Viskas apie svogūnų sriubą

Gintarė Kaminskienė
2015-03-30
Svogūnų sriuba – prancūzų virtuvės delikatesas, kurį žino visas pasaulis. Jos paruošimas nereikalauja didelių išlaidų, jei atsisakysite alkoholinių gėrimų, kurie naudojami kai kuriuose receptuose. Prireiks tik šiek tiek daugiau laiko. Ir nors daugelis svogūnų sriubą laiko puikiu rudenišku patiekalu, tokį permainingą pavasarį kaip šis, tai bus puiki peršalimo ligų profilaktikos priemonė.
Viskas apie svogūnų sriubą
Pagrindinis sriubos ingrediento – svogūno - nauda sveikatai – nenuginčijama. Pirmiausia, besirūpinantiems figūra. Svogūnai nekaloringi, todėl sriuba – idealus pasirinkimas pavasarį.

Nuo vargetų stalo iki karalių rūmų
Ganėtinai ilgą laiką svogūnų sriuba buvo neturtingųjų valgis ir tik XVIII amžiuje atkeliavo ant didikų stalų. Istorikų teigimu, šis patiekalas valgytas ir ruoštas dar Romos imperijos laikais. Mat taip buvę nebrangu pamaitinti kariuomenę.
Tačiau esama legendos, kur pasakojama, kad svogūnų sriuba – karaliaus Liudviko XV šedevras. Pasakojama, kad karalius, medžioklėje likęs be vakarienės, išsivirė sriubos iš to, ką rado po ranka: šampano, sviesto ir svogūnų.
 
Tinkama... pusryčiams
Kulinarai ir svogūnų sriubos ragautojai vieningai tvirtina – ji skani, aromatinga ir sušildanti iš vidaus, todėl puikiai tinka ryte. Vieniems, pavyzdžiui, vakarėlius mėgusiam Ernestui Hemingvėjui, tai buvo puiki atgaiva po audringo vakaro. Kitiems – darbininkams, prekeiviams – stiprinantis ir tonizuojantis patiekalas prieš sunkią darbo dieną.
 
Svogūnų nauda
Pagrindinis sriubos ingrediento – svogūno nauda sveikatai – nenuginčijama. Pirmiausia, besirūpinantiems figūra. Svogūnai nekaloringi, todėl sriuba – idealus pasirinkimas pavasarį.
Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, svogūnas gali būti naudojamas kaip apetitą gerinanti ar aterosklerozės profilaktikos priemonė. Šiose daržovėse gausu cheminių medžiagų, pasižyminčių priešuždegiminėmis, priešvėžinėmis, antioksidantinėmis savybėmis. Svogūnai taip pat aktyvina medžiagų apykaitą, skatina kraujo gamybą ir jo valymą, stimuliuoja virškinimo procesus, šalina iš organizmo nereikalingus skysčius, padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Jie laikomi puikia priemone prieš peršalimą, ir širdies negalavimus, diabetą ar net osteoporozę. Svogūnuose esantis vitaminas B1 gerina virškinimą, o vitaminas B2 reguliuoja centrinės nervų sistemos veiklą.

 
Skonio paslaptys
Svogūnų sriubos recepto variacijų apstu. Tačiau virtuvės šefai teigia, kad kai kurie esminiai momentai turi būti žinomi tam, kad bet kuri svogūnų sriuba taptų tuo išgirtuoju delikatesu.
Pirmiausia puikų sriubos skonį lemia svieste kepinti svogūnai. Todėl reikėtų rinktis geriausios grietinėlės sviestą. Svogūnai lėtai kepinami pusvalandį, o kartais net ilgiau. Ypatingo skonio mėgėjai svogūnų sriubą būtinai gardina baltuoju vynu, cheresu arba konjaku.


Speciali dieta
Nors ne kartą kalbėta, kad trumpalaikis mitybos pakeitimas, liaudiškai vadinamas dieta, ne į naudą, esama net specialios svogūnų sriubos dietos. Teigiama, kad ji padeda per savaitę prarasti 5-8 kg. Dietologų nuomone, pagal šį valgiaraštį besimaitinantys žmonės didelės žalos organizmui nepadarys, kadangi meniu pakankamai subalansuotas: pagrindas – daug daržovių, gaunama ir vaisių, mėsos, pieno produktų. Tačiau reikia prisiminti, kad apsisprendus keisti mitybą ir atsisakyti tam tikrų produktų, nereikėtų vėl į juos įnikti, nes kilogramai grįš dvigubai, o savijauta suprastės.
Taigi, teigiama, kad savaitę negalima gerti alkoholio ir angliarūgštės gėrimų, valgyti duonos ir riebaus maisto.
 
1 diena
Svogūnų sriuba ir visų rūšių vaisiai, išskyrus bananus. Galima gerti nesaldintą arbatą, kavą ar geriausia - vandenį.
2 diena
Svogūnų sriuba, ant grotelių kepta ar troškinta jautiena ir daržovės. Susilaikyti nuo kukurūzų, žirnelių ir pupelių.
3 diena
Svogūnų sriuba ir žalios daržovės.
4 diena
Svogūnų sriuba, vaisiai ir daržovės. Galima suvalgyti ir bananų, atsigerti lieso pieno.
5 diena
Svogūnų sriuba, jautiena ir lapinės daržovės.
6-diena
Svogūnų sriuba, vaisiai ir daržovės, išskyrus bulves. Galima suvalgyti liesos varškės su džiovintomis razinomis.
7 diena:

Svogūnų sriuba, ryžiai su daržovėmis, vaisių sultys.

 
Receptai 
Toskanietiška svogūnų sriuba 

Florencijos apylinkių ūkininkai  auginamomis daržovėmis. Be abejonės tarp jų ir – svogūnas. Populiariausios dvi rūšys. Cipolla savonese – raudonieji, turintys išreikštą saldumą, itin traškūs ir cipolla vernina – aitrūs, intensyvios violetinės spalvos.
Reikės:
6 svogūnų,
5-6 pomidorų,
1 litro jautienos sultinio,

alyvuogių aliejus,
baziliko lapelių,
druskos, pipirų.
Smulkiai supjaustykite svogūnus. Pomidorus supjaustykite mažais kubeliais.Į gilią keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus ir suberkite supjaustytus svogūnus. Kepkite, kol suminkštės, pagels ir karamelizuosis. Supilkite jautienos sultinį, smulkintus pomidorus, pasūdykite ir įberkite pipirų pagal skonį. Virkite kol sriuba sutirštės.
Paskrudinkite duonos riekeles ir išklokite jomis dubenėlius. Užpilkite tiršta ir kvapnia sriuba. Patiekite nedelsiant. Prieš patiekiant dar galima pabarstyti tarkuoto brandinto sūrio. Skanaus!
 
Prancūziška svogūnų sriuba

Reikės:
½ kg svogūnų,
50 g sviesto,
4 česnako skiltelių,
1 stiklinės baltojo sauso vyno,
1 l vištienos sultinio,
1 prancūziško batono,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
1 žiupsnio šviežiai maltų juodųjų pipirų,
1 arbatinio šaukštelio cukraus,
1 saujos tarkuoto sūrio.
Iš vakaro galite išsivirti vištienos sultinį. Po to jį tereikės pašildyti. Nulupkite svogūnus, supjaustykite juos labai plonais griežinėliais. Susmulkinkite česnakus. Puode storu dugnu šaukšte alyvuogių aliejaus išlydykite sviestą. Sudėkite ten svogūnus ir česnakus. Ant stiprios ugnies pakepinkite kol pradės gelsti. Įdėkite šaukštelį cukraus. Kai svogūnai apkeps, sumažinkite ugnį ir troškinkite juos apie dvidešimt minučių. Tuomet supilkite vyną, karštą sultinį, viską gerai išmaišykite. Įberkite druskos, pipirų, sumažinkite ugnį iki minimumo ir lėtai virkite valandą. Tuo metu supjaustykite prancūzišką batoną dviejų pirštų storio gabalėliais. Sudėkite ant kepimo skardos, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite 200 laipsnių karščio orkaitėje apie dešimt minučių, kol apskrus.
Sriubą išpilstykite į karščiui atsparius indelius. Į kiekvieną įdėkite porą skrebučių iš orkaitės, apibarstykite viską tarkuotu sūriu ir trumpam šaukite į orkaitę, kad sūris pasilydytų. Patiekite kai indeliai šiek tie pravės. Skanaus!
  

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris