Apie valgymą „akimis“

Gintarė Kaminskienė
2014-10-23
Sakoma, kad taip maistas gali „kalbėti“. Tobulos jo kompozicijos ir tinkamas spalvų suderinimas gali tapti jūsų raktu į sėkmę.
Apie valgymą „akimis“

Maisto komunikacija
Šiandien maistas suvokiamas kaip puiki komunikacijos priemonė. Juo galima sukurti įvaizdį, užmegzti tarptautinius kontaktus, parduoti kitus produktus, atkreipti ar nukreipti dėmesį.
Per kulinariją gali būti pristatomi įvairūs dalykai: šalis ir jos tradicijos, kultūra, prekinis ženklas ar konkretus asmuo. Tad maisto patiekimas, pavertus jį į savotiškus meno kūrinius, suteikia pranašumą.
 
Svarbios spalvos
Patiekiant maistą svarbu ne tik, kaip jis išdėliotas lėkštėje. Spalvos kartais gali lemti mūsų organizmo pojūčius.
Vieno eksperimento metu žmonėms buvo pateiktas kepsnys su prancūziškomis skrudintomis bulvytėmis. Esant normaliam apšvietimui, žmonės patiekalu gardžiavosi. Tačiau pakeitus apšvietimą, mėsa ėmė rodytis esanti mėlyna, o bulvytės žalios. Tokių netradicinių spalvų patiekalas privertė kai kuriuos žmonės jaustis itin prastai. Juos ėmė pykinti. Tai rodo, kad maistas glaudžiai susijęs ne tik su kvapu, skoniu, tačiau ir vizualiniais aspektais. Pasirodo, mūsų pasąmonė natūraliai vengia mėlynos, violetinės ar juodos spalvos maisto. Esame „užprogramuoti“ manyti, kad toks maistas ne tik neskanus, bet ir pavojingas.

Vis daugiau sužinant apie teigiamas spalvinių medžiagų savybes net siūlomos vienos spalvos dietos. Esant tam tikrai nuotaikai ar turint tam tikrų sveikatos problemų raginama vartoti vienokios ar kitokios spalvos produktus. Pavyzdžiui, valgydami žalios spalvos maistą išvengsime streso, nemigos, atkursime organizmo pusiausvyrą, pagerinsime virškinimą, atsikratysime vidurių pūtimo, teršalų ir toksinų. Oranžinis maistas suteiks energijos, gyvybingumo, pagerins apetitą, normalizuos virškinamojo trakto veiklą. Raudonos spalvos produktai sužadina, suteikia energijos ir jėgų, gerina kraujo apytaką, stiprina imuninę sistemą, gydo nuo peršalimo ligų.
 
 
Kai maisto patiekimas virsta menu...
Turbūt jau teko matyti internetinėje erdvėje pasklidusį prezidentės Dalios Grybauskaitės portretą iš šaltibarščių? Tai – iš Joniškio kilusios Jolitos Vaitkutės (18 m.) darbas. Jolita - kūrybos namų „Double V House“ menininkė, komiksų, sklandančių internete, autorė. Pastaruosius kelerius metus ji kuria neįtikėtinus portretus iš maisto. Tad su J.Vaitkute kalbamės, apie meną ir maistą. 

- Viena tavo kūrybos sričių – portretai iš maisto. Žiniasklaidoje pasirodžiusiuose interviu teko skaityti, kad juos kuri ilgas valandas. O ar kasdienybėje atkreipi dėmesį į tai, kaip maistas yra patiekiamas?
- Taip, visada atkreipiu. Man kur kas daugiau džiaugsmo teikia gražus maistas. Žinoma, tai nėra fanatiška - grįžusi iš darbo ir studijų nesėdžiu valandų valandas stumdydama ir gražindama vakarienę, tačiau ko tik nebūna įkvėpimui atėjus.
 
- Tokiu menu pradėjai užsiimti dar nepradėjusi studijų. Tavo nuomone, menininkui svarbesnis talentas ar išsilavinimas?
- Kurti pradėjau dar tuomet, kai nėjau į mokyklą. Tiesa, nepavadinčiau savęs menininke - neturiu meistrystės ar didelio įgūdžio, nors piešiu neblogai. Menininkui labai svarbus darbas ir savęs tobulinimas. Kalbant apie išsilavinimą – tai nebūtinai yra kokia nors įstaiga. Tegul supyksta visi akademikai! Labai svarbus yra jausmas, darbas ir po to talentas. Negalėčiau pasakyti, kad niekur nesimokiau. Akademinio piešimo mokiausi meno mokykloje ir ją baigiau trylikos, po to sekė valandos piešimo namuose. Kelerius metus stengdavausi nupiešti po portretą per dieną, tad nepasakyčiau, kad esu visai nemokyta. Šiuo metu studijuoju ir dirbu, bet tai kiek nutolę nuo tiesioginio meno suvokimo. Užaugusi noriu būti kūrybininke, o ne tapytoja.
 
- Vienas tavo kurtų portretų iš maisto jau puikuojasi ir reklamoje. Kas toliau? Ar pradėjusi kurti tikrai netradicinį meną Lietuvoje iš karto turėjai minčių apie tai, kaip jį reikės parduoti?
- Kelerius pastaruosius metus kreipiu save šia kryptimi. Reklama man daugiau nei menas. Tai apima platų žinių spektrą - ne tik estetiką ir grožį. Tad tai, kad mano darbas puikuojasi reklamoje, yra svajonės išsipildymas. Kai padariau pirmąjį darbą (Jim Morrison iš šokolado – aut. past.), sirgau. Tai gimė tik iš nuobodulio, kitos formos ieškojimo. Apie pardavimus galvojau mažiausiai. Turint omeny, kad tai nėra paveikslas ant drobės, kuris apčiuopiamas, nekeičiantis formos ir ilgaamžis. Maistas yra tik viena formų, kuria kuriu. Toliau atsiras kitų formų, dėl kurių nustebsite labiau. Ir aš nekalbu apie šokiravimą, man kur kas įdomiau kūrybinis žvilgsnis ir savybių, kurių galbūt medžiaga neturi, suteikimas.
 
- Kartą minėjai, kad savo pačios maisto racioną tapyboje naudoji labai retai. Jei kalbėtume apie tradicinę maisto paskirtį, kokie tavo mėgstamiausi patiekalai ir produktai? 
- Kad ir kaip norėčiau tai paneigti – esu gana konservatyvi valgytoja. Maistas turi džiuginti mano skrandį, o ne priversti jaustis keistai. Tad salotos su „bekoniena“, sūriu bei saldžiu kriaušių ar kito vaisiaus sirupu – ne man. Mažai gaminu pati, rytą pradedu vaisiais ir dribsniais. Vengiu pieno produktų bei kiaušinių, nes jiems esu alergiška. Kiekvieną dieną galėčiau valgyti trintas daržovių bei grybų sriubas užkąsdama picos paplotėliu. Nesu įnoringa.



Receptai
Bulvinės gėlės

Reikės:
100 g kietojo sūrio,
100 g grybų,
5 bulvių,

2 kiaušinių trynių,
2 paprikų,
½ nedidelės cukinijos,
aliejaus, druskos, sezamo sėklų.
Bulves supjaustykite labai plonais griežinėliais. Į keksams kepti skirtas formeles sudėliokit bulvių griežinėlius taip, kad gautųsi penkialapis gėlės žiedelis. Prireiks šešių griežinėlių. Paskutinįjį reikia dėti ant dugno.
Sutarkuokite sūrį ir sumaišykite su nevirtų kiaušinių išplaktais su prieskoniais kiaušinių tryniais. Masę supilkite į gėlyčių vidurėlius. Supjaustykite paprikas, cukiniją ir grybus. Juos apkepkite aliejuje. Dėkite ant kiaušinių ir sūrio masės. Pašaukite į iki 180 C įkaitintą orkaitę ir kepkite kol apskrus. Kai iškeps, atvėsinkite. Tada galite gėlytes išimti iš formelių. Prieš patiekdami pabarstykite sezamo sėklomis. Gražiai išrikiuokite lėkštėje ir patiekite su žalumynais. Skanaus!
 
Šokoladiniai dubenėliai

Reikės:
šokolado,
mažų balionėlių,
vandens.
Prisipūskite tiek balionų, kiek planuojate daryti indelių. Karštoje vandens vonelėje ištirpinkite šokoladą. Šaukštą šokolado pilkite ant skardos ir palaukite kol pradės stingti. Tai bus indelio pagrindas. Balioną panardinkite į karštą šokoladą iki pusės. Dėkite ant šokoladinio pagrindo ir leiskite atvėsti.. Kai šokoladas ant balionų sustings, juos susprogdinkite adatėle ir atsargiai išimkite. Į tokius dubenėlius galite dėti ką tik norite: vaisius, grietinėlę, ledus ir t.t. Skanaus!
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris