Kinija: mažylių sveikatą patiki robotams

Rūta Kerulytė
2019-09-23
Dirbtinis intelektas seniai jokia naujiena, o kada robotai imsis vykdyti mums įprastas kasdienybės užduotis – tik laiko klausimas. Žingsniai šio tikslo link jau vyksta. Ant robotų pečių pirmą kartą užkrauti Kinijos darželinukų sveikatos rūpesčiai.
Kinija: mažylių sveikatą patiki robotams
Neseniai net 2 tūkst. šalies darželių pradėjo dirbti gydytojai robotai „Walklake“. Jie atsakingi už 2-6 metų vaikų sveikatos priežiūrą.

Naujieji gydytojai 
Kiniją drąsiai galima vadinti aukštųjų technologijų Meka - būtent čia gimsta dirbtinio intelekto naujovės. Šiuo metu kinų mokslininkai pluša ties veido atpažinimo technologijomis ir robotų praktiniu panaudojimu. Kinai neabejoja, kad jų robotai ne tik išmanūs, bet ir dėmesingi. Dirbtinis intelektas ėmė rūpintis kinų mažylių sveikata. Neseniai net 2 tūkst. šalies darželių pradėjo dirbti gydytojai robotai „Walklake“. Jie atsakingi už 2-6 metų vaikų sveikatos priežiūrą.
 
Nors siekis dirbtiniam intelektui pavesti pačių mažiausiųjų priežiūrą atrodo gana ambicingas, mokslininkai ramina: pavojingomis procedūromis darželių robotai neužsiims. Jiems patikėtos rutininės užduotys. Naujieji specialistai turi atlikti kasdieninį vaikų sveikatos patikrinimą: apžiūrėti darželinukų akis, gerklę, įvertinti rankų higieną, dantų būklę. Robotai išmokyti pastebėti pakilusią temperatūrą, akių uždegimą, peršalimo simptomus.

 
Beje, nuo dažnam mažyliui ne visai malonaus patikrinimo pabėgti nepavyks: robotai aprūpinti inovatyvia veidų atpažinimo įranga, taigi „Walklake“ informuos, jei mažylis praleis procedūrą. Vaikus šie „dirbtiniai gydytojai“ identifikuoja pagal akių raineles: įrenginys akių vyzdį atpažįsta bemat ir vos per keletą sekundžių geba pastebėti nerimą keliančius ligos simptomus. Žinoma, robotai nesidarbuoja be priežiūros. Aptikęs nerimą keliančių ženklų, robotas gydytojas kreipiasi į žmogiškuosius kolegas – darželiuose budinčias seseles. 
 
Praktiniai sumetimai
Kinijos darželinukai robotų bandomaisiais triušiais paversti ne vien dėl mokslinio entuziazmo. Robotai padeda „užglaistyti“ darbuotojų trūkumą. Šis pasidarė dar aktualesnis, kai valdžia išleido rekomendacijas, pagal kurias darželinukai sveikatą tikrintis privalo kiekvieną dieną. Kinijos režimo pasiūlymas, matyt, pasirodė privalomas, tad „Walklake“ robotai narsiai ėmėsi šios laiką ryjančios užduoties.
 
Robotų kūrėjai tikina, kad lems tikslesnę sveikatos apžiūrą. Juk tuziną vaikų patikrinęs pavargęs specialistas tryliktojo mažylio problemą gali ir pražiūrėti. Be to, vaikams apsilankymas pas gydytoją neretai kelia nerimą. O „bendravimas“ su robotu – ne prievolė, bet smagi pramoga. „Iki šiol mano sūnus nemėgo tikrintis sveikatos, bijojo seselių ir gydytojų. Tačiau atsiradus robotui, jis ėmė smalsauti. Vaikai mėgsta naujoves, dabar jie net laukia rytinių patikrinimų“ – tikino darželinuko mama.
 
Tiesa, naujųjų gydytojų pasirodymas darželiuose sulaukė ir skeptiškų reakcijų. Kritikai teigia neva kompiuterio vykdoma sveikatos apžiūra gali stokoti „žmogiškos šilumos“; esą tokia apžiūra nesuteiks gydytojo ir paciento ryšio, bendradarbiavimo pojūčio. Kritikai mėgsta pastebėti, kad dirbtinis intelektas turi potencialią etikos problemą: „Walklake“ duomenų bazėje saugoma jautri informacija apie darželinukų sveikatos duomenis, įsilaužus programišiams gali būti nutekinta. Dirbtinio intelekto entuziastai atšauna - tokia pati rizika yra ir pacientų sveikatos duomenis saugant ligoninių kompiuteriuose.

 
Sparti robotizacija
Kinijos dirbtinio intelekto revoliucija darželiais neapsiriboja. Nors šalyje gyventojų daugėja, ir čia populiacija sensta, o rūpintis tėvais bei seneliais pakankamai laiko turi ne visi. Mokslininkai tikisi, kad netrukus robotus pavyks integruoti į senolių priežiūrą. Pekine surengtoje Pasaulinėje robotų konferencijoje pristatytas humanoidas iPal. Jis - ne iš kelmo spirtas: iPal moka ne tik senolį pralinksminti, sudainuoti melodingą dainelę, palaikyti pokalbį, bet ir sekti šeimininko širdies ritmą, prižiūrėti, kad laiku išgertų būtinus vaistus.
 

Žinoma, robotai pasitelkiami ir pramogoms. Jau kuris laikas dalyje Kinijos restoranų užsakymą priimą, sąskaitą išrašo ir net maistą atneša robotai. Restoranų savininkai pasakoja esą vienkartinė investicija į kompiuterinį darbuotoją atsieis viso labo kelių mėnesių algą, šiaip ar taip išmokamą padavėjui. Taigi naujasis restoranų personalas ne tik patraukia turistų dėmesį, bet ir atsieina gerokai pigiau.
 
Technologijoms neatsispyrė net budistų vienuoliai. Daugiau nei prieš tūkstantmetį pastatytas Longquano vienuolynas Pekino pakraštyje laikomas bene išmaniausiu sielovados bastionu. Vienuoliai nuo pasaulio neužsiveria, inovacijoms nugaros neatsuka. Prie vienuolyno vartų lankytojus pasitinka kompiuterizuotas vienuolis, gyvenantis drauge su šimtais žmogiškųjų kolegų.

 
Tarp kitko
Robotai vaikus ne tik gydo, bet ir moko. Keliuose darželiuose startavo eksperimentinis „Keko“ robotukas. Vos 60 centimetrų ūgio protingas mažylis tapo auklėtojų pagalbininku: „Keko“ vaikams porina mąstymą lavinančias istorijas, skiria ir padeda gvildenti logines užduotis. Simpatiškasis robotas kameromis fiksuoja supančią aplinką, stebi darželinukų būklę ir pildo vaizdinį žurnalą.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris