Ar priešpiečių dėžutėje slypi sveikata?

Greta Vanagienė
2019-07-05
Formuojant taisyklingus mažųjų mitybos įpročius tėvai tą daryti turėtų nuosekliai: pediatrai primena, kad rūpintis sveiku kasdieniu maistu reikėtų ne tik namuose, bet ir už jų ribų. Dažno į užkandžius atlaidesnis požiūris išėjus pramogauti į lauką virsta tikru smaguriavimu.
Ar priešpiečių dėžutėje slypi sveikata?
Gydytojai pataria iškylaujantiems vaikams į priešpiečių dėžutes įdėti kaimiško daržo ir sodo gėrybių, tuomet būsite tikri, kad užsimaskavę sveikatos priešai į vaiko dienos racioną nepateks.

Hidrintų riebalų šaltinis
Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Vaikų alergologijos skyriaus gydytoja Liudmila Makarenko pateikia kelis pavyzdžius, kurie dažnam gali asocijuotis su nekaltu užkandžiu be sintetinių priedų. Štai sausainiuose „Gaidelis“, gabalėlyje šakočio ar kituose pardavinėjamuose „naminiuose“ sausainiuose, anot gydytojos, apstu cukraus ir itin sveikatai kenksmingų hidrintų riebalų (transriebalų).
 
„Parduotuvėse veikiausiai nerasime sausainių, kurie būtų kepami su tikru sviestu - maisto pramonė, ypač konditerija naudoja perdirbtus riebalus. Galbūt tikrų sviestinių sausainių būtų galima rasti mažose kepyklėlėse, tačiau tikrai ne prekybos centruose. Renkantis sausuosius užkandžius reikėtų atidžiai skaityti ant pakuočių parašytas sudedamąsias dalis - alergiškiem vaikam sukelti alerginę reakciją kartais pakanka ir menkiausio riešutų pėdsako“, - įspėja L.Makarenko.

Jei vaikai nėra alergiški tam tikriems produktams, derėtų rinktis kukurūzų, ryžių, grikių trapučius, duoneles su sėklomis.
„Tokiuose produktuose dažniausiai esama tik pačių kruopų ir druskos, jei cukraus ir dedama, gerokai mažiau nei sausainiuose, todėl tai būtų gerokai sveikesnė alternatyva“, - patikina medikė.
 
Vasarą vaisių nepjaustyti
Gydytoja pataria į priešpiečių dėžutes vaikams įdėti kaimiško daržo ir sodo gėrybių, mat tuomet būsite tikri, kad užsimaskavę sveikatos priešai į vaiko dienos racioną nepateks. Kartu primena, kad karštomis vasaros dienomis į dėžutes nederėtų dėti smulkiai pjaustytų vaisų ir daržovių.
„Supjaustomi jie genda gerokai greičiau, be to, paranda ir maistines savybes, todėl, jei tik yra galimybė, įdėkite nepjaustytą daržovę arba rinkitės mažas morkytes - tokias vaikai paprastai mielai valgo“, - sako L.Makarenko.
 
Anot gydytojos, karštomis dienomis reikėtų vengti nešiotis ir pieno produktų. Mat laikomi netinkamoje temperatūroje jie greitai genda.
„Sūrio lazdelės, jogurtai, varškytės laikomos kelias valandas ar net pusdienį ne šaldytuve, o, tarkime, kuprinėje ant saulės greitai surūgsta, dauginasi bakterijos, todėl gali sukelti žarnyno bėdų. Taigi tokius produktus verčiau atidėti šaltajam sezonui, jei negalite užtikrinti tinkamų laikymo sąlygų“, - įspėja gydytoja.


 
Specialisto komentaras
Klaipėdos valstybinės kolegijos Maisto technologijų katedros lektorė Vijolė Bradauskienė:

- Renkantis sveikatai palankesnius gaminus reikėtų žiūrėti specialų ženklinimą etiketėse. Paprastai tokiuose produktuose būna mažiau sočiųjų riebalų, pridėtinio cukraus, visai nebus hidrintų riebalų ar keliančių įtarimą maistinių priedų. O bus ląstelienos, skaidulinių medžiagų. Blogiausias pasirinkimas vaikams ir suaugusiems būtų keptos spurgos, traškučiai, bandelės.
 Šiandien prekybos centruose galima rasti vis daugiau sveikuoliškų produktų, įmonės stengiasi papildyti produkciją kokybiškesniais gaminiais. Pavyzdžiui, kai kurie pieno pramonės gamintojai siūlo varškės sūrelius su sumažintu cukraus kiekiu, siūlomas platus duonelių pasirinkimas su daugiau skaidulinių medžiagų, mažiau cukraus. Taigi sveikatai palankesnių gaminių vis daugiau galima rasti ne tik ekologiško maisto skyriuose, bet ir ant tradicinių prekių lentynų.

 
Verta žinoti
Transriebalai gali didinti širdies ir kraujagyslių ligų, tokių kaip išeminė širdies liga, miokardo infarktas, vėžio, cukrinio diabeto bei nutukimo riziką, taip pat gali turėti žalingą poveikį nėštumui bei vaisiaus vystymuisi.
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja, kad riebalų rūgščių trans izomerų vartojimas būtų ribojamas mažiau nei iki 1 proc. nuo bendrojo paros energijos kiekio. Tai yra vidutiniškai iki 2 g per dieną. Transriebalai neturi jokios vertingos maistinės vertės, kurios reiktų žmogaus organizmui, o tik sukelia sveikatos sutrikimus. Vaikams apskritai nerekomenduojama su maistu gauti transriebalų.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris