Pirmosios damos sveikatos priežiūros džiunglėse

Eimantas Šaulitis
2019-07-12
Gali pasirodyti, kad pirmoji šalies dama politikoje nedalyvauja ir tėra prezidento įvaizdžio detalė. Tačiau valstybės vadovo sutuoktinė statusą gali išnaudoti ne tik parama labdaros fondams. Ne viena pirmoji dama įsitraukė į šalies reikalus besirūpindama jos gyventojų sveikata.
Pirmosios damos sveikatos priežiūros džiunglėse
Tapusi pirmąja Estijos dama medicinos studijas baigusi Evelina Ilves ėmė propaguoti sveikesnio maisto vartojimą šalyje, skatino vietinės produkcijos vartojimą.

Atsiprašė dėl šokolado
Sveikatos sritis itin artima buvusio Estijos prezidento Tomo Hendriko Ilveso žmonai Evelinai. Tartu universitete medicinos studijas baigusi moteris gydytojos praktika niekada neužsiėmė. Vis dėlto tapusi pirmąja šalies dama moteris nenorėjo pasitenkinti prezidentų žmonoms įprasta labdaringa veikla. E.Ilves ėmė propaguoti sveikesnio maisto vartojimą šalyje. Rūpinosi, kad mokyklose vaikams būtų patiekiamas sveikas maistas, skatino vietinės produkcijos vartojimą. E.Ilves ragino į mokyklų valgyklų valgiaraščius įtraukti kuo daugiau šviežių vaisių ir daržovių, naudoti mažiau pusfabrikačių, pratinti vaikus prie sveikos mitybos ir suteikti moksleiviams žinių apie jos naudą žmogaus savijautai. Moteris netgi tikėjosi, kad maisto ruoša susidomėję vaikai pakeis žalingus tėvų mitybos įpročius.
 
Šalyje plačiai nuskambėjo E.Ilves neigiamas pasisakymas apie saldumynus, kuriuose gausu sočiųjų riebalų. Pirmosios damos kritikos strėlių tuomet sulaukė ir estų branginamas gamintojas „Kalev“. Paaiškėjo, kad E.Ilves užkabino širšių lizdą – estai nebuvo linkę atsisakyti pamėgtų saldumynų, tad pirmoji dama galiausiai atsiprašė neigiamai atsiliepusi apie šalyje mylimą „Kalev“ produkciją. 2013 m. Estijos pirmoji dama studijų žinias atnaujino intensyviuose trijų mėnesių trukmės kursuose, po kurių suteikiama teisė stoti į rezidentūrą. Vis dėlto pirmoji Estijos ponia gydytojos chalato neužsivilko.

E.Ilves susidomėjimas sveika gyvensena neliko nepastebėtas tarptautinės bendruomenės. 2014 m. tuometei šalies pirmajai damai buvo pasiūlyta tapti Pasaulio sveikatos organizacijos atstove, atsakinga už kovą su lėtinėmis ligomis Europos regione. Paskirta į šias pareigas E.Ilves, kovodama su vaikų nutukimu, pradėjo tarptautinę kampaniją, raginančią mamas žindyti kūdikius krūtimi. Moteris su vyru išsiskyrė prieš ketverius metus, o šiemet pavasarį oficialiai įžengė į politinę areną tapdama Žaliųjų partijos nare.

 


Nepavykusi kampanija „Hillarycare“

Praėjusio amžiaus paskutiniajame dešimtmetyje į sveikatos apsaugos sistemos pertvarką aktyviai įsitraukė tuometė JAV prezidento Bilo Klintono žmona Hillary. Šalies vadovo pasiūlyto plano tikslas buvo suteikti visapusišką sveikatos apsaugą visiems amerikiečiams. Savo kalboje prezidentas netgi pasiūlė, kad darbdaviai privalėtų padengti sveikatos draudimą visiems darbuotojams. Tokiam planui pasipriešino ne tik dalis šalies politikų, bet ir sveikatos draudimo industrija. Pastaroji finansavo ne vieną reklamą, kuriomis siekta amerikiečius neigiamai nuteikti prieš prezidento siūlomą planą.
 
Problemų sukėlė ir tai, kad nemaža dalis demokratų, užuot parėmę šalies vadovo projektą, ėmė siūlyti savuosius. Tuomet kampanijos veidu tapo pirmoji šalies dama. Tokio svarbaus vaidmens suteikimas prezidento sutuoktinei nebuvo įprastas sprendimas. Pirmoji šalies dama pristatė planą Senatui, susitikinėjo su reformai besipriešinančios JAV gydytojų bendruomenės atstovais. Pastarieji baiminosi, kad įstatymo projektas tik suteiks dar daugiau galių sveikatos draudimo kompanijoms.
Efektyviai rinkėjus prieš prezidento administracijos projektą rinkėjus nuteikė televizijos reklamų serija, tikinusi, kad „Hillarycare“ praminta programa apkraus žmones sudėtingomis biurokratinėmis procedūromis. Galiausiai prezidento žmonai nepavyko iškovoti paramos siūlomam sveikatos apsaugos paketui, kuris nugulė kongreso stalčiuose. Nepavykusi kampanija neigiamai atsiliepė H.Clinton įvaizdžiui. Po nesėkmės stipriai krito pirmosios damos populiarumas šalyje, o jos priešininkai politikės fiasko primena ir šiandien.
Po pirmosios damos nesėkmės daugiau nei dešimtmetį niekas nesiryžo imtis reformų JAV sveikatos priežiūros sistemoje. Galiausiai prezidentas Barakas Obama 2010 m. pasirašė įstatymą, geriau žinomą „Obamacare“ vardu.





Nubėgo maratoną

Kenijos prezidento žmona Margaret Kenyatta, tik tapusi pirmąja šalies dama, nusprendė siekti pokyčių Kenijos sveikatos apsaugos priežiūroje. Pagrindine jos žinute ir tikslu tapo siekis, kad jokia moteris nerizikuotų gyvybe gimdydama. Kai M.Kenyattos vyras tapo prezidentu, Kenija garsėjo kaip viena pavojingiausių gimdymui šalių pasaulyje, mat šalyje fiksuoti didžiausi gimdyvių ir naujagimių mirtingumo rodikliai. 2014 m. Kenijoje fiksuota 6300 su gimdymu susijusių mirčių, o kvalifikuoto specialisto paslaugas gimdymo metu gaudavo tik 44 proc. šalies moterų.
 
M.Kenyattos įkūrė organizaciją „Beyond Zero“, kuri ėmėsi organizuoti ligi tol šalyje nematyto masto lėšų rinkimo ir sąmoningumo skatinimo akcijas. Kasmet organizuojamas „Pirmosios šalies damos pusmaratonis“ padėjo sutelkti visuomenės dėmesį, pritraukti privataus sektoriaus paramos. Organizacijos surenkamos lėšos naudojamos mobiliosioms sveikatos klinikoms kurti sunkiau pasiekiamose šalies bendruomenėse. Bėgimo šventes M.Kenyatta pasirinko neatsitiktinai. 2014 m. moteris tapo vienintele pasaulio pirmąja dama, įveikusia maratono distanciją.
Šiandien pirmoji Kenijos dama džiaugiasi, kad jos inicijuota programa kasmet išgelbėja tūkstančius gyvybių. Tai atsispindi statistikoje. Per kelerius metus ženkliai pakilo specialisto priežiūros sulaukiančių gimdyvių procentas, sumažėjo motinos kūdikiui perduodamų ŽIV ligos atvejų skaičius. Iniciatyva taip pat prisidėjo prie specializuotos medicininės pagalbos prieinamumo pagerinimo. Pavyzdžiui, chemoterapiją ir dializės procedūras dabar padengia nacionalinė sveikatos draudimo schema.

 
Tarp kitko
Po dešimties metų pertraukos Lietuvoje vėl turėsime pirmąją šalies damą Dianą Nausėdienę. Etiketo žinovas Giedrius Drukteinis vardija pagrindines šalies vadovo žmonos pareigas. Ji turi ne tik lydėti prezidentą protokoliniuose renginiuose, bet ir užsiimti visuomenine veikla, labdara. Be to, prezidento žmona tampa pavyzdžiu visos šalies gyventojams, todėl turi ir atitinkamai elgtis, negali išsišokti. Viešumo pirmoji šalies dama vargiai galėtų išvengti net ir to norėdama. Nuo žiniasklaidos dėmesio nepasislėpsi. Prezidento žmonos gyvenime nelieka ir privatumo. Po budria apsaugos akimi atsiduriantis žmogus tam tikra prasme nebegali iki galo atsipalaiduoti. Bet tai tėra palyginti maža auka, kurią tenka paaukoti karjeros vardan.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris