Puvinys vaisiui – šaukštas deguto
Greta Vanagienė
2019-07-18
Pintinėje nokstantys vaisiai karštomis dienomis itin greitai ima gesti, todėl mitybos specialistai įspėja pradėjusių pūti vaisių nebevalgyti. Net ir pašalinus sugedusią vaisiaus dalį, jis laikomas nekokybišku bei gali sukelti sveikatos bėdų. Taigi, kaip šauktas deguto sugadina statinę medaus, taip ir pradėjęs pūti vaisius yra užnuodytas bakterijų.
„Puvinys yra bakterinės kilmės procesas, todėl net jei jis ir mažas, produktas laikomas nekokybišku“, - sako gydytoja dietologė, docentė Edita Gavelienė, pabrėždama, jog lygiai taip pat kaip sugedusią mėsą, taip ir pradėjusį pūti vaisių būtina tuoj pat išmesti.
Išpjovimas nepadės
Anot Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro gydytojos dietologės, docentės Editos Gavelienės, pacientams, kurie serga virškinimo, kepenų sistemos ligomis, taip pat tiems, kuriems taikomas imunosupresinis gydymas, pradėjusių pūti vaisių valgyti nerekomenduojama, net jei puvinys visai mažas. Mat tai gali sukelti dar didesnių sveikatos pablogėjimų.
„Puvinys yra bakterinės kilmės procesas, todėl net jei jis ir mažas, produktas laikomas nekokybišku. Nors pradėjusių gesti vaisių nepatartina valgyti niekam, ypač tokio maisto turėtų vengti jautriausia pacientų grupė, kuriems reikalingi aukščiausios kokybės produktai“, - sako gydytoja dietologė, docentė Edita Gavelienė pabrėždama, jog lygiai taip pat kaip sugedusią mėsą, taip ir pradėjusį pūti vaisių būtina tuoj pat išmesti.
Sugedęs ar sunokęs?
Kita vertus, kartais gali būti sunku atskirti, ar vaisius yra tik pernokęs, ar jau sugedęs. Tarkime, banano pajuodavimas ne tas pats kaip obuolio puvinys. Gydytoja E.Gavelienė pataria bananą vertinti ne pagal jo žievelės spalvą, o pagal jo vidų – nuluptas vaisius turėtų būti sveikas, nepatamsėjęs.
Verta žinoti
Norėdami ilgiau išlaikyti morkas šviežias, nupjaukite jų viršūnėles – tai neleis morkoms greitai suvysti. Jei šios daržovės jau pradėjo vysti, nupjaukite jų viršūnėles ir sustatykite į šaltą vandenį. Taip jos taps traškesnės.
Jeigu jums reikalinga tik pusė svogūno, sunaudokite viršutinę pusę – svogūno dalis šalia šaknies ilgiau išliks šviežia.
Laikykite žalumynus šaldytuve, nedideliais ryšeliais suvyniotus į popierinius rankšluosčius ir įdėtus į plastikinius maišelius. Prieš užrišdami šiuos maišelius, išspauskite iš jų orą. Taip laikomi žalumynai ilgiau išliks švieži ir traškūs.
Nelaikykite bulvių kartu ar netoli svogūnų. Dėl svogūnų bulvės greičiau ims pūti.
Kad neparuduotų kubeliais ar griežinėliais supjaustyti obuoliai, apšlakstykite juos citrinų sultimis. Taip pat obuoliai neparuduos, jei panardinsite juos į jų sultis.
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai!
Komentuoti: