Vaizdo, skonio ir aromato derinys – privalomas?

Aida Žemaitytė
2019-03-18
Be maisto kultūros jau neįsivaizduojame nei kasdienybės, nei šventinių akimirkų – vis labiau vertiname patiekalus, džiuginančius ne tik pilvą, bet ir traukiančius akį. Pripažinkime, vaizdo, skonio ir aromato derinys jau tapo įprastu kriterijumi kone kiekvieniems pietums ar vakarienei. Žinoma, bepigu restorano šefams įspūdingai patiekti maistą, o ar mes patys, gamindami namuose, esame pajėgūs nustebinti artimuosius ar netikėtai užgriuvusius svečius?
Vaizdo, skonio ir aromato derinys – privalomas?
Jeigu įdėjome daug meilės, kad patiekalo turinys būtų skanus, ne mažiau dėmesio skirkite ir tam, kad maistas lėkštėje atrodytų tobulai!

Aurimas Petrikas, maisto tinklaraštininkas, virtuvės šefas, tiki posakiu, kad pirmiausia valgome akimis. „Jeigu įdėjome daug meilės, kad patiekalo turinys būtų skanus, ne mažiau dėmesio skirkite ir tam, kad maistas lėkštėje atrodytų tobulai! Juk kiekvienam mūsų didesnį apetitą kelia būtent skaniai kvepiantis, patraukliai atrodantis maistas. Žinoma, ne mažiau svarbu ir skonis. Juk jeigu matysi, kad vienas ar du ingredientai, iš kurių pagamintas patiekalas, tau neskanūs, nemėgiami, kažin ar patiekalą išgelbės tik gražus patiekimas“, – teigia jis.

 
Parinkite netradicinius indus
„Siūlyčiau maistą patiekti ne tradiciniuose baltuose induose, o rinktis, pavyzdžiui, šiuo metu madingą „vaivorykštę ant stalo“. Turiu omenyje ne tik spalvingus patiekalus, bet ir lėkštes. Man ir pačiam smagiau valgyti iš spalvingų indų. Be to, apgalvotas maisto patiekimas yra tarsi parodymas, kad tas, kuriam gamini, tau rūpi. Tinkamai suderinę spalvas nustebsite, kaip gražiai skirtingi gaminiai bei padažai atsiskleidžia įvairiaspalvėje keramikoje, – sako maisto tinklaraštininkas. – Pavyzdžiui, žalias pesto padažas ar trinta pomidorų sriuba puikiai atrodys juodos spalvos induose, o aštuonkojis ar netgi šaltibarščiai – mėlynose. Dabar itin madingos ovalios, pailgos rankų darbo lėkštės. O medinė lentelė gali puikiai pakeisti įprastą padėklą ar kitą indą, skirtą patiekti įvairius sūrius, mėsos gaminius ar desertus“. 
 
Garnyras – svarbiausia? 
Anot A.Petriko, dažniausiai vaizdą lėkštėje sukuria būtent garnyras. „Jeigu įdėsime keletą šaukštų bulvių košės, suguldysime agurko griežinėlius – kažin, ar padarysime norimą įspūdį. Tačiau jeigu pasirinksime saldžiąsias bulves (gelsvas) ir šalia pabersime gražgarsčių, burokėlio lapelių ir pan. – patiekalas jau bus įdomesnis“, – įsitikinęs pašnekovas.
Pasak jo, visų pirma reikėtų įsivaizduoti, kaip patiekalas turi atrodyti lėkštėje. Jis siūlo pasklaidyti nuotraukas Pintereste, Instagrame, maisto tinklaraščiuose – pavyzdžių apstu. Virtuvės šefas skatina daugiau domėtis maisto pateikimu, nebijoti eksperimentuoti virtuvėje – juk šiais laikais turime visas tam reikalingas priemones.
 
Sluoksniuokite ir nevenkite aukščio
„Retkarčiais pažaiskite su maistu, pamirškite senas taisykles – nedėkite ryžių, daržovių bei mėsos atskirai. Pamėginkite keletą mėsos gabaliukų sukrauti vienas ant kito, o dalį daržovių –  uždėti ant viršaus. Skirtingi sluoksniai pagyvins patiekalą, suteiks žaismingumo, – sako A. Petrikas. – Drąsiai vieną ar kitą sudėtinę patiekalo dalį galite atremti 45 laipsnių kampu. Jeigu tiekiate mėsos kepsnį, į jį atremkite šparagines pupeles, padarykite tarsi palapinę. Tai visam patiekalui suteiks daugiau tūrio“.
 
Ištarkite „taip“ žolelėms ir gėlėms 

A.Petrikas sako, kad gėlės išties papuošia patiekalus, tačiau... „Aš vis dėlto esu labiau „už“ prieskonines žoleles, nes jos atlieka dvejopą vaidmenį: ir pagyvina patiekalą, ir suteikia jam išskirtinio, kaskart naujo skonio. Vien jau matant lėkštėje baziliko, mėtos ar burokėlio lapelius imi manyti, kad patiekalas šviežias, gaivus“, – šypsosi pašnekovas. 
 
Nauja mada
Stebima tendencija, kad vis daugiau žmonių pietums ar vakarienei renkasi restoraną, kuriame maistas patiekiamas išradingai, įspūdingai, nes... fotografuoja tai, ką valgys, ir kelia nuotrauką į Facebooką ar Instagramą. Tada stebima, kiek „laikų“ surinks nuotrauka. Taigi, kavinė ar restoranas, skiriantis didelį dėmesį patiekalų pateikimui, tikėtina, taps labiau lankomais.
Maitinimo įstaigos ir pačios stengiasi įdėti savo gaminamų patiekalų nuotraukas. Nauda dvipusė – jau prieš ateidamas žmogus žino, ko tikėtis, o maitinimo įstaiga pritraukia „savo“ auditoriją į Facebooką ar tinklapį įkeldama specialaus pasiūlymo ar dienos pietų nuotraukas.

 
Tarp kitko
Tiesa yra tai, kad jeigu maistas gaminamas tik „nuotraukoms“ – patiekalai dažnai pagyvinami nevalgomais papuošimais ar specialiai nudažomi. Tačiau jeigu gaminate patiekalą, kuris skirtas jį suvalgyti, maisto tinklaraštininko nuomone, padailinti „nevalgomais“ priedais yra netgi neetiška – juk prie stalo sėdame pasistiprinti.

 
Receptai
Receptai ir nuotraukos – Aurimo Petriko
 
Smoky Frittata su špinatais

Reikės: 
7 kiaušinių,
100 g špinatų,
1 poro,
1 raudonos paprikos,
3 česnako skiltelių,
Saujos burokėlių lapų,
100 ml pieno,
1 mocarelos sūrio,
40 g sviesto,

žiupsnelio džiovintų čiobrelių, muskato riešuto miltelių, druskos, pipirų, rūkytos paprikos miltelių.
Supjaustykite papriką, porą, česnaką ir sudėkite juos į įkaitintą keptuvę su aliejumi. Užbarstykite čiobrelius, rūkytą papriką,druską, pipirus. Kepkite apie 5 minutes, kol suminkštės ir lengvai karamelizuosis daržovės. Praėjus 5 minutėms, į keptuvę sudėkite špinatus ir sviestą, viską pamaišykite ir sumažinkite ugnį. Į dubenį įmuškite 7 kiaušinius, supilkite pieną, įberkite druskos, pipirų, rūkytos paprikos. Gerai išplakite. Plakinį supilkite į keptuvę, pamaišykite, kad kiaušinio masė „nueitų„ į dugną. Suplėšykite mocarelą ir išdėliokite po visą keptuvę. Ant viršaus užtarkuokite muskato riešuto. Viską įdėkite į įkaitintą (180 laipsnių) orkaitę ir palikite kepti ~15 min., kol viršus lengvai apskrus, o vidus – iškeps. Patiekite su burokėlių lapais. Skanaus!
 
Bulvių užkandis

Reikės: 
300 g violetinių bulvių,
20 g manų kruopų,
1 šaukšto kmynų,
10-20 ml alyvuogių aliejaus,
100 ml saulėgrąžų aliejaus,
Druskos, pipirų, cukraus.

Bulves gerai nuplaukite ir supjaustykite pagal fantaziją – tik ne per storai! Į kepimo skardą patieskite sviestinio popieriaus, suguldykite supjaustytas bulves. Tada užpilkite alyvuogių aliejaus (stenkitės pataikyti ant kiekvieno gabaliuko) ir užbarstykite kmynų, manų kruopų, cukraus, druskos ir pipirų. Pavoliokite, pamėtykite bulves, kad gražiai pasidengtų prieskoniais.
Dėkite kepti į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Palikite  20-30 minučių, kol apskrus ir iškeps vidus. Skanaus!
 
Kišas su špinatais ir feta sūriu 

Reikės:
3 kiaušinių,
200 ml grietinėlės (36 proc.),
250 g sluoksniuotos tešlos,
100 g špinatų,
100 g fetos sūrio,
100 g pievagrybių,
1 mėlyno svogūno,
20 g sviesto,
3 česnakų skiltelių,
alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos, pipirų, raudonėlių,
1 a. š. cukraus,
8 vyšninių pomidoriukų.
Supjaustykite svogūnus, pievagrybius, česnakus. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir sudėkite juos kepti. Užberkite druskos, pipirų, cukraus. Pakepinkite kelias minutes ir sudėkite špinatus. Nebijokite, kad špinatų daug – pajutę karštį sukris. Kai špinatai sukris, sudėkite sviestą ir kepinkite 1minutę.
Tešlą iškočiokite tokio dydžio, kad tilptų į formą. Gražiai uždenkite visą paviršių ir nupjaukite nereikalingus šonus. Su šakute lengvai subadykite tešlos dugną ir pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 10-15 minučių, kol pradės ruduoti.
Kiaušinius, grietinėlę, druską ir pipirus gerai išplakite su šluotele. Ištraukite formą iš orkaitės ir supilkite kepintas daržoves. Ant viršaus uždėkite plėšyto fetos sūrio, užpilkite grietinėlės ir kiaušinių plakinį. Papuoškite vyšniniais pomidoriukais ir dar pašaukite į orkaitę pusvalandžiui. Skanaus!


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris