Vasaros topas – ant grotelių keptas desertas

Aigustė Tavoraitė
2017-07-24
Kitą kartą ruošdamiesi ką išsikepti ant grotelių arba grilyje artimuosius ar svečius galite nustebinti ne tik įprastais mėsos ar žuvies patiekalais, bet ir dūmo aromato desertais. Tokių gardumynų kepimas po atviru dangumi ypač puikia pramoga gali tapti mažiesiems.
Vasaros topas – ant grotelių keptas desertas
Šiandien grilyje galimai pasigaminti praktiškai viską – nuo vaisių iki crème brûlée ar pyrago, tereikia pasitelkti fantaziją. Pasirinkti galima įvairiausius produktus, svarbu tik jų nesudeginti, kad nesusidarytų kancerogenai.

Pyragas grilyje – ne iššūkis
Pasak Lietuvos barbekiu kepimo asociacijos narės, grilio meistrės Galinos Bovševič, šiandieninės technologijos grilyje leidžia pasigaminti praktiškai viską – nuo vaisių iki crème brûlée ar pyrago, tereikia pasitelkti fantaziją.
 
„Dažniausiai žmonės paprasčiausiai veria vaisius ant iešmelio arba deda juos ant grotelių, tačiau grilyje puikiai galima užkepti ir ledus, visokiausius suflė, pasigaminti dūmų skonio bizė, crème brûlée iš vaisių (indelio apačioje sudėti vaisius, viduryje – kremą, o ant viršaus – tešlos trupinius). Turint uždarą kepsninę nėra iššūkis išsikepti net pyragą, keksą, varškės pudingą ar bandelių, pyragėlių.
 
Galima pasirinkti įvairiausius produktus, svarbu tik jų nesudeginti, kad nesusidarytų kancerogenai. Pavyzdžiui, neseniai Rygoje vykusiame barbekiu čempionate desertą pagaminau iš baklažano ir buvo tikrai skanu. Šiaip vienas iš konkursinių patiekalų visada yra desertas. Paprastai duodamas vienas būtinas panaudoti ingredientas, o toliau galimos įvairiausios variacijos. Pavyzdžiui, Lietuvoje kaip pagrindą desertui siūlome lietuvišką sūrį“, – pasakojo kulinarė.
 

 „Dažniausiai žmonės paprasčiausiai veria vaisius ant iešmelio arba deda juos ant grotelių, tačiau grilyje puikiai galima užkepti ir ledus, visokiausius suflė, pasigaminti dūmų skonio bizė, crème brûlée iš vaisių“, – sako grilio meistrė Galina Bovševič.

 
Įsuka į medžio popierių
Paklausta apie gudrybes, kurios padėtų išsikepti gardų desertą, G.Bovševič be įprastai naudojamų forminių indelių atskleidė naujovę – įvyniojimams naudojamą medžio popierių.
„Iš pradžių tokio popieriaus lakštas panardinamas į vandenį. Tada į vidų galima įsukti vaisius su biskvito gabaliuku, kremu ir dėti tokią tūtelę ant grotelių. Galima pasirinkti įvairių medžių – obels, vyšnios, kedro – popierių, tuomet desertas ne tik įgyja dūmo skonį, bet ir papildomą aromatą, priklausomai kokio medžio popierius naudojamas.

 
Pašnekovė įvardijo dar vieną naujovę – silikono kilimėlius, skirtus kepti grilyje. Juos galima dėti tiesiog virš žarijų, tai ypač paranku, pavyzdžiui, smulkiems vaisių gabaliukams sudėti, paruošti biskvitui kokį įdarą. Be to, jie ne mažiau praverčia ir kepant žuvį ar mėsos gabaliukus.
„Tik labai svarbu įsigyti kokybišką produktą, kad nedegtų pats kilimėlis“, – pridūrė specialistė.
Kepimui taip pat tinka ir folija, bet ją reikėtų rinktis kuo storesnę, kad neprakiurtų. Galima pasirinkti ir specialius folijos padėkliukus. „Tokiu būdu skanėstas puikiai iškepa, karščio tikrai pakanka“, – sakė grilio meistrė.

 
Verta žinoti
Jeigu turite kukurūzų burbuolių, galima jas iškepti kepsninėje. Patepę jas medumi ar apibarstę cukrumi gausite puikų desertą.
Labai gardu ir ant grotelių keptos braškės. Jas taip pat patariama apibarstyti cukrumi, kad uogos karamelizuotųsi. Be to, braškes galite aplieti šokoladu ir patiekti su ledais.
 
Ant grotelių tinka kepti įvairiausius vaisius: kriaušes, obuolius, persikus, ananasus, galima paskrudinti net ir arbūzą. Jį geriausia kepti ant grotelių supjausčius storomis riekėmis, nenulupus žievės. Jas vėliau patepkite medumi arba pabarstykite cinamonu, pašlakstykite citrinų sultimis. Arbūzą iš abiejų pusių apkepkite po 3 minutes. Ananasą taip pat reikėtų supjaustyti riekelėmis ir tiesiog dėti ant grotelių. Šio vaisiaus gabaliukus galima suverti ir ant iešmelių.

 
Galinos Bovševič receptai
 
Grilyje užkeptos kriaušės su rikota sūriu ir migdolais

4 porcijoms reikės:
2 kriaušių, 
200 g rikotos sūrio, 
50 g medaus, 
Cinamono,
50 g migdolų drožlių, 
1 vnt citrinos.

 
Kriaušes perpjauname pusiau, išpjauname viduriuką, sutepame medumi, pabarstome cinamonu, įdedame šaukštą rikotos ir pabarstome migdolo drožlėmis. Tuomet dedame kepti į grillį indelyje iš folijos, galima tiesiog ant folijos arba ant silikoninio kilimėlio, skirto kepimui ant grotelių, geriausiai kepti uždarame grilyje 200 °C 15 minučių. Skanaus!
 
 
Vaisių ir uogų Cramble su ledais
 
8 porcijoms reikės:
400 g įvairių vaisių,
100 g uogų,
2 vnt trynių,
200 g sviesto,, 

500 g miltų, 
6 šaukštų cukraus, 
vanilinių ledų,
klevų sirupo.
 
Iš miltų, sviesto, cukraus ir trynių padarome trupininę tešlą. Vaisius nulupame, supjaustome kubeliais, sumaišome su uogomis ir klevų sirupu, dedame į folijos arba keramikines formeles ir užpilame trupinine tešla. Dedame kepti į uždarą grillį 200 °C  15 minučių. Patiekti dar karštą su vaniliniais ledais. Skanaus!
 
Medžio popieriuje įvyniotas desertas 
 
Reikės:
1 pak. miltinio mišinio keksui (tinka ir miltinis mišinys šokoladiniams keksiukams),
210 ml vandens,
145 ml aliejaus.
Įdarui: braškių ir persikų (galima rinktis ir kitus priedus – zefyrus, gerai atšaldytus ledus, kremą).
Kepimui: medžio popierius (barbekiu kepimo drožlė, juodųjų vyšnių skonio), lininio siūlo perrišimui.

V.Skuodo nuotr.

Į miltinį mišinį supilame vandenį ir aliejų. Viską išmaišome iki vienalytės masės ir supilame į aliejumi išteptą stačiakampę formą, kad iškepus gautųsi lakštas biskvito. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 50–60 minučių. Iškepus supjaustome pasirinktinai – kvadratais, apvaliomis formomis – kaip tik fantazija leidžia. Paruošiame medžio popierių – pamirkome jį vandenyje. Biskvito pagrindą išdėliojame ant medžio popieriaus kraštų, o į vidurį sudedame pageidaujamus vaisius. Viską surišame į tūtelę ir perrišame lininiu siūlu. Dedame į grilį ir, po 5 minučių kepimo, turime originalų, puikaus skonio desertą. Skanaus!


 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris