Greitoji spėja, bet su įtampa

Deimantė Gruodė
2020-02-06
„Šiuo metu spėjame visur su įtampa – bet spėjame“, - taip situaciją įvardijo Greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Zdislavas Skvarciany po to, kai trečiadienį savivaldybės pasitarime buvo paliestas klausimas dėl naujų pastočių sukūrimo bei jų išdėstymo Vilniaus mieste.
Greitoji spėja, bet su įtampa
Vilniaus savivaldybė svarsto greitosios medicinos pagalbos pastočių plėtrą mieste.

Plės pastotes
„Mūsų greitosios pagalbos stotis aptarnauja porą apskričių – Vilniaus ir Ukmergės. Be to, yra norinčiųjų prisijungti iš gretimų savivaldybių, kad būtent mūsų greitosios pagalbos pastotės aptarnautų ir pagelbėtų jų rajono gyventojams. O ir Vilniaus miestas, kur išdėstyta apie dvylika pastočių, plečiasi. Pavyzdžiui, sparčiai auga Pilaitės rajonas, ieškota galimybių ten įkurti pastotę. Žiūrime, kad pastotės reikia ir Panerių pusės link“, -  po pasitarimo sakė Vilniaus miesto savivaldybės Sveikatos ir sporto reikalų komiteto pirmininkė Renata Cytacka.
Pirmiausiai savivaldybė žvalgosi tokioms pastotėms patogios vietos tarp jai priklausančių įstaigų turto. Ne veltui minėtame pasitarime dalyvavo ir Vilniaus viešojo transporto (VVT) generalinis direktorius Rimantas Markauskas.
 

„Kadangi prie dabar nuomojamos patalpos Justiniškių gatvėje yra dar papildomas pastatas, priklausantis mūsų viešajam transportui, būtų geriausias ir greičiausias sprendimas. Bet ne viskas taip paprasta, kaip atrodo. Pasitarimo metu diskutavome, kaip nenuskriausti viešojo transporto, kadangi jie irgi turi užduotis ir nori gauti papildomą naudą“, - sakė R.Cytacka.
Pasak jos, ieškota būdų, kaip užtikrinti, jog greitosios pagalbos mašinos kuo skubiau nuvyktų pas pacientą į Panerių pusę. Ten irgi turėtų būti įkurtas padalinys. Kaip vienas variantų nurodytas pastatas Savanorių gatvėje, irgi priklausantis viešajam transportui.
 
Trūksta tolygaus išdėstymo
„Be abejo, reikia naujų pastočių, kadangi nuo to priklauso paslaugų teikimo kokybė ir operatyvumas. Tad viena svarbiausių užduočių – išdėstyti pastotes mieste tolygiai, kad prie kiekvienos galimo įvykio vietos galėtų atvažiuoti viena ar kita brigada“, - sakė Greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Z.Skvarciany.
Pasak jo, šiuo metu pastočių išdėstymas mieste daugmaž geras, bet jį dar reikia šiek tiek tobulinti. Kaip sakė direktorius, greitosios pagalbos automobiliai šiuo metu suspėja visur – bet su įtampa.
 
„Kad ir Pilaitė plečiasi. Galvoju, būtų paprasčiau ir lengviau organizuoti darbą, jeigu ten būtų pastotė. Balsiai tikrai yra probleminis taškas. Ten kelias vingiuotas, sudėtingas, jie plečiasi labai sparčiai. Kaip ir Panerių pusė.

Dėl greitosios pagalbos strategijos Vidaus reikalų ministerija yra paruošusi pranešimą, kiek taškų ir kaip jie turėtų būti išdėstomi Lietuvoje. Iš esmės turėtų būti apie du šimtai tokių pastočių, išdėstytų tolygiai, yra parengtas žemėlapis. Galiu pateikti paprastą pavyzdį, yra Trakų rajonas, jis didelis, visi trys greitosios pagalbos automobiliai stovi mieste, Šalčininkuose irgi panašiai. Jeigu yra iškvietimas iš toli, jau iš anksto žinoma, kad per tiek laiko automobilis nesuspės atvažiuoti. Tad jeigu būtų tolygus išdėstymas, tikimybė atvykti greičiau tikrai būtų“, - sakė direktorius.
 
Mobilios psichologų komandos
Minėtame pasitarime buvo aptarti ir kiti nemažiau svarbūs klausimai, vėlgi susiję su greitąja pagalba. Norima prie jų įsteigti greito reagavimo psichologų ir psichiatrų komandas, ko dar iki šiol nėra buvę.
„Tai - naujiena Lietuvoje. Buvo priimtas sprendimas kurti darbo grupę, kuri turi sukurti aprašą, viską išdėlioti, kas, kokioje vietoje, kuriam momentui atliks tam tikrus veiksmus. Mano manymu, tokią mobilią psichologų ir psichiatrų komandą privalome turėti avarijos ar kokios nors masinės tragedijos atveju, kuomet reikia užtikrinti, kad mobilioji psichologų ir psichiatrų grupė suteiktų pagalbą mūsų gyventojams. Kiekviena įstaiga, kiekviena institucija turi žinoti, kad yra tokia galimybė“, - sakė R.Cytacka.
 
Pirmininkė pridūrė, kad šiuo metu sprendžiama, prie kokios įstaigos bus prišlieta tokia komanda, kurioje vietoje, kokiu atveju ir kas ją turi iškviesti.
Z.Svarciany sutinka, kad tai yra įdomi mintis, kadangi Lietuvoje mobiliųjų psichologų komandų iš esmės nėra.
„Mūsų darbuotojai šiek tiek apmokyti bendrauti su žmonėmis psichologiniu aspektu. Bet jie tikrai nėra profesionalūs psichologai. Pastarieji praverstų mūsų darbe savižudybės, mirties namuose atvejais, autoavarijos, gaisro metu, kuomet psichologinės pagalbos reikia ne tik nukentėjusiam, bet ir aplinkiniams, giminėms, vaikams. Tokiu atveju psichologas tikrai suteiks kokybiškesnę paslaugą. Reikėtų sakyti atvirai, medicinos specialistai nepakankamai išmano šią sritį, kadangi aš šiek tiek dėstau psichologijos magistrams, tikrai matau, kad jie reikalingi. Galvoju, jeigu mums pavyktų įsteigti ne psichologus greitojoje pagalboje, bet mobiliąją brigadą prie greitosios pagalbos, kurie teigtų psichologinę pagalbą įvykio vietoje, būtų labai naudinga“, - sakė direktorius.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris