Vaikas nori sulieknėti. Kaip tai padaryti protingai?

Aida Žemaitytė
2019-04-25
Paauglė dukra nori sulieknėti. kokie pavojai slypi, jeigu ji tai darys savarankiškai? Kaip tai padaryti nekenkiant sveikatai ir kad nebūtų liekamųjų pasekmių ateityje?
Renata
Vaikas nori sulieknėti. Kaip tai padaryti protingai?
Sulieknėjimo be pasekmių – nebūna. Pasekmė, kurios, deja, negalime išvengti, yra tai, kad po sulieknėjimo visą gyvenimą reikės valgyti kitaip, pamiršus daugybę nesveiko maisto. Tik tuomet, jeigu jums pavyks maitinimąsi išlaikyti pakeistą, svoris nesugrįš.

Pataria specialistė
VšĮ Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės, klinikos „Dietos sistema“ gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė-Lazarevičienė:
 
Ar lieknėti tikrai reikia?

Idant neliktų pasekmių ateityje arba jos būtų tik minimalios, reikia lieknėti nuosekliai ir kruopščiai laikantis gydytojų nurodymų arba – nelieknėti visai.
Visų pirma iškelkite sau klausimą, ar apskritai lieknėti reikia. Paauglystėje daugeliui merginų ir vaikinų kyla noras koreguoti kūno formas. Neskubėkite priimti drastiškų sprendimų, įvertinkite save: koks jūsų svoris, ūgis, apskaičiuokite kūno masės indeksą. Noriu pabrėžti, kad žmonės yra skirtingos konstitucijos, svorio bei ūgio. Mes turime įgimtų savybių nulemtą skirtingą kaulinę masę, raumenų masę, todėl negalime būti vienodai liekni, negalime sverti tiek pat kilogramų. Skirtumai mus daro įdomius ir gražius! Atrodyti gražiai netolygu sverti kuo mažiau. Per mažas svoris neretai atrodo liguistai.
Lieknėti reikia tik tuomet, kai yra nutukimas arba antsvoris, kuris sąlygojo ligų atsiradimą.
Sulieknėjimo be pasekmių – nebūna. Pasekmė, kurios, deja, negalime išvengti, yra tai, kad po sulieknėjimo visą gyvenimą reikės valgyti kitaip. Tik tuomet, jeigu jums pavyks maitinimąsi išlaikyti pakeistą, svoris nesugrįš.
 
Koreguoti maitinimąsi – prigimtinė teisė
Kita vertus, kai paauglys priima sprendimą, susijusį su mityba, atkalbėti gali būti beviltiška, ypač jei tai daro tėvai. Tačiau kartais tai pavyksta specialistams. O jeigu nepavyksta ir jiems, tuomet reikia susitaikyti su tuo, kad mitybą jaunas žmogus koreguos ir tai yra jo prigimtinė teisė.
Svarbu nepraleisti šio momento pradžios ir laiku kreiptis į specialistus, jeigu paauglė ar paauglys ima taikyti kraštutinius maitinimosi pakeitimus, pavyzdžiui, ima maitintis veganiškai, žaliavalgiškai, ir tai trunka ilgiau negu, tarkime, tris mėnesius.
 

Išsiaiškinkite pakitusios mitybos priežastis
Paaugliui pradėjus eksperimentuoti, visų pirma pasidomėkite jo psichologine būsena ir kitais įvykiais jo gyvenime, nes būtent tai gali būti priežastis, išprovokavusi norą užsiimti maitinimosi keitimo eksperimentais. Patarčiau labiau pasitikėti psichikos sveikatos specialistais – psichologais, psichoterapeutais - ir, esant kokių nors įtarimų dėl paauglio psichinės sveikatos, kreiptis į juos. Jeigu psichologas nepasakė to, ką žmogus norėjo išgirsti, dar nereiškia, kad jis blogas specialistas!
 
Pasekmės: nuo valgymo sutrikimų iki depresijos

Visų pirma tai keliolika kartų padidėjusi valgymo sutrikimų rizika. Vieni paaugliai, kelis mėnesius pasilaikę dietų, vėliau sėkmingai pradeda įprastai valgyti ir jiems tai praeina be pasekmių. Kitais gi atvejais maitinimosi keitimai vis didėja, pavyzdžiui, iš pradžių atsisakoma valgyti mėsą, vėliau – pieno produktus, žuvį ir t. t. Tokiu atveju žmogaus mitybos būklė vis prastėja, o tai dar papildomai blogina psichikos sveikatą. Jaunas žmogus įsisuka į užburtą ratą ir, deja, neretais atvejais tenka diagnozuoti valgymo sutrikimą. Tėveliams tokiu atveju patarčiau anksti kreiptis į specialistus ir patiems pasistengti neneigti, jog problema (valgymo sutrikimas) gali būti.

Psichologinės pasekmės – tai blogėjantys santykiai su aplinkiniais, ne tik su tėvais, pakilimus keičianti prasta nuotaika, nerimastingumas, depresija, miego sutrikimai. Besilaikantis dietos gali teigti, kad, atvirkščiai, jaučiasi puikiai, tačiau dažniausiai tokia euforija – laikina.
Persivalgymai dažnai išlieka gan ilgai po dietos laikymosi. Dėl tos priežasties stebimas jo-jo efektas, kai svoris po dietos grįžta ar net dar labiau padidėja.
Kitos neigiamos fizinės lieknėjimo pasekmės – tai menstruacijų ciklo sutrikimai (labai dažni paauglėms merginoms, sureguliuoti ciklą neretai prireikia medikamentinio hormoninio gydymo!), strijų atsiradimas (gana dažna greito svorio sumažėjimo paaugliams pasekmė),miego, mokymosi sutrikimai, šalčio netoleravimas. Didėja rizika tulžies pūslės akmenų formavimuisi, kartais lieknėjant būna lengvas kepenų funkcijos sutrikimas, padidėjusi šlapimo rūgšties koncentracija kraujyje. Kitos pasekmės – vidurių užkietėjimas, rečiau - viduriavimas, plaukų slinkimas, nagų lūžinėjimas, mažakraujystė. Neigiama lieknėjimo pasekmė yra ir raumenų netekimas – jeigu asmuo raumenų iki lieknėjimo turėjo mažai, sulieknėjus raumenų kiekis gali būti kritiškai mažas. Dėl to krenta fizinis pajėgumas, prastėja bendra savijauta. 


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris