Kepsninės dūmais pakvimpa net keksiukai

Aigustė Tavoraitė
2016-03-24
Ne tik šiltuoju sezonu, bet ištisus metus kepti maistą grilyje tampa vis populiariau ir mūsų šalyje. Be to, atsirado naujos kepsninės, kurios leidžia patiekalą pagaminti žymiai sveikiau.
Kepsninės dūmais pakvimpa net keksiukai
Lietuvoje vienas populiariausių grilio patiekalų – vištienos kepsniai. Ši mėsa greitai iškepa, galima rasti nusipirkti jau marinuotų produktų.

Skatina kepti ir daržoves

Ant žarijų mėsa kepama nuo senovės, tačiau šiandien tai daryti žymiai lengviau ir paprasčiau. Prigaminta įvairių konstrukcijų kepsninių, parduotuvėje iškart nusipirksite ne tik malkų ar anglių, bet ir griliui specialiai paruoštų produktų su kepimo instrukcijomis.
„Dabar kiekvienas gali išmokti kepti kepsninėje – nereikia būti profesionaliu virėju“, – šypsojosi patyrusi Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.
 
Pasak jos, Lietuvoje vienas populiariausių grilio patiekalų – vištienos kepsniai. Ši mėsa greitai iškepa, galima rasti nusipirkti jau išmarinuotų produktų. Lietuviams patinka kepti kiaulieną, nevengiamos dešrelės ir kt. Žuvies pasirinkimas mūsų krašte yra mažesnis. Dažniausiai griliui renkasi lašišą, krevetes. Išpopuliarėjo daržovių patiekalai.
 
„Skatiname dažniau rinktis mūsų morkas, moliūgus, burokėlius ar bulves. Pastarąsias galime kepti ne tik įvyniojus į maistinę foliją su sviestu ar lašinukais, bet ir kaip traškučius: smulkiai supjausčius. Dabar yra kepsninių, kuriose kepamos picos, pyragai, keksiukai, taip jie įgauna malonų dūmų kvapą“, – pasakojo barbekiu kepimo profesionalė.
 
Mėsai marinuoti geriau vartoti žoleles, citrinų, svarainių, granatų sultis ir kt. Galima panaudoti ir aliejų, tačiau svarbu kepsnį marinate laikyti trumpiau nei pusę paros. Specialistė pabrėžė, kad reikėtų nepersistengti ir su druska – geriau ją barstyti baigiant kepti. Kitu atveju kepsnys gali tapti per sausas. Geriau nenaudoti ir įvairių skonio stiprinimo priedų.

 
Netinka spygliuočių malkos
Pasak G.Bovševič, kepant pirmiausia reikia pasistengti, kad kepsnio riebalai netykštų ant žarijų bei ugnies. Taip sumažėja susidarančių kenksmingų junginių bei nemalonių kvapų. Yra sukonstruotos ir tokios kepsninės, kuriose kepimas vyksta veikiant karštam orui. Taip išvengiama riebalų lašėjimo problemos.
 
„Jei turite paprastą kepsninę, tuomet galima įdėti specialų aliuminį padėkliuką, į kurį sutekės riebalai“, – patarė specialistė. 
Kita gerų patiekalų kepimo sąlyga – tinkamų malkų pasirinkimas. Geriausiai tinka lapuočių mediena. Greitai pagaminamiems produktams siūlomos beržinės, o jei reikia kepti ilgiau – ąžuolinės, uosinės, alksninės malkos. Tačiau reikia vengti spygliuočių medienos, nes sugadins maisto skonį. Juo labiau negalima naudoti įvairių atliekų.
 
„Jei kepama ant atviros ugnies, patariama nuo malkų nulupti žievę. Labai patogu naudoti paruoštas medžio anglis. Kai liepsna nurimsta, karštis susikaupia anglyse – jos tampa balkšvos. Tai yra ženklas, kad galima pradėti kepti“, – sakė G.Bovševič. 
 
Geriau pamatuoti temperatūrą
Jei gaminame mažus gabaliukus, tuomet galima kepti aukštoje temperatūroje dažnai vartant. Karštis yra tinkamas, jeigu virš žarijų ranką išlaikote apie 30 sekundžių. Jei gerokai ilgiau, reiškia žarijos tapo per vėsios. Norint kepsniukus apšlakstyti, geriau tai padaryti nukėlus nuo žarijų.
 
Jei, tarkim, pasirinkome kepti visą vištą ar sprandinės gabalą, produktą iš pradžių galima stipriau apkepti, o paskui įvynioti į foliją ir kaitinti žemesnėje temperatūroje ilgesnį laiką. Jei višta sveria apie 1–1,5 kg, kepti reikėtų daugiau kaip 1 val. 15 min.
 
„Geriausia įsigyti termometrą ir patikrinti. Jei vištienos temperatūra viršijo 82 °C, tuomet drąsiai galima valgyti. Pavyzdžiui, žaliam jautienos kepsniui pakanka 35 °C, gerai iškepusiam – 85 °C karščio“, – pastebėjo G.Bovševič.
Neturint termometro galima kepsnį patikrinti mediniu iešmeliu: jeigu lengvai įsminga, išbėga skaidrios sultys, tuomet maistą galima nešti ant vaišių stalo. 


Receptai
Barbekiu vištienos kepsneliai

Reikės:
1 kg vištienos kulšelių,

0,5 a. š. garstyčių miltelių,
1 svogūno,
50 ml baltojo sauso vyno,
300 ml pomidorų padažo,
30 ml aliejaus,
25 ml Vorčesterio padažo,
druskos, pipirų, prieskonių (pagal skonį).
 
Sumaišykite aliejų, Vorčesterio padažą, baltąjį vyną, pomidorų padažą. Į marinatą įmaišykite susmulkintus svogūnus, garstyčias ir kitus prieskonius, druską, pipirus. Vištienos kulšeles ar sparnelius sudėkite į marinato masę ir pamaišykite, kad marinatas apsemtų visas vištienos puseles. Marinuokite apie 1–2 paras. Kepkite griliuje ar ant laužo ugnies. Skanaus!
 

Grilyje kepti kiaulienos šonkauliukai
 
Reikės:
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
2 šaukštų rudojo cukraus,
2 arbatinių šaukštelių aitriųjų paprikų miltelių,
2 arbatinių šaukštelių druskos,
1 arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų,
6 gabalų šonkauliukų, sveriančių maždaug po 300 g (apie 3 cm storio).
 
Persikų padažui:
1 puodelio pirktinio barbekiu padažo,
1 prinokusio persiko – nulupto ir supjaustyto smulkiais kubeliais,
2 šaukštų obuolių acto,
1 šaukšto vandens.
 
Sumaišykite dubenyje alyvuogių aliejų, rudąjį cukrų, aitriųjų paprikų miltelius, druską, pipirus. Įtrinkite šiuo mišiniu šonkauliukus ir sudėkite juos į plastikinius maišelius. Būtų idealu, jei šaldytuve palaikytumėte per naktį. Mažų mažiausiai – bent jau valandą kitą. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę ir sumaišykite joje barbekiu padažą, supjaustytą persiką, obuolių actą bei vandenį.
 
Maišyti reikėtų, kol padažas užvirs. Tada sumažinti ugnį, kad padažas tik lėtai kunkuliuotų, uždengti dangčiu ir pavirti 5 minutes. Perpilkite viską į plaktuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Tuomet įkaitinkite grilį (ugnis turėtų būti vidutinė). Apkepkite šonkauliukus – kiekvieną pusę maždaug po 12 minučių. Aptepkite šonkauliukus barbekiu padažo mišiniu. Uždenkite ir kepkite grilyje dar 4 minutes, kol šonkauliukai ims blizgėti lyg padengti glazūra. Patiekite dar papildomai užpylę padažo. Skanaus!


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris