis valdymas“ priemonę „Nacionalinių reformų skatinimas ir viešojo valdymo institucijų veiklos gerinimas“.
 
Projekto metu išsikelta įgyvendinti du pagrindinius uždavinius. Pirmasis – sukurti ir įdiegti elektronines sveikatos sektoriaus procesų stebėsenos priemones. Antrasis – pagerinti sveikatos informacijos kokybę ir valdymo efektyvumą. Sistemingą uždavinių įgyvendinimą užtikrino projekto išskaidymas į atskiras veiklas: 1.1. Visuomenės sveikatos stebėsenos informacinės sistemos sukūrimas (VISS IS), 2.1. Lietuvos sveikatos 2014–2025 metų strategijos (LSS) vertinimo modelio sukūrimas ir įdiegimas bei 2.2. Sveikatos būklių baigčių vertinimo modelio įdiegimas.

 
Remtasi gerąja patirtimi 
Kompleksiniam projekto tikslui pasiekti prireikė ne vieno žingsnio. Projekto veiklos etapuose dirbo ir vis dar tęsia darbus visuomenės sveikatos, sveikatos duomenų analizės, teisės, medicinos, informacinių technologinių specialistai. 2019-aisiais dalis jų baigė vykdyti vieną iš trijų veiklų - 2.1. LSS vertinimo modelio sukūrimas ir įdiegimas. Tai metodika, kurioje pateikti LSS nurodytų vertinimo rodiklių aprašymai bei jų vertinimo metodai. Ją galima taikyti tarpiniam ir galutiniam LSS vertinimui. Tam tikri elementai pagal poreikį bei galimybes gali būti naudojami ir kasmetiniam vertinimui.
 
LSS parengta vadovaujantis Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono strateginiu sveikatos politikos dokumentu „Sveikata 2020“, remtasi ir Europos Sąjungos valstybių narių gerąja patirtimi bei vertybine sistema. Siekiama, kad kai kurie rodikliai pasiektų ES valstybių narių vidurkį.
 
Projekto veiklos 2.1. LSS vertinimo modelio sukūrimas ir įdiegimas etapai
Projekto veikla 2.1. buvo išskirstyta į keturis pagrindinius etapus. Jų visų įvykdymui prireikė daugiau nei pusantrų metų. Pirmojo etapo metu atlikta Lietuvos praktikos apžvalga truko keturis mėnesius, o užsienio šalių – šešis.

„Strateginių planavimo dokumentų vertinimo praktikos Lietuvoje apžvalgoje“ aprašyta strateginio planavimo dokumentų vertinimo metodika, pateikiama sveikatos srities programų vertinimų apžvalga. Didelis dėmesys skirtas Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramos ir kitų sričių programų vertinimų (ataskaitų) bei Lietuvos Respublikos valstybės kontrolės audito ataskaitų apžvalgai. Apibendrinant apžvalgos rezultatus išryškėjo, kad valdžios institucijoms yra būtina geriau suprasti potencialią visuomenės sveikatos programų vertinimo naudą ir tai, kaip vertinimo rezultatai gali teigiamai prisidėti prie politikos formavimo bei programų įgyvendinimo tobulinimo. Tuo tarpu, vertinantiems specialistams būtina ir toliau siekti pažangos vertinimo srityje.
 
Parengtoje „Strateginių planavimo dokumentų vertinimo praktikos užsienio šalyse apžvalgoje“ dėmesys buvo skiriamas Amerikos Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) visuomenės sveikatos programų vertinimo modeliui. Taip pat strateginių planavimo dokumentų vertinimo praktikai tokiose Europos šalyse kaip Portugalija, Nyderlandai, Liuksemburgas. Apžvelgta ir Kanados, Kenijos atvejai. Apžvelgta ir praktika rusakalbėse šalyse – Baltarusijoje, Kazachstane bei Rusijos Federacijoje.
 

Antrojo etapo metu atliktas LSS vertinimo rodiklių duomenų šaltinių vertinimas tęsėsi tris mėnesius. Trečiojo 2.1. veiklos etapo metu parengtos gairės LSS tikslų pasiekimo vertinimui. Rengiant „Lietuvos sveikatos 2014-2025 metų strategijos vertinimo modelį“ naudotasi duomenimis iš Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regioninio biuro duomenų bazės „Sveikata visiems“ (HFA), Eurostato duomenų bazės, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) duomenų portalo. Įsigilinta į leidinyje „Health at a Glance: Europe 2018“ pateiktą medžiagą. O duomenys apie nacionalinius rodiklius surinkti iš Oficialiosios statistikos portalo. Rodikliai aprašyti ir paruošti integravimui į projekto metu kuriamą Visuomenės sveikatos stebėsenos informacinę sistemą. Šis trečiasis etapas pareikalavo keturių mėnesių darbo. Paskutinysis, ketvirtasis, truko šešis mėnesius. Jo metu atliktas LSS rodiklių vertinimas, išbandomas pasirinktas LSS modelis.
 
Paskutiniojoje projekto veiklos 2.1. Lietuvos sveikatos 2014–2025 metų strategijos vertinimo modelio sukūrimas ir įdiegimas ataskaitoje „Lietuvos sveikatos 2014-2025 metų strategijos bandomasis vertinimas“ buvo vertinami keturi strategijos tikslai. Taip pat atliktas ir pagrindinio – strateginio LSS tikslo – pasiekti, kad 2025 m. šalies gyventojai būtų sveikesni ir gyventų ilgiau, pagerėtų gyventojų sveikata ir sumažėtų sveikatos netolygumai – vertinimas.
 
Daugiau informacijos apie projektą ir jo veiklų rezultatus pateikiama Higienos instituto svetainėje elektroniniu adresu https://www.hi.lt/lt/sveikatos-sektoriaus-procesu.html



Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...
    Mokys, kaip vartoti vaistus

    Mokys, kaip vartoti vaistus

    „Oficialiai vaistinėse surenkamų ir sunaikinamų vaistų kiekis – 20 tonų per metus – rodo, kaip netinkamai vartojami ar neva...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Ksenotransplantacija: vis daugiau vilčių pacientams

    Daugiau negu 100 tūkst. JAV gyventojų laukia organų transplantacijų. Ksenotransplantacijos (iš gyvūno žmogui) pasiekimai laukiantiesiems gali suteikti naujų vilčių. Kovo viduryje Masačiusetso ligoninės Bostone gydytojai žmogui atliko sėkmingą kiaulės inksto persodinimą.   

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris