Paparčio žiedo paieškos blaiviomis akimis

Greta Vanagienė
2019-06-21
Alkoholio suvartojimas mūsų šalyje lenkia Europos rodiklius. Sveikatos specialistai informuoja, kad šventiniu periodu sulaukiama didesnio apsinuodijusių nuo alkoholio pacientų skaičiaus. Taigi ir artėjančios Joninės, matyt, žada ne vieną velnio lašų lydimą vakarėlį. Kad paparčio žiedo paieškos nevirstų kančia, kalbamės su Respublikinės priklausomybės ligų centro visuomenės sveikatos specialiste Milda Sakalauskaite.
Paparčio žiedo paieškos blaiviomis akimis
Jei vis dėlto suvartojote didesnį alkoholio kiekį ir kitą dieną jaučiate pagirias, specialistė pataria gerti daug vandens, valgyti vaisių ir kitų sveikų produktų, kurie gausūs vitamino C.

Neviršyti normų
Sveikatos specialistė įspėja neperžengti rekomenduojamų alkoholio suvartojimo ribų. Mat yra nustatyta mažai rizikingas sveikatai suvartojamas jo kiekis.
„Rekomenduojama neviršyti vienuolikos standartinių alkoholio vienetų per savaitę ir dviejų vienetų per dieną. Palygindami galime įvaizduoti - du standartinius alkoholio vienetus sudaro penkių laipsnių stiprumo pusės litro bokalas alaus. Taigi savaitės norma – apie penki bokalai alaus. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad alkoholio nereikėtų vartoti ilgiau nei penkias dienas iš eilės, tarp alkoholio vartojimo dienų turėtų būti kelių dienų pertrauka“, - nurodo M.Sakalauskaitė ir įspėja, kad neišvengus didesnio alkoholio suvartojimo iškyla grėsmė užnuodyti organizmą.
 

Padės vitaminas C
Prieš numatomą alkoholio vartojimą, specialistė primena būti pavalgius, negerti alkoholio ant tuščio skrandžio, išgertuvių metu gerti daug vandens, taip pat būti pailsėjus. Mat organizmas skaidydamas alkoholį išeikvoja papildomus energijos resursus.
Jei vis dėlto suvartojote didesnį alkoholio kiekį ir kitą dieną jaučiate pagirias, specialistė pataria gerti daug vandens, valgyti vaisių ir kitų sveikų produktų, kurie gausūs vitamino C.
„Vitaminas C pagreitina nuodingų medžiagų skilimą ir šalinimą iš organizmo. Taip pat patartina valgyti saldesnio maisto, nes dėl alkoholio vartojimo sumažėja gliukozės kiekis kraujyje. Be to, per pagirias smarkiai apkraunama ir širdis, todėl labai svarbu pailsėti, stengtis išsimiegoti, nedirbti sunkaus fizinio darbo“, - kalba specialistė.

 
Specialisto komentaras
Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovas dr. Robertas Badaras:

- Apsinuodijus alkoholiu galima sulaukti įvairiausių pasekmių: gastrito, pankreatito, kraujavimo iš virškinamojo trakto. Tačiau, jei organizme bus rasta daugiau nei keturios promilės alkoholio, žmogus tiesiu taikiniu panirs į komą.
Apsvaigus nuo alkoholio slopinama nervų ir kvėpavimo sistema, apsauginiai organizmo refleksai. Taip pat gali sutrikti širdies veikla. Nuo dvidešimt vieno gramo gryno alkoholio jau galima sulaukti širdies ritmo sutrikimo.
 
Atkurti organizmo pusiausvyrą po alkoholio vargiai įmanoma. Belieka tik poteriauti, atgailauti ir daugiau taip nedaryti. Paplitę liaudiški metodai nuo pagirių daugiau veikia kaip placebas. O blogiausia ką galite padaryti kamuojamas pagirių – gydytis tuo, nuo ko susirgai. Tam kartui gal ir pagerėja, bet organizmas tik dar labiau užnuodijamas. Tai tolygu pagerinti savo finansinę būklę pasiėmus greitąjį kreditą. Deja, didžioji dalis žmonių tą ir daro.
Padėti organizmui atsigauti nuo pagirių padėti gali ramybė ir didesnis skysčių suvartojimas.

 
Tarp kitko
Su alumi nederėtų maišyti jokių gėrimų, mat jame esančios medžiagos padeda organizmui kur kas greičiau pasisavinti alkoholį, todėl pradėję nuo alaus ir užbaigę stipresniais gėrimais apgirsite gerokai greičiau, o pagirios kitą rytą bus daug sunkesnės.
Tarp kiekvieno alkoholinio gėrimo išgėrus bent po stiklinę vandens, kitą rytą kęsti galvos skausmų neteks. Taip yra dėl to, kad vanduo organizme išskaido alkoholį ir neleidžia jam padaryti didelės žalos. Mat sunkių pagirių priežastis – organizmo dehidratacija, kurią sukelia alkoholiniai gėrimai, taigi vanduo tikrai efektyviai padeda išvengti šių simptomų.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris