Naudingas pakeistos sudėties maistas
www.lsveikata.lt
2015-02-05
Tinkamas maisto produktų pasirinkimas, saikingas jų vartojimas – vienas kelių sveikesnio gyvenimo link. Štai mokslininkai siūlo susidomėti pakeistos sudėties arba kitaip – reformuliuotu maistu. Tai yra, tokiu, kuriame sumažintas druskos, cukraus ar riebalų kiekis.
Apie tai, kad maisto produktas yra pakeistos sudėties galima išsiaiškinti tik išstudijavus ženklinimo etiketėje pateiktą informaciją.
Produktas laikomas reformuliuotu, jeigu jis atitinka vieną ar visus tris kriterijus, tai yra: sumažintas riebalų, druskos ar cukraus kiekis. Reformuliuotam maistui nemažiau svarbūs ir kiti kriterijai: pakeitus maisto produkto sudėtį ir sumažinus jame riebalų, druskos ar cukraus, produktas turėtų išlaikyti įprastas ar neženkliai pasikeitusias skonines savybes. Taip pat turi būti užtikrinta maisto produkto sauga, neturėtų pasikeisti kaina.
Daržovės, vaisiai ar žuvis nepriskiriami produktams, kuriuos tikslinga reformuliuoti. Geri reformuliuoto maisto pavyzdžiai – duona, pusryčių dribsniai, mėsos gaminiai, kuriuose sumažintas druskos kiekis; gaivieji gėrimai, kuriuose sumažintas cukraus kiekis; margarinas be transriebalų; bulvių traškučiai, kuriuose sumažintas druskos ir sočiųjų riebalų kiekis.
Deja, tačiau reformuliuotam maistui specialūs ženklinimo reikalavimai nenumatyti. Apie tai, kad maisto produktas yra pakeistos sudėties galima išsiaiškinti tik išstudijavus ženklinimo etiketėje pateiktą informaciją.
Komentuoti: