Širdies smūgis, nutraukęs futbolininko karjerą

Inga Markeliūtė
2019-05-31
„Man trisdešimt aštuoneri ir be jokių perspėjimų mane ištinka infarktas! Visą laiką maniau, jog tai - pagyvenusių vyrukų problema, o aš juk - jaunas. Bet dabar turėsiu šiek tiek prilėtinti savo, kaip jaunuolio, gyvenimo tempą“, - sako po ligos atsigaunantis futbolo komandos „Porto“ vartininkas Ikera Casillas.
Širdies smūgis, nutraukęs futbolininko karjerą
„Porto“ vartininkas Ikera Casillas, vos atsigavęs po patirto infarkto ir dėl to priverstas baigti profesionalaus sportininko karjerą, tą patį mėnesį sužinojo, kad jo žmona Sara Carbonero susirgo kiaušidžių vėžiu.

Smūgis per treniruotę
Ispaną širdies smūgis užklupo rytinės treniruotės metu gegužės pradžioje. Jis buvo skubiai nugabentas į ligoninę. Kiek vėliau klubo atstovai patvirtino, kad futbolininko būklė yra stabili, o tokias geras naujienas pranešė ir pats I.Casillas, prabilęs socialiniuose tinkluose. „Viskas jau kontroliuojama. Šiek tiek išsigandau, bet dabar viskas gerai. Labai dėkoju už visas žinutes ir palaikymą“, - „Twitter“ paskyroje rašė futbolininkas, pasidalinęs ir nuotrauka iš ligoninės palatos. „Porto“ prezidentas Jorge‘as Nuno Pinto da Costa pranešė, kad vartininkui reikės poilsio, vadinasi, jo sezonas jau yra užbaigtas.

Tiesa, po išsamesnių tyrimų sportininkas paskelbė, jog baigia ir profesionalaus futbolininko karjerą. „Klausiate, ar skaudu, ar noriu žaisti? Žinoma, bet dar labiau noriu gyventi. Nuo ketverių svajojau, jog būsiu vartininkas. Visi draugai žinojo, kad žaidžiant futbolą vartuose stovėsiu aš. Kai buvau devynerių, tėvas mane atvedė į „Real Madrid“ futbolo klubo akademijos atrankas, kurias aš kuo puikiausiai įveikiau. Taip visą gyvenimą praleidau aikštelėje su futbolo kamuoliu“, - pasakoja ispanas.
„Madrido „Real“ legendai ligoninėje buvo atlikta nedidelė širdies operacija. Po jos žinomas kardiologas Juano Antonio Corbalano teigė, jog sportininkas gali nebesitikėti sugrįžti į futbolo aikštelę. „Neįmanoma toliau žaisti futbolo po tokio nutikimo, ypač vartininkui. Iker sugrįš į normalų gyvenimą, tačiau futbolo jis profesionaliai nebežais“, - tokias išvadas pateikė kardiologas.
 

Dvi ligos per mėnesį
Tačiau, kaip sakoma, nelaimė po vieną nevaikšto. Vos po poros savaičių po sportininką ištikusio infarkto šeimai teko išgyventi dar vieną sukrėtimą. Futbolininko žmona žurnalistė Sara Carbonero (35 m.) prisipažino išgyvenanti sunkų laikotarpį – moteriai buvo diagnozuotas kiaušidžių vėžys.
„Vos spėjome atsigauti po vyro patirto infarkto... Kai gyvenimas vėl mus nustebino. Šį kartą tai apie mane. Labai sunku rašyti, tačiau prieš kelias dienas gydytojai man diagnozavo kiaušidžių vėžį. Ant operacinio stalo šį kartą atsidūriau aš. Laimė, kad liga diagnozuota ankstyvos stadijos, medikų prognozės geros, nors gydymas truks dar kelis mėnesius. Suprantu, kad bus sunku, bet tikiu, kad viskas baigsis sėkmingai. Esu puikių medikų rankose ir jaučiu stiprų šeimos narių palaikymą“, - teigė sportininko žmona, dviejų berniukų - penkiamečio Martin ir dvimečio Luca - mama.

Futbolininkas pripažįsta, jog sužinojęs apie žmonos ligą pirmas porą dienų negalėjo patikėti, kad visa tai vos per vieną mėnesį vyksta su jo šeima. „Mane apėmė panika. Išsigandau, bet kartu puikiai suvokiau, kad turiu būti stiprus, nes Sarai reikia manęs, berniukams reikia manęs. Didžiausias paradoksas, kad turi susirgti, idant nors akimirkai sustotum ir pasidžiaugtum tuo, ką turi. Tada atrodo, kad niekas, nei karjera, nei uždirbami pinigai nesvarbu, svarbiausia - turėti galimybę apkabinti mylimus žmones.

 
Lietuvoje

Kęstutis Ivaškevičius

Prieš trejus metus Kęstutis Ivaškevičius (nuotr.) buvo tituluojamas perspektyviu futbolininku, kuriam sutartis siūlė garsūs užsienio klubai. Tuomet Klaipėdoje vykusiose rungtynėse infarktas ištiko 31-erių „Palangos“ klubo saugą ir buvusį Lietuvos rinktinės narį. Pirmojo kėlinio pradžioje saugas tiesiog sukniubo aikštėje ir nerodė gyvybės ženklų.
Atgaivintas jis buvo dar greitosios pagalbos automobilyje, tačiau ligoninėje jam konstatuota klinikinė mirtis, sukelta dirbtinė koma. Laimei, futbolininkui pavyko išsikapstyti ir toliau gyventi visavertį gyvenimą. Kodėl jaunam vyrui staiga sustojo širdis, gydytojai negali atsakyti iki šiol. Pats sportininkas ne iš karto atgavo sąmonę. „Rodos, tik ką žaidžiau aikštėje, o atsibudau jau ligoninėje. Nieko nesupratau. Mintis, kad vis dėlto įvyko kažkas negero, sąmonę pasiekė tik tuomet, kai gydytojai pasakė, jog su futbolu greičiausiai teks atsisveikinti“, – prisipažino K.Ivaškevičius.


Aikštelėje juos pakirto širdies smūgis

Endurance Idahor (1984 – 2010)
Nigerietis futbolininkas, žaidęs Sudano klube „Al-Merreikh“ mirė 2010-siais, kai rungtynių metu patyrė širdies smūgį.
Piermario Morosini (1986-2012)
Italas, žaidęs „Livorno“ klube. Jam rungtynių metu sustojo širdis.
Marc-Vivien Foé (1975-2003)
Kamerūnietis, kuris saugo pozicijoje žaidė tiek klube, tiek nacionalinėje rinktinėje, susmuko aikštėje ir mirė. To priežastis – širdies raumens liga, pasireiškianti neproporcingu širdies raumens sustorėjimu.


Antonio Puerta (1984-2007) 
Ispanas, žaidęs „Sevilla“ klube, mirė sukniubęs rungtynių metu. Mirties priežastis – širdies sutrikimas.
Paulo Sérgio Oliveira da Silva (1974-2004)
Brazilui 2004-siais taip pat sustojo širdis, rungtynėse buvo sužaista 60-imt minučių.
Miklos Feher (1979-2004)
Vengro mirties priežastis panaši į daugelio prieš tai minėtų – širdies smūgis. M. Feheris mirė rungtynių su „Vitora“ metu.
Gregory Mertens (1991 – 2015)
Belgo širdis sustojo per „Lokren“ – „Genk“ rungtynes. Nors žaidėją pavyko atgaivinti, jis mirė po trijų dienų.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris