Gurmanai tikina: pienių šaltibarščiai - skaniausi

Aigustė Tavoraitė
2016-05-16
Kai pievose pražysta ir suspinduliuoja pienės, laikas „skaniems“ bei netikėtiems atradimams ir virtuvėje. Pienė laikoma vienu naudingiausių augalų žmogaus sveikatai. Ją atranda ir virtuvės šefai.
Gurmanai tikina: pienių šaltibarščiai - skaniausi
Tiek jaunais pienių lapeliais, tiek žiedais galima pagardinti įvairias salotas, mėsos patiekalus, jų galima dėti ir į įvairias sriubas. Galima maišyti pienes, garšvas, dilgeles, rūgštynes, petražoles, svogūnų laiškus. Žalumynų mėgėjai sako, kad iš tokios mišrainės išeina patys skaniausi šaltibarščiai.

Vadina gyvybės eliksyru
Visuomenės sveikatos specialistai sako, kad pienių sudėtis yra unikali ir nuo seno vertinama. Dar Avicena liaupsino šio augalo gydomąją galią. Pienė turi bene pusę naudingų Mendelejevo lentelės cheminių elementų, tad pelnytai vadinama gyvybės eliksyru.
 
Ir šiuolaikiniai gydytojai sutinka, kad pienė padeda sergant daugeliu ligų. Todėl verta ne tik jomis pasigrožėti, bet ir išbandyti gydomąjį poveikį arba tiesiog paskanauti bei atrasti naujus skonio potyrius.
 
Prancūzijoje, Austrijoje, Olandijoje, Vokietijoje, Indijoje, Japonijoje, JAV ir kitose šalyse kiaulpienes auginamos specialiose plantacijose. O Lietuvoje dažnas sodininkas, pametęs galvą dėl idealios žaliosios vejos, savaime pasisėjusias pienes su šaknimis rauna lauk. Išmintingesnieji ir pienių žiedus, ir lapus, ir šaknis nešasi į virtuvę ir ruošia įvairiausius patiekalus.
 
Skaniausi šaltibarščiai
Tiek jaunais pienių lapeliais, tiek žiedais galima pagardinti įvairias salotas, mėsos patiekalus, jų galima dėti ir į įvairias sriubas. Galima maišyti pienes, garšvas, dilgėles, rūgštynes, petražoles, svogūnų laiškus. Žalumynų mėgėjai sako, kad iš tokios mišrainės išeina patys skaniausi šaltibarščiai, kuriais galima būtų priblokšti pačius išrankiausius gurmanus.
 
Pienių žiedų galima užsišaldyti ir sveikatą stiprinti žiemą. Teigiama, kad tokia arbata paskatina virškinimą, pagerina tulžies ir kepenų veiklą. Pienių pumpurus rekomenduojama marinuoti. Jų skonis primena kaparėlius. 
Pažengę kulinarai iš pienių pagamina kulinarijos šedevrus: kepa pyragus, pyragaičius, tepa tortus. Iš pienių šaknų galima pasigaminti kavos.

 
Šaknys raunamos anksti pavasarį, kai tik pasirodo pirmieji lapeliai, arba vėlų rudenį, kai lapai nukrenta. Jas reikėtų gerai nuplauti ir nušveisti, apdžiovinti, supjaustyti ir džiovinti orkaitėje (patariama, ne karštesnėje nei 40 laipsnių). Išdžiovintas pienių šaknis dar reikėtų paskrudinti ir sumalti kavamale. Užplikyti kaip ir įprastą kavą.
 
Pienių vynas ir medus
Prisiskynus daugiau pienių žiedų galima išsivirti pienių sirupo, kuris iš dalies gali atstoti bičių medų. Žiedus patariama rinkti pirmoje dienos pusėje, kai šviečia saulė. Ir, žinoma, neužterštoje vietoje. Pienių žiedlapius galima atskirti nuo žalios augalo dalies arba palikti su ja. Tuomet sirupas bus šiek tiek karstelėjęs. Kai kam būtent toks ir patinka.
 
Žiedus reikia gerai išplauti, užpilti vandeniu ir ant silpnos ugnies pakaitinti 20–30 minučių. Maždaug 300 g žiedų reikia 1 kg cukraus, 1 citrinos sulčių. Pakaitintas skystis paliekamas per naktį pastovėti. Paskui jį reikia perkošti per sietelį ir žiedlapius gerai nusunkti. Į skystį supilti cukrų, citrinos sultis ir ant silpnos ugnines virti 1–2 val. Baigiant virti į sirupą galima įmesti žiupsnelį žiedlapių.
 
Tvirtinama, kad pienių sirupas stiprina imunitetą, pagerina virškinimą, palengvina kvėpavimo takų susigimus, reguliuoja medžiagų apykaitą ir kt.
Labiau pasistengus iš geltonųjų žiedų galima pasigaminti apdainuoto pienių vyno.


Receptai 
Saulėtos salotos 
 
Reikės:
100 g kiaulpienės lapų ir žiedų,
7 graikiškų riešutų,
žiupsnelio petražolių,
šaukšto aliejaus,
druskos.
 
Pienių lapus, žiedus ir petražoles nuplauti ir supjaustyti arba suplėšyti, riešutus suskaldyti ir sumaišyti, įberti druskos ir užpilti aliejumi. Skanaus!
 
Pienių pyragas
 

Reikės:
Tešlai:
stiklinės ruginių miltų,
pusės stiklinės kvietinių miltų,
100 g sviesto,
1 kiaušinio,
0,5 stiklinės cukraus,
žiupsnelio druskos.
 
Įdarui:
0,5 kg varškės,
1 kiaušinio ir dar 2 trynių,
stiklinės pienių žiedų (galima tik žiedlapių arba ir su žalia dalimi, jei norisi šiek tiek kartumo)

0,5 stiklinės cukraus,
šaukštelio cinamono.
 
Miltus sutrinkite su gabaliukais sukapotu sviestu, įmuškite kiaušinį, suberkite cukrų ir žiupsnelį druskos ir užminkykite trapią tešlą. Minkykite, kol tešla pasidarys vientisa. Suformuokite rutulį, suvyniokite į plėvelę ir palaikykite šaldytuve bent 1 val.
Varškę ištrinkite su kiaušiniais, cukrumi ir cinamonu, įmaišykite pienių žiedlapius. Tešlą iškočiokite ir išklokite į kepimo formą, ant viršaus supilkite varškės įdarą. Kepkite apie 1 val. 180–200 laipsnių temperatūroje. Galima išplakti vieno kiaušinio baltymą ir likus maždaug 15 min. iki kepimo pabaigos, plakiniu sutepti pyrago viršų ir šiek tiek sumažinus temperatūrą  pakepti, kol viršus gražiai paruduos. Pyragą atvėsinkite. Skanaus! 
 
Salotos „Į sveikatą“
 
Reikės:
saujos pienių žiedų ir lapų,
saujos dilgėlių,
saujos garšvų,
ryšelio petražolių,
svogūnų laiškų,
2 kietai virtų kiaušinių,
1 svogūno galvutės,
stiklinės rūgpienio,
šaukšto grietinės,
pipirų,
druskos.
 
Pienių žiedus ir žalumynus nuplauti ir susmulkinti, supjaustyti ir suberti kiaušinius ir svogūną, įberti druskos ir pipirų, užpilti rūgpieniu, sukrėsti grietinę ir viską gerai išmaišyti. Tinka valgyti su juoda rugine duona arba karštomis bulvėmis. Skanaus!



Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris