Atsiriboti nuo pasaulio užmiegant debesyse

Greta Vanagienė
2019-09-09
Po to, kai prieš daugiau nei pusšimtį metų JAV gydytojas, neurofiziologas ir psichoterapeutas Johnas Cunninghamas Lilly uždavė klausimą, kas nutinka žmogaus sąmonei šią išlaisvinus nuo išorinio pasaulio dirgiklių, atsakymą gavo iš paties sukurto išradimo. Šiandien vis daugiau žmonių nuo kasdienės įtampos siekia išsilaisvinti plūduriuodami druskų prisotinto vandens talpyklose. Jausmas lyg miegotumei debesyje – sutaria praktikuojantieji plūduriavimo terapiją.
Atsiriboti nuo pasaulio užmiegant debesyse
Šiuolaikiniame pasaulyje plūduriavimas - vienas efektyviausių būdų itin giliam atsipalaidavimui pasiekti. Pastebėta, kad plūduriuojant žmogaus organizme pradeda vykti ne tik teigiami psichiniai, bet ir fiziologiniai pokyčiai.

Atrasta prieš pusšimtį
Sąmonės ir smegenų veiklą tyrusių Vakarų pasaulio mokslininkų dalis siekė išsiaiškinti, kas nutiktų nutraukus visus išorinio pasaulio signalus per pojūčius pasiekiančius mūsų sąmonę. Dalis spėliojo, kad pašalinus šios informacijos srautą žmogų ištiktų į komą ar gilų miegą panaši būsena. Gydytojas J.C.Lilly prieš daugiau nei 50-metį sukūrė pirmąją plūduriavimo ant vandens sistemą ir atsakė į pasaulio mokslininkus kamavusį klausimą – žmonės sąmonės nepraranda, o įgauna didžiulį terapinį potencialą.

 
Taigi pirmosios vandens plūduriavimo rezervuare procedūros buvo atliekamos stačiomis ir visiškai pasinėrus po vandeniu – oras plūduriuojančiam asmeniui buvo tiekiamas tiesiai į vilkimą skafandrą. Vėliau plūduriavimo technika buvo ištobulinta. Ieškantiems atsipalaidavimo galimybės siūlytos modernios plūduriavimo kabinos, įdiegtos oro cirkuliacijos, vandens filtravimo ir temperatūros palaikymo sistemos.
 
Gilus atsipalaidavimas
Šiuolaikiniame pasaulyje plūduriavimas - vienas efektyviausių būdų itin giliam atsipalaidavimui pasiekti. Pastebėta, kad plūduriuojant žmogaus organizme pradeda vykti ne tik teigiami psichiniai, bet ir fiziologiniai pokyčiai.
Plūduriavimo kapsulės vanduo yra prisotintas magnio sulfato druskų suteikiančių jam du kartus didesnį plūdrumą nei Negyvojoje jūroje. Taigi plūduriavimas nesvarumo būsenoje nuo išorės garsų ir šviesos poveikio apsaugotoje kapsulėje įgalina žmogų be ypatingų pastangų pasiekti itin gilaus atsipalaidavimo būseną. Be to, organizmas pasisavina vandenyje ištirpusį magnį, kuris atpalaiduojamai veikia raumenis bei nervų sistemą.

 
Giliai atsipalaidavus sulėtėja širdies plakimo dažnis, kraujo spaudimas, o kvėpavimas retėja ir gilėja. Organizme mažėja adrenalino ir streso hormono – kortizolio kiekis, o su pozityviomis emocijomis ir teigiamais fiziologiniais bei psichiniais pokyčiais siejami hormonai – seratoninas, dopamias ir oksitocinas - ima kilti. Smegenų impulsai sulėtėja ir pasiekia meditacinę ar lengvo miego būseną. Sumažinus išorinių dirgiklių poveikį, normaliai funkcionuoti pradėjęs organizmas grįžta į natūralią atsipalaidavimo ir palaimos būseną.


Verta žinoti
Moksliškai įrodyta, kad giluminio viso organizmo atsipalaidavimo metu mūsų organizmas pasiekia optimalią funkciją ir šitaip įgyja galimybę atkurti gyvybinių jėgų balansą bei suaktyvinti aktualius savigydos procesus.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...
    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris