Elektroniniai paspirtukai – grėsmė kasdieniam žmogaus judrumui?

www.lsveikata.lt
2019-07-01
Šį pavasarį Lietuvos miestų gatvės sugaudė nuo e.paspirtukų keliamo zvimbesio. Praeiviai piktinasi naujosios transporto priemonės vairuotojų neatsargumu, tačiau dažnas galiausiai susižavi miestietiškam gyvenimo ritmui pritaikyta priemone ir nusprendžia įsigyti e.paspirtuką, jei ne kasdieninėms kelionėms į darbą, tai vaikų pramogai. Tačiau, ar pasivaikščiojimus kelionėmis e.paspirtuku pakeitę nenuskriaudžiame savęs?
Elektroniniai paspirtukai – grėsmė kasdieniam žmogaus judrumui?
Kelionė e.paspirtuku, tam tikra prasme, yra ir lengva kalisteninė mankšta, padedanti palaikyti gerą fizinę būklę ir sveikatą.

Pasivaikščiojimo nauda
Reguliarūs pasivaikščiojimai gali padėti numesti šiek tiek svorio. Taip nutinka, nes pagerėja organizmo reakcija į insuliną, todėl atsikratoma pilvo riebalų. Be to, kasdieniniai pasivaikščiojimai padeda sudeginti papildomų kalorijų bei apsaugo nuo raumenų praradimo, o tai ypač svarbu senstant.
Dažnos kelionės pėsčioms sumažina lėtinių ligų riziką. Pavyzdžiui, ėjimas mažina cukraus kiekį kraujyje, o tuo pačiu sumažėja ir tikimybė susirgti diabetu. Reguliariai vaikštant taip pat sumažėja kraujo spaudimas, todėl veikiau išvengsite širdies smūgio. Taip pat, anot tyrimų, vaikščiodami nemažiau 30 minučių per dieną bent 5 dienas per savaitę 30 proc. sumažinsite širdies ir kraujagyslių sistemos ligų riziką.

 
Vaikščiojimas padeda išlaikyti gražią kojų išvaizdą, mat, apsaugo nuo venų varikozės. Mokslininkai „antrąja širdimi“ vadina kraujotakos sekciją, sudarytą iš mūsų blauzdose ir pėdose esančių raumenų ir venų. Ši sistema stumia kraują atgal į širdį ir plaučius, o vaikščiojimas sustiprina kojos raumenis ir užtikrina sklandų  antrosios kraujotakos sistemos darbą. Ir tiems, kurie jau kenčia nuo kojų varikozės, patartina išbandyti dažnesnį vaikščiojimą, kuris gali palengvinti patinimus.
 
E.paspirtuko pranašumai
Stebinčiajam iš šalies gali pasirodyti, kad važiavimas e. paspirtuku nereikalauja fizinių pastangų, tačiau e.paspirtuko valdymas reikalauja didesnio raumenų įsitraukimo nei kelionė dauguma tradicinių transporto priemonių. Važiuojantysis e. paspirtuku patiria stiprų jį supančios aplinkos poveikį. Kojos sugeria dėl kelio nelygumų patiriamus nedidelius smūgius, rankos „dirba“ siekiant išlaikyti e.paspirtuką stabilų, o nugaros ir stuburo raumenys išlieka įsitempę esant stovimoje pozicijoje. Todėl kelionė e. paspirtuku, tam tikra prasme, yra ir lengva kalisteninė mankšta, padedanti palaikyti gerą fizinę būklę ir sveikatą.
 
Negana to, e.paspirtukus galima naudoti ir kaip mechaninius jų protėvius, vietoj variklio jėgos transporto priemonę išjudinant atsispyrimais į žemę. Suprantama, kad ryte vykdami į darbą vengiate nereikalingai suprakaituoti, tačiau kelionę namo iš darbo galite suderinti su lengva vakarine mankšta.

Viešasis transportas visada garsėjo, kaip mikrobams draugiška aplinka. Jūs niekada nežinote, kas prisės prie jūsų autobuse, arba kas prieš tai sėdėjo jūsų vietoje, o kiek dar mikrobų galite rasti ant įsikibimui skirtų atraminių autobuso strypų. Todėl viešasis transportas yra viena vietų, kur išauga rizika pasigauti nemalonų susirgimą, pvz., peršalimą. Svetimų bacilų išvengti galite pasirinkę kelionę e. paspirtuku.


Verta žinoti
Vaikams iki 9 metų nerekomenduotina važinėti didesniu nei 15 kilometrų per valandą greičiu. Todėl prieš perkant e.paspirtuką savo vaikui derėtų pasidomėti, kurie modeliai yra tinkami įvairaus amžiaus vaikams, nes rinkoje jau galima rasti išties greitų e.paspirtukų. Šiuo metu greičiausi e.paspirtukai išvysto net 80 km/h greitį.
Važinėdami e. paspirtukais galite ne tik nusibrozdinti kelius ar alkūnes, bet ir patirti kur kas rimtesnę traumą. Prieš kelis mėnesius daug žadantis Teksaso universiteto (JAV) beisbolo komandos saugas Deividas Hamiltonas važiuodamas e. paspirtukų kliudė duobę ir patyrė Achilo sausgyslių traumą. Žaidėjui prireikė operacijos ir manoma, kad jam be beisbolo teks praleisti visą sezoną.
 
Jeigu ruošiatės kelionei į Londoną ir manote, kad turistinius objektus patogiai aplankysite išsinuomoję e.paspirtuką – nusivilsite. E.paspirtukai yra nelegalūs Jungtinėje Karalystėje. Remiantis šalies įstatymais, e paspirtukai klasifikuojami kaip nedidelė asmeninė elektrinė transporto priemonė. Todėl norint tokiu prietaisu išriedėti į gatves būtina įsigyti draudimą, registracijos numerius, gauti vairuotojo pažymėjimą bei dėvėti šalmą. Jungtinėje Karalystėje kalbama, kad derėtų pakeisti pasenusius šalies įstatymus, tačiau kol kas pasivažinėjimai e. paspirtukais legalūs tik privačiose valdose.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris