Odos priežiūra: laikas, kai norisi gaivos

Aigustė Tavoraitė
2019-04-08
Dienomis jau įsitvirtinus pliusinei lauko temperatūrai metas keisti ir odos priežiūros ritualus bei peržiūrėti kosmetikos priemonių krepšelį. Specialistai primena: pagrindinė užduotis orui vis labiau šylant – užtikrinti pakankamą drėgmės kiekį ir pasirūpinti apsauga nuo saulės.
Odos priežiūra: laikas, kai norisi gaivos
Dabar – paskutinės dienos, kada galima atlikti profesionalias rūgštines procedūras. Mat po jos viršutinis raginis odos sluoksnis yra pašalinamas ir oda tampa jautresnė bei labiau pažeidžiama saulės spindulių.

Svarbiausia – drėkinti
Pasak natūralios kosmetikos „Manilla“ įkūrėjos, gydytojos Rūtos Merkytės-Elekšienės, termometro stulpeliams pasiekus 3–5 laipsnius šilumos, žiemą buvusi įprasta odos priežiūros rutina apsiverčia aukštyn kojomis. „Kadangi santykinė drėgmė lauke susivienodina su patalpose esančia ir nebėra tokio ryškaus odos garavimo, galima pradėti nakčiai odą maitinti, o dienai – drėkinti, t.y. priešingai, nei darėme žiemą. Drėkinančios priemonės yra lengvesnės, malonesnės, o nakčiai odą reikėtų pamaitinti, kad ji regeneruotų, atsigautų, ląstelės atsinaujintų“, – patarė ji.
Kalbėdama apie konkrečias priemones, gydytoja pabrėžė, kad atėjus šiltesniam sezonui pirmenybė turi būti teikiama toms, kurios pagamintos vandens pagrindu. Esant aukštesnei temperatūrai, žmogaus poros būna labiau atsivėrusios, taigi išgarina daugiau drėgmės, tad reiktų rinktis priemones, kurios labiau drėkina.

 

„Vietoj žiemą naudotų kremų šiltuoju metu pirmenybę reikia teikti emulsijoms, sudėtyje turinčioms daug mažiau aliejų, arba geliniu pagrindu pagamintoms priemonėms – veido želė, veido, paakių gelius. Labai populiari priemonė šiltuoju metu – tonikas arba hidrolatas, skirtas atgaivinti, sudrėkinti odą. Jį galima naudoti ne tik veidui, bet ir kūnui. Paprastai tokioje priemonėje būna papildomų ekstraktų, kurie ne tik sudrėkina, bet ir pamaitina odą. Iš esmės pagrindinė taisyklė – kuo temperatūra aukštesnė, tuo odą reikia drėkinti labiau“, – akcentavo gydytoja Rūta Merkytė-Elekšienė.

 
Apsaugą didinti pamažu
Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad šiuo pereinamuoju laiku iš žiemos į šiltąjį metų sezoną ypač svarbu pasirūpinti apsauga nuo saulės. „Reiktų pastebėti, kad daug žmonių klaidingai mano, kad žiemą priemonių su SPF apsauga naudoti išvis nereikia, o vos pasirodžius pirmiesiems saulės spinduliams renkasi kuo stipresnio indekso apsauginę priemonę. Taip daryti neteisinga, nes saulė ir ultravioletiniai spinduliai odą veikia visus metus – žiemą ir vasarą, ryte ir vakare, tiek esant debesuotai, tiek giedrai dienai. Taip, didesnis intensyvus ir poveikis odai yra saulėtą vasaros dieną, bet poveikio pakanka ir apsiniaukusią dieną“, – kalbėjo gydytoja.
 
Jos pastebėjimu, svarbiausia apsaugą nuo saulės didinti palengva. „Jei žiemą naudojote SPF 15, atėjus pavasariui reikėtų po truputį kelti skaičių iki 20, 30 ir panašiai. Saulės apsauga yra būtina, nes UVB spinduliai sukelia odos ląstelių pažaidas ir gali išsivystyti odos vėžys. Kitas dalykas – UVB spinduliai yra labai fitotoksiški ir sukelia ląstelių senėjimą ir todėl atsiranda daugiau raukšlelių, pigmentinių dėmelių, dėl to oda greičiau sensta. Tad jei norime turėti gražią, jaunatvišką, skaisčią odą, reiktų tepti visas atviras vietas, ne tik veidą“, – aiškino R.Merkytė-Elekšienė.
Kita vertus, priminė gydytoja, labai kruopščiai tepdami SPF apsaugine priemone visą kūną, užkertame galimybę organizmui pasigaminti vitamino D (kurio stoka mūsų krašte yra didžiulė), mat pagrindinis jo šaltinis yra saulės spinduliai.
 
Paskutinė proga rūgštinėms procedūroms

Gydytoja priminė, kad dabar – paskutinės dienos, kada galima atlikti profesionalias rūgštines procedūras: „Po tokios procedūros, kai pylingai atliekami su didelės koncentracijos rūgštimi, viršutinis raginis odos sluoksnis yra pašalinamas, oda tampa jautresnė ir labiau pažeidžiama saulės spindulių. Tad kol dar saulė nėra tokia intensyvi, šiuo metu dar galima „suspėti į traukinį“ ir atlikti procedūrą. Vis dėlto nereikia jos maišyti su pakankamai silpnomis namų sąlygomis naudojamomis kosmetikos priemonėmis su rūgštimis. Kai jų koncentracija nedidelė (yra įvairios kaukės, pylingai, serumai), jas galima naudoti ir dabar, ir vasarą tepant prieš SPF apsaugą.“

 
Verta žinoti
50 proc. odos būklės priklauso nuo genetikos, 20 proc. – nuo mūsų gyvenimo būdo (sporto, miego, darbo-poilsio režimo, mitybos), 30 proc. – nuo kosmetikos priemonių, kurias renkamės, ir nuo odos priežiūros rutinos. Taigi pirmiausia reiktų išsiaiškinti, kaip profesionalai pataria prižiūrėti odą.
Normalus odos Ph yra 4,7, t.y. rūgštinis, todėl naudojant labai geras kosmetines priemones, bet prausiant veidą su šarminiu muilu, rezultato gero tikėtis nereikėtų. Kosmetikos priemonės gaminamos atsižvelgiant į tam tikrą odos tipą (sausa, riebi, mišri) kartu pritaikant ir rūgštingumą. Riebios odos apykaitą labai gerai reguliuoja tie produktai, kurių Ph yra labiau rūgštinė (pavyzdžiui, 4,5). Sausai odai reikia labiau šarminių produktų – Ph tuomet bus apie 6,5–7.
 
Individualus kosmetikos parinkimas yra labai svarbus. Kai žmonės nežinodami odos tipo perka priemones tik pagal funkciją, pavyzdžiui, skirtą drėkinti odą, tačiau neatsižvelgia, tai skirta sausai ar riebiai odai, galima sulaukti neigiamų pasekmių – porų kišimosi, komedonų, inkštirų, spuogelių atsiradimo.
Ne mažiau svarbu, kad gaminys atliktų ne tik pirminę funkciją: pavyzdžiui, šampūnas ne tik išplautų plaukus, bet ir pamaitintų, sudrėkintų, prisotintų įvairiomis medžiagomis, mikroelementais, aliejais. Todėl visada reikėtų pasidomėti produkto sudėtimi.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris