Užduotis: atkurti odos drėgmės balansą

Aigustė Tavoraitė
2019-02-08
Sudirgusi, raustanti, sausėjanti – žiemiškas oras odos tikrai nelepina. Kaip pasirūpinti ja šaltuoju sezonu, kokios priemonės būtinos palaikyti gerai jos būklei ir tinkamam drėgmės balansui?
Užduotis: atkurti odos drėgmės balansą
Riebi oda dažnai būna net labiau dehidratavusi. Taip neretai nutinka dėl to, kad turintieji tokią odą linkę ją visaip sausinti – naudoja priemones su alkoholiu, silikonais, vengia maitinamųjų apsauginių kremų, nes įsivaizduoja, kad oda nuo jų tik taps riebesnė.

Kai ląstelės netenka drėgmės

Anot natūralios kosmetikos „Manilla“ įkūrėjos, gydytojos Rūtos Merkytės-Elekšienės, didžiausias šaltuoju metu odai tenkantis iššūkis – dehidratacija (skysčių netekimas). „Oro temperatūrai nukritus žemiau nulio, o santykiniam oro drėgnumui esant kur kas mažesniam nei patalpose ar vasarą prie pliusinės temperatūros, oda žymiai greičiau išgarina drėgmę. Todėl ir žiemą būtina pasirūpinti pakankamu jos drėkinimu, tačiau tik šiltoje vidaus aplinkoje. Kitu atveju neteksime daug drėgmės“, – aiškino ji.

 
Kai odos ląstelės „badauja“, negauna pakankamai vandens ir negali gerai valytis, jų funkcija sutrinka, atsiranda gera terpė bakterijoms daugintis. O tai – kelias tokios odos problemoms kaip aknė ir pan.

 
Kenčia ir riebi oda
Pašnekovė pabrėžė, jog mitas, kad su šia problema daugiausiai susiduria tik sausos odos savininkės. „Gal kam skamba paradoksaliai, tačiau riebi oda dažnai būna net labiau dehidratavusi. Taip neretai nutinka dėl to, kad turintieji riebią odą linkę ją visaip sausinti – naudoja priemones su alkoholiu, silikonais, vengia maitinamųjų apsauginių kremų, nes įsivaizduoja, kad oda nuo jų tik taps riebesnė. Tačiau taip tik susilpninama odos apsauga, vanduo garuoja ir toliau didėja dehidratacija, oda išskiria dar daugiau riebalų ir taip susidaro užburtas ratas“, – kalbėjo R.Merkytė-Elekšienė.
Kitas būtinas žingsnis – odos maitinimas, t.y. padengimas riebesniais kremais, kuriuose yra daugiau aliejų ir kitų riebalų rūgščių. „Taip sustiprintas odos apsauginis barjeras – dėl susidariusios plėvelės išgarinama daug mažiau vandens. Dienos metu, prieš einant į lauką odą būtina tepti riebesniu kremu, net jei oda linkusi į riebumą“, – patarė gydytoja.
 
Serumai prasiskverbia giliau 
R.Merkytė-Elekšienė pridūrė, kad drėkinti išorinį odos sluoksnį – epidermį labai svarbu, mat jo nepasiekia kraujagyslėmis į gilesnius odos sluoksnius atnešamos maistinės medžiagos ir vanduo. „Taip, daugiausiai oda drėkinama iš vidaus, per kraujagysles, kapiliarus. Jie yra išsidėstę dermoje, viduriniame odos sluoksnyje. Tačiau paviršiniam drėkinimui reikalingas su veido priežiūros priemonėmis gaunamas vanduo. Kokia kosmetika bebūtų, ji gali paveikti tik išorinį odos sluoksnį, – pabrėžė specialistė. – Tačiau ir epidermis yra pakankamai storas, jį sudaro penki šeši skirtingų ląstelių sluoksniai, apatinis susideda iš kamieninių ląstelių, kur vyksta pagrindinis odos atsinaujinimas. Todėl labai svarbu tinkamai jį paveikti.“

 
Gydytojos teigimu, siekiant atkurti odos drėgmę itin gelbėja serumai. „Šie produktai paprastai turi nedaug sudedamųjų dalių, bet daug didesnę nei kremuose veikliųjų medžiagų koncentraciją. Pavyzdžiui, jei į kremą hialurono gali būti dedama vos 0,1 procento, į serumą – vienas ar du, tai yra dešimt ar keliomis dešimtimis kartų didesnė koncentracija. Dėl to jie yra daug veiksmingesni ir nutaikyti spręsti tam tikrą konkrečią problemą“, – aiškino specialistė.
Ji pasakojo, kad yra ir vandens, ir riebalų pagrindu pagamintų serumų, esama emulsijų (kur yra ir vanduo, ir riebalai). „Viskas priklauso nuo odos tipo. Jei labai reikia maitinimo, galima naudoti maitinamąjį odos serumą, pagamintą aliejų pagrindu. Jis neatkurs drėgmės balanso, o bus skirtas maitinti odai ir sustiprinti jos apsauginę funkciją“, – kalbėjo R.Merkytė-Elekšienė.

 
„Ant bangos“ – multimaskingas
Viena naujų kosmetikos madų – multimaskingas, orientuotas į atskirų veido zonų priežiūrą. Anot gydytojos, nėra teisinga teigti, kad oda esanti tam tikro vieno tipo, mat kiekvieno žmogaus oda atitintamose veido zonose skiriasi. „Vienur yra daugiau porų ir riebalinių liaukų bei plaukų, kitur ji sausesnė, tad ji daugiau ar mažiau visada yra mišri. Taigi gerai žinant savo odos fiziologiją, galima skirtingose zonose dėti skirtingų rūšių kaukes. Ten, kur linkusios kimštis poros, naudoti rūgštines kaukes, paakių zonose, kur oda labai plona ir jautri, – maitinančias kaukes su vitaminais ir mikroelementais. Tai tikrai duos gerą efektą“, – pasakojo R.Merkytė-Elekšienė.
Ji pridūrė, kad kaukės bet kuriuo atveju yra vienkartinis SPA odai, jų efektas nėra ilgalaikis. „Tam kartui, kol vėl neatsinaujins epidermis, tam tikra funkcija yra atliekama. Todėl ir jų naudojimo taisyklės nėra tokios griežtos. Aišku, žiemą naudojant drėkinamąsias kaukes po to nereikėtų eiti į lauką bent kelias valandas ir prieš tai pasitepti maitinamuoju kremu. Taip pat žiemą naudinga naudoti rūgštines kaukes, kol nėra saulės poveikio, dėl kurio gali atsirasti pigmentinių dėmių“, – sakė ji.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris