Dienos pabaigoje kojos – it kaladės

Greta Vanagienė
2019-08-12
Po visos dienos sėdimo darbo jaučiu, kad kojos patinsta, tampa sunkios, kaip kaladės. Kaip sumažinti šį sunkumo jausmą? Gal tai kokios nors ligos požymis?
Titas, 44 m.
Dienos pabaigoje kojos – it kaladės
Limfos ir kraujo tekėjimą kojose užtikrina raumenų darbas – vaikščiojimas. Tai dar vadinama raumenų pompa.

„Sunkumo jausmas ar tinimas, atsiradęs kojose po sėdimo ar stovimo darbo, dažniausiai signalizuoja, kad organizmui trūksta judėjimo. Kojose sutriko limfos ir kraujo tekėjimas“, - aiškina VšĮ Vilniaus miesto klinikinės ligoninės gydytojas kraujagyslių chirurgas dr. Tomas Janušauskas. Be to, limfos tekėjimo sutrikimo priežastimi gali tapti bakterinis odos uždegimas, liekamieji reiškiniai po onkologinių ligų gydymo.

 
Pažeidžiami limfiniai takai
Limfa - audinių skystis, organizme kartu su krauju nešiojantis maistines medžiagas. Be to, limfa dalyvauja apsaugant organizmo nuo infekcijų ir kartu pašalina audinių skysčio perteklių bei įvairias medžiagų apykaitos atliekas, kurių nepašalina veninis kraujas.

 
Kaip teigia gydytojas T.Janušauskas, limfos tekėjimas dažniausiai sutrinka tose vietose, kur pažeidžiami jų takai. Pavyzdžiui, moterys dažniausiai kenčia po chirurginės krūties vėžio pašalinimo operacijos, kai pašalinami sritiniai limfmazgiai pažastyse. Taip pat limfedema (limfos tekėjimo sutrikimas) galūnėse gali atsirasti po spindulinio gydymo, kuomet švitinami sritiniai limfiniai mazgai ar naviko sritis. Vyrams šis sutrikimas dažniau pasitaiko po prostatos naviko spindulinio gydymo. Tačiau gydytojas sako, kad limfos tekėjimą sutrikdyti gali ir infekcija, dažniausiai pasitaikanti - rožė. Mat limfagyslės užanka nuo bakterijos sukelto uždegiminio proceso.
 
„Rožė - bakterinis odos uždegimas, kurį sukelia streptokokas. Limfos tekėjimo sutrikimus išduoda galūnių tinimas, kuris laikui bėgant sukelia odos pakitimus: ši sukietėja, atsiranda odos sklerozė ir hiperpigmentacija. Vėlesnėse stadijose gali atsirasti ir sunkiai gyjančių opų“, - sako specialistas.
Anot jo, galūnės pradeda tinti nuo pirštų ir kyla į viršų. Dėl patinimo audiniuose sutrinka kraujo mikrocirkuliacija, audinių mityba, atsiranda opos.
 
Daugiau judėti

T.Janušauskas teigia, kad atkurti ar pagerinti limfos tekėjimą padeda specialus limfodrenažinis masažas, kompresinės kojinės, taip pat specialūs medikamentai, pakelta galūnės padėtis gulint.
„Limftakiai nėra operuojami. Labai efektyvus gydymo metodas – limfodrenažinis masažas, kurį teisingai atlikti yra gana sudėtinga, ir ne visi masažuotojai tai geba. Gydant limfedemą taip pat bintuojama specialiu bintu nuo pirštų galų iki pat kirkšnies ar pažasties“, - aiškina medikas.
 
Gydytojas pastebi, kad karštą vasaros dieną ar dirbant sėdimą arba stovimą darbą tinsta ir sveikos kojos. Tokiu atveju pirmoji pagalba – pasivaikščiojimas.
„Limfos ir kraujo tekėjimą kojose užtikrina raumenų darbas – vaikščiojimas. Tai dar vadinama raumenų pompa. Būtina kartą per valandą bent penkias minutes pasivaikščioti ar bent po stalu pėdas palankstyti aukštyn žemyn, kad dirbtų blauzdų raumenys. Tokiu būdu suaktyvindama veninė kraujotaka. Kompleksiniam limfedemos gydymui ar profilaktikai būtinas ir specialių kompresinių kojinių ar pėdkelnių dėvėjimas, kurias būtina parinkti kiekvienam individualiai ortopedinių prekių parduotuvėse“, - aiškina gydytojas.

 
Verta žinoti
Kompresines kojines gydytojai rekomenduoja skrydžių ar ilgų kelionių automobiliu metu. Taip pat tiems, kurių kojos likusios tinti, nuolat pavargsta ar apsunksta nuo sėdimo arba stovimo darbo. Kojų sunkumo popūtį įprastai jaučia ir besilaukiančios moterys, antsvorio turintieji, taip pat intensyviai sportuojantys žmonės.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris