Nesėtų paparčių žydėjimas

Henrikas Vaitiekūnas
2019-06-21
Kai dvi iš eilės naktis sapnuojate giliam vandeny siūbuojančią valtį, įkalbinėjimai sapnininko neskaityti nepadės: vis tiek jį internete atsiversite. Po to, žinoma, stengsitės atsiminti, ar vienas į tą valtį sėdote, ar su draugais. Turbūt su draugais. Nes tik tokiu atveju jūsų laukia sėkmė. Štai taip pratinu jus prie nebūdingos mūsų savaitraščiui temos: prie stebuklų ir burtų visokiausių.
Tik nepabėkite. Nes šiandien patarimų (ne išgalvotų, o gyvenimo patikrintų) jums pažers būrėja, astrologė ir žiniuonė Vaiva Budraitytė.
Nesėtų paparčių žydėjimas
V.Budraitytė

Ar žinote, kokį mėnesį Lietuvoje (santykinai) daugiausia mažų žmogučių gimsta? Antroje kovo pusėje. O dabar, kai tai žinote, jau nesunku ir suskaičiuoti pradžią: ji maždaug - devyni mėnesiai po Joninių.
- Laikas apie Jonines – pats vaisingiausias, - sako ponia Vaiva. – Kuomet manęs patarimo klausia net gerokai po vestuvių kūdikėlio vis nesusilaukiantys, visada patariu „pabandyti“ per Jonines. Pasiseka itin dažnai. Bet turiu ir patarimą santuokos dar netrokštantiems jauniems lietuvaičiams: tą trumpiausią metų naktį, kuomet dviese ieškosite paparčio žiedo, atsargumo pamiršti nevalia.
Žinoma, ne iš šiandienos ar vakarykštės dienos toji išmintis atkeliavo – Lietuvoje jau prieš daugel metų buvo žinoma, kad geriausia ieškoti poros - per Jonines.
 
O jei nepavyks? Tuomet griebkitės dar vieno burto: reikės Joninių vainiką po pagalve pakišti: pažadėtąjį trumpiausią metų naktį tikrai susapnuosite.
Dabar – intarpas be jokių burtų. Tiesiog, kolei būrėjos Vaivos namuose šnekame apie Didžiąją Šventę, ant stalo garuoja nepaprasto skonio arbata. Ji, beje, taip pat tiesiogai susijusi su Jono vardu. Mūsų seneliai ir tėvai šį stebuklinį gėrimą vadino Ivan Čai. (Ivano arbata). Vaiva sako, kad neturėtume šio pavadinimo sieti su kokia nors konkrečia šalimi. Mes turime Joną, slavų tautos - Ivaną. (Indonezija turi Yohanesą, prancūzai – Jeaną, italai Giovanį, o turkai Yahyje ir Yuhanną. Ir t.t.). Nepriklausomoje Lietuvoje tas augalėlis Ivan Čai atgavo pamirštąjį pavadinimą. Tai – siauralapis gaurometis.

 
- Magiška žolė, nuo visų ligų, - sako ponia Vaiva. – Pati surenku, pati fermentuoju. Prieš Jonines arba ir po jų surinktos siauralapio gauromečio šakelės – skanesnės už kavą ir bet kokią arbatą. Kadangi gaurometis neturi kofeino, galima gerti ir vėlai vakare. Vitamino C turi daugiau nei citrina. Tinka vyrams – prostatos profilaktikai. Gerina potenciją. Stiprina plaukus.
Nutraukiu ponią Vaivą. Klausiu jos, kaip čia atsitiko, kad mūsų burtininkiškas pašnekesys nukrypo į sveikatinimą.
- Matyt, tebegyvenu knygos įtakojama, - sako būrėja. – Ką tik su žurnaliste Jūrate Bratikiene išleidome knygą „Gyvenimą keičiantys patarimai“. Joje aiškiname apie teisingą gyvenimą. Apie grožį ir laimę. Apie horoskopus. Ir, žinoma, apie sveiką maistą. Beje, ar žinote, kas masiškai žudo lietuvius? Ogi kotletai su bulvių koše. Ir neteisingai vartojami pieno produktai...
 
- Ne, ne, tik ne šiandien, - sakau poniai Vaivai. – Šiandien noriu tikrų Joninių. Ir tikrų birželio pabaigos burtų. Gal pakalbėkim apie apie tos Šventės vainikus? 
- Vainikas – pagrindinis Joninių atributas. Ir pagrindinis burtas – taip pat, – sako būrėja. – Bet, kad tas burtas iš tikrųjų mus pagautų, kad rimtai kerėti imtų, reikia laikytis tam tikrų, stebuklinių, taisyklių.
Ar žinote, kaip Jonines vadino Simonas Daukantas? Vainikų švente. Aš dar kitaip nei Daukantas pasakyčiau, - tęsia ponia Vaiva, – vainikas – tai karūna. Romos piliečiai karūnuodavosi amžinai žaliuojančiais lauro lapais. Bet ne prastesnis ir mūsiškis: iš paties tvirčiausio ir ilgaamžiškiausio medžio - ąžuolo.
Bet Joninėms tinka ir pačių įvairiausių lietuviškų žolynų karūna. Tik, kad ji veiktų, saugotų ir laimę neštų, reikia žinoti, kaip tą karūną surinkti. O tai – jau mokslas.
 
- Įžengusios į pievą pynėjos turi žengti devynis žingsnius viena kryptimi. Parinkti žolynų. Atsitiesusios – paeiti dar devynis žingsnius. Bet jau kita kryptimi. Ir vėl parinkti. Ir taip, kol gražioji puokštė – žaliava pynei – susirinks. Galite vadinti tai raganavimu. Bet gal ne? Nes mūsų papročiai ir šventiniai burtai – ne vienos kartos kūryba... Ištisą valandą galėtume kalbėti apie tas vantas ar Joninių laužo burtus, - sako ponia Vaiva. – O jei prie mūsų prisidėtų koks etnokosmologas, pakalbėtume ir apie trumpiausios metų nakties žvaigždes. Dar yra Joninių pirties stebuklai. Jie stiprūs ir veiksmingi. Bet Lietuvoje dažnai neveikia dėl žinomos priežasties: per Jonines pirties slenkstį draudžiama peržengti alkoholio išgėrus.
 

- O gal mes ilgėliau stabtelkim prie tikru stebuklu tą naktį tampančio vandens?
- Tai atsitinka tik triskart per metus. Stebukliniu mūsų vanduo tampa kiekvieną sausio 19-ąją, vasario 15-ąją ir birželio 24-ąją. Tuoj po vidurnakčio... (Įspėju ponią Vaivą, kad dabar samprotavimus dėstom tik tiems, kurie tiki bioenergetika. Ji šypteli ir tęsia).
Kodėl bet koks vanduo tomis metų dienomis pasikeičia, paaiškinti negali nei amerikiečių, nei japonų mokslininkai. Bet šeštadalis Lietuvos ir be paaiškinimų tądien traukia prie šaltinių, upių, ežerų. Arba prie jūros. Arba iš virtuvinio čiaupo butelius prisipila. (Taip, ir iš čiaupo tądien bėga struktūrizuotas vanduo). Tad kas gi pakinta tame Naujame vandeny? Mokslininkai vėl suka akis į šoną. Nežino, ar nenori pasakyti? O bioenergetikai – tie, kuriais nedažnas tiki, – liepia pasiskaityti apie energetikos vienetą – bovį. (Mes su ponia Vaiva nevarom jūsų į internetą: patys pasakysim, ką išskaitėm: „Jei paprastą dieną vandens iš čiaupo energetinė vertė yra 6,5 tūkst. bovių, Joninių dieną – iki 40 tūkst.“).
 
- Sunkoka vertinti, - sakau būrėjai Vaivai. 
O ji pasiūlo prisiminti mokyklinį kursą:

- Apie 70 procentų mūsų organizmo sudaro vanduo. Dienomis, kai jis struktūrizuojasi, struktūrą keičia ir mūsų kraujas.
Dar paaiškinkim, ką reiškia „struktūrizuotas vanduo“. Enciklopedijos rašo, kad toks vanduo paprastą nestebuklinę dieną yra aptinkamas tik vaisuose, daržovėse ir ištirpintame lede. Būrėja ponia Vaiva tas enciklopedines žinias dar papildo.
- Nereikia litrais to Joninių vandens gerti, - sako ji. - Ir nereikia jo cisternomis į vonią piltis. Jei po to (po savaitės ar mėnesio) į litrą paprasto vandens įlašinsit šaukštą stebuklinio, pasikeis visas litras. Į vonią taip pat pakaks vieno ar dviejų šaukštų.
Dar galėtume kalbėti apie gydomąsias šito stebuklinio vandens savybes. Bet geriau bus, kai jūs patys išbandysit, o po to mums papasakosit. Nes einam į pabaigą. Šventės pasitikti.
 
- Ponia Vaiva, ar tiesa, kad būrėjais ir žiniuoniais tampa tik tie, kuriems kažkada pasisekė rasti paparčio žiedą? 
- Pažįstu ne vieną žmogų tą paparčio žiedą radusį, - sako būrėja Vaiva Budraitytė.
Ir šypsodamasi priduria generalinį Joninių Šventės sakinį:
- Paparčio žiedą Lietuvoje ir pasaulyje dažnas randa. Bet neteko sutikti žmogaus, kuris būtų sėkmingai namo jį parsigabenęs ir išsaugojęs.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris