Po atostogų reikia... atostogų?

Greta Vanagienė
2019-07-08
Dažno nuotaika sekmadienio vakarą apkartina jausmas, kad priešaky ir vėl laukia darbo savaitė. Situacija tampa daug sudėtingesnė, kai į jį tenka sugrįžti po ilgesnių atostogų. Psichologė psichoterapeutė Ieva Petrukanecė tvirtina, kad staigiai persiorientuoti į darbo režimą padeda tik vidinis susitaikymas, jog kurį laiką jūsų darbo tempas bus lėtesnis nei įprastai.
Po atostogų reikia... atostogų?
Po atostogų organizmas sugrįžta iš visai kitokio režimo, todėl būtina pamažu įsivažiuoti į ritmą. Taigi pirmasis žingsnis – priimti tiesą, kad taip yra ir kitaip būti negali, atsikratyti minčių, jog kiti gali dirbti aktyviai, o aš negaliu.


- Dažnas po atostogų sugrįžęs į darbą jaučia įtampą. Kaip nusiteikti ir pasiruošti, kad tokioje situacijoje būtų jaučiama mažiau streso?

Visų pirma reikia atsakyti sau pačiam, kodėl jaučiama baimė grįžti į darbą. Veikiausiai kiekvieno lūkestis grįžus į darbą jaustis lyg niekur nieko. Vis dėlto iškart po atostogų dirbti įprastu tempu neįmanoma, todėl dažnas nusivilia negalėdamas lygiuotis į kolegas. Reikia suprasti, kad organizmas sugrįžta iš visai kitokio režimo, todėl būtina pamažu įsivažiuoti į ritmą. Taigi pirmasis žingsnis – priimti tiesą, kad taip yra ir kitaip būti negali, atsikratyti minčių, jog kiti gali dirbti aktyviai, o aš negaliu. Iš savigraužos minčių kyla tik dar didesnė įtampa.
Kitas žingsnis - apgalvoti, kaip sau padėti. Jei yra galimybė, darbus susidėlioti mažesniais žingsneliais, nesistengti aprėpti didelių rezultatų, kelti sau mažesnius reikalavimus nei įprastai. Pirmą dieną, jei tik įmanoma, darykite ilgesnes pertraukėles.
 
- Kiek laiko siūloma atostogauti, kad sugrįžus į darbą nebūtų sunku vėl įsilieti į veiklą?
- Yra nustatyta, kad žmogui visaverčiai pailsėti reikia dviejų savaičių. Taip yra todėl, jog išėjus atostogų yra sunku pereiti į pasyvų režimą. Dažnai pirmosiomis atostogų dienomis žmogus tarsi nesavas, nežino ko griebtis, atrodo net nėra ką veiki. Taigi per dvi savaites žmogus spėja pereiti iš vieno ritmo į kitą, psichologiškai atitrūkti nuo darbo. Be to, vieni mėgsta ilgai, pasyviai ilsėtis, niekuo nesirūpinti, kitiems pakanka trumpų intensyvių atostogų. Nors įstatymiškai priklauso, daug kam sunku išsiprašyti iš darbo dviem savaitėm iškart. Taigi turime išmokti ne tik sugrįžti po atostogų į darbo režimą, bet ir per trumpą laiką produktyviai pailsėti.
 

- Neretai žmonės atostogauja sodybose dirbdami ūkio darbus: pjauna žolę, genėja medžius, kerta malkas. Ar fizinis aktyvumas padeda atsipalaiduoti?
- Visuotinai pripažinta, kad fizinis aktyvumas geriausiai sudegina susikaupusį stresą, be to, išsiskiria laimės hormonas, žmogus jaučiai atsipalaidavęs. Nors kūnas sunkiai dirbant pavargsta, mintys pailsi. Poilsis – vidinė būsena, todėl visai nesvarbu, ar gulėsite po palme kurorte, ar namie. Kurortai yra tik priemonė, padedanti pasiekti psichologinį atsipalaidavimą. Turėtume mokytis ilsėtis be papildomų pagalbos priemonių, nes ne visada yra galimybė lepintis kurortine aplinka.
 
- Kaip suprantame, kūnui poilsio nereikia, svarbiausia, kad pailsėtų protas?
- Tikrai taip. Kūnui kaip tik reikia didesnio krūvio. Šiais laikais žmonės dirba daugiau sėdimą darbą, todėl kūnui reikia didesnio krūvio – automatiškai taip pailsės smegenys. Tiems, kas dirba fizinį darbą, taip pat nepatartina pasyviai praleisti laiko. Organizmas yra įpratęs prie krūvio, todėl tinginiaudamas jausis blogai. Kai harmoningai dirba kūnas, harmoningai veikia ir smegenys.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris