Vasara yra tas metas, kai nėra nei daug laiko, nei noro suktis virtuvėje. Užtepėlės yra nuostabios savo universalumu: jos visada gelbsti, kai esi išalkęs; kai užklumpa netikėti svečiai ir reikia ko nors ypatingo, bet čia ir dabar. Duona ir naminė užtepėlė – nenuviliantis derinys!
Užtepėlių skonį ypač praturtina įvairios šviežios ar džiovintos žolelės, balzaminis actas, pesto padažas, sėklos, riešutai. Tiesa, svarbu žinoti, jog visus riešutus ir sėklas reikia mirkyti, taip jie taps lengviau virškinami.
Universalu!
Vilija Vedlūgienė, sąmoningos gyvensenos propaguotoja, lektorė, receptų kūrėja ir straipsnių autorė sako, kad tėra vos keletas taisyklių ir – pasigaminsite tobulą užtepėlę.
„Užtepėlė tinka pusryčiams, pietums, vakarienei ar užkandžiams, o pagamintą ją galima šaldytuve laikyti kelias dienas. O nuostabiausia tai, kad šįkart nebūtina kruopščiai laikytis receptų nurodymų – gamindami užtepėles drąsiai improvizuokite, ieškokite naujų skonių“, – sako Vilija Vedlūgienė.
Anot V.Vedlūgienės, užtepėlių skonį ypač praturtina įvairios šviežios ar džiovintos žolelės, balzaminis actas, pesto padažas, sėklos, riešutai. Tiesa, svarbu žinoti, jog visus riešutus ir sėklas reikia mirkyti, taip jie taps lengviau virškinami. Beje, jei norite išgauti dar pikantiškesnį skonį, riešutus ar sėklas šiek tiek paskrudinkite sausoje keptuvėje.
Ant ko tepti?
„Bus gardu, jei užtepėlę tepsite ant įvairių grūdų trapučių, džiūvėsėlių, šviežios čiabatos, pitos, juodos duonos ar kabinsite daržovių lazdelėmis (agurkų, paprikų, salierų, morkų).
Jei susiruošėte nustebinti svečius, verta pagalvoti apie įdomesnį pateikimą. Itin paprasta, skanu ir estetiška – skrudintos prancūziško batono riekelės. Trumpam jas galite pašauti į orkaitę, kol dailiai apskrus. Prie užtepėlių tinka ir įvairios duonos lazdelės, tortilijų trikampėliai ar trapios tešlos krepšeliai“, – sako receptų kūrėja.
Vasara – gražių švenčių metas: krikštynų, vestuvių, gimtadienių terasoje. „Jei užtepėles serviruojate ant šventinio stalo, padėkite nedidelių indelių su įvairiais priedais: sezamų, saulėgrąžų sėklomis, tarkuotu brandintu sūriu, kaparėliais ir pan. Svečiams bus savotiška atrakcija – kiekvienas pats galės susikurti užkandėlę pagal savo skonį“, – pataria V.Vedlūgienė.
Tarp kitko
Vasarinės užtepėlės paprastai yra lengvos ir gaivios. Jas gamindami negailėkite sezoninių žalumynų ir daržovių. Jei norite, kad užtepėlė būtų skystesnė, tereikia įpilti šiek tiek virinto vandens.
Receptai
Rytietiško skonio užtepėlė su saulėgrąžomis ir ciberžole
Reikės:
150 g saulėgrąžų,
20 g saulėje džiovintų pomidorų,
1 a.š. ciberžolės,
šiek tiek kajano ar aitriųjų paprikų,
1 skiltelės česnako,
citrinos sulčių,
druskos.
Saulėgrąžas nuplauname ir užmerkiame šaltame vandenyje 6-8 valandoms. Kai išmirksta, nupilame vandenį. Į maisto smulkintuvą dedame visus ingredientus ir smulkiname iki vientisos masės. Valgome su trapučiais, duona ar daržovėmis. Šaldytuve gali stovėti 2-3 dienas.
Tradicinio skonio užtepėlė su saulėgrąžomis ir burokėliais
Reikės:
150 g saulėgrąžų,
320 g virto burokėlio,
1 skiltelė česnako,
citrinos sulčių,
druskos.
Saulėgrąžas nuplauname ir užmerkiame šaltame vandenyje 6-8 valandoms. Kai išmirksta, nupilame vandenį. Į maisto smulkintuvą dedame visus ingredientus ir smulkiname iki vientisos masės. Valgome su trapučiais, duona ar daržovėmis. Šaldytuve gali stovėti 2-3 dienas.
Migdolinė užtepėlė
Reikės:
200 g migdolų,
100 g agurko,
10 g svogūnų laiškų,
prieskoninių žolelių,
50 ml virinto vandens,
citrinos sulčių,
druskos.
Migdolus nuplauname ir užmerkiame šaltame vandenyje 8 valandoms. Kai išmirksta, nupilame vandenį, nulupame žievelę. Į maisto smulkintuvą dedame susmulkintą agurką, svogūnų laiškus ir kitus ingredientus ir smulkiname iki vientisos masės. Valgome su trapučiais, duona ar daržovėmis. Šaldytuve gali stovėti 2-3 dienas.
Komentuoti: