Aparatai stovi du, bet vienas – sugedęs

Margarita Meškaitė
2020-04-09
„Turime du aparatus plaučių ventiliacijai, iš kurių vienas – sugedęs“, - sako Molėtų ligoninės vadovas Vaidotas Grigas. Aiškinomės, ar Sveikatos apsaugos ministerija yra apskaičiavusi, koks esti dirbtinių plaučių ventiliacijos aparatų poreikis, ir kiek jų ketinama įsigyti (arba ne) artimiausiu metu.
Aparatai stovi du, bet vienas – sugedęs
Sveikatos apsaugos ministerija tikina, jog plaučių ventiliavimo apartų gydymo įstaigose yra pakankamai, medikai gi mano priešingai

Pertekliaus nėra

„Jei prasidės „karas“, vieno plaučių ventiliacijos aparato tikrai neužteks. Mūsų ligoninėje vienas yra sugedęs, neseniai nusipirkome naują, tiesa, dar vienas aparatas yra skirtas narkozei operacijų metu“, - sakė Molėtų ligoninės vadovas Vaidotas Grigas.

 
Jo žodžiais tariant, dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų poreikis neabejotinas. „Buvo pateikta poreikių lentelė, Respublikinė Panevėžio ligoninė teiravosi, kiek jų turime. Sakėme, kad beveik neturime, po to pasisekė vieną gauti – jį įsigijome tik savivaldybės dėka. Jam buvo skirta apie 16 tūkstančių eurų“, - pasakojo V. Grigas.

Ne ką geresnė situacija ir Varėnos ligoninėje. Paklaustas, kiek turi dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų, įstaigos vadovas Algirdas Miklyčius paironizavo, jų pas mus tiesiog perteklius.

„Turime du veikiančius ir du sugedusius“, - surimtėjo ligoninės vadovas. Tačiau A.Miklyčius iš to tragedijos nedaro, sako, kad pas juos dideli pacientų srautai vis tiek nebūtų siunčiami, o ir infekcijos protrūkio, panašu, kad nebus.


„Dar turime aparatus, kurie naudojami anestezijai operacinėje. Tad kritiniu atveju prie jų galima prijungti dirbtinei plaučių ventiliacijai. Bet suprantate, jei, kaip Italijoje sako, yra septyni sunkūs pacientai, o aparatas vienas, gali fantazuoti kiek nori, bet vis tiek nepripirksi penkis kartus daugiau aparatų, negu kiek dabar turi gydymo įstaiga“, - sako Varėnos ligoninės direktorius.
 
„Turime keturis plaučių ventiliacijos aparatus, iš jų vienas mobilus. Ir taip pat turime tris narkozės aparatus.
Pagal koordinuojančios ligoninės planus nesame COVID-19 ligoninė, tad pas mus neplanuojama siųsti tokių pacientų, nes Kauno krašte yra Kauno klinikinė ligoninė, Kauno klinikos, Kėdainių ligoninė“, - sako Raseinių ligoninės vadovas Vidmantas Merkliopas.

Pasak jo, jei pacientai netilptų didžiosiose ligoninėse, dar keletą tokių aparatų Raseinių ligoninė tikrai pirktų.
 

„Mes dabar dirbame kita linkme - kad Vidaus ligų skyriaus palatose prie kiekvienos lovos būtų pajungtas deguonies aparatas. Po paskutinių pasitarimų su Kauno klinikomis, mūsų paskirtis - turėti pakankamai deguonies terapijos taškų. Tad įrenginėjame trisdešimt keturias vietas papildomai. O jeigu plaučių ventiliacijos aparatai būtų, mielai paimtume“, - sakė Raseinių ligoninės vadovas Vidmantas Merkliopas.

 
Prekę nunešė iš panosės
„Sveikatos apsaugos ministerija, kiek pamenu, nurodė, kad papildomai reikėtų apie keturis šimtus plaučių ventiliavimo aparatų. Užsienio reikalų ministerija suorganizavo tokių aparatų pirkimą iš vienos Prancūzijos kompanijos. Bet ministerija laiku neatsakė, o po to pasakė mąstys ir ieškos pačių geriausių variantų, mūsų žiniomis, tuos aparatus nupirko kita šalis.
Veido kaukių kovo mėnesiui irgi neužpirko, o respiratorių į valstybės rezervą nupirko vos du tūkstančius. Tai yra gėdinga! Kai gydymo įstaigos perka kelis kartus daugiau. Po to vėlavo nupirkti ir testų. Kaip matome, sveikatos apsaugos ministro reitingai kyla. Tai dabar po nenupirktų ventiliatorių, manau, dar labiau pakils. Bet jeigu rimtai, liūdna, kad taip nestrateguojama“, - sako Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Matulas.
 
Pasak jo, mes turime reanimacijos lovų ir ventiliavimo aparatų daugiau negu kai kurios didelės šalys, kurios dabar susiduria su tragiška situacija, kai miršta žmonės, ir reikia atrinkti, kurį jungti prie aparato, o kurį – ne.
„Mes neįvykdėme ministerijos parengtos gydymo įstaigų optimizacijos, kur buvo ketinama uždaryti dalį ligoninių. Čia yra mūsų, opozicijos, nuopelnas ir prezidentės Dalios Grybauskaitės, kuri vetavo įstatymų projektą, pagal kurį dauguma mažesnių ligoninių būtų uždarytos. Galime džiaugtis, kad jas išsaugojome ir rezerve turime ir reanimacijos vietų, ir dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų. Bet jeigu prasidės koronavirusu užsikrėtusių ligonių antplūdis, be abejonės, gali būti, kad pritrūksime ventiliavimo aparatų ir dėlto gali mirti žmonės“, - sako A.Matulas.

 
Sakė pirks Europos Sąjungos mastu
„Sveikatos reikalų komiteto posėdyje klausėme ministerijos, kiek aparatų yra užsakyta. Sakė, kad keturis šimtai užsakyti per bendrus Europos Sąjungos pirkimus. O daugiau aiškumo, kaip jie aiškinosi savivaldybių poreikius, kaip toliau viskas vyksta, nėra“, - sako Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Raimundas Martinėlis.
Ar su turimais aparatais išsiverstume, jeigu būtų sergančių COVID-19 protrūkis, R.Martinėlis negalėjo pasakyti.
 
„Labai sunku prognozuoti. Bet šiaip galvojant, nė vienoje šalyje nepraėjo viskas lengvai. Reikia ruoštis, bet tikėtis geriausio.

Nors, jeigu kalbant apie medikų tyrimą dėl vienkartinių priemonių, praktiškai poreikis medicinos įstaigose nebuvo patenkintas laiku. Galbūt tai ir lėmė infekcijos plitimą jose. Medikai, su kuriais yra tekę kalbėti, sako, jog ir dvi dienas su tuo pačiu respiratoriumi vaikšto, kai jo eksploatacija trys šešios valandos. O deklaravimas iš Ekstremalių situacijų centro priešingas, kad viskas gerai, visko turime. Deja, realybė kitokia. Jeigu viskas būtų taip idealiai, įstaigos nebūtų uždaromos dėl koronaviruso protrūkio. O kadangi tai vyksta, vadinasi, situacija tikrai yra prasta“, - įvertina R.Martinėlis.

 
SAM atsakymas
„Remiantis Vilniaus universiteto mokslininkų ir kitų tarptautinių ekspertų prognozėmis apie galimą koronaviruso eigos tolesnį scenarijų, turimų dirbtinių plaučių ventiliacijos aparatų Lietuvoje yra pakankamai, taip pat yra vykdomas dirbtinių plaučių ventiliacijos aparatų pirkimas, jeigu koronaviruso eiga pasisuktų nenumatyta eiga.“
Tiesa, kiek šiuo metu yra dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų šalyje ir koks šiuo metu jų poreikis, ministerija nenurodė.

 
Komentaras

Lietuvos medikų sąjūdžio vadovė Živilė Gudlevičienė:

Kiek žinau, dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų turime nedaug. Kiek mačiau vienoje suvestinėje, apie devynis šimtus septyniasdešimt. Apie keturiasdešimt yra sugedę ir remontuojami. Vis tiek šiuo metu jie yra naudojami kitoms procedūroms. Jie gi nestovi nenaudojami. Tad tuo metu, kai turėsime reanimuojamų pacientų piką, ką jau iš tiesų sako ir ekspertai, tarp jų ir profesorius Vytautas Kasiulevičius, bent jau reikėtų jų turėti apie du tūkstančius.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris