Dviratis olimpinės čempionės bėgimui neparuošė

Eimantas Šaulitis
2019-08-12
Kai Dani Rowe (28 m.) paskelbė baigianti profesionalės karjerą, sukluso visas dviračių sporto pasaulis. Kas nutiko? Juk jauna moteris demonstravo nuostabią sportinę formą. Tituluota dviratininkė jautėsi puikiai ir nusprendė sportą palikti aukšta nata. Vis dėlto bėgimo batelius pasimatavusi moteris netrukus sužinojo, kad keturiolika metų, atiduotų dviračių sportui, turėjo neigiamų pasekmių jos kūnui.
Dviratis olimpinės čempionės bėgimui neparuošė
Iš dviračių sporto pasitraukusi Dani Rowe užsibrėžė tikslą įveikti Londono maratoną. Tiesa, įšokusi į bėgimo batelius velsietė susidūrė su netikėtomis problemomis. Ji patyrė du dešinės kojos stresinius lūžius, o skenograma parodė analogiškos problemos užuomazgas kairiojoje.

Silpni kaulai
Šių metų pradžioje, kai pernykštės jos kolegės ir varžovės ruošėsi pirmosioms sezono varžyboms, iš Velso kilusi D.Rowe matavosi pamergės suknelę. Buvusi sportininkė nekantravo, mat tai buvo pirmosios vestuvės, kai ji galėjo ramiai šturmuoti šokių aikštelę ar pasivaišinti keliais gėrimais. Vis dėlto karjerą baigusi sportininkė neketino apsiriboti lengvų gyvenimo malonumų paieškomis. D.Rowe meilė sportui niekur neišblėso, tad ji užsibrėžė tikslą įveikti Londono maratoną.
 
Nors vis dar buvo idealios sportinės formos, įšokusi į bėgimo batelius velsietė susidūrė su netikėtomis problemomis. Ji patyrė du dešinės kojos stresinius lūžius, o skenograma parodė ir kairėje kojoje beprasidedantį lūžį. Traumos sportininkei - anaiptol ne naujiena. Prieš kelerius metus per varžybas patekusi į masinę dviračių avariją ji nemenkai susižalojo. Tuomet dviratininkei lūžo šonkaulis ir subliūško plautis.

 
Vis dėlto sportininkė neįvertino bėgimo keliamo pavojaus. „Nulipusi nuo dviračio aš norėjau pradėti bėgioti... Neturėjau nė minties, kad mano kaulai gali būti tam nepasirengę“, – sakė triskart pasaulio čempionė. Tačiau pradedantieji bėgikai paliudys – susižeisti išties nesunku. Intensyvi mankšta gali pakenkti kaulams, sąnariams ar raiščiams. Mat nevengiama bėgti per greitai arba siekiama įveikti per didelius atstumus, todėl kyla rizika sveikatai. Tačiau gali pasirodyti keista, kad palyginti nedidelių krūvių neatlaikė olimpinės čempionės kūnas.
 
Beveik nevaikščiojo
„Sporto salėje atlikdavau nemažai jėgos pratimų, bet tai vis tiek neparuošė mano kojų bėgimo iššūkiui“, – pripažino sportininkė. Netrukus po to, kai sportinį dviratį D.Rowe pastatė į garažo kampą, ji kiekvieną dieną bėgdavo po šešis kilometrus, o savaitgaliais įveikdavo ir dvigubai ilgesnę distanciją. Krūvis buvusiai „profei“ vis dar atrodė nedidelis, palyginti su ilgomis valandomis velodrome, prie kurių velsietė buvo pripratusi. Tačiau kūnas ėmė siųsti pirmuosius nerimastingus signalus. Atostogų JAV metu ji pradėjo jausti kulkšnies skausmą. Negana to, į turistės amplua įsijautusi moteris stengėsi pažinti naujus miestus, daug vaikščiojo. Toks krūvis buvo neįprastas dviratininkės kojoms.
 
Medikai teigia, kad valandos, praleistos minant dviratį, nulėmė, jog sportininkės kaulai atprato nuo smūginio kontakto. Visos atletės karjeros metu buvo stebimas jos kaulų tankis – jis visada buvo normalus. Bėda ta, kad velsietė nuo tada, kai baigė mokyklą, poilsio dienomis buvo kiek įmanoma mažiau fiziškai aktyvi. Sportininkė sąmoningai taupė kūną treniruotėms ant dviračio. „Man visuomet buvo sakoma: nestovėk, jeigu gali sėdėti; nesėdėk, jeigu gali gulėti. Aš laikiausi tokio kraštutinumo. Paskutiniuosius dešimt metų praktiškai nevaikščiojau. Ilgiausias atstumas, kurį nueidavau, buvo nuo automobilio iki velodromo“, – prisimena D.Rowe.
 

Sportininkė užmerkė akis ir prieš naujausias mokslo rekomendacijas. Praėjusiais metais atliktas tyrimas parodė, kad profesionalių dviratininkų kaulų tankis yra mažesnis nei bėgikų. Sportininkų stenogramas ir kalcio pasisavinimą tyrę ekspertai konstatavo, kad dviratininkų kaulai plonesni. Savo išvadose jie nurodė, jog pedalus mynę atletai treniruočių režimą turėtų paįvairinti svorio pratimais – šokinėjimu per virvutę, žygiavimu. 
 
Svajonės neišsižada
Nors Dani King (mergautinė pavardė), galima sakyti, užaugo plaukimo baseine, taip pat varžydavosi ir triatlono rungtyje, sportinį kelią ji surado būdama keturiolikos. Tuomet kalnų dviratį įnirtingai mynusi paauglė pasirodė esanti visa galva pranašesnė net už bendraamžius berniukus. Treneriai ir pati mergina patikėjo turinti talentą. Nuo tada dviračių sportui ji paskyrė visą gyvenimą. Kitus keturiolika metų beveik visą laiką dviratininkė praleido treniruodamasi ir besirungdama profesionaliose varžybose.
 
Atletė pasitraukimą motyvavo noru iš didžiojo sporto pasitraukti pergalingai. Be to, dviratininkė jaučiasi viską pasiekusi - vienos ar kitos spalvos medaliai iškovoti visose sporto varžybose. Jos trofėjų kolekcijoje ne tik treko trasoje iškovoti apdovanojimai – sėkmė sportininkę lankė ir plento dviračių lenktynėse. Sprendimo baigti karjerą moteris nesigaili. D.Rowe užimta krūva veiklų. Moteris šiuo metu mėgaujasi bokso treniruotėmis ir plaukimu. Liko ji ir arti profesionalaus dviračių sporto. D.Rowe – oficialus keleto sportinės įrangos gamintojų reklaminis veidas. Ji taip pat treniruoja jaunas perspektyvias dviratininkes. Galiausiai, nepaisant pirmosios nesėkmės, maratonas išlieka jos planuose. „Man tenka neskubėti ir įveikiamą distanciją didinti labai lėtai. Dabar nubėgti maratoną noriu labiau nei bet kada anksčiau. Manau, kad vieną dieną man tai pavyks. Tikiuosi, kitąmet“, - sako sportininkė ir priduria planuojanti dalyvauti kitąmet balandį vyksiančiame Londono maratone.

 
Tarp kitko
Tarp sportininkų didžiausiu kaulų tankiu pasižymi gimnastai, rečiausi plaukikų ir dviratininkų kaulai. Skirtumai nulemti skirtingos kaulams tenkančios apkrovos. Pastebima, kad efektyviau kaulus sustiprina jiems tenkantis staigus spaudimas, nei pamažu didinama apkrova. Pavyzdžiui, kai gimnastai nusileidžia ant žemės, jų kaulai patiria sunkio jėgą, kuri penkis kartus didesnė nei sportininko svoris. Dažniausia tankius kaulus turintys atletai atlieka daug šuolių. Priešingoje situacijoje atsiduria plaukikai – jie daug laiko praleidžia vandenyje, kur dėl Archimedo jėgos jų kaulams tenka menka apkrova. Dviratininkai bei irkluotojai sėdi, tad jų griaučiams taip pat tenka mažesnis svoris. Krepšinį ir futbolą praktikuojančių paauglių tankį tyrę mokslininkai pastebėjo, kad oranžinio kamuolio varinėjimą pasirinkusių berniukų kaulai tankesni nei futbolo užsiėmimus lankančių bendraamžių.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai



      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris