Virtuvėje – kaip ir drabužių spintoje: renkamės ne tik tai, kas patinka, bet ir tai, kas tinka. Antai dietologai rekomenduoja per dieną suvartoti kuo įvairesnių spalvų maisto produktų. Teisingai juos derindami ne tik gausite reikalingiausių medžiagų, bet ir suvaldysite apetitą, reguliuosite svorį.
Raudona. Šios spalvos vaisiai ir daržovės stiprina širdį. Raudonuose produktuose esantis vienas stipriausių augalinių flavanoidų antocianinas mažina širdies priepuolių riziką, taip pat tai – veiksminga medžiaga, naudojama onkologinių ligų profilaktikai. Be to, šis flavanoidas gerina atmintį, stimuliuoja kepenų, inkstų veiklą. Raudonas maistas – likopenų šaltinis. Šie jaunystės antioksidantai saugo odą nuo kenksmingo ultravioletinių spindulių poveikio.
Produktai: raudonieji pipirai, pomidorai, vyšnios, arbūzai, braškės, spanguolės, ridikai, paprika ir kt.
Oranžinė ir geltona. Tai pačios „apetitiškiausios“ spalvos. Šių spalvų vaisiai ir daržovės stiprina imuninę sistemą. Taigi krimsdami morkas galite apsisaugoti nuo peršalimų ir gripo. Tokiuose produktuose daug karotenoidų, kurie organizme yra paverčiami vitaminu A. Gydytojai įsitikinę, kad jis ne mažiau nei vitaminas C yra reikalingas stipriam imunitetui. Oranžinis ir geltonas maistas suteikia daug energijos, žvalumo. Jis reikalingas kaulams, teigiamai veikia odą ir reprodukcinę sistemą.
Produktai: apelsinai, morkos, abrikosai, persikai, bananai, papajos, mangai, kukurūzai, sviestas, moliūgas, greipfrutas ir kt.
Žalia. Ši spalva užtikrina sveiką apetitą ir padeda lengviau sulieknėti. Tokiuose produktuose kalorijų labai mažai, o ląstelienos ir vitaminų – gausybė. Žalios daržovės šarmina, valo organizmą, dovanoja elementų, reikalingų sveikiems kaulams ir dantims. Žalias maistas teigiamai veikia nervų sistemą, raumenų būklę, reguliuoja medžiagų apykaitą. Šios spalvos produktai išplečia kapiliarus ir padeda sušilti, įveikti slogą, skaido kraujo krešulius.
Produktai: salotos, cukinijos, avokadai ir kitos žalios daržovės, žalieji pipirai, įvairios žolės.
Violetinė ir mėlyna. Violetinės spalvos vaisiuose ir daržovėse gausu antioksidantų, elementų, kurie mažina piktybinių navikų atsiradimą, insulto, širdies ligų riziką, taip pat – gerina atmintį. Mėlynas maistas būtinas protiniui darbui. Įdomu tai, kad šių spalvų maistas bei indai, iš kurių valgoma, slopina apetitą, taigi juos rinktis turėtų kovojantieji su antsvoriu. Psichologai sako, kad violetinės spalvos produktai padeda atsikratyti ne tik papildomų kilogramų, bet ir nereikalingų išgyvenimų. Norintiesiems sulieknėti rekomenduojama šaldytuve įtaisyti mėlynos spalvos lemputę.
Produktai: baklažanai, raudongūžiai kopūstai, raudonieji svogūnai, mėlynės, šilauogės, slyvos, vynuogės ir kt.
Balta ir rusva. Šių spalvų vaisiai ir daržovės – tikras antioksidantų lobynas. Jie mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį, širdies bei kraujagyslių ligų riziką, reguliuoja spaudimą. Daugelyje šių spalvų daržovių (pvz., česnake) yra cheminio junginio alicino, kuris mažina skrandžio vėžio riziką bei lėtina auglių augimą. Anot psichologų, baltos spalvos maistas padeda nugalėti baimės jausmą, jaudulį.
Tokios spalvos produktai – tai ir baltymų ar angliavandenių prisotintas maistas.
Produktai: česnakas, svogūnas, baltagūžiai kopūstai, varškė, pienas, žuvis, riešutai, ryžiai, makaronai ir kt.
Receptai
Baklažanų laiveliai su mėsos įdaru
2 porcijoms reikės:
1 baklažano,
300 g maltos jautienos,
1 svogūno,
1 morkos,
poros skiltelių česnako,
alyvuogių aliejaus kepimui,
2 v. š. pomidorų pastos,
druska, pipirai (pagal skonį),
bazilikai, persilado prieskoniai (pagal skonį).
Baklažaną perpjauname perpus ir 30 min. pamirkome sūriame vandenyje. Tada išskobiame minkštimą, baklažanų puseles aptepame aliejumi (iš tamsiosios pusės), dedame į skardą ir kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 min. odelėmis į viršų. Faršą pakepiname keptuvėje kartu su smulkintais svogūnais, morkom, česnakais, baklažano išskobtu vidumi, paskaniname prieskoniais ir pomidorų padažu. Dedame įdaro su kaupu į baklažanų puseles ir dar kepame apie 20 min. Pabaigoje galima pabarstyti tarkuotu sūriu, patiekalą pagardinti grietine. Skanaus!
Daugiaryžis su moliūgais
Reikės:
400 g moliūgo,
300 g rizoto ryžių,
1 l vištienos arba daržovių sultinio,
3 skiltelių česnako,
10 g rozmarino šakelės,
3 v. š. aliejaus,
100 g tarkuoto parmezano ar kitokio kieto brandinto sūrio,
žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Moliūgą supjaustykite kubeliais, sudėkite į skardą, apšlakstykite aliejumi, pabarstykite rozmarinų lapeliais, druska ir pipirais. Smulkiai sukapokite 2 skilteles česnako, užberkite ant moliūgų. Pašaukite skardą į 180°C temperatūros orkaitę, kepkite maždaug 40 min. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, suberkite smulkintą česnako skiltelę, labai trumpai apkepkite, tik neleiskite paruduoti, nes patiekalas apkars. Suberkite ryžius, maišydama pakepinkite, kol ryžiai taps perregimi. Įpilkite samtį karšto sultinio, maišydama pakaitinkite, kol ryžiai sugers sultinį, vėl įpilkite samtį skysčio. Pamažu įmaišykite visą sultinį. Taip virkite ryžius maždaug 25 min., neleiskite jiems pervirti. Nukaiskite keptuvę, sudėkite apkeptus moliūgų gabalėlius, tarkuotą sūrį, išmaišykite. Skanaus!
Bazilikais ir fetos sūriu įdaryti pomidorai
Reikės:
6 pomidorų,
40 g šviežių raudonųjų ir žaliųjų bazilikų,
6 juodųjų alyvuogių be kauliukų,
100–150 g fetos sūrio,
1 a. š. aliejaus.
Pomidorus nuplaukite, nupjaukite viršūnėles ir išskobkite. Į vidų įberkite džiovintų bazilikų. Pridėkite alyvuogių, fetos. Ant pomidorų uždėkite nupjautas viršūnėles, aptepkite aliejumi, kad kepdami smarkiai nesutrūkinėtų. Sudėkite į skardą (galima iškloti kepimo popieriumi arba folija), ant jos užmaukite kepimo rankovę, užriškite galus ir kiškite į 180 laipsnių orkaitę. Po 10–15 minučių rankovę perkirpkite ir dar kepkite 5 minutes 220 laipsnių orkaitėje tik iš viršaus. Iškepusius pomidorus papuoškite šviežių bazilikų lapeliais. Skanaus!
Komentuoti: