Gaivinanti rabarbarų rūgštelė

Aigustė Tavoraitė
2017-04-24
Nuo seno dėl vaistinių ir maistinių savybių vertinami rabarbarai pavasarį gali būti puikus vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Jie jau stiebiasi soduose ir daržuose, tad galima dairytis receptų ir paskanauti šių ankstyvųjų daržovių. Tiesa, būtina įsidėmėti, kad peraugę rabarbarai gali ir pakenkti. 
Gaivinanti rabarbarų rūgštelė
Svarbu žinoti, kad rabarbarais reikia mėgautis pavasarį, vėliausiai iki Joninių. Mat šis augalas pavasarį turi daugiau citrinos ir obuolių rūgščių, o vasarą pradeda daugiau kaupti oksalo rūgšties, kuri yra kenksminga.

Vertingi jauni lapkočiai
Manoma, kad XVII a. rabarbarai buvo tarp svarbiausių vaistinių augalų, iš kurių ir dabar farmacijos pramonė gamina vaistus. Vaistinėmis savybėmis pasižymi jų šaknys, turinčios biologiškai aktyvių medžiagų. O jauni lapkočiai vartojami maistui. Rabarbarų lapkočiuose yra gausu vitaminų C ir P, taip pat vitamino K, kuris organizme palaiko normalų kraujo krešėjimą.
 
Be to, rabarbarai turtingi mineralinių medžiagų: kalcio, magnio, fosforo, geležies, šis augalas naudingas ir dėl organinių rūgščių, antioksidantų, skaidulinių medžiagų. 
Tačiau svarbu žinoti, kad rabarbarais reikia mėgautis pavasarį, vėliausiai iki Joninių. Mat šis augalas pavasarį turi daugiau citrinos ir obuolių rūgščių, o vasarą pradeda daugiau kaupti oksalo rūgšties, kuri yra kenksminga. Tiesa, tvirtinama, kad oksalo rūgšties kiekiai nėra dideli, tačiau geriau nerizikuoti.
 
Ir desertas, ir pagardai
Pavasarį nuskinti saldžiarūgščiai lapkočiai – puikūs įdaras įvairiems pyragams, kitiems desertams gaminti, ledams pagardinti. Vaikus galima nudžiuginti kisieliais, kompotais, želė. Iš skania rūgštele gaivinančių rabarbarų gaunasi puikios cukatos. Rabarbarų galima dėti į sriubas ir troškinius.
 
Žinoma, vertingesni termiškai neapdoroti rabarbarai, tad lapkočiais galima pagardinti įvairias salotas. Ir šeimynai, ir svečiams galima pasiūlyti išskirtinio deserto – supjaustytus lapkočių gabaliukus pamirkyti meduje. Tik prieš vartojimą reikia nulupti lapkočių odelę. Toks deserto valgymas ypač turėtų patikti vaikams. Rabarbarai laisvina vidurius, tad, suprantama, mėgautis tokiu desertu reikia saikingai.

Rabarbarų galima užsišaldyti žiemai (prieš tai patariama nuplauti verdančiu vandeniu), išsivirti uogienių, džemų. Rūgštūs lapkočiai tiks su saldesnėmis uogomis. Rabarbarų skonį pabrėžia apelsinų žievelės, imbieras, cinamonas.

 
Specialistės komentaras
Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė:

- Rabarbaruose yra išskirtinai didelis vitamino K kiekis – jis svarbus kraujo krešėjimui, kaulų struktūrai, osteoporozės profilaktikai, imunitetui, yra duomenų, jog mažina Alzheimerio ligos riziką. Tai – naudingas maistas, nes turi mažą kalorijų kiekį (100 g – tik 21 kcal.). Šiose daržovėse yra didelis kiekis oksalo ir obuolių rūgšties – jos lemia rūgštų rabarbarų skonį, todėl jie rečiau valgomi žali.
 
Kalcio, esančio rabarbaruose, organizmas negali pasisavinti, kadangi jis susijungia su oksalo rūgštimi ir susidaro kalcio oksalatas. Žmonės, sergantys podagra, inkstų ligomis, inkstų akmenlige turėtų riboti produktus, turinčius daug oksalo rūgšties. Jos kiekį rabarbaruose sumažina jų terminis apdorojimas. Žinoma, sveikiems žmonėms saikingas rabarbarų vartojimas, ypač jei apsieinama be cukraus, yra puikus skaidulų, vitamino K ir C, antioksidantų (polifenolių, antocianinų (nuo jų priklauso raudona rabarbarų spalva), beta karotino) šaltinis.


Receptai
Rabarbarų drebučiai
 
Reikės:
3 stiklinių vandens,
2 stiklinių supjaustytų rabarbarų lapkočių,
stiklinės cukraus,
1,5 šaukšto želatinos,
pagal skonį gvazdikėlių ir apelsino žievelės,
300 g grietinėlės,
šaukšto miltinio cukraus.

 
Rabarbarus suberkite į pasaldintą verdantį vandenį ir apvirkite, bet nepervirkite. Į iškoštą nuovirą supilkite išbrinkintą želatiną ir ištirpinkite. Į formą suberkite pusę rabarbarų ir užpilkite skysčiu. Šiems sustingus vėl užberkite rabarbarus ir užpilkite skysčiu. Sustingusius drebučius papuoškite plakta grietinėle. Skanaus!
 
Pavasario salotos  
 
Reikės:
200 g rabarbarų lapkočių,
2 didesnių morkų,
2 svogūnų,
2 šaukštų medaus,

3 šaukštų grietinės arba jogurto,
krapų, petražolių, špinatų.
 
Lapkočius supjaustykite kubeliais, užpilkite medumi, išmaišyti ir palaikyti keliolika minučių  šaldytuve. Supilkite tarkuotas morkas, supjaustykite ir suberkite svogūnus, įdėti grietinės ar jogurto ir apibarstykite susmulkintais žalumynais. Skanaus!
 

Rabarbarų ir varškės apkepas 
 
Reikės:
400 g rabarbarų,
0,5 kg varškės,
0,5 stiklinės manų kruopų,
2 kiaušinių,
2–3 šaukštų sviesto,
2 šaukštų džiūvėsėlių,
150 g cukraus.
 
Rabarbarus supjaustyti nedideliais gabaliukais ir palaikyti apie pusvalandį karštame pasaldintame vandenyje. Varškę gerai išsukti, sudėti likusį cukrų, kiaušinius, manų kruopas, įpilti stiklinę šutintų rabarbarų nuoviro). Viską išmaišyti, dėti į riebalais išteptą keptuvą, apšlakstyti sviestu, apibarstyti džiūvėsėliais ir kepti įkaitintoje orkaitėje iki pusvalandžio. Skanaus!


 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris