Refliuksą gali išduoti ir kosulys

Aigustė Tavoraitė
2019-04-16
Nors peršalimą jau seniai išsigydžiau, vis nepraeina gerklės skausmas, dažnai pakosčioju. Neretai, ypač pavasarį, laikinai jaučiu tokius simptomus. Kas tai galėtų būti?
Nerijus, 31 metai
Refliuksą gali išduoti ir kosulys
Netipiški refliukso simptomai imituoja bronchų astmą: gali varginti kosulys, nuolatinis užkimimas, dažnas atsikrenkštimas, pakosčiojimas.

 
Pataria specialistė
VUL Santaros klinikų gydytojas gastroenterologas Benediktas Kurlinkus:

Paaštrėja opaligės
Moksliniai tyrimai rodo, kad oro temperatūros padidėjimas, slėgio, oro drėgmės pokyčiai, kurie būdingi pavasarį ir rudenį, gali padidinti opaligės ir kitų sutrikimų, sąlygojamų padidintos rūgšties skrandyje išsiskyrimo, atsiradimo riziką. Dėl to gali pasitaikyti ir daugiau refliukso sutrikimų, gastrito (skrandžio uždegimo) atvejų, nors tai dar nėra moksliškai įrodyta.
Dirgliosios žarnos sindromas, kiti funkciniai sutrikimai pavasarį gali paūmėti ne dėl oro, o dėl emocinės būklės, didesnio streso, sąlygoto sesijos ar kitų intensyvesnių darbų. Tai daugiau nuo žmogaus aplinkos priklausantys sutrikimai.
 
Simptomai apgauna
Šiaip refliuksas vargina įvairaus amžiaus žmones – tiek jaunus, tiek vyresnius. Tačiau jaunus dažniau matome greičiausiai dėl to, kad jų daugiau kreipiasi. Vyresniame amžiuje, kai lydi daugiau gretutinių ligų, refliuksas nėra dominuojanti simptomatika, dėl kurios kreiptųsi pacientai.
Tačiau kitą kartą žmonės gali ir nejausti, nesuprasti, kad turi refliuksą, mat jis gali „slėptis“ po neįprastais simptomais. Tipiniai refliukso simptomai – deginimo jausmas, skausmas už krūtinkaulio arba viršutinėje pilvo dalyje, rūgšties atpylimai į burnos ertmę, tuomet jaučiamas deginimas ar rūgšties, metalo skonis.
Tačiau gali būti ir atipinė refliukso forma, kurią išduoda bronchų astmą imituojantys simptomai, gali varginti kosulys, nuolatinis užkimimas, dažnas atsikrenkštimas, pakosčiojimas. Vyresniems žmonėms skausmai gali imituoti ir miokardo infarktą ar kitas širdies ligas, kai pažeidžiamos vainikinės širdies arterijos, nes kai atsiranda primenantys infarktą krūtinės skausmai.
 
Kaip palengvinti būklę?

Pagrindinis patarimas norint sumažinti skrandžio rūgštingumą – laikytis sveikos mitybos principų, reguliariai valgyti, stengtis nepersivalgyti, vengti virškinamąjį traktą dirginančių – rūgščių, aštrių, rūkytų – produktų, vengti gazuotų gėrimų, kurie galimai išpučia skrandį ir skatina kilti rūgštis.
Patartina prieš miegą 3 valandas nieko nevalgyti, kad skrandis jau būtų išsituštinęs ir nebūtų atgalinio maisto judėjimo miego metu, kai žmogus pakeičia vertikalią kūno padėtį į horizontalią.
 
Iš esmė siekiant kontroliuoti refliuksą reikia laikytis bendrų rekomenduojamų gyvenimo būdo korekcijų – vengti provokuojančių veiksnių – rūkymo, kavos ar šokolado, priklauso nuo to, kas konkrečiai skatina paūmėjimą. Jei žmogus atseka, kas skatina refliuksą ir atidžiai prisižiūri, situacija turėtų pagerėti.

Jei tai nepadeda, reiktų kreiptis į gydytoją, kuris paskirtų gydymą. Jei ir tai nepadeda, tada reikėtų atlikti tyrimus, kurie gal ir ne per maloniausi, tačiau jei atliekami kvalifikuotų specialistų, nesukelia išskirtinio diskomforto. Tyrimo metu kažko itin nenatūralaus nedaroma – endoskopinis prietaisas įvedamas per natūralius virškinamojo trakto kanalus, kur paprastai eina maistas. Tačiau jei žmogaus jaunas, nėra kitų įtariamų susirgimų, pirmiausia skiriamas medikamentinis gydymas ir tik jam nepadedant skiriamas endoskopinis ištyrimas.

 
Verta žinoti
Nemedikamentinio refliukso gydymo triada:
Dieta. Kontroliuoti savo valgymo įpročius. Nevalgyti sunkių ir riebių patiekalų su mėsa ir mažinti šokolado ir kavos vartojimą. Užtikrinti, kad jūsų maiste būtų daug vaisių, daržovių ir išgertumėte pakankamai vandens.
Rūkymo ir alkoholio vartojimo atsisakymas. Yra žinomas neigiamas nikotino ir alkoholio poveikis skrandžio rūgšties gamybai. Todėl reikia mesti rūkyti ir alkoholį vartoti tik ypatingomis progomis.
Streso vengimas. Stengtis išvengti bet kokio streso darbe ar namie. Tai padeda susiplanuoti visą savo veiklą ir skirti pakankamai laiko laikytis numatyto plano. Taip pat į savo dienotvarkę reiktų įtraukti pertraukas ir poilsio laiką. Mėgautis aktyviu laiku taip pat, kaip ir laisvu. Reguliariai tikrinti save, ar jūsų sukurtas planas ir mėginimas kontroliuoti stresą tinkamai įgyvendinamas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

      S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

      „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
      Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

      Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

      „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

      Budinti vaistinė


      Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

      Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

      Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

      razinka


      Sveika šeima


      Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

      Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

      Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Vyrai ir moterys (Nr.3)
      Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
      Ar gudresnis valgo skaniau?
      Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

      Naujas numeris