Gydytojas psichiatras jūsų kišenėje

Inga Markeliūtė
2019-05-23
Pasirodo, jog mūsų prisirišimas prie išmaniųjų telefonų gali padėti įveikti depresiją ar šizofreniją. Trys medikai įkūrė startuolį ir siekia įrodyti, kad išmanieji telefonai gali padėti gydyti sunkias ligas.
Gydytojas psichiatras jūsų kišenėje
Kalifornijoje medikų įkurtas startuolis bando įrodyti, kad išmaniųjų technologijų aistra gali padėti gydyti sunkiai įveikiamas ligas: šizofreniją, depresiją, bipolinį sutrikimą, potrauminį stresą ar priklausomybę svaigalams.

Programėlė telefone
Vien JAV suskaičiuojama apie 45 mln. žmonių, sergančių psichinėmis ligomis. Ligos ir jų gydymo eiga būna labai įvairi, tačiau vienas dalykas vienija beveik visus pacientus: išmanusis telefonas. Kalifornijoje trijų medikų įkurtas startuolis bando įrodyti, kad išmaniųjų technologijų manija gali padėti gydyti sunkiai įveikiamas ligas: šizofreniją, depresiją, bipolinį sutrikimą, potrauminį stresą ar priklausomybę svaigalams.
 
„Mindstrong health“ naudoja specialiai sukurtą programėlę, kurios pagalba renka duomenis apie pacientų mąstyseną bei emocinę sveikatą pagal tai, kaip jie naudojasi telefonu. Instaliavus programėlę, ji tiria įvairius veiksnius: kaip naudojama klaviatūra, kaip liečiamas ekranas ir elgiamasi kitose programėlėse. Šie duomenys užkoduojami ir anonimiškai analizuojami specialių algoritmų pagalba. Rezultatai matomi naudotojui ir jį gydančiam gydytojui.

Pasak startuolio įkūrėjų, įprasti veiksmai, kuriuos atliekame naudodami išmaniuosius įrenginius, atskleidžia netikėtai svarbių detalių apie psichinę sveikatą, pavyzdžiui, depresijos atkryčius. Programėlės užfiksuotų detalių dėka gydytojai gali greičiau reaguoti į pokyčius ir susisiekti su pacientu, siekdami įsitikinti, kad situacija yra kontroliuojama.

Jau kuris laikas įvairios kompanijos siūlė su psichine sveikata susijusias inovacijas išmaniuosiuose įrenginiuose. Nuo psichikos terapijos programėlių iki žaidimų, skirtų nerimui įveikti. „Mindstrong“, skirtingai nuo kitų, analizuoja ne tai, kam vartotojai naudoja išmaniuosius įrenginius, bet kaip jie juos naudoja. Jei ši metodika pasirodytų esanti efektyvi, tai būtų pirmoji tikra priemonė padėti lėtinėmis psichikos ligomis sergantiems pacientams ar netgi diagnozuoti sutrikimus dar iki jiems pasireiškiant.
 
Pagrįsta klinikinis tyrimais
Prieš įkurdamas „Mindstrong“ Pualas Dagumas užsakė du vietinius tyrimus, kad išsiaiškintų, ar egzistuoja galimybė sukurti sisteminį kognityvinių galimybių matavimo būdą pagal tai, kaip mes naudojame išmaniuosius įrenginius. 150 tyrimo dalyvių iš pradžių buvo tiriami klinikoje, kur jie atliko įprastus psichologinius testus, susijusius su epizodine atmintimi, gebėjimu susikaupti, valdyti impulsus. Šie rezultatai dažnai būna prastesni tarp žmonių, sergančių psichikos sutrikimais. Po tyrimo visi dalyviai instaliavo specialią jų elgesį fiksuojančią programėlę į savo telefonus.
 
Po metų vartotojai vėl atliko testus gydymo įstaigoje. Paaiškėjo, kad rezultatai, kuriuos užfiksavo programėlė, gali pateikti labai daug įžvalgų. „Tam tikri signalai, kuriuos matavome, visiškai koreliuoja su tyrimų rezultatais, kurie buvo gauti atliekant neuropsichologinius tyrimus“, - sako P.Dagumas. Pavyzdžiui, atminties sutrikimai, kurie yra vienas smegenų sutrikimų simptomų, gali būti pastebimi analizuojant, kaip greitai mes spausdiname ir kokias klaidas darome, arba sekant, kaip greitai peržiūrime kontaktų sąrašą norėdami atrasti reikiamą telefono numerį.

 
Objektyvus vertinimas
Atrastos sąsajos gali būti naujas būdas tirti žmonių savijautą ir elgesį. Pasak P.Dagumo, smegenų sutrikimų tyrimai dažnai „užklimpsta“, nes gydytojai negali žinoti, ar jų pacientai patiria sunkumų, kol šie nesikreipia į juos. „Mindstrong“ gali padėti sekti svarbius veiksnius, žymiai anksčiau atkreipti specialistų dėmesį į pakitimus. „Kuo labiau gilinausi į surinktus duomenis, tuo labiau įsitikinau, kad jie koreliuoja su atliekamais sudėtingais ir laiko reikalaujančiais klinikiniais tyrimais.
 
Be to, programėle surinkti duomenys yra išsamūs ir pastovūs, o tai įgalina paciento psichinę sveikatą vertinti objektyviai. Tai lyg pastovus ir nuolatinis gliukozės kiekio tyrimas diabeto atveju“, - sako psichiatras ir buvęs JAV nacionalinio psichikos sveikatos instituto direktorius, startuolio bendraįkūrėjas Tomas Inselis.
Šiuo metu „Mindstrong“ naudojama beveik išskirtinai tik sudėtingais atvejais: pacientams, kurių atkryčio rizika susijusi su depresija, šizofrenija ar narkotinių medžiagų vartojimu itin didelė. „Stengiamės padėti tiems pacientams, kurių situacija sunkiausia. Būtent jiems labiausiai reikia inovacijų“, - teigia T.Inselis.

 
Tarp kitko
Mičigano universitetas šiuo metu tiria, ar „Mindstrong“ galėtų būti naudingas žmonėms, kurie šiuo metu neserga psichikos ligomis, tačiau priklauso padidėjusios depresijos ar savižudybių rizikos grupėms. Tyrimo dalyviai – pirmus metus dirbantys gydytojai – grupė, kuri, kaip žinoma, patiria didesnį stresą, dažnus miego sutrikimus ir pasižymi polinkiu į depresiją. Tyrimo metu dokumentuojama dalyvių nuotaika, pasitelkiami išmanieji prietaisai bei „Mindstrong“ programėlė. Jo vadovas Srijanas Senas teigia, kad tyrimo hipotezė – jog žmonių mąstymo greitis ir atminties parametrai nežymiai pasikeičia jiems dar nesuprantant, kad jie serga depresija. Studija siekiama atkleisti, ar įmanoma šių priemonių pagalba surinkti pakankamai duomenų, kurie leistų prognozuoti depresijos pasireiškimą ateityje.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris