Grybai – ir kūno formoms dailinti
Aigustė Tavoraitė
2015-09-28
Abejojančiųjų naudingomis grybų savybėmis vargu ar rasi. Tačiau ar žinote, kad valgydami grybus galite ir sulieknėti? Amerikiečių dietologai tvirtina, kad mėsą pakeitę grybais greičiau atsikratysite nepageidaujamo svorio.
Pasak specialistų, vietoj mėsos metus rinkdamiesi grybų patiekalus, galite „sudeginti“ beveik 3 kg riebalų. Žinoma, valgant grybus nereikia pamesti sveiko proto ir saiko.
Maistinės energijos ir kalorijų grybuose žymiai mažiau nei mėsoje, be to, juose nėra sočiųjų riebiųjų rūgščių ir cholesterolio. Dėl nedidelio kaloringumo ir baltymų gausos grybai kur kas greičiau numalšina alkį bei padeda sureguliuoti mitybą.
Pasak specialistų, vietoj mėsos metus rinkdamiesi grybų patiekalus, galite visai lengvai „sudeginti“ beveik 3 kg riebalų. Žinoma, valgant grybus nereikia pamesti sveiko proto ir saiko.
Grybuose yra daug fosforo, širdį grūdinančio kalio. Šie miško karaliai itin turtingi nuolat mūsų organizmui trūkstančių vitaminų B ir D. Taigi kasdienė porcija grybų suteiks beveik 100 proc. šių vitaminų dienos normos. Juose gausu fermentų, organinių rūgščių, seleno, mineralų, veikiančių kaip antioksidantai.
Norint išsaugoti vertingiausias maistines grybų savybes patariama nenulupti kepurėles dengiančios odelės. Pasak Jungtinėse Amerikos Valstijose dirbančio gydytojo Maiklo Choliko, juos verta dar apie 30 min. palikti saulėkaitoje – tuomet jie bus prisotinti vitamino D, kuris termiškai apdorojant puikiai išliks.
Vitaminas D ne tik padės išvengti papildomų kilogramų, jis taip pat mažina riziką susirgti širdies ligomis, diabetu, astma, depresija, grybai naudojami ir onkologinių ligų profilaktikai. Be to, tvirtinama, kad grybai naikina virusus, bakterijas, mažina kraujo spaudimą, cholesterolio kiekį kraujyje.
Grybų dieta
Šios apie tris kilogramus „ištirpinančios“ dietos rekomenduojama laikytis savaitę. Dietologai tikina, jog be to, kad galite nebenorėti žiūrėti į grybus, tokia dieta sveikiems žmonėms žalos nepadarys. Tačiau ji visiškai netinka sergantiesiems kepenų, inkstų ir kasos ligomis.
Bendras skysčių kiekis – du litrai per dieną, kad iš organizmo būtų efektyviai pašalinti visi baltymų skaidymosi produktai. Per dieną galima suvartoti keturis valgomuosius šaukštus cukraus – 80 kcal.
Rytą keptuvėje su arbatiniu šaukšteliu alyvų aliejaus iškepame 600 gramų smulkiai supjaustytų grybų (arba pievagrybių), galime juos dar pagardinti svogūno galvute – 350 kcal.
Per dieną reikalingus 600 gramų grybų galima ir išvirti ar ištroškinti, bet be riebalų ir grietinės, taip pat – be miltų ir krakmolo.
Dieta apskaičiuota maždaug tūkstančiui kalorijų per dieną. Svoris ima kristi maždaug trečią ketvirtą dieną.
Komentuoti: