Bombų žaizdas gydo sportas

Eimantas Šaulitis
2019-07-05
Afganistano žmonės ilgus dešimtmečius gyveno pragare, tačiau kriketas čia suklestėjo it dykvietėje prasiskleidęs gėlės žiedas. Entuziastai tikina, kad sporto terapija padeda užgydyti žmonių žaizdas, įveikti potrauminę patirtį. Viltį afganistaniečiams suteikia ir nacionaliniu herojumi bei pavyzdžiu tapęs sportininkas.
Bombų žaizdas gydo sportas
Šiuo metu vos 21 m. Rašidas Khanas tituluojamas geriausiu kriketo žaidėju pasaulyje. Afganistano gyventojams jis įkūnija herojų, kurio chaose skendinčios šalies gyventojai ilgai neturėjo.

Grįžo į Viduramžius
2001 m. milijonai afganų bėgdami nuo karo traukiasi iš šalies. Vienas jų – trimetis berniukas, vardu Rašidas Khanas. Vaiko tėvas puoselėja viltį ateityje pamatyti sūnų vilkintį baltu gydytojo chalatu, tačiau likimas R.Khanui jau paruošęs sportininko aprangą. Pabėgėlių stovyklose Pakistane jaunuolių ausyse gaudžiančius sprogimus pamiršti padeda kriketo aikštelėje praleidžiamas laikas. Po kelerių metų jie grįžta į gimtinę, tačiau randa ją visiškai nusiaubtą. Skurdžią sporto infrastruktūrą Talibano valdymo metais turėjusi šalis neteko ir kuklių sporto aikštynų. Gydytoja Sarah Fane pamena, kad šalis atrodė lyg būtų „nublokšta atgal į Viduramžius“.
 
2008-2009 m. pabėgėlių stovyklose kriketo „karštine“ užsikrėtę jaunuoliai Afganistanui nukalė pirmąsias pergales tarptautinėje sporto arenoje. Iki tol į sveikatos apsaugą bei švietimą orientavęsi užsienio labdaros fondai įžvelgė potencialią sporto naudą po neramumų atsigaunančios šalies žmonėms. Organizacijos ėmėsi kriketo aikštelių statybos, parengė gausybę sporto trenerių, pradėjo organizuoti vaikams skirtus kriketo turnyrus. Juose įgūdžius toliau šlifavo būsima sporto žvaigždė.

 
R.Khanas išgarsėjo prieš dvejus metus sėkmingai debiutavęs Indijos Premier lygoje (IPL). Sportininkas netrukus tapo didžiausia vien Indijoje 300 milijonų žmonių prie televizijos ekranų pritraukiančio turnyro žvaigžde. Šiuo metu vos 21 m. sportininkas tituluojamas geriausiu kriketo žaidėju pasaulyje. R.Khanas šalies gyventojams įkūnija herojų, kurio chaose skendinčios šalies gyventojai ilgai neturėjo. Negano to, tarp elitinių kriketo rinktinių prasibrovusi Afganistano nacionalinė komanda šią vasarą dalyvauja šio sporto pasaulio taurėje. R.Khanas nevengia skambių pasisakymų, kalbėdamas apie kriketo svarbą šaliai. Bendraudamas su žurnalistais žaidėjas atskleidė, kad, jo manymu, sportas yra vienintelis dalykas, kuris neša taiką Afganistanui.
 
Tiki ne visi
R.Khanas pasakoja, kad jam pasisekė išvengti karo grimasų. Sportininkas šalyje kilusią sumaištį prisimena tik iš tėvo pasakojimų, tačiau ne visi nacionalinės rinktinės žaidėjai gali tuo pasigirti. Mohamedas Nabi pasakoja dėl karo „praradęs vaikystę“. Dešimtmečiu vyresnis sportininkas prisimena, kad būdamas vaikas neturėjo didelio pasirinkimo. Anot jo, pabėgėlių stovykloje be kriketo nebuvo jokių kitų užsiėmimų. M.Nabi nusiteikęs skeptiškai didžiojo naratyvo atžvilgiu: „Džiaugiuosi, jeigu kriketas atvers žmonėms naujų kelių ar suteiks laikiną palengvėjimą. Tačiau nemanau, kad vien tik sportas gali atnešti taiką.“
 
Sportininkas tikina esąs pernelyg didelis realistas, kad patikėtų, jog sportas gali užgydyti karo žaizdas. Kriketas išpopuliarėjo didžiojoje šalies dalyje, tačiau M.Nabi atsipalaiduoti trukdo vis dar tvyrantis nesaugumo jausmas. Sportininkas primena, kad vos prieš mėnesį vienų regioninių rungtynių metu bombos sprogimas nuplėšė stadiono stogą. O prieš porą metų jo  tėvas buvo pagrobtas, reikalaujant išpirkos. Tokie ir panašūs įvykiai tebėra šalies kasdienybė.
Ne tik aktyvia fizine veikla užsiimantis jaunimas randa užuovėją sporte. Individualūs R.Khano bei komandiniai kriketo rinktinės pasiekimai optimistiškai nuteikia ir paprastus Afganistano gyventojus. Sporto komandos stebuklas įkvepia žmonėms vilties, kad iš pelenų pakilti gali ir visa šalis.


 
Komentaras
Sporto psichologas Donatas Noreika:

- Manau, kad sportas negali atstoti problemų sprendimo. Dažnai žmonės žvelgia į sportą kaip į relaksacijos būdą, tačiau galiausiai negatyvūs dalykai sugrįžta, nes jie lieka neišspręsti. Žmogui iš prigimties lengviau kovoti su fizinėmis įtampomis, jas „išveikti“. Tai susiformavo evoliuciškai. Galite įsivaizduoti, kad senovėje žmonės gyveno miškuose, laukinėje gamtoje ir tos jų įtampos taip pat buvo fizinės. Tai žvėris puola, tai koks priešas grasina. Fiziškai įtampą „išveikus“ ji kažkiek sumažėja. Kitu atveju ji kaupiasi mumyse. Mūsų kūnas dažnai reaguoja į įtampą tarsi tai būtų fizinis įtempimas, nors kartais tai būna ir psichologinės problemos. Labiausiai tikiu kompleksine pagalba žmogui. Pasitelkiama turėtų būti ir fizinė, ir emocinė parama. Taip pat naudinga pakeisti ir gyvenamąją aplinką, jei tai įmanoma, bendrauti su naujais žmonėmis. Visi tie dalykai geriausiai veikia kartu. Taigi, kaip kompleksinės pagalbos dalis sportas yra gana svarbus bei naudingas dalykas. Mūsų bendroji sveikata pagerėja, kai geriau jaučiamės fiziškai. Bet noriu pabrėžti, kad sportas tėra tik vienas komponentų, padedančių surasti raktą į gerą savijautą, tad dažniausiai vien jo neužtenka.

 
Tarp kitko

Chris Shirley – buvęs britų karininkas po kelionės į Afganistaną pajuto, kad vietiniams sportininkams nėra suteikiama tinkama parama. Norėdamas pataisyti padėtį britas įkūrė „Hiatus Foundation“. Kadangi Afganistane gausu snieguotų kalnų viršūnių, organizacija daugiausia telkiasi į žiemos sporto populiarinimą. C.Shirley įsitikinęs, kad sportas prisideda prie neramioje konflikto zonoje gyvenančių jaunų žmonių psichinės sveikatos būklės. „Sportas pokarinėse srityse siejamas su terapine nauda. Fizinis aktyvumas šiems žmonėms suteikia pasitikėjimo, pakelia nuotaiką, pagerina nuomonę apie save. Afganistane sportas sparčiai tampa skirtingų etninių grupių jaunus žmones telkiančia jėga. Dalinimasis patirtimi bei bendri siekiai kuria stabilią ir darnią visuomenę, kuri gerokai atsparesnė saugumo iššūkiams“, - sako C.Shirley. Sportas padeda pakelti ir užguitų šalies moterų pasitikėjimą savimi. „Hiatus Foundation“ dėka ant slidžių užlipo ne viena mergina.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris