Meilė ar pagarba – kas svarbiau?

www.lsveikata.lt
2019-04-12
Su svetimais žmonėmis stengiamės elgtis pagarbiai ir tokios pagarbos tikimės iš jų. Tačiau, kad žmogus, esantis šalia, irgi to nusipelno, kartais pamirštame. Vis dėlto be pagarbos, tvirtina santykių konsultantas, laiminga santuoka neįmanoma.
Meilė ar pagarba – kas svarbiau?
Tarpusavio pagarbos trūkumas – daugelio porų problema. O be pagarbos meilė neįmanoma. Maža to, daugelis psichologų įsitikinę, kad ji net daug svarbesnė. Galima pamilti žmogų, kurį gerbi, tačiau pagarbos nebuvimas griauna visų santykių pamatą.

Šeimos santykių konsultantas, bestselerio „Jo slapta aistra“ autorius James Bauer:

- „Ji manęs negerbia, kodėl aš turėčiau tai daryti?“ – Dilanas pasilenkia manęs link tikėdamasis palaikymo. Iš karto įsiterpia Džaila, susierzinusiai trukteldama pečiu: „Aš jį gerbčiau, jeigu elgtųsi kaip vyras, o ne koks paauglys.“ Dilanas užverčia akis: „Matote dabar, kas vyksta.“
Jau žinau: reikia patylėti, kol šiedu nepabaigs visos plokštelės: „Jis iš manęs tyčiojasi! Ji manęs nevertina.“
 

Prieš akis iškyla kita pora, sėdinti ant tos pačios sofutės. Honi – ryški asmenybė, vyras - po jos padu. Sėdėdamas šalia žmonos nepratarė nė žodžio, tačiau mačiau, kaip įsitempę jo pečiai. Galbūt Honi išsireikalavo pagarbos, tačiau po ta nuolankumo kauke mačiau nuoskaudą ir atstūmimą.
Tarpusavio pagarbos trūkumas – daugelio porų problema. O be pagarbos meilė neįmanoma. Maža to, daugelis psichologų įsitikinę, kad ji net daug svarbesnė. Galima pamilti žmogų, kurį gerbi, tačiau pagarbos nebuvimas griauna visų santykių pamatą.
 
Kas gi ta pagarba?
Dažnai manoma, kad gerbiamas žmogus yra tas, kuriuo žavimės, apie kurį esame itin geros nuomonės. Tačiau tai nereiškia, kad jį idealizuojame: jis irgi gali kalbėti kvailystes, klysti. Tačiau mažyčiai trūkumai netrukdo matyti jo šviesiųjų pusių.
Daugelyje tikėjimų vertinamos visos gyvos būtybės. Vadinasi, plačiąja prasme nebūtina mylėti, kad galėtum gerbti. Mes pasirenkame pagarbiai elgtis su visais.
Dilanas ir Džaila manė, kad pagarbą reikia užsitarnauti, neįmanoma gi gerbti bet ko. Bandžiau jiems paaiškinti, kad su pagarba taip pat kaip su meile: geriausia, kai ji abipusė, įprasta ir besąlyginė. Jeigu nustojote vienas kitą gerbti, nustokite dėl to ginčytis. Pakalbėkite apie tai.
 
Įvardysiu tris pagrindinius pagarbos principus:
1. Pagarba turi būti abipusė. 

Jūs kartu, nes mylite vienas kitą. Jeigu įsimylėtų tik vienas, o kitas liktų abejingas, santykių nebūtų. Jausmai turi būti abipusiai. Pagarba - taip pat. Jeigu gerbiate partnerį, o jis jūsų nevertina, tai – ne sveiki santykiai, o kova dėl valdžios. Laikui bėgant ji susikoncentruos to rankose, kuris atsisako gerbti partnerį.
Honi galvojo, kad jos šeimoje viskas gerai, mat sutuoktinis nedrįsdavo jai papriekaištauti, tačiau ji net nepagalvojo pasiteirauti, kaip gi jis jaučiasi. Pasikartosiu, pagarba privalo būti abipusė.
 
2. Pagarba turi tapti įprastas dalykas.
Žmonių, kurie tuokiasi galvodami, kad mylės vienas kitą iki paskutinės gyvenimo dienos, laukia nusivylimas. Meilė – neamžina, ji ateina ir išeina. Tvirtos poros greitai suvokia, kad negalima visą gyvenimą kliautis vien efemeriška aistra. Tokie partneriai mokosi vienas kitą mylėti, net tais momentais, kai tos meilės, atrodo, nebelieka. Apie pagarbą galiu pasakyti tą patį.

Žavėjimasis partneriu tai yra, tai jo nėra. Šiandien jis atrodo jums nepakartojamas, o jau rytoj svarstysite, kaip galėjote su šiuo žmogumi susidėti. Tai - normalu. Tiesiog elkitės pagarbiai. Pagarba kaip ir meilė – įprotis.
 
3. Svarbu stengtis gerbti besąlygiškai
Daugeliu atvejų meilė priklauso nuo aplinkybių. Retas kuris myli nepaisydamas nieko. Iš tikrųjų mylime žmones už tai, kad jie atitinka mūsų lūkesčius. Būtent todėl yra nuostabi motinos ir vaiko meilė. Tėvai nenustoja mylėti atžalų, net jei tie liūdina savo poelgiais.
Būtų nuostabu, jei tarp partnerių išliktų toks besąlygiškas prisirišimas. Deja, taip nutinka tikrai ne visada. Nepavyks mylėti to, kuris nuolat apgauna, būna neištikimas, meluoja.
Pagarba taip pat retai kada būna besąlyginė. Jeigu partneris jus apgaudinėja, kaži ar gerbsite jį, liksite pora.
Vis dėlto pagarba – būtiniausia meilės sąlyga. Negalima jos dalinti kaip dovanos už gerą elgesį. Ji turi gyvuoti nuolat, jei saugote santykius. Reikia išmokti pasakyti: „Net jei tu pasielgsi, kaip patinka tik tau, nenustosiu tavęs gerbti, nes myliu tave.“ Ir svarbu, kad jūsų antroji pusė galėtų pasakyti tą patį.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris