Atrieda vaikų Velykėlės…

Aida Žemaitytė
2018-04-06
Kai pro šalį nusirita margosios Velykos, atkeliauja Atvelykis, kurį nuo seno vadiname vaikų Velykėlėmis. Tai šventė mažiesiems, čia jie svarbiausi, tad ir jų pilveliai turi būti pasotinti ir… pasaldinti.
Atrieda vaikų Velykėlės…

Šią dieną, taip pat kaip ir per Velykas, šeimininkės dažydavo kiaušinius, vaikai vėl kiaušiniaudavo, ridendavo margučius, supdavosi sūpuoklėse, vaišindavosi naminiais pyragais ir bandelėmis. Seniau iš tešlos kepdavo įvairias pavasarines figūrėles: kiškučius, paukštelius, viščiukus. Namai ir stalas šią dieną švytėdavo pavasarinėmis gėlėmis, žalumynais. O krikštatėviai būtinai turėdavo atlankyti krikšto vaikus.

„Kad mažieji būtų sotūs ir laimingi, o jų akys „ragautų“ spalvingų patiekalų, galite jiems pasiūlyti mūsų rekomenduojamų gardumynų“, – sako „Kitchen obsession“ virtuvės meistras, kulinarinių knygų autorius Paulius Strasevičius.

Receptai 
Pomidorų ir putpelių kiaušinių užkandis

Reikės:
mažų pomidoriukų,
virtų putpelių kiaušinių,
saujelės špinatų,
kelių didesnių šalavijo lapelių,
apie 10 šaukštelių aliejaus,
šakelės čiobrelio,
juodųjų pipirų, druskos,
medinių pagaliukų.

 
Pomidoriukus perpjaukite pusiau, išskaptuokite jų skanumėlį (pasilikite, panaudosite sūriems užkepams, sriuboms ar trintiems padažams). Į virtuvinį kombainą pilkite aliejų, dėkite špinatus, šalaviją, čiobrelį, ir viską sutrinkite. Skaninkite druska, pipirais. Prieskoninį aliejų supilkite į dubenį ir sudėkite virtus kiaušinius, lai pasimarinuoja. Į tuščią pomidoriuką dėkite putpelės kiaušinį ir durkite mediniu pagaliuku. Padarykite taip su visais.
 
Vaikiškos varškės spurgytės

Reikės:
500 g varškės,
4 kiaušinių,
300 g miltų,
5 šaukštų cukraus,
3 šaukštelių vanilinio cukraus,
šaukštelio sodos,
šaukštelio acto,
aliejaus.
 
Į indą įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų ir viską gerai išplakite mikseriu. Sudėkite varškę. Kitame inde sodą nugesinkite actu. Pilkite sodą ir actą, išmaišykite, kol suputos ir pilkite į varškės masę. Dėkite miltus ir viską ranka maišykite, minkykite. Stebėkite tešlą – ar ji limpa į vieną gumbą. Jei ne – berkite dar miltų. Pilkite aliejų į puodą ir laukite, kol įkais. Kol kaista aliejus, į lėkštę įsipilkite truputį aliejaus ir rankomis ją ištepkite. Su aliejumi išteptomis rankomis imkite tešlos dalį ir pirštais nuo viršaus spauskite minimalias spurgytes, dėkite į lėkštę, kol kaista aliejus. Prieš kepimą, rankomis visas pagražiname. Dėkite kepti į aliejų. Kepkite, kol taps tamsiai rudos.
 
Šokoladinės spurgos „Mini donuts“

Reikės:
1 ir 1/4 stiklinės miltų,
3 šaukštų nesaldintos kakavos miltelių,
šaukštelio kepimo miltelių,
žiupsnelio druskos,
2 kiaušinių,
pusės stiklinės cukraus,
vanilės ekstrakto,
3 šaukštų pieno,
2 šaukštų grietinės,

3 šaukštų alyvuogių aliejaus (jokio kartumo neturi būti!).
 
Į dubenį įmuškite kiaušinius, sudėkite cukrų, druską, vanilę, pieną, grietinę ir aliejų. Viską mikseriu plakite apie 3 minutes. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, kakava ir suberkite į skystų ingredientų dubenį, vėl viską išplakite. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Siūlyčiau gautą tešlą sudėti į konditerinį maišelį ar švirkštą ir taip supilti į formelę. Galima dėti ir šaukštu, bet nėra patogu. Kepkite 6-8 minutes, kol gražiai iškils. Atvėsinkite ir tik tada ištraukite iš formelės spurgytes. Išlydykite mėgstamo šokolado plytelę. Įmerkite vieną pusę, kad būtų šokoladinis glaistas, arba apšlakstau jas šiltu šokoladu…
 
Saldūs mėsainiai

Tešlai reikės:
12-15g sausų mielių,
stiklinės šilto vandens,
poros šaukštų aliejaus,
1 kiaušinio,
250 g miltų,
šaukštelio cukraus, druskos,

Įdarui:
stiklinės virtų ryžių,
pusės stiklinės grietinėlės,
5 šaukštų „Nutelos“
2 kivių,
pusės mango,
2 konservuotų persikų.
 
Tešlos ruošimas. Į indą suberkite mieles, cukrų ir druską, supilkite šiltą vandenį, išmaišykite viską šluotele. Kiaušinį išplakite ir supilkite į masę, suberkite miltus. Minkykite tešlą. Dubenį su tešla uždenkite rankšluosčiu ir palaikykite 30 min. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Kai tešla pakils, gnybkite po gabalėlį ir formuokite tarp delnų – burgerio bandelę. Sudėkite į skardą, tik nepamirškite palikti didesnių tarpų, kad nesuliptų. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Kepkite ne ilgiau kaip 5 minutes. Vaisius nulupkite ir supjaustykite norimo storio griežinėliais. Ryžius berkite į puodą, supilkite grietinėlę ir nutellą, viską pakaitinkite porą minučių. Atvėsusias bandutes pjaukite per pusę. Sutepkite abi puses gauto šokoladinio ryžių pudingo ir sudėkite vaisius. Uždenkite.

Naminis majonezas

Reikės:
2 kiaušinių trynių,
stiklinės aliejaus,
pusė šaukštelio cukraus,
ketvirtadalio šaukštelio druskos,
apie 40 ml citrinos sulčių,
pusės šaukštelio garstyčių,
muskato riešuto.
 
Kiaušinio trynius išsukite su garstyčiomis, cukrumi ir druska, lėtai plakdami pilkite aliejų. Plakite kol sutirštės. Po šaukštą vis plakdami supilkite citrinos sultis, įtarkuokite žiupsnelį muskato ir plakite iki tol, kol išgausite norimą konsistenciją.
 

 
Tarp kitko
Velykų eglutė seniau buvo labai įprastas velykinis papuošimas. Prie tiesios šakos pririšdavo eglės šakeles, padarydavo eglutės formos medelį ir pagal fantaziją jį papuošdavo: kas išsprogusio žilvičio kačiukais, kas sausainiukais, popieriniais paukšteliais ar gėlyčių žiedais. Gabesnieji Velykų medyje įtaisydavo lizdelių, o juose – įstatydavo kiaušinių. Tikėta, kad šie kiaušiniai žmogui laimę neša.


 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris