Miegas madų nesivaiko

Greta Vanagienė
2019-08-12
Besidomintieji sveika gyvensena, tikina, kad dieną reikia pradėti kuo anksčiau. Esą tuomet būrime žvalesni, sėkmingesni, laimingesni. Bet ar sveikesni? Miego specialistai sako: nesvarbu, kiek miegame, – smegenims būtina pasiekti giliausias miego fazes.
Miegas madų nesivaiko
Jei miegota kokybiškai, tuomet atsibudus apie šeštą-septintą valandą ryto, turėtume jaustis pakankamai pailsėję.

Sureguliuoti miego ciklą

Gydytoja neurologė Evelina Pajedienė aiškina, kad žmogus gerai jaustųsi, svarbu laikytis reguliaraus gulimosi ir kėlimosi režimo. Mat kiekvieno cirkadinis laikrodis yra išmokomas sukelti mieguistumo jausmą ir panašiu metu prabudinti. Kita vertus, gydytoja teigia, jog užmigti geriausia iki 23 val., kuomet pradeda gamintis užmigimą skatinantis hormonas melatoninas. Dėl jo miegas esą vientisesnis, surenkama pakankamai miego ciklų.

 
„Išmiegoti reiktų, atsižvelgiant į amžių ir individualų poreikį, vidutiniškai apie septynias-aštuonias valandas. Jei miegota kokybiškai, tuomet atsibudus apie šeštą-septintą valandą ryto, turėtume jaustis pakankamai pailsėję. Tačiau dramatiški pokyčiai organizmui nepatinka, todėl ir cirkadinį laikrodį reikia prie naujo režimo pratinti po truputį. Tai galioja ir planuojant tolimesnį skrydį, kai kertamos daugiau nei dvi laiko juostos, pamaininį darbą arba ankstinant rytinį kėlimąsi“, - pataria neurologė.
 

E.Pajedienė tokiais atvejais pataria keisti ritmą kasdien po pusvalandį, t.y. pusvalandžiu anksčiau nueiti gulti ir pusvalandžiu anksčiau atsikelti. Be to, anot gydytojos, miego ir būdravimo ritmui svarbi natūrali dienos šviesa, kurią taip pat galima pasitelkti kaip pagalbinę priemonę. Jei norite paankstinti gulimosi laiką, venkite dienos šviesos antroje dienos pusėje, pavyzdžiui, dėvėdami nuo saulės akinius.
 
Giliausias miegas
Anot gydytojos, vis dėlto laikas, kada smegenys ir kūnas panyra į giliausią poilsio-miego fazę pernakt būna keliskart. Taigi giliuoju miegu vadinama lėtojo miego trečioji stadija. Jos metu galvos smegenų aktyvumą registruojančioje elektroencefalogramoje stebima daugiausiai lėtų bangų, kūno raumenų atsipalaidavimas, sulėtėjęs širdies darbas bei kvėpavimas.
 
„Šio miego mums labiausiai reikia, kad pailsėtume ir sudėliotume visą per dieną gautą informaciją, emocinius išgyvenimus bei išvalytume nereikalingas toksines medžiagas. Lėtojo miego trečioji stadija per naktį pasikartoja kelis kartus, didesniu kiekiu pirmoje nakties pusėje. Tačiau kokybiškam poilsiui ne mažiau svarbios ir kitos lėtojo miego bei paradoksinio miego stadijos bei cikliška jų kaita“, - atkreipia dėmesį E.Pajedienė.
 
Pelėda ar vyturys?

Neurologė sutinka, kad egzistuoja žmonių tipai, kurie linkę būti aktyvus pirmoje arba antroje dienos pusėje. Vieniems sunku prabusti anksti ryte ir būti darbingiems, nors to reikalauja socialinės normos, o kitiems tai nesukelia jokių problemų.
„Mokslininkai tyrinėja ir „pelėdų“ bei „vyturių“ tipų cirkadinių genų, reguliuojančių organizmo ląstelių paros ritmą bei paros melatonino koncentraciją, skirtumus. Vis dėlto šie tipai neturėtų trikdyti funkcionavimo tiek, kad sukeltų miego ir kitus sveikatos sutrikimus“, - sako specialistė.

 
Verta žinoti
Esant poreikiui ir galimybėms, sveika numigt dienos metu. Tačiau svarbu, kad šis pogulis neužsitęstų daugiau nei valandą ir nebūtų vėlyvas. Kitaip bus sunku užmigti ir išlaikyti vientisą nakties miegą.
Žvalumo pojūtis nubudus ryte priklauso ir nuo vakarykštės dienos vakarienės. Taip pat nuo emocijų, kurias prisiminėte vakare po darbo dienos.
Kokybiškesnį miegą suteikia vakare pabuvimas gryname ore.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris