Italijos medikai nesitiki lengvos pensijos

Rūta Kerulytė
2019-10-10
Italijoje rasite turtingą istoriją, gardų maistą ir gerą vyną. Šioje šalyje būstus Viduržemio jūros pakrantėje įsigyja ir dienas smagiai leidžia nemažai Europos senjorų. Deja, panašu, kad italų medikams pensija tokia lengva nebus: šalyje pastebimas gydytojų trūkumas, tad į užtarnautą poilsį jų niekas lengvai neišleis.
Italijos medikai nesitiki lengvos pensijos
Šiuo metu Italijoje į pensiją išeinama sulaukus 65-erių, tačiau medikams, kadangi jų itin trūksta, siūloma padaryti „malonią“ išimtį: iš darbo išleisti tik po dar penkerių metų.

Gydytojų trūkumas
Lietuvoje baiminamasi, kad gydytojų priruoš per daug, o štai italai gyvena dar liūdnesnėmis nuotaikomis – pasirodo, netrukus gali nelikti kam gydyti. Per artimiausią dešimtmetį pensijon išeiti ruošiasi ištisa gydytojų banga. Statistika nebūtų tokia gąsdinanti, jei kas nors ruoštųsi išeinančius pakeisti. Norinčių, žinoma, yra, tačiau jų toli gražu nepakanka.
 
Triukšmą dėl per mažo jaunų medikų skaičiaus pakėlė Italijos bendrosios praktikos gydytojų federacija (Fimmg) ir Nacionalinės sveikatos sistemos gydytojų asociacija (Anaao). Italai dėl prastos padėties kaltina švietimo sistemą: aukštosiose mokyklose mediciną studijuojančių jaunuolių nepakanka. Per artimiausius 5 metus užtarnauto poilsio turėtų išeiti per 45 tūkst. gydytojų. Į šį skaičių patenka ne tik šeimos gydytojai, bet ir visuomenės sveikatos specialistai. Skaičiuojama, kad po dešimtmečio į pensiją išeis daugiau nei 80 tūkst. medikų.

 

L. S. skaičius: 
45 
– tiek tūkst. Italijos gydytojų netrukus išeis į pensiją. 

 
Ruošia staigmeną
Šalies sveikatos tarybos ir regionų ligoninės medikų stygių siūlo spręsti į šeimos gydytojų tarpą įtraukiant dar studijuojančius jaunuolius, nepasirinkusius specializacijos ir nepradėjusius rezidentūros studijų. Teigiama, esą įgyvendinant šią idėją vienu šūviu bus nušauti du zuikiai: ir studijos taps patrauklesnės (mat greičiau prasidės praktinė veikla), ir gydytojų gretos papilnės.
 
Su šia idėja susijęs ir siekis išsaugoti emigruoti planuojančius medicinos studentus. Siūloma šalyje steigti papildomas stipendijas, su kuriomis studentų lauktų ir sąlyga: baigus studijas tektų pasirašyti terminuotą darbo sutartį.
Šiuo metu jau dirbantys Italijos medikai taip pat sulauks staigmenos, tik kažin ar ji džiugins. Regioninės ligoninės Italijos Sveikatos ministerijai pateikė 2 reikalavimus: prireikus talkon pasikviesti pensijon jau išėjusius medikus ir pavėlinti pensijos amžių dar dirbantiems specialistams. Šiuo metu šalyje į pensiją išeinama sulaukus 65-erių, tačiau medikams siūloma padaryti „malonią“ išimtį: iš darbo išleisti tik po dar penkerių metų.
 

Mažiau popierizmo
Italijos medikų organizacijos įsitikinusios, kad apie gydytojo profesijos prestižą gelbėti reikėtų kitokiomis priemonėmis. Žinoma, valdžiai jos nepatiks: kaip ir visame pasaulyje geram gyvenimui reikalingi didesni pinigai.  
Medikų atstovas Ovidio Brignoli vardija gydytojų reikalavimus: reikia ne tik papildomas stipendijas steigti, bet ir aukštosiose mokyklose didinti priimamų medicinos studentų skaičių, net jei naujoji tvarka nuleistų studentams keliamų reikalavimų kartelę. „Šiuo metu į medicinos studijas priimama gerokai mažiau studentų, nei reikia. Po kelerių metų padengsime tik trečdalį reikalingų medikų skaičiaus. Juk studentų kvotas galima ir reikia keisti, atsižvelgiant į šalies poreikius“, – piktinosi O.Brignoli.
 
Medikų atstovai teigia, esą nuo emigracijos Italijos medikus turi sulaikyti ne terminuotos sutartys, kaip nutiktų įsteigus su darbo sutartimi susietas stipendijas, o didesnės algos. Atlyginimų pertvarką, anot O.Brignoli, pradėti reikėtų nuo didesnio praktikantų atlyginimo. Štai bendrojo gydymo internatūrą atliekantis studentas per mėnesį gauna 800 eurų, o rezidentas – visu tūkstančiu daugiau.

 
Gydytojų trūkumą siūloma spręsti įdarbinus daugiau asistentų. Italija biurokratijos pragaru vadinama ne šiaip sau: apskaičiuota, kad savarankiškai dirbantys šeimos gydytojai užuot konsultavę pacientus net du penktadalius brangaus darbo laiko praleidžia užsiimdami popierizmu. Medikai siūlo biurokratinius reikalus palikti asistentams: taip gydytojas galėtų aptarnauti daugiau pacientų. Teigiama, kad taip pavyktų net ir sutaupyti: esą dokumentus tvarkančio slaugo ar sekretoriaus atlyginimams valstybė išleistų mažiau lėšų, nei skirdama papildomus gydytojų etatus.

 
Tarp kitko 
Italijos medikai specialistai nepatenkinti vis didesniais sveikatos biudžeto apkarpymais, o rezidentūrą atliekantys medikai tikina patiriantys kolegų eksploatavimą: jauni specialistai skundžiasi didžiuliais darbo krūviais ir prasta psichologine atmosfera darbovietėje. Medikus baugina ir netikrumas dėl ateities: anot jų, ligoninės neretai pasikliauja terminuotomis darbo sutartimis užuot samdžiusios darbuotojus neterminuotam laikotarpiui: juk „laikiną“ darbuotoją prireikus galima lengviau atleisti, jam tenka ir prastesnės socialinės garantijos.
Pratrūkus nepasitenkinimo pūliniui, Italijos gydytojai karts nuo karto išeina į gatves. Ar pensijos laukiantys medikai streikuos ir šį kartą, parodys laikas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris