Šv. Valentinui artėjant: aistrą uždegti padės ir maistas

Aigustė Tavoraitė
2016-02-12
Vasario 14-oji – puiki proga mylimą žmogų nustebinti išradingu skanėstu. Tam tikri produktai ne tik padės sukurti pakylėtą Valentino dienos nuotaiką, bet sužadins ir aistrą. 
Šv. Valentinui artėjant: aistrą uždegti padės ir maistas
Natūraliais geismo skatintojais tradiciškai yra laikomos jūros gėrybės: ikrai, krabai, austrės, krevetės, kalmarai ir kt. O jei, pavyzdžiui, krevetes paruošite su artišokais, poveikis bus dvigubas. Prancūzai, italai mano, kad artišokai „sušildo“ lytinius organus.
Taip, kalbame apie afrodiziakus – maistą, skatinantį lytinį potraukį ir potenciją. Dėl jų nuo senovės diskutuojama, ieškoma „stebuklingo“, stipriausiai veikiančio produkto. Pats pavadinimas kilo nuo graikų meilės ir grožio deivės Afroditės, kurios garbei buvo rengiamos šventės. Jų metu buvo vartojami įvairūs iš žolių, vaisių, kitų medžiagų pagaminti preparatai bei užpilai.
 
Nustatė veiksmingiausius
Ar afrodiziakais laikomi produktai tiesiogiai veikia žmogaus kūną, ar tai yra tik smegenų darbo efektas, mokslininkai iki šiol diskutuoja. Tačiau yra nustatyta, kad vieni stipriausių libido skatintojų yra ženšenis ir šafranas.
 
Ženšenio augalas jau tūkstančius metų naudojamas kinų bei korėjiečių tradicinėje medicinoje. Tvirtinama, kad iš jo pagamintas preparatas gali vos per du mėnesius išspręsti vyro potencijos problemas. Energijos ženšenis suteikia ir moterims.
 
Šafranas yra labai brangus prieskonis, gaunamas iš krokų žiedų piestelių, dažniausiai naudojamas Indijos, Italijos, Ispanijos virtuvėse. Jis ypač teigimai veikia moteris. Indijoje jaunavedžiams vestuvių išvakarėse duodama gerti iš Kašmyro šafrano pagamintą ir medumi ar saldymedžio šaknimi pasaldintą arbatą. Tikima, kad tai padeda skatinti vaisingumą ir aistrą.
 
Muira puama, plačiosios turneros lapai, paulinija ir kt. – stiprių afrodizikų sąrašas gana egzotiškas. Tačiau nereikia nusiminti, jei šie produktai sunkiau prieinami. Afrodiziakai nuo seno gerai žinomi ir Lietuvoje.
 
Vietoje egzotikos – lietuviški produktai
Vienas geriausių lietuviškų produktų – medus ir bičių žiedadulkės. Pastarosios jungia 250 medžiagų: vitaminai, baltymai, aminorūgštys, fermentai, lipidai, fitohormonai, organinės rūgštys ir kt. Jos ypač vyrams skatina seksualinį potraukį, didina ištvermingumą.
 
Ženšenį gali pakeisti lietuviškas česnakas, kuris yra ne tik vaistas nuo visų ligų. Afrodiziaku jis buvo laikomas jau Senovės Egipte ir Senovės Graikijoje. Tikima, kad česnakai turi įtakos vyrų potencijai sustiprinti. Jo užvalgiusiems Tibeto vienuoliams netgi drausdavo įžengti į vienuolyną. Aistrą žadina ir paprastas svogūnas.
 
Ir mūsų virtuvėje dažnai naudojamos morkos nuo Antikos laikų buvo laikomos afrodiziaku. Jos naudojamos moterų seksualiniam geismui gaivinti. Morkų poveikį galima sustiprinti jas sumaišant su česnaku. Reiktų priminti ir burokėlius – tvirtinama, kad jie vyrus veikia stipriau nei kokie egzotiškieji augalai.  
 
Tiks ir kasdienis maistas
Natūraliais geismo skatintojais tradiciškai yra laikomos jūros gėrybės: ikrai, krabai, austrės, krevetės, kalmarai ir kt. O jei, pavyzdžiui, krevetes paruošite su artišokais, poveikis bus dvigubas. Prancūzai, italai mano, kad artišokai „sušildo“ lytinius organus.
 
Į aistros ir geismo aktyvintojų sąrašą galima įtraukti šparagus, kuris liaupsinamas ir kaip vaistas nuo prostatos ligų, salierus, petražoles, aitriuosius pipirus, muskato riešutą, graikinius riešutus, cinamoną, karį, imbierą, pušų sėklas, sezamo sėklas, krienus, grybus, braškes, arbūzą ir kt.
 
Vyrams svarbus kokybiškas baltyminis maistas, tad nepamirškite ir paprasčiausių kasdienių produktų: kiaušinių, sūrio ir kt.
Aišku, skonis ir uoslė yra labai svarbūs pojūčiai, tačiau aistrą labiausiai įžiebs tikri jausmai ir laki vaizduotė.

 
Receptai 
Gaivios avokadų salotos

Reikės:
3 avokadų,
5 vidutinio dydžio pomidorų,
pora saujų žalių salotų,
1 mėlynojo svogūno,
kelis šaukštus alyvuogių aliejaus,
žiupsnelio juodųjų pipirų,
žiupsnelio druskos,
šlakelio citrinos,
baziliko.
Pirmiausia gerai išplaukite pomidorus, salotas, nulupkite avokadus ir išimkite kauliukus. Suplėšykite salotų lapus, panašaus dydžio skiltelėmis supjaustykite avokadus ir pomidorus,  supjaustykite svogūnus, suberkite druską ir prieskonius, užpilkite aliejaus ir citrinos, viską sumaišykite. Skanaus!
 
Krevetės su česnakais

Reikės:
0,5 kg apvirtų didelių krevečių,
4 česnako skiltelių,
4 citrinos griežinėlių,
saujos petražolių,
grūstų pipirų,
alyvuogių aliejaus,
žiupsnelio druskos.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apie minutę pakepinkite smulkintą česnaką (kol pradės švelniai ruduoti). Supilkite krevetes ir maišydami kepkite 3-4 minutes. Suberkite petražoles, druską, pipirus, išmaišykite. Išjunkite ugnį ir trumpai palaikykite. Krevetes patiekite su citrinos griežinėliais. Skanaus!
 
Čili sriuba dviem

Reikės:
200 g maltos jautienos,
200 g pomidorų,
100 g konservuotų raudonųjų pupelių,
70 g fermentinio sūrio,
1 aitrusis pipiras,
1 paprika,
1 svogūnas,
2 didelės česnako skiltelės,
2 v. š. pomidorų padažo,
baziliko,
raudonėlio,
žiupsnelio juodųjų pipirų,
žiupsnelio druskos,
kelių šaukštų aliejaus.
Nuplaukite ir karštu vandeniu nuplikykite pomidorus, nuimkite odeles. Pomidorus, papriką, aitrųjį pipirą ir česnaką sumalkite arba smulkiai supjaustykite. Įkaitintoje keptuvėje aliejuje pakepinkite supjaustytą svogūną ir maltą jautieną. Viską supilkite į puodą, sudėkite konservuotas pupeles, pomidorų padažą, druską, pipirus. Užpilkite nedaug vandens, pagal skonį galima įkrėsti daugiau pomidorų padažo. Troškinkite ant silpnos ugnies apie 15–20 minučių. Baigiant gaminti suberkite baziliką ir raudonėlį. Patiekdami apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu. Skanaus!    


Komentuoti:

Vardas:
El.paštas:
Komentaras:

Kodėl „šiukšlinis maistas“ tirpsta burnoje

2017.09.14
Užkrimsti ko nors tokio, o greičiausiai - nesveiko maisto, užsinori net ir sveikos gyvensenos puoselėtojai. Beje, kaip teigia gydytojai, kartais to negalima suversti valios neturėjimai. Tokie silpnumo momentai gali įspėti ir apie mikroelementų deficitą jūsų organizme.  Skaityti plačiau

Kaip tinkamai sūdyti grybus

2017.09.08
Miškuose vėl kyla grybų kepurės. Grybautojai skuba dalintis nuotraukomis, o šeimininkės - grybų rauginimo, marinavimo sūdymo receptais. Šįkart aptarsime sūdymo privalumus, mat taip paruoštos miško gėrybės puikai išsilaiko iki pavasario ar ilgiau. Skaityti plačiau

Cukinija – viena vertingiausių daržovių

2017.08.17
Cukinijos – mažai kalorijų turinčios daržovės. Dietologai tvirtina, kad jos pašalina iš organizmo toksinus ir cholesterolį. Skaityti plačiau

Kepurėlė – maistingiausia grybo dalis

2017.07.13
Nors ši vasara nelepina geru oru, grybų mylėtojams nėra kuo skųstis. Socialiniuose tinkluose grybautojai jau dalijasi pirmojo „laimikio“ nuotraukomis. Nors ir nekaloringi, tačiau sunkiai virškinami grybai, pasak dietologų, neturėtų būti valgomi kiekvieną ar net kas antrą dieną. Skaityti plačiau

Tinkamai paruoštos uogienės: ne tik saldu, bet ir sveika

2017.07.07
Lietuvių pomėgis iš vasaros gėrybių virti uogienes, o rudenį ar žiemą jomis smaližiauti išlieka populiarus. Tačiau dietologai perspėja, kad cukrus ir saldūs patiekalai yra mitybos piramidės viršūnėje, o tai reiškia, kad juos rekomenduojama valgyti rečiau. Pateikiame keletą gudrybių, kaip pasigaminti sveikatai naudingų uogienių. Skaityti plačiau

„Perlų“ kruopos užmirštos nepelnytai

2017.07.03
Perlinių kruopų košės skonį tie, kas vasaras leido pionierių stovyklose, prisimena puikiai. Pervirta, gliti, neaiškaus skonio. Žodžiu, ne košė, o košmaras. Gaila, kad sovietinės valgyklos paliko tokį blogą atsiminimą apie perlines kruopas, iš kurių galima pagaminti išties puikių, o svarbiausia sveikatai naudingų patiekalų.  Skaityti plačiau

Vasara neturi sugriauti mitybos ritmo

2017.06.01
Šilti vasariški orai neišvengiamai pakoreguoja ne tik suaugusiųjų, bet ir vaikų mitybą – valgyti norisi rečiau, pirmenybė teikiama lengvesniam maistui. O kur dar gausybė veiklų, į kurias įsijautus pietūs iš galvos tiesiog išgaruoja. Tačiau specialistai primena, kad sveiki mitybos įpročiai turėtų lydėti ir šiltuoju metų laiku. Skaityti plačiau

Ką įtraukti į valgiaraštį iškylaujant?

2017.05.29
Norint, kad prasidėjęs iškylų gamtoje sezonas neapkarstų, renkantis produktus vertėtų įsidėmėti keletą iškylos valgiaraščio taisyklių. Skaityti plačiau

Tapkite grilio meistru!

2017.05.19
Atšilus orams daugybė žmonių, poilsiaujančių gamtoje, skuba pasimėgauti grilio patiekalais. Ant grotelių čirškanti mėsa, žuvis ar jūros gėrybės, gardžiai kvepiančios daržoves ar netikėčiausi vaisių desertai – galima paruošti skaniausius grilio šedevrus. Tačiau kepant ant grotelių verta žinoti pagrindines taisykles.  Skaityti plačiau

Smidrai – ne tik madingi, bet ir labai naudingi

2017.05.15
Artėja vienos vertingiausių pavasario daržovių – smidrų (šparagų) – sezonas. Ši egzotiška daržovė vadinama aristokratų delikatesu, tačiau maistingųjų smidrų iki soties gali skanauti kiekvienas mūsų.  Skaityti plačiau

Metas apversti mitybos įpročius aukštyn kojomis

2017.04.28
Mūsų organizmas rūgštėja, kai suvalgome per daug mėsos, žuvies, grūdinių, pieno produktų, saldumynų. Tokia mityba ilgainiui turi skaudžias pasekmes mūsų sveikatai ir savijautai. Šarmų pusiausvyrą atkuria daržovės ir vaisiai.  Skaityti plačiau

Gaivinanti rabarbarų rūgštelė

2017.04.24
Nuo seno dėl vaistinių ir maistinių savybių vertinami rabarbarai pavasarį gali būti puikus vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Jie jau stiebiasi soduose ir daržuose, tad galima dairytis receptų ir paskanauti šių ankstyvųjų daržovių. Tiesa, būtina įsidėmėti, kad peraugę rabarbarai gali ir pakenkti.  Skaityti plačiau

Jei per šventę skrandis nesidžiaugia

2017.04.14
Velykas tradiciškai lydi gausios vaišės, tačiau gastroenterologai ir dietologai įspėja, kad neturėtume atsisėdę prie stalo nuo jo pakilti tik vakare. Kaip planuoti šventę, kad jos netektų praleisti ligoninės palatoje? Skaityti plačiau

Vitaminų „bombos“ patvoriuose

2017.04.07
Įsibėgėjus pavasariui ieškantieji šviežio ir vitaminais prisotinto maisto turėtų nepatingėti apeiti sodų ar kiemų užkaborius ir patvores. Čia šilumos pažadinti jau kalasi pirmųjų vertingųjų augalų – garšvų, kiaulpienių, dilgėlių – daigeliai.  Skaityti plačiau

Kaip tinkamai paruošti arbatą

2017.03.20
Arbatos vartojimo tradicijos siekia tūkstantmečius, – ir šiandien arbata išlieka vienu populiariausių gėrimų pasaulyje. Arbatmedžių regionuose gaminama arbata nuo seno vertinama kaip išskirtinėmis skoninėmis, kvapiosiomis bei gydomosiomis savybėmis pasižymintis gėrimas.  Skaityti plačiau

Nauji įpročiai pavasarį padės maitintis sveikiau

2017.03.20
Sezonų kaita skatina koreguoti ir kasdienės mitybos pobūdį. Organizmui natūraliai adaptuojantis prie oro sąlygų, šaltuoju metų periodu įprastai padidėja poreikis riebesniam, „sunkesniam“ maistui. Atėjus pavasariui, vertėtų ne tik atnaujinti dienos racioną pavasarinėmis daržovėmis, bet ir toliau formuoti sveikos mitybos įpročius.   Skaityti plačiau

Aliejinė moringa: antioksidantų šaltinis

2017.03.13
Aliejinė moringa - nedidelį aukštį siekiantis lapuotis medis, labiausiai paplitęs Azijos ir Afrikos regionuose. Jau nuo seno šių kraštų vietiniai gyventojai žinojo apie augalo gydomąjį poveikį, – šiandien moringa įvardijama dar vienu „supermaistu“.  Skaityti plačiau

Bedruskė dieta gali sumažinti kraujospūdį

2017.02.20
Man diagnozavo hipertenziją. Šeimos gydytoja patarė koreguoti mitybą. Norėčiau daugiau žinoti, ką specialistai rekomenduoja valgyti, o ko atsisakyti sergant šia liga. Milda, 37 m. Skaityti plačiau

Kupranugarių pienas: ar nauda sveikatai reali?

2017.02.06
Šiandien vis daugiau dėmesio susilaukia vadinamasis „supermaistas“, pasižymintis išskirtine maistine verte. Neseniai kalbėjome apie avižų, migdolų ar kokosų pieno naudą sveikatai, o šiandien pasvarstysime apie viešojoje erdvėje vis dažniau girdimą naująjį „supermaistą“ – kupranugarių pieną. Skaityti plačiau

Rafinuoto aliejaus nauda sveikatai – menkavertė

2017.01.23
Turbūt kiekvienoje virtuvėje rastume augalinio aliejaus. Skirtingos jo rūšys yra ir daugelio maisto produktų sudėtyje. Augaliniai aliejai vertinami ne tik dėl jų maistinės vertės, bet ir universalaus panaudojimo, be to, jų įvairovė rinkoje leidžia išsirinkti sau tinkamiausią. Net jei kasdienę mitybą retai papildote aliejumi, svarbu, kad jis būtų sveikas ir kokybiškas. Skaityti plačiau

Miltų įvairovė leidžia gaminti sveikiau

2017.01.19
Jei kažkada ruošiant miltinius patiekalus tekdavo apsiriboti kvietiniais ar ruginiais miltais, šiandien jų galime rasti pačių įvairiausių. Mitybos specialistė Evelina Pleterienė teigia, kad įprastinis požiūris į miltus kardinaliai keičiasi – siekiant kokybės, vis dažniau atkreipiamas dėmesys į produkto maistinę vertę.   Skaityti plačiau

Daržovių milteliai – alternatyva sintetiniams priedams

2017.01.05
Kauno technologijos universiteto mokslininkai 2015 m. atliko tyrimą, kuriame pademonstravo, jog iš šaltyje džiovinamų (liofilizuojamų) daržovių – žirnių, pastarnokų, petražolių ir salierų – gaunami milteliai yra naudinga alternatyva sintetiniams priedams, naudojamiems, pavyzdžiui, mėsos gaminiuose. Pasaulyje daržovių milteliai neretai tampa sintetinių priedų pakaitalu maisto gaminiuose, ir, ... Skaityti plačiau

Šaldytuvo higiena lemia maisto produktų kokybę

2016.12.09
Dažniausiai naudojamu ir nepamainomu virtuvės prietaisu, turbūt, galima tituluoti šaldytuvą. Šiandieninio šaldytuvo galimybės tikrai didelės, bet, deja, dažnai neišnaudojamos – žmonės pamiršta ar nežino pagrindinių maisto produktų laikymo šaldytuve taisyklių.  Skaityti plačiau

Pasninkas – laikas sveikesnei mitybai

2016.12.02
Advento laikotarpis laikomas ne tik susikaupimo, bet ir kasdienių įpročių, liečiančių ir mitybą, pokyčių metu.  Skaityti plačiau

Iškrovos diena – geras būdas pradėti sveiką mitybą

2016.11.24
Sveikos mitybos šalinininkai ne retai rekomenduoja imtis „organizmo valymo“, vartojant tik tam tikrus produktus, arba kitaip ribojant suvartojamų kalorijų kiekį.  Skaityti plačiau

Kaip neprisipirkti to, ko nereikia?

2016.11.07
Mažų kainų manipuliacijos „įkaitais“ tampa pirkėjai, nepriklausomai nuo finansinės padėties, iš prekybos centrų grįžtantys su didesniu, nei planuota, pirkinių maišu. Lietuvoje gyventojai dažnai išlaidauja pirkdami maisto produktus. Kaip tikslingai planuoti išlaidas parduotuvėje? Kaip neprisipirkti to, ko nereikia?  Skaityti plačiau

Salieras – gamtos alternatyva vaistams

2016.11.07
Salieras pelnytai laikomas išskirtine daržove: visos jo dalys – lapai, stiebai, šaknys, – tinkamos maistui gaminti, be to, jose gausu svarbių maistinių medžiagų. Nors apie augalo gydomąjį poveikį kalbėta jau Antikos laikais, šių dienų visuomenę užvaldžiusios sveikos gyvensenos mada tarsi iš naujo atranda saliero naudą.  Skaityti plačiau

Sezoninės daržovės stiprina imunitetą

2016.10.31
Įprasta, jog keičiantis metų sezonams kinta ir mūsų mityba. Tai ypač akivaizdu šaltuoju metų laiku, kada šviežius vaisius ar daržoves vis dažniau pakeičia sotesni, kaloringesni maisto produktai. Visgi įpusėjus rudeniui vertėtų valgyti ir tai, kas užauginta vasarą, – vadinamąsias rudenines daržoves.  Skaityti plačiau

Vėlyvą rudenį – šildančios arbatos puodelis

2016.10.24
Arbatą rekomenduojama gerti ištisus metus. Kadangi šio gėrimo paruošimo būdai – įvairūs, ir skirtingai ruošta arbata pasižymi skirtingomis ypatybėmis ir poveikiu organizmui. Vėlyvą rudenį ir artėjančią žiemą vertėtų rinktis šildančią vakarinę – žolelių, prieskonių ar vaisių, – arbatą.  Skaityti plačiau

Kaip suteikti maisto produktams „gyvybės“?

2016.10.10
Maisto produktų mirkymas vandenyje – gan tradicinis gaminimo būdas, ir nors toks produktų ruošimas reikalauja papildomo laiko virtuvėje, jo nauda maistui – išskirtinė. Skaityti plačiau

Vertingas pieno pakaitalas

2016.10.03
Augalinio pieno gamyba pasaulyje siekia amžius, tačiau šis produktas masinio visuomenės susidomėjimo susilaukia tik dabar. To priežastys gali būti įvairios, tačiau akivaizdu, jog augalinis pienas šiuolaikinei visuomenei tampa įprastas kasdienis maisto produktas.  Skaityti plačiau

Atvėsusiems rudens vakarams - šiltos sriubos dubuo

2016.09.26
Sriuba – sveikas ir greitai pagaminamas karštas patiekalas, puikiai tinkantis sušildyti skrandžius vis labiau vėstančiais rudens vakarais. Tinkamai paruošus sriubą ji gali būti itin naudinga organizmui. Ryte į lėto gaminimo puodą galite pridėti įvairiausių produktų ir grįžę namo turėsite šiltą ir skanią vakarienę. Sveikiausių sriubų sudėtyje yra šviežių, nekaloringų produktų i... Skaityti plačiau

„Žalingi“ įpročiai virtuvėje

2016.09.19
Kai dažnai tenka sukiotis prie puodų, išmoksti ne tik skaniai gaminti. Pasak patyrusių virtuvės šefų, neretai gali susiformuoti ir „žalingų“ įpročių, kurie ne tik sugadina patiekalo skonį, bet ir gali būti kenksmingi sveikatai.  Skaityti plačiau

Sojų varškė tinka ne tik vegetariškam meniu

2016.09.02
Sojų varškė arba sojų sūris - tofu - vienas populiariausių produktų Kinijoje ir Japonijoje. Ypač mėgstamas lieknėjančių moterų ir vegetarų. Skaityti plačiau

Makaronai – sveikos mitybos dalis

2016.08.11
Bene paprasčiausias patiekalas, kurį sugeba pasigaminti daugelis, yra makaronai. Tačiau ne kiekvienam prekybos centre pavyksta išsirinkti naudingą organizmui produktą.  Skaityti plačiau

Grybų maistinė sudėtis prilygsta vaisiams

2016.07.29
Vasara – tikras stebuklas miško ir grybų mylėtojams. Grybuose yra visų žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių: tirozino, gistidino, lecitino ir arginino, nesunkai patenkančių į žarnyno sieneles. Skaityti plačiau

Miško uogos – sezoninis sveikatos šaltinis

2016.07.21
Vienas didžiausių vasaros malonumų yra uogavimas Lietuvos miškuose. Šiuo metu ten karaliauja mėlynės ir avietės, o vasaros pabaigoje sulauksime ir gervuogių. Tad pagriebę krepšius savaitgalį bent kelias valandas pasivaikščiokite miškuose. Skaityti plačiau

Žvaliems rytams vanduo su citrina

2016.07.21
Citrina yra tikras vitaminų šaltinis, be to, ji dažnai naudojama kulinarijoje. Patariama šiek tiek citrinos sulčių įsispausti į arbatą, paskaninti salotas ir padažus, kurie naudojami mėsos ar žuvies patiekalams. Skaityti plačiau

Vasaros dienomis atsigaivinkite spalvingomis vaisių salotomis

2016.07.04
Nepriklausomai nuo metų laiko, organizmui visuomet reikia vitaminų. Geriausias būdas jų gauti – valgyti šviežius vaisius ir uogas. O gaivios vaisių salotos bus skanus ir sveikas desertas.  Skaityti plačiau

Joninės pakvips daržovėmis grilyje

2016.06.23
Sinoptikai prognozuoja, kad Joninės bus neįprastai karštos. Tokiu oru ypač nesinori apsunkinti skrandžio kepta mėsa, tačiau vis tiek sunku atsisakyti kepsninės dūmo kvapo gamtoje. Siūlome išbandyti keptų daržovių receptus, kurie ne tik skanūs, bet ir itin sveiki. Taip paruoštos daržovės gali tapti puikiu garnyru prie mėsos arba pagrindiniu patiekalu.  Skaityti plačiau

Vėlyvus pietus kompensuoja grynas oras

2016.06.06
Plūstelėję vasariški orai pakoreguoja visų mūsų – tiek suaugusiųjų, tiek mažųjų – valgymo įpročius. Imame stokoti apetito, suvalgome mažiau, renkamės lengvesnį, gaivumo suteikiantį maistą. Ar dėl to nenukenčia per mokslo metus nusistovėjusi vaikų mityba? Skaityti plačiau

Ant grotelių dėkite strutienos kepsnius

2016.05.23
Lengvai virškinama kaip paukštiena ir maistinga kaip jautiena. Tuo pasižymi strutiena – viena vertingiausių mėsos rūšių ir apskritai vienas naudingiausių maisto produktų žmogaus organizmui. Jos kepsniukai ant grotelių gali tapti sezono atradimu.  Skaityti plačiau

Gurmanai tikina: pienių šaltibarščiai - skaniausi

2016.05.16
Kai pievose pražysta ir suspinduliuoja pienės, laikas „skaniems“ bei netikėtiems atradimams ir virtuvėje. Pienė laikoma vienu naudingiausių augalų žmogaus sveikatai. Ją atranda ir virtuvės šefai. Skaityti plačiau

Cukatos – alternatyva saldumynams? Dietologės komentaras

2016.05.09
Jei esate smaližius ir be saldumynų sunkiai ištveriate, skanaukite cukatų. Tiesa, dietologai įspėja, kad ir šiais skanėstais nedera piktnaudžiauti.    Skaityti plačiau

Ožkos sūris - vienas seniausių pieno produktų

2016.05.02
Nuo seniausių laikų ožkos pienu stiprindavo sveikatą bei gydydavo įvairias sunkias ligas. Ne mažiau vertingų savybių turi ir ožkos sūris, kurio gamybos tradicijos sėkmingai gaivinamos Lietuvoje.  Skaityti plačiau

Žaliųjų kokteilių mada – ne panacėja

2016.04.28
Žalieji kokteiliai – išspaustų įvairių daržovių, vaisių bei kitų žalumynų mišiniai – jau kuris laikas užkariavęs ne tik vegetarišką mitybą propaguojančių žmonių, bet ir tiesiog sveika gyvensena besidominčiųjų virtuvę. Vadinamieji žalieji glotnučiai (ang. smoothies) – lengvai virškinami ir labai maistingi. Be to, teigiama, kad naudingųjų medžiagų koncentraci... Skaityti plačiau

Paskanaukite maistingosios garšvos

2016.04.18
Pavasarį kūnas prašyte prašo šviežių „vitaminų“. Išėję pasivaikščioti į gamtą, apsilankę sode ar pas močiutę kaime apsidairykite aplinkui ir greitai rasite vieną maistingiausių augalų – garšvą. Sodininkai ir daržininkai šį augalą vadina piktžole, o išmintingieji vienuoliai viduramžiais garšvas vertino ir gausiai vartojo. Skaityti plačiau

Avokadas suteiks naujų jėgų

2016.04.08
Kai pavasarį taip stinga energijos, valgykite daugiau avokadų! Jie ne tik pamaitins jūsų smegenis, bet ir atgaivins išvargusią odą bei plaukus. Skaityti plačiau

Velykų vaišės padės atgauti jėgas

2016.03.25
Seniau manyta, kad sotus pavasario atgimimo šventės stalas turėjo garantuoti ir turtingus metus. Be velykinių margučių ant jo privalėjo būti daug mėsiškų patiekalų – norėta pavalgyti sočiai, kad greičiau sugrįžtų jėgos po ilgo pasninkavimo ir sunkios žiemos. Skaityti plačiau

Kepsninės dūmais pakvimpa net keksiukai

2016.03.24
Ne tik šiltuoju sezonu, bet ištisus metus kepti maistą grilyje tampa vis populiariau ir mūsų šalyje. Be to, atsirado naujos kepsninės, kurios leidžia patiekalą pagaminti žymiai sveikiau.  Skaityti plačiau

Stintos – delikatesų sąraše?

2016.03.14
„Stinta pūkis, stinta pūkis“ – magiškus žodžiu dainuodavo Pamario krašto žvejai, bumbindami ant ledo ir viliodami į tinklus stintas. Agurkais kvepianti žuvis dabar laikoma tikru delikatesu. Eilę metų rengiamos stintų šventės, pernai stinta puikavosi „Lietuvos nacionalinės žuvies rinkimų“ penketuke. Skaityti plačiau

Kaziuko mugėje vilios senosios receptūros gaminiais

2016.03.04
Sostinės ir kitų miestų gatvėse savaitgalį šurmuliuosianti tradicinė Kaziuko mugė sveikins atėjusį pavasarį, stebins liaudies meistrų išmone ir smagiais renginiais bei kvies paragauti įvairiausių skanėstų.  Skaityti plačiau

Tunkama ne nuo bulvių

2016.02.29
Bulvės – dažno lietuvio neatsiejama ypač žiemos maisto raciono dalis. Ilgą laiką joms gailėta gerų žodžių. Bulvės buvo kaltintos ir dėl tukinimo. Tačiau jau kurį laiką šios daržovės yra reabilituojamos. Pasirodo, tai netgi vienas naudingiausių dietinių produktų. Svarbiausia – kiek jų valgoma ir kaip jos ruošiamos.  Skaityti plačiau

Biodinaminiai produktai: tikro maisto sugrįžimas

2016.02.23
Maisto kokybė, o ne kiekybė – į tai dabar orientuojasi Vakarų visuomenės. Todėl vakariečiai itin vertina biodinaminius produktus, kurie ir mūsų šalyje pradeda skintis kelią. Kuo gi ypatingas biodinaminis maistas? Skaityti plačiau

Polinkis opaligei gali būti paveldimas

2016.02.08
Per Užgavėnes varant žiemą bei visokias negeroves prireikia daug jėgų. Todėl būtina sočiai ir daug kartų pasistiprinti – ypač mėsiškų patiekalų. Mūsų protėviai buvo įsitikinę, kad tai gali lemti metų sėkmę. Skaityti plačiau

Vitaminais papildys „žaliuojanti“ palangė

2016.02.01
Organizmą pamaitinti žaliaisiais vitaminais galima ir žiemą. Pasak Vilniaus universiteto Botanikos sodo skyriaus vedėjo dr. Dariaus Ryliškio, daugelį augalų mūsų stalui galima nesunkiai užsiauginti namų sąlygomis.  Skaityti plačiau

Juodieji pipirai: puikus žiemos prieskonis

2016.01.25
Juodieji pipirai – ne tik populiariausias ir universaliausias prieskonis, kuriuo galima gardinti beveik visus patiekalus, bet ir puiki gydomoji ir organzimą stiprinanti priemonė. Pipirai pasižymi stipriu antioksidantiniu poveikiu, padeda kovoti su infekcijomis, juose gausu skaidulų, vitamino C ir K, mangano.  Skaityti plačiau

Sveikas mėsainis namuose

2016.01.18
Nors mėsainiai įprastai asocijuojasi su greito maisto užkandinių meniu, šiandien jie sėkmingai išplito ir į restoranus, kavines. Vis dėlto tik išsikepę mėsainį patys, būsite tikri dėl jo sudėties. Be to, naminis „burgeris“ – ne tik sveikesnis, bet dažnai ir gerokai gardesnis.  Skaityti plačiau

Dietologė: iškrovos dienos tinka tik sveikiems žmonėms.

2016.01.11
Svarstymų bei siūlymų, kaip atsikratyti šventiniu laikotarpiu priaugto svorio ir veiksmingiau išvalyti organizmą, yra daugybė. Klausiame dietologės, ar tai daryti tikrai būtina, juo labiau – ar sveika? Skaityti plačiau

Kokiu desertu nustebinti per Naujųjų metų šventę

2015.12.29
Joks šventinis stalas neįsivaizduojamas be deserto, kuris gali suteikti naujų skonio pojūčių ir tapti pagrindine puošmena. Skanių, išskirtinių desertų galima išsirinkti parduotuvėse, užsisakyti. Bet gal geriau pasiryžti šventinio skanėsto gamybai savo virtuvėje? Artimuosius ir svečius galima nustebinti ir paprasčiausiais sausainiais ar meduoliais, ir prašmatniais pyragais bei... Skaityti plačiau

Kalėdiniai imbieriniai sausainiai

2015.12.18
Ne vienas šventes sunkiai įsivaizduoja be traškių, įvairiausių formų imbierinių sausainėlių. Jais galite nudžiuginti ir namiškius, ir pavaišinti kolegas ar įpakuoti dovanoms. Štai medumi pagardintų sausainių receptas.  Skaityti plačiau

Kiaulienos lašinukai – ne tik žiemos maistas

2015.12.01
Dažnas kiaulienos lašinius linkęs įtraukti į „juodųjų“ produktų sąrašą. Tačiau jau kuris laikas jie yra reabilituojami. Pasirodo, saikingai vartojami lašiniai - itin vertingas ir organizmui reikalingas produktas. Be to, jie gali padėti ir sulieknėti bei pristabdyti senėjimo procesus.  Skaityti plačiau

Topinambas – ir lieknėjantiesiems, ir diabetikams, ir širdininkams

2015.11.23
Bulvinėmis saulėgrąžomis vadinami topinambai labai vertinami cukriniu diabetu sergančių žmonių. Mokslininkai yra nustatę, kad ši daržovė turi aktyviųjų medžiagų, kurios padeda sureguliuoti organizmo medžiagų apykaitą ir išvengti šios ligos. Topinambų dar galima suspėti pasikasti, kol žemės nesukaustė šaltis. Skaityti plačiau

Metas kalėdinių meduolių tešlai

2015.11.16
Sunku įsivaizduoti gražiausias metų šventes be gardžiųjų meduolių. Tik nenustebkite – būtent dabar pats metas ruošti kalėdinių meduolių tešlą. Kuo ilgesnį laiką ji bręsta, tuo yra geriau. Sakoma, jog tam, kad meduoliai įgytų reikiamą skonį, tešla turėtų pastovėti mažiausiai 6 savaites. Skaityti plačiau

Jūros dumbliai – egzotiškas maistas ir vaistas

2015.11.09
Dažnam tautiečiui jūrų dumbliai – egzotiškas ir neįprastas maistas. Bet į lietuvių virtuvę jie pamažu skverbiasi su sušių valgymo kultūra. Specialistai tikina, kad tie, kas pamėgs šį produktą, neprašaus pro šalį. Skaityti plačiau

Per Vėlines pavargėlius vaišindavo aviena

2015.10.30
Savaitgalį ir atokiausių šalies kraštų kapinaitės skęs žvakių švieselių jūroje. Minint Vėlines, arba senąsias Ilges, galima prisiminti, kad seniau žmonės šią dieną mirusiesiems pagerbti ant kapų nešdavo ne žvakutes, bet maisto bei gėrimų. Su spalvingomis apeigomis vaišės ne vieną dieną vykdavo ir namuose. Skaityti plačiau

Maisto spalvos ne tik akiai, bet ir sveikatai

2015.10.26
Virtuvėje – kaip ir drabužių spintoje: renkamės ne tik tai, kas patinka, bet ir tai, kas tinka. Antai dietologai rekomenduoja per dieną suvartoti kuo įvairesnių spalvų maisto produktų. Teisingai juos derindami ne tik gausite reikalingiausių medžiagų, bet ir suvaldysite apetitą, reguliuosite svorį.   Skaityti plačiau

Ar drąsiai mesti žuvį į keptuvę?

2015.10.19
Svarus atsakas organizmo išbandymui rudenį – riebios žuvies vartojimas. Jos produktai turi žmogaus organizmui nepakeičiamų riebalų rūgščių, gyvybiškai svarbaus vitamino D, kurio stygių iškart pajuntame sumažėjus saulės spindulių.  Tačiau tiek besirenkantys žuvį parduotuvėje, tiek mėgstantys meškerioti turėtų neprarasti budrumo, nes mokslininkai įspėja ... Skaityti plačiau

Cukraus baimės akys didelės

2015.10.19
Ar žinote, kad du arbatiniai šaukšteliai cukraus bent dviem valandoms perpus prislopina imuninę sistemą? Tačiau nereikia gąsdintis, jei visgi sunkiai įsivaizduojate vėsų rytą be karšto saldintos kavos ar arbatos puodelio. Išeitį galima rasti.    Skaityti plačiau

Sviestas ghi: skystasis auksas ant jūsų stalo

2015.10.12
Karamelės ir riešutų aromato lydytas sviestas ghi gali išgydyti daugybę ligų - tuo tikėjo jau senovės indai. Vedų kultūroje jis vadinamas „maistu smegenims“, kuris ne tik užtikrina fizinę sveikatą, bet ir suteikia dvasinės energijos. Iš tiesų lydytas sviestas ghi yra puikus, sveikas pakaitalas įprastiems riebalams.  Skaityti plačiau

Du vaisiai ir jogurtas – dar ne pietūs

2015.10.05
Bandelė, vaisiai ar daržovės, saujelė riešutų, jogurtas, kefyras ar varškės sūrelis – dažno lauknešėlis, suruoštas į darbą. Tačiau maisto mitybos specialistai perspėja, kad spontaniški užkandžiavimai neatstos visaverčio maitinimosi.  Skaityti plačiau

Lazdynų riešutai - jaunystės ir energijos raktas

2015.09.25
Skubėkite ieškoti ir rinkti lazdynų riešutus – kasdien suvalgyta jų sauja padės išsaugoti jaunystę ir sveiką širdį. Tai – tikras energijos šaltinis: sakoma, kad turkų vyrai prieš pasimatymą sukremta šių riešutų. Skaityti plačiau

Gilių kava: stiprios sveikatos gurkšnis

2015.09.24
Ruduo dovanoja ir vertingąsias ąžuolo giles, kurios gurmanų virtuvėje pakvimpa naujų gyvybinių jėgų ir stiprybės suteikiančia kava. Ji nuo seno naudojama toksinams šalinti, kraujui ir visiems organams valyti.  Skaityti plačiau

Nesuklyskime ruošdami derlių žiemai

2015.09.18
Virtuvės stalą jau nugulančios rudens gėrybės kelia ir rūpesčio: kaip geriausiai ir saugiausiai jas paruošti šaltajam metui, kad išliktų daugiausiai vitaminų ir vertingųjų medžiagų. Nors namie konservuotos daržovės sveikesnės, ne kiekvienas konservavimo būdas vienodai naudingas. Skaityti plačiau

Ilgaamžiškumo sėklytės, maistingumu lenkiančios visus kitus augalus

2015.09.17
Burnotis – nepelnytai užmirštas itin vertingas, nuo šimto ligų apsaugantis augalas. Dėl unikalių savybių jis prilygsta motinos pienui ir senovėje žinotas kaip nemirtingumo simbolis.  Skaityti plačiau

Apie mitybą atėjus rudeniui

2015.09.14
Vasarą, kai gamta mums dovanoja tiek gėrybių, ir lepina šiluma, renkamės lengvesnį maistą, kuriame dominuoja vaisiai, daržovės, uogos. Pasibeldus rudeniui ir po truputį pradedant vėsti orams tenka vėl grįžti į nuoseklesnį mitybos ritmą. Produktų pasirinkimą koreguoja ir prasidėję vaikų mokslai.  Skaityti plačiau

Moliūguose – vitaminų lobynas

2015.08.31
Vasara soduose ir daržuose subrandino saulėtuosius moliūgus: tai - tikra vitaminų bomba ir maistas visapusei sveikatai. Atkeliavę pas mus iš Meksikos, jie vis labiau populiarėja ir mūsų šalyje.  Skaityti plačiau

Vasaros „topas“ – šalta sriuba

2015.08.03
Be šaltibarščių su šviežiomis bulvėmis įsivaizduojama reto lietuvio vasara. Iš tiesų, šaltos sriubos – tikra atgaiva. Ypač kai norisi ko nors lengvo. Tiesa, įprastų šaltų sriubų, matyt, dėl vėsesnio klimato, neturime daug. Tačiau pasirinkti vis dėl to yra iš ko. Skaityti plačiau

Valgiaraščio planavimas – draugiškas piniginei

2015.07.27
Maisto produktų švaistymas vis dažniau akcentuojamas kaip itin opus klausimas. Ypač lietuvių virtuvėse. Skundžiamasi, kad išlaidos maisto produktams sudaro praktiškai pusę pajamų. Tačiau statistika rodo, kad dalis tų pinigų būtų sutaupyta, mat daug maisto produktų tiesiog išmetami. Tad su maisto tinklaraštininke Kristina Pišniukaite (antmedineslenteles.blogspot.com) ka... Skaityti plačiau

Iš sumuštinio istorijos: itališkoji brusketa

2015.07.27
Šiandien kavinėse itin paplitęs užkandis – skrudinta duonelė su įvairiomis užtepėlėmis ir kitais pagardais, vadinama brusketa. Ją drąsiai galima vadinti sumuštinio giminaite. Tokį gardėsi visuomet galima pasiūlyti ir svečiams, o pagaminti paprasta ir greita. Be to, kiekvienas galės išsirinkti labiausiai patikusį skonį. Tad ilgiems pasisėdėjimams su draugais ar šeima siūlome pasigamin... Skaityti plačiau

„Super maistas“ – mados reikalas

2015.07.20
„Super maistas“ vis aktyviau užkariauja virtuvių lentynas ir, sakoma, tikrai ne vien dėl skambaus pavadinimo. Tačiau mitybos specialistai skuba pagrūmoti pirštu: ten, kur nėra saiko, ir sveikatai vietos nebus. Skaityti plačiau

Koks varškės sūris gardžiausiais?

2015.06.25
Trečiadienį paminėjome vieną seniausių lietuviškų tradicinių švenčių – Jonines. Ši šventė, kaip ir kiekviena kita, neapsiėjo be tradicinių patiekalų. Prie laužo buvo spirginami lašiniai, pelenuose kepamos bulvės, ruošiama mėsa, pyragai, daromas alus ar midus. Daugelis valgių gaminti gamtoje, tad sako, jog Joninės – lėmė iškylų atsiradimą. Tačiau bene populi... Skaityti plačiau

Ledai – ne tik gomuriui pamaloninti

2015.06.22
Vaisiniai, grietininiai, su riešutais, šokoladu, pabarstukais, sirupu... Ledų tokia įvairovė, kad visos vasaros nepakaktų išragauti. Tiesa, persistengti kai kuriais atvejais nereikėtų. Tačiau pakanka įrodymų, kad ledus valgyti – naudinga sveikatai. Skaityti plačiau

Ridikėlis valgomas visas

2015.06.15
Ridikėliai – viena pirmųjų mūsų kraštuose užaugančių daržovių. Ji itin gausi vitaminų ir turi mažai kalorijų. Be to, valgyti siūloma ne tik ridikėlių šakniavaisius, bet ir lapus? Tad kol ridikėlių sezonas nesibaigė – viskas apie šią naudingą daržovę. Skaityti plačiau

„Romietiškas“ maisto paruošimo būdas

2015.06.08
Nuo žilos senovė, žmonės, kurie rūpinasi savo sveikata, žino, kad didžiąja dalimi sveikatos išsaugojimas priklauso nuo subalansuotos mitybos ir maisto paruošimo būdo. Visuotinai žinoma, kad patys sveikiausi maisto paruošimo būdai yra virimas garuose ir troškinimas savo sultyse. Taip gaminami produktai neveikiami arba labai nedaug veikiami vandens, todėl išlieka daugiausiai vitaminų ... Skaityti plačiau

Ruošiamės iškylų sezonui! Ką verta žinoti? D.Praspaliauskas pataria

2015.06.05
Darbo dienomis žmonių nusėstos upių pakrantės ir parkai, savaitgaliais ištuštėjantys didmiesčiai byloja tik viena – iškylų sezonas atidarytas! Visgi norint, kad jūsiškis laikas gamtoje būtų tikrai puikus, jo negadintų negandos, vertėtų pamąstyti ne tik apie vietą, bet ir apie tai, kokiais patiekalais mėgausitės, ką geriau palikti namuose bei kaip išvengti vasarą dažnai pasitai... Skaityti plačiau

Sveiki kepiniai ant grotelių

2015.05.28
Išsiilgę ant laužo kepto šašlyko kvapo, traukiame šašlykines ar grilius iš rūsio ir nors porai valandų bėgame į žalumoje paskendusią gamtą. Joks dietologas nepavadins šašlyko sveiku maistu. Tad ką gi daryti tokios mitybos šalininkams? Pateikiame keletą patarimų, kad ant laužo kepami patiekalai būtų naudingi ir lengvai virškinami. Skaityti plačiau

Ką valgymo įpročiai išduoda apie jus?

2015.05.22
Ar jūs iš tų, kurie kiekvieną produktą lėkštėje valgo atskirai, o galbūt visuomet juos sumaišote? Valgote lėtai ar greitai? Kepsnį iš karto visą supjaustote gabalėliais ar pjaunate po vieną? Pasirodo, šie, atrodytų, nereikšmingi valgymo įpročiai gali daug atskleisti apie jūsų asmenybę.  Skaityti plačiau

Aplink pasaulį: keisčiausi patiekalai ir gėrimai

2015.05.14
Maisto turizmas – viena būtinų visavertės kelionės sudedamųjų dalių. Visgi turbūt ne visiems užtektų drąsos paragauti žemiau išvardintų patiekalų, įvairiose šalyse išdidžiai vadinamų delikatesais.  Skaityti plačiau

Produktai, galintys išgelbėti jums gyvybę

2015.05.11
„Esi tas, ką valgai“, - turbūt daugelis esame girdėję šią frazę. Taigi, logiška, jog valgydami sveikus produktus, gerokai padidiname šansus išvengti daugelio negalavimų bei ligų. Pristatome jums šešis produktus, kuriuos įtraukę į savo racioną, sumažinsite infarkto, insulto bei vėžio riziką, atidėsite senėjimo procesus, pagerinsite a... Skaityti plačiau

Liesa ir geležies turtinga jautiena – tinkamas kepsnių sezono pasirinkimas

2015.04.24
Jautiena - viena populiariausių pasaulyje. Ir ne be reikalo. Šviežia, geros kokybės ji maistinga ir naudinga dirbantiesiems fizinį darbą, aktyviai sportuojantiesiems. Be to, ypač vertinga vyrams, mat gerina potenciją. Tad orams po truputį šylant ir artėjant kepsninių sezonui viskas apie jautieną. Skaityti plačiau

Kai vaisiai tampa meno šedevrais...

2015.04.20
Maisto skonis – bene svarbiausia, tačiau daugeliui itin svarbi ir išvaizda. Tiekėjai pastebi, kad būtent todėl vis gausesnės išskirtinės išvaizdos patiekalų ar desertų užsakovų gretos. Vienas sveikiausių desertų – vaisiai. O šiuos, žinia, galima taip įspūdingai išpjaustyti, jog jie prilygs tikram meno šedevrui. Tai itin populiaru Rytuose, pavyzdžiui, Tailande. Tač... Skaityti plačiau

Velykos aplink pasaulį

2015.04.03
Vienai didžiausių metų švenčių artėjant, pats laikas apžvelgti įvairių šalių Šv. Velykų maisto tradicijas, galbūt šį tą „pasiskolinti“ ir padėti ant savo stalo. Skaityti plačiau

Viskas apie svogūnų sriubą

2015.03.30
Svogūnų sriuba – prancūzų virtuvės delikatesas, kurį žino visas pasaulis. Jos paruošimas nereikalauja didelių išlaidų, jei atsisakysite alkoholinių gėrimų, kurie naudojami kai kuriuose receptuose. Prireiks tik šiek tiek daugiau laiko. Ir nors daugelis svogūnų sriubą laiko puikiu rudenišku patiekalu, tokį permainingą pavasarį kaip šis, tai bus puiki peršalimo ligų profil... Skaityti plačiau

Maisto mados: žirniai, vabzdžiai ir vietinė mėsa

2015.03.26
Štai keturios šiųmetės maisto „mados“, išpranašautos dar metų pradžioje. Skaityti plačiau

Mitybos patarimai pagal Zodiaką

2015.03.16
Tiems, kurie paiso astrologų pranašysčių, turbūt ne kartą girdėta ir tai, kad zodiako ženklas lemia ir tam tikrus mitybos ypatumus. Tad ką valgyti, anot astrologų, kad būtume sveiki? Skaityti plačiau

Maisto derinimas: ko vienoje lėkštėje šiukštu neturėtų būti

2015.03.09
Pavasarį pasitinkate vildamiesi atsikratyti kelių per žiemą ant šonų susikaupusių kilogramų? Kaip žinia, drastiškos dietos norimo rezultato neduos. O štai subalansuota mityba – pats tas. Tik ką reiškia subalansuota? Kai kurie sveikos mitybos entuziastai teigia: tai – produktų derinimas. Tad šį kartą pasvarstykime, ką dera valgyti kartu, o ko vienoje lėkštėje &scar... Skaityti plačiau

Sveikos mitybos mitai: svarbiausia - saikas

2015.03.02
Apie sveiką mitybą sklando daugybė mitų. Tad kas yra tiesa, o kas yra mitas, kai kalbame apie sveiką maistą? Skaityti plačiau

Svorio metimui – tinkama mityba

2015.02.26
Kaip nesuklysti ir iš tikrųjų pradėti sveikai maitintis, norint numesti svorio? Toks klausimas, artėjant pavasariui, kamuoja daugelį.  Skaityti plačiau

Naudingas pakeistos sudėties maistas

2015.02.05
Tinkamas maisto produktų pasirinkimas, saikingas jų vartojimas – vienas kelių sveikesnio gyvenimo link. Štai mokslininkai siūlo susidomėti pakeistos sudėties arba kitaip – reformuliuotu maistu. Tai yra, tokiu, kuriame sumažintas druskos, cukraus ar riebalų kiekis.  Skaityti plačiau

Sveika virtuvės mada: lėtas maisto ruošimas

2015.02.02
Tie, kurie nori palepinti šeimą sveikesniu maistu, turi du pasirinkimus. Pirmasis – pirkti sveikesnius produktus, antrasis – maistą ruošti sveikesniais būdais. Virimas garuose, ruošimas žemoje temperatūroje ar kepimas grilyje dažnai minimi kaip vieni sveikesnių maisto ruošimo metodų. Tačiau lėtas ruošimas (kai kurie tai įvardija kaip troškinimą) nedidelėje tempera... Skaityti plačiau

4 naudingi žiemos vaisiai

2015.01.26
Žiemą, tam, kad netrūktų būtinų vitaminų ir mikroelementų, mitybą būtina paįvairinti. Tam puikiai tinka vadinamieji žiemos vaisiai, kurių rasite visuose prekybos centruose. Pateikiame naudingiausių ketvertuką. Skaityti plačiau

Dėmesys pusryčiams. Valgyti ar ne?

2015.01.19
Ne kartą girdėjote kone mantra tapusia frazę „Pusryčiai – svarbiausias dienos valgis“. Daugelis dietologų patikins, kad pusryčiauti tikrai sveika. O mokslininkai mano, kad įprotis valgyti rytais yra įgyjamas. Daugelis taip pat sutinka, kad esminis klausimas ne - valgyti ar nevalgyti, o tai, ką pusryčiams valgome ir geriame? Skaityti plačiau

Ispaiška virtuvė antsvoriu negrasina

2015.01.09
Ispanijoje garbinamas alyvuogių aliejus, jūros gėrybės, daržovės ir vaisiai. Daugelis patiekalų neapsieina ir be česnako, kuris yra puikus pagalbininkas siaučiant peršalimo ligoms. Ispanai ne itin mėgsta keptą maistą, jiems priimtinesnis troškintas. Daugelis sutiks, kad iš gerų produktų tinkamai pagaminti troškiniai – puikus, skanus ir sveikas žiemos maistas. Be to, ispanai retai sku... Skaityti plačiau

Liaudies išmintis byloja: kas Kūčių dieną nevalgo žuvies, tą kitais metais utėlės apsės

2014.12.22
Kasmet, sulaukę didžiųjų metų švenčių, sėdame prie gausiai nukrauto stalo. Tiesa, papročiai nuo mūsų protėvių gerokai pakito. Maišėsi pagoniškos ir krikščioniškos tradicijos. Šiandien per Kūčias dažniausiai atsisakome mėsos ir iki soties valgome žuvies. O štai per Kalėdas vis dažniau ant stalo galima išvysti iš anglakalbių kraštų atkeliavusį kalaku... Skaityti plačiau

Pasninko valgiaraštį suvokiame iškreiptai

2014.12.15
Lapkričio pabaigoje kartu su Šv. Andriejumi prasidėjo Advento laikotarpis. Kartu su juo ir pasninko laikas. Klysta tie, kurie mano, kad pasninkas – kažkokia dietos forma. Žiemą tradicinis pasninkas turi kur kas mažiau suvaržymų nei Gavėnia. Skaityti plačiau

Celiakija: kasdieniai mitybos sunkumai

2014.12.08
Gliutenas – specifinis baltymas, dažniausiai randamas kviečiuose, rugiuose, miežiuose. Tai – sveika ir naudinga medžiaga, tačiau kai kurie žmonės gali jo netoleruoti ir būti jam alergiški. Toks gliuteno netoleravimas vadinamas celiakija. Ši alergija tampa vis aktualesne problema vakarietiškajame pasaulyje. Skaityti plačiau

Tofu: sojų varškė, ypač mėgstama lieknėjančių moterų ir vegetarų

2014.12.05
Sojų varškė arba sojų sūris - tofu - vienas populiariausių produktų Kinijoje ir Japonijoje. Ypač mėgstamas lieknėjančių moterų ir vegetarų. Skaityti plačiau

Nenumojantiems ranka į mėsą – apie sveikiausius pasirinkimus

2014.12.01
Apie mėsos naudą ar jos žalą mūsų organizmui diskutuojama daug. Dietologai gi sutaria – jos reikia vartoti saikingai, rinktis ją kokybišką. Tiems, kurie nenumoja ranka į mėsą – apie sveikiausius pasirinkimus. Skaityti plačiau

Sviestas ar margarinas. Kurį pasirinkti?

2014.11.24
Žinau, kad būtų naudingiau nevartoti nei sviesto, nei margarino. Tačiau kartais taip norisi. Kas geriau ir sveikiau mano organizmui? Zita, 54 m. Skaityti plačiau

Apie dvi kalorijų skaičiavimo puses (du receptai)

2014.11.17
Kalorijos. Dėl jų galvą suka dažna savimi besirūpinanti moteris. Dar 1894 m. prabilta ir apie tai, kiek tų kalorijų žmogaus organizmas kasdien turėtų gauti. Tačiau skaičiuoti jas pradėta tik dar po pusšimčio metų. Šiandien kalorijų skaičiavimas – vienas svorio reguliavimo būdų. Tačiau esą nuomonių, kad tai nėra tinkamiausia priemonė siekiant sulieknėti. Skaityti plačiau

Saikingai geriama kava naudinga sveikatai

2014.11.10
Kavos kultas šiuo metu šalies didžiuosiuose miestuose akivaizdus. Savotiška įvaizdžio detale tampa vienkartinis ar daugkartinis puodelis, sklidinas kvapnaus gėrimo. Apie besaikio kavos vartojimo žalą kalbama labai daug. Tačiau, reikia nepamiršti, kad šis gėrimas turi ir naudingų sveikatai savybių. Be to, šį kartą pabandysime atskleisti kavą ne tik kaip kasdienį gėrimą, bet ir... Skaityti plačiau

Helovino meniu: moliūgai - ne tik alkiui malšinti

2014.10.31
Vienas seniausių kultūrinių augalų – moliūgas yra kilęs iš Vidurio Amerikos. Meksikoje jie auginti ir naudoti maistui, puošmenoms ar indams gaminti jau daugiau kaip prieš septynis tūkstančius metų. Į Europą atvežti Kristupo Kolumbo netrukus paplito šalyse, kuriose buvo palankios sąlygos jiems augti. Šešioliktame amžiuje moliūgai jau auginti ir Lietuvoje. Skaityti plačiau

Produktai, įveikiantys rudeninį liūdesį

2014.10.30
Rudenį skundžiamės, kad vis dažniau apima liūdesys, subjūra nuotaika. Tokiai būsenai įveikti tikrai nebūtini vaistai - yra daug maisto produktų, kurie gali mūsų organizmą aprūpinti „džiaugsmo vitaminais“.   Skaityti plačiau

Apie iš dalies lietuviškas žydų virtuvės šaknis

2014.10.27
Žydų tautą sudaro dvi etninės grupės – aškenaziai ir sefardai. Skirtinga ne tik šių žmonių, priklausančių šioms grupėms išvaizda, bet ir jų virtuvė. Aškenazių virtuvėje dominuoja patiekalai, kilę iš Šiaurės Europos. Gyvendamos atšiauriose sąlygose europiečių žydų – aškenazių moterys dėl gyvenimo ir klimatinių sąlygų maistą ruošė taupiai... Skaityti plačiau

Įdomūs faktai apie maistą

2014.10.24
Per gyvenimą žmogus suvalgo maždaug 40 tonų maisto. 7 proc. amerikiečių kasdien valgo restoranuose „McDonald’s“. Skaityti plačiau

Apie valgymą „akimis“

2014.10.23
Sakoma, kad taip maistas gali „kalbėti“. Tobulos jo kompozicijos ir tinkamas spalvų suderinimas gali tapti jūsų raktu į sėkmę. Skaityti plačiau

Jūros gėrybės – sveika, tik su saiku. Atlikėjo Mino receptai

2014.10.10
Specialistai pastebi, kad žmonių sąmoningumas didėja – vis daugiau dėmesio skiriama sveikos mitybos įpročių formavimui. Pastaroji neatskiriama nuo žuvies ir jūros gėrybių.  Skaityti plačiau

Suomijos virtuvės ypatybės: silkė + bulvės. 3 receptai

2014.10.06
Kaip kartais juokauja Suomijos kulinarai, jų nacionalinė virtuvė susideda vos iš dviejų komponentų – silkės ir bulvių. Tačiau neverta, galvoti, kad ji skurdi. Priešingai. Skaityti plačiau

Pieno produktai: pasmerkti ar išteisinti?

2014.10.02
Anot specialistų, pienas yra vienas svarbiausių maisto produktų. Apskritai pieno produktuose yra medžiagų, be kurių žmogaus organizmas negali normaliai funkcionuoti. Juose gausu visaverčių baltymų, riebalų, angliavandenių, neorganinių druskų ir vitaminų. Tačiau vis dažniau girdimas ir priešininkų stovyklos balsas esą pieno produktai nėra sveika. Skaityti plačiau

Kruopų košės nepelnytai išstumtos iš valgiaraščio

2014.09.26
Dar vaikystėje mamos daugeliui aiškino, kad košę valgyti reikia, nes tik tuomet „užaugsi didelis ir sveikas“. Deja... vaikystėje primygtinai siūlytas patiekalas dažnai netampa kasdienio suaugusiųjų raciono dalimi. Veltui. Košes valgyti ir naudinga ir labai sveika. Skaityti plačiau

Natūralių sulčių nauda kartais pervertinama

2014.09.19
Atėjo laikas džiaugtis rudens gėrybėmis. Jas, žinoma, ruošiame ne tik šaltajam metų sezonui, bet ir mėgaujamės kasdien. Vienas būdų paįvairinti mitybos racioną – šviežiai spaustos sultys. Skaityti plačiau

Konservavimo būdai žinomi nuo senovės

2014.09.15
Šiandien konservuoti galimą bet kokį maisto produktą. Būdą dažniausiai lemia norimas skonis ar išvaizda. Tačiau dažnai ruošdami atsargas žiemai net nesusimąstome, kad naudojame metodus, kurie šeimininkių virtuvėse „gimė“ dar gūdžiais viduramžiais. Skaityti plačiau

Virtuvės mitas: kas greita, tas nesveika?

2014.09.08
Naujausias Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto atliktas Lietuvos gyventojų mitybos tyrimas parodė, kad tik šiek tiek daugiau nei dvidešimt procentų. lietuvių, rinkdamiesi maistą galvoja apie jo naudą sveikatai. Statistiniai duomenys nieko gera nežada. Užimti žmonės dažniausiai negali pasigirti puikiais mitybos įpročiais: kas dešimtas renkasi greitus ir kar&sca... Skaityti plačiau

Ko iš tiesų nevalgo vegetarai?

2014.09.01
Neseniai paauglys sūnus pareiškė, kad nustos valgyti mėsą, t.y. taps vegetaru. Aiškios priežasties įvardyti negalėjo: nei gyvūnų labai gaila, nei dėl sveikatos išgyvena. Priėmėme tai kaip paaugliškų ieškojimų kelią. Tačiau įdomu, kas iš tiesų yra vegetarizmas – kokią naudą ar žalą jis gali atnešti mūsų organizmui? Elada, 36 m. Skaityti plačiau

Užkandžiams TAIP!

2014.08.26
Skelbiama, kad populiariausi lietuvių užkandžiai yra sumuštiniai ir vaisiai. Tiesa, net kas dešimtas gyventojas pirmiausiai renkasi greitus karštus užkandžius – kibinus, bandeles su dešrele, kebabus. Neatsisakoma ir bulvių traškučių, įvairių kepinių, sumuštinių. Skaityti plačiau

Magiškoji molekulinė virtuvė

2014.08.18
Kokteiliai ledo sferose. Ikrai iš alyvuogių aliejaus. Skaidrūs itališki virtinukai „ravioli“. Skamba neįtikėtinai? Tai tik keli molekulinės gastronomijos pavyzdžiai. Šis maisto ruošimo būdas skoniui ir tekstūrai transformuoti pasitelkia fiziką bei chemiją. Paklausite kokia to prasmė? Nauja valgymo patirtis. Skaityti plačiau

Meksikietiška virtuvė tinka ir lietuviams

2014.08.11
Lietuvoje atsiranda vis daugiau restoranų ir užkandinių, siūlančių meksikietiškos virtuvės gardumynus. Pagaliau atrandame vieną populiariausių virtuvių pasaulyje. Skaityti plačiau

Bulvių giminaičiai - naudingieji batatai

2014.08.08
Saldžiosios bulvės, arba batatai. Jų galite rasti didžiuosiuose prekybos centruose. Tačiau dažna virtuvės šeimininkė dar nėra atradusio šios puikios daržovės. Skaityti plačiau

Organizmą vėsinantys ir gaivinantys produktai

2014.08.05
Vasaros karštis ir tvankumas tiesiog varo iš proto. Ieškote būdų, kaip atsigaivinti ir kuo atsivėsinti? Dažniausiai renkatės šaltus gėrimus ir ledus? Tačiau turbūt nežinojote, kad minėti produktai išbalansuoja organizmo vėsinimo sistemą, todėl atgaiva – trumpalaikė. Bet ką daryti norint ilgesnio poveikio? Galime jus užtikrinti, kad ledai ir atšaldyti gėrimai nėra vienin... Skaityti plačiau

Vyšnios malšina migrenos skausmus

2014.07.28
Vyšnios vertinamos ne vien dėl to, kad anksti sunoksta, bet ir dėl turtingos cheminės sudėties. Sultingos, saldžiarūgštės vyšnių uogos – tikra biologiškai aktyvių medžiagų bomba, apsauganti ne tik nuo priešlaikinio senėjimo, bet migrenos. Skaityti plačiau

Žolelių arbata atgaivins kaitrią vasaros dieną

2014.07.25
Jau nuo seno žinoma, kad arbata ne tik sušildo vėsų vakarą, bet ir puikiai atgaivina karštą vasaros dieną. Ji taip pat naudojama, kaip vaistas nuo įvairių ligų, ar profilaktinė priemonė: peršalus, sluoguojant, esant virškinimo sutrikimams ir lėtai medžiagų apykaitai.  Skaityti plačiau

Viduržemio jūros regiono dieta: viskas, kas šviežia

2014.07.18
Ypatingas dėmesys į Viduržemio jūros valstybių gyventojų mitybą ir gyvenimo būdą buvo atkreiptas po epidemiologinių studijų, parodžiusių, jog tenykščius gyventojus rečiau vargina aukštas kraujospūdis, cukraligė, insultas ir infarktas. Tyrimais įrodyta, kad šio regiono mityba palankiausiai veikia širdį. Skaityti plačiau

Avietės – vaistas nuo nervinės įtampos

2014.07.14
Miškuose jau randama pirmųjų aviečių. Jomis noriai gardinami desertai, tik ne visi žino, kad šios skanios, saldžios, maistingos uogos yra puikus antidepresantas ir puikiai padeda susidoroti su nervine įtampa. Dėl šios priežasties aviečių patariama vartoti ne tik vasarą, bet ir užšaldyti jų žiemai, kai saulės gauname ne tiek daug. Skaityti plačiau

Mėsos marinavimas: dvi dienas ar dvi valandas?

2014.07.11
Mano mama įsitikinusi, kad mėsą šašlykams marinuoti reikia kelias dienas. Aš gi marinuoja keletą valandų. Kuri iš mūsų teisi? Ar pakanka mėsą šašlykams tik įtrinti? Rima Skaityti plačiau

Tinkamai paruoštos uogienės: ne tik saldu, bet ir sveika

2014.07.10
Lietuvių pomėgis iš vasaros gėrybių virti uogienes, o rudenį ar žiemą jomis smaližiauti išlieka labai populiarus. Kas antras lietuvis teigia, kad verda uogienes. Tačiau dietologai perspėja, kad cukrus ir saldūs patiekalai yra mitybos piramidės viršūnėje, o tai reiškia, kad juos rekomenduojama valgyti rečiau. Pateikiame keletą gudrybių, kaip pasigaminti sveikatai naudingų uogienių. Skaityti plačiau

Mityba pagal ajurvedą

2014.06.12
Kiekvieną dieną girdime naujas teorijas, kaip išlikti jaunam, sveikam, energingam. Tačiau vis dažniau net patys medikai prabyla apie tai, kad dviračio nebeišrasime, o visos sveikatos paslaptys jau seniai atrastos ir užrašytos. Atsakymų neradusi Vakarų medicinoje, odontologė ir ajurvedos specialistė Loreta Valinčiūtė atsisuko į daugiau nei kelis tūkstančius metų egzistuojantį mokslą. Skaityti plačiau

Ilgaamžiškumo paslaptis – japonų virtuvėje

2014.06.09
Dėl japonų požiūrio į maistą, šios šalies vyrai ir moterys sulaukia daugiau metų ir išlieka sveikesni ilgiau nei kiti Žemės gyventojai. Jų gyvenimo trukmė siekia 75 metus, tačiau sulaukę tokio amžiaus daugelis jų nesiskundžia ligomis, nevarsto vaistinių durų ir nevartoja papildų. Japonų ilgaamžiškumo priežastis slypi jų maisto lėkštėje, kurioje dažniausiai karaliauja švieži, ... Skaityti plačiau

Kaip sveikiausia numalšinti troškulį?

2014.06.02
Karštą dieną, kurių sinoptikai šią vasarą žada dar ne vieną, nebereikia savęs versti vartoti daug skysčių, pati ranka tiesiasi prie jų. Tik žvelgiant į parduotuvių lentynas kyla klausimas, ką rinktis – šaltą alų, sultis ar tiesiog paprastą vandenį. Skaityti plačiau

Šventiniai pusryčiai tėčiui – gurmaniškas patiekalas

2014.05.30
Dažnai minime Motinos dieną, o tėtį pasveikinti jo dienos proga ne kiekvienas prisimena. Rodos, kad ir dovanoti nėra ką. Gėlės - nevyriška, brangesnę dovaną sunku išrinkti. Todėl siūlome skanią ir originalią, greitai paruošiamą dovaną tėčio dienos proga – pusryčius į lovą, kuriuos pagaminti užtruksite vos 20 minučių.   Skaityti plačiau

Kiek dažyto maisto valgyti saugu?

2014.05.30
Ne paslaptis, kad maisto pramonė vilioja pirkėjo akį maisto produktų išvaizdą pagrąžindama patraukliomis spalvomis. Juk vargu ar susigundytume pilkos spalvos guminukais ar jogurtu. Kai kurios šių spalvų – natūralios kilmės, kiti dažikliai – sintetiniai. Skaityti plačiau

Gabalėlis lašinių ne pakenks, o bus naudingas

2014.05.29
Mokslininkai patvirtino, kad saikingai valgant lašinių, jie gali būti naudingi sveikatai. Skaityti plačiau

Alfas Ivanauskas pataria, kaip nepasiklysti salotų rojuje?

2014.05.27
Pažvelgę į parduotuvių lentynose gulinčių salotų lapus galime pasijusti patekę į salotų rojų, tačiau dažniausiai visgi renkamės ne vieną kartą ragautus ir pirktus salotlapius. Juk ne kiekvienas apsidžiaugia vietoje švelnių sviestinių salotų nusipirkęs ryškaus, kartoko skonio gražgarsčių. Kaip išsirinkti jūsų patiekalui geriausiai derančias salotas ir su kokiais maisto produktais jas derinti, pata... Skaityti plačiau

Iškylų meniu: sveikiau ir skaniau

2014.05.23
Maisto ruošimas ant laužo, kepsninėse – ne vien maisto gamybos procesas. Šiandien – tai laisvalaikio praleidimo forma, kuri suteikia puikią progą pabendrauti su draugais, pažįstamais, ištrūkti iš dulkėto miesto ir pabūti gamtoje. Ir nors toks maisto ruošimo būdas – pats seniausias, daugelis dėdami į burną ant grotelių kepto sultingo kepsnio gabalą susimąsto, ar tai... Skaityti plačiau

Dietologas Pjeras Dukanas: „Nekurkite iš dietos kulto“

2014.05.19
Dietologo Pjero Dukano (73 m.) knyga „Aš nemoku lieknėti“ padėjo atsikratyti antsvorio milijonams moterų. Jo sukurta dieta ypač populiari tarp šuo verslo atstovų. Portalas lady.mail.ru kalbino garsųjį prancūzą apie dailios figūros paslaptis, garsius klientus, mėgstamą maistą ir, aišku, apie tai, kaip sulieknėti greitai ir lengvai. Skaityti plačiau

Vakuuminė pakuotė gali būti pavojinga

2014.05.16
Danų mokslininkai perspėja, kad vakuuminė pakuotė gali tapti idealia vieta mikrobams, esantiems produktuose, daugintis. Skaityti plačiau

Indiška virtuvė – sveikos mitybos pavyzdys

2014.05.15
Indiška virtuvė – trečia pagal populiarumą pasaulyje. Savo vardą ji užsitarnavo ne tik unikaliu skoniu, bet ir nauda sveikatai. Įžengus į indišką restoraną, uoslę dirgina malonūs šviežių produktų ir prieskonių kvapai, o paragavus maisto, gomurį pamalonina švelnių ir aštrių valgių deriniai. Skaityti plačiau

Snaudulį darbe blaško sveika mityba

2014.05.08
Darbe vėl jaučiatės mieguistas, nepavyksta susikaupti? Regis, labai nepervargote, bet kažkodėl svaigsta galva, jaučiate silpnumą? Mitybos specialistai teigia, kad tai gali lemti ir netinkamai pasirinktas maistas bei žalingi valgymo įpročiai. Skaityti plačiau

Druskos mėgėjai sensta greičiau

2014.05.06
Mokslininkai atlikę eksperimentą nustatė, kad mėgstantys sūriai valgyti sensta žymiai greičiau. Ir tai pasakytina ne tik apie išvaizdą, bet ir vidaus organus. Skaityti plačiau

Patiekalai iš kiaulpienių: maistinga ir gražu

2014.05.05
Parduotuvėse renkantis daržoves ir vaisius dažnai skundžiamės, jog daugelis jų turi daugiau chemikalų nei vitaminų, tačiau pamirštame natūralius būdus, kaip aprūpinti savo organizmą reikalingomis medžiagomis. Kiaulpienės – vienas jų. Tai ne tik puikus būdas paįvairinti meniu, bet ir neįprastas maisto dekoravimo elementas. Skaityti plačiau

Cukraus alternatyvos – ką rinktis?

2014.05.05
Negalintiems ar nenorintiems vartoti cukraus žmonėms saldikliai – galimybė gyventi visavertį gyvenimą, neatsisakant mėgstamų skonių ir patiekalų. Natūraliais saldikliais cukrų gamindamas patiekalus gali pakeisti kiekvienas norintysis. Tik kokį saldiklį geriausia rinktis? Skaityti plačiau

Energiniai gėrimai skatina priklausomybes

2014.04.25
Energinius gėrimus ypač pamėgę paaugliai vėliau suserga rimtesnėmis priklausomybėmis, kurios negrįžtamai palaužia jų sveikatą.     Skaityti plačiau

Figūrai nekenkiantys ledai

2014.04.25
Ledai – tai ne tik gaivinantis skanėstas šiltą dieną, bet ir sveikatai naudingas produktas. Nepagrįstas augalinių riebalų garbinimas – jau praeitis. Vis labiau vertinami natūralūs ledai, kurie pagaminti iš trintų vaisių, uogų, riešutų ar sėklų. Tokie ledai puikiai tinka vaikams ir žmonėms, kurie negali vartoti cukraus ir tiems, kurie nori išsaugoti gražias kūno linijas.&... Skaityti plačiau

Ar tikrai vakarienę reikia atiduoti priešui?

2014.04.25
Sakoma, kad pusryčius reikia valgyti pačiam, pietus pasidalinti su draugu, o vakarienę atiduoti priešui. Gal dėl šio posakio, o gal dėl kitų priežasčių, vakarienė yra labiausiai ginčytinas paros valgymo metas. Madingų dietų šalininkai po 18 valandos renkasi daugiau nieko nevalgyti. Tuo tarpu dietologai mažiau kategoriški: vakarienė turi būti lengva ir neapsunkinanti organizmo.... Skaityti plačiau

Vitaminų užtaisas – daigai

2014.04.17
Ekspertai apskaičiavo, kad daiguose yra iki šimtą kartų daugiau fermentų nei vaisiuose ir daržovėse, kurie puikiai veikia sveikatą ir lengvina virškinimą. Būtent dėl to jie rekomenduojami visiems, kurie nori aprūpinti organizmą reikalingomis medžiagomis. Skaityti plačiau

Velykų stalas: ir sveikai, ir tradiciškai

2014.04.17
Kiaulienos patiekalai buvo būtini ant Velykų stalo, pavyzdžiui, karka, šaltiena. Anuomet po septynių savaičių pasninko jie buvo tinkami ir prasmingi. Velykų stalas taip pat neapsieidavo be aukšto bobos pyrago, sūrio, sviesto, kiaušinių.  Skaityti plačiau

Žaismingi margučių dekoravimo būdai

2014.04.17
Atėjus Velykoms dažniausiai griebiamės svogūnų laiškų, dažų ar adatos, norėdami, kad mūsų margučiai būtų gražūs. Siūlome pabandyti žaismingus būdus ne tik padedančius lengvai, greitai ir linksmai papuošti kiaušinius šventiniam stalui, tačiau ir lavinti vaikų fantaziją bei rankų miklumą. Skaityti plačiau

Pietūs - ką rinktis, kad būtų sveika

2014.04.10
Šiuolaikinis tempas keičia ne tik žmonių gyvenimo būdą, bet ir įpročius: atliktų tyrimų duomenimis, žmonės pietums skiria vis mažiau laiko, bet dažniau valgo restoranuose. Dažnai mieliau kavą nei pietus pasirinkę lietuviai turėtų daugiau valgyti daržovių, liesų pieno produktų bei vietoje kiaulienos rinktis jautieną ir paukštieną. Skaityti plačiau

Aliejus aliejui nelygu. Kokį pasirinkti?

2014.04.10
Daugelis žinome, kad šalto spaudimo aliejai yra rekomenduojami kaip naudingiausi mūsų organizmui. Jie ne tik vadinami geriausiu maistu, bet ir mūsų organizmo vaistu. Šalto spaudimo aliejai išgaunami mechaniniu būdu, nesvarbu, rankomis ar presais, tačiau naudojant ne didesnę kaip 30°C temperatūrą. Šis spaudimo būdas yra labiausiai tausojantis, kadangi aliejai išlaiko augalo ... Skaityti plačiau

Kava - dvi medalio pusės

2014.04.10
Pastebėjau, kad septyniolikmetė dukra vis daugiau vartoja kavos. Anksčiau maniau, kad ji daugiausia tai daro eidama su draugais, ar po mokyklos. Vis dėlto dabar ji kavą geria ir namuose. Koks yra leistinas kavos kiekis, kurį galima sunaudoti per dieną? Ar toks pomėgis negali pakenkti dukros sveikatai? Ligita, 51 metai Skaityti plačiau

Stipruolių maistas – čija sėklos

2014.04.03
Išgirdęs čija pavadinimą ne kiekvienas iš karto suprastų apie ką kalbama. Čija - lietuviškai vadinamas ispaninis šalavijas – tai nepaprastai maistingos juodai baltos sėklos, kilusios iš Centrinės Amerikos. „Chia“ majų kalboje reiškia „stiprybė“ ir puikiai apibūdina šių sėklų savybę stiprinti organizmą. Šios sėklos padeda jam atsigau... Skaityti plačiau

Pusryčiai – ką valgyti, o ko ne?

2014.03.04
Mitybos specialistų teigimu, pusryčiams turėtume skirti 25-35 proc. dienos kalorijų normos. Bet ar tikrai visi spėjame papusryčiauti? Daugelio mūsų pusryčiai būna sudaryti iš kavos puodelio ir, geriausiu atveju, sumuštinio ar nedidelio vaisiaus. Skaityti plačiau

Aktualijos


R.Morkūnaitė-Mikulėnienė: „Maisto produktų skirtumai neatitinka vartotojų lūkesčių“

Penktadienį Seime įvyko Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pavaduotojos Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės inicijuota apskritojo stalo diskusija-klausymai apie Europos Sąjungos (ES) vartotojų teisę įgyti ir vartoti vienodos sudėties ir kokybės produkciją.

Sveika visuomenė


Grybus atlaiko ne kiekvienas pilvas

Praėjusį savaitgalį ligoninėje mirė pirmoji neatsargaus grybavimo auka. 65-erių metų amžiaus moteris buvo suvalgiusi nuodingų smailiažvynių žvynabudėlių, kurias supainiojo su valgomomis skėtinėmis žvynabudėmis. Gydytojai įspėja, kad sveikatos problemų gali sukelti ir valgomieji grybai, jei žmogaus žarnynas jautresnis, nelabai toleruo...
Andrius Pauliukevičius: aklai sveikos gyvensenos madomis sekti nepatariu

Andrius Pauliukevičius: aklai sveikos gyvensenos madomis sekti nepatariu

Noras ne tik gerai jaustis, bet ir gražiai atrodyti žmones skatina aukštyn kojomis versti įprastą gyvenimo būdą. Europos če...
Darganota vasara mėgstančiųjų kepti neišgąsdino: lietuviai ant žarijų kepė daugiau ir tobuliau

Darganota vasara mėgstančiųjų kepti neišgąsdino: lietuviai ant žarijų kepė daugiau ir tobuliau

Nors šių metų vasara geru oru nelepino, lietuviai vis tiek noriai leisdavo laiką gamtoje, gamindavo maistą ant grilių bei k...

Fotoreportažas


Budinti vaistinė


3,93 euro - priemokų „lubos“ vaistams

3,93 euro - priemokų „lubos“ vaistams

Savaitę Sveikatos apsaugos ministerija pradėjo džiugia žinia pacientams. Mat parengtas Vyriausybės nutarimo projektas, kuriame num...
Ministerija siūlo nustatyti priemokų už kompensuojamuosius vaistus lubas

Ministerija siūlo nustatyti priemokų už kompensuojamuosius vaistus lubas

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), siekdama mažinti kompensuojamųjų vaistų kainas, siūlo nustatyti priemokų už kompensuojamuosi...

Iš gyvenimo


Jau įmanoma išsaugoti plaukus chemoterapijos metu

Jau įmanoma išsaugoti plaukus chemoterapijos metu

Plaukus išsaugantis įrenginys „Paxman orbis“ jau veikia Nacionaliniame vėžio institute (NVI) Chemoterapijos su ...
Kauno klinikų pacientams sveikti bus smagiau: atidarė keturiolika bibliotekėlių

Kauno klinikų pacientams sveikti bus smagiau: atidarė keturiolika bibliotekėlių

Nuo dabar Kauno klinikų pacientai ir juos lankantys artimieji laisvą laiką galės leisti įdomiau. Klinikoms perduota keturiolika mi...

Sveika šeima


Psichoanalitikas: meilėje vyrai ieško absoliuto

Vyrams sunku mylėti, nes jie laikosi principo „viskas arba nieko“, mano italų psichoanalitikas Umberto Galimberti. Psychologies.ru interviu italas teigė esąs įsitikinęs, kad tik tie stipriosios lyties atstovai, kurie nebijo pripažinti turį moteriškosios savasties, gali sukurti išties artimus santykius....

Sveikatos horoskopas


Rugsėjo 18-24 d.

Avi­nas
Sa­vai­tės pra­džioje ga­li pa­di­dė­ti krau­jo­spūdis, to­dėl ven­ki­te stre­si­nių si­tu­a­ci­jų. Gerkite vaistažolių arbatų. Penk­ta­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šin­gą sap­ną. Sa­vait­ga­lį teks skir­ti vai­kams ir jų pro­ble­moms.
 

Svetur


Katės gali būti kaltos dėl Alzheimerio ligos

Alzhaimerio, Parkinsono ir kai kurias kitas ligas mokslininkai susiejo su užsikrėtimu kačių parazitu toksoplazma. 16 pagrindinių JAV mokslinių centrų studija paskelbta žurnale „Scientific Reports“.

Redakcijos skiltis


Komentarai


Kova su alkoholiu vasaros festivaliuose: protas prieš mitus
Vytautas Kernagis Kova su alkoholiu vasaros festivaliuose: protas prieš mitus
Kai meilė praeina...
Henrikas Vaitiekūnas Kai meilė praeina...
Kodėl net žmogaus gyvybė vertinama dvigubais standartais?
Živilė Pinskuvienė Kodėl net žmogaus gyvybė vertinama dvigubais standartais?

Naujas numeris