Kad vėžio nenurašytumėt sinusitui

Greta Vanagienė
2019-09-19
Kas kiek laiko profilaktiškai patariama atlikti bendrą kraujo tyrimą? Kokias ligas jis parodys? Nusiskundimų sveikata neturiu.
Ana, 32 m.
Kad vėžio nenurašytumėt sinusitui
Svarbiausias žingsnis gavus prastą kraujo tyrimo atsakymą – kuo aiškiau išanalizuoti negalavimus, skaudamas vietas ir paaiškinti šeimos gydytojui, kad šis įvertinęs būklę siųstų jus pas atitinkamą specialistą.

Besirūpinantiems sveikata VUL Santaros klinikų gydytoja hematologė Ilma Tavorienė pataria kartą per metus profilaktiškai atlikti bendrą kraujo tyrimą. Tačiau jei į gydymo įstaigą kraujo nuskubėsite tirtis užklupus peršalimo ligomis, tyrimas neabejotinai parodys normos pakitimus. Taigi tikrinti kraujo dėl galimų rimtesnių sveikatos sutrikimų sunegalavus nereikėtų.
 

Atsako VUL Santaros klinikų gydytoja hematologė Ilma Tavorienė:
 
Tirtis kartą per metus
Ne retai rimtesni sveikatos sutrikimai, pavyzdžiui, onkologinės ligos nustatomos tik šioms gerokai pažengus, todėl lieka tik kaltinti save, kad nepakankamai skyrėte dėmesio savo sveikatai. Dėl kasdienės darbų rutinos ar įtemto grafiko profilaktiškai jos pasitikrinti dažnam nebelieka nei laiko, nei jėgų. Štai į gydytojo kabineto duris pasibeldžiama tik sugriebus stiprioms peršalimo ligoms ar skausmui. Gydytoja hematologė Ilma Tavorienė sako, kad tokiu atveju bendras kraujo tyrimas bet kuriuo atveju rodys pakitimus, taigi nebus tikslus.
 
„Jei ateinate įtardami onkologinę ligą, bet tuo metu sergate, tarkime, sinusitu, kraujas rodys nusėdimą, o kas tiksliai jums yra pasakyti neįmanoma. Tai signalizuos vieną – esate nepakankamai sveikas. Tad jei tuo metu jūsų organizme ir tūnos onkologinė liga, kraujo nusėdimas gali būti tiesiog nurašytas sinusitui“, - aiškina gydytoja.

 
Ieškoti priežasties
Jau išsiaiškinome, kad kraujo nusėdimas gali sukelti įtarimų dėl įvairiausios puokštės ligų - pradedant reumatinėmis, baigiant onkologinėmis. Todėl svarbiausias žingsnis gavus prastą kraujo tyrimo atsakymą – kuo aiškiau išanalizuoti negalavimus, skaudamas vietas ir paaiškinti šeimos gydytojui, kad šis įvertinęs būklę siųstų jus pas atitinkamą specialistą.
 
„Specialiai ligų pacientams neieškome. Pirmiausia bandome išsiaiškinti, kuri žmogaus sistema negaluoja“,- sako gydytoja. Be to, specialistė atkreipia dėmesį, kad kraujo tyrimas ne apie visas vėžines ligas signalizuoja.
„Jei sergant lėtine mieloliaukemija ši visada parodys žymų trombocitų padidėjimą, sergant leukemija kraujo nusėdimas vargu ar bus. Sergant dauguma ligų, kraujas nieko nerodo, todėl dažnai užtrunkama, kol ji diagnozuojama“, - įspėja hematologė. Taigi siekiant užčiuopti ligą svarbiausia sekti kūno negalavimus ir pokyčius bei apie tai pranešti šeimos gydytojui.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris