Maksas Melmanas: „Būti kitokiam - labiau pliusas nei minusas!“

Aida Žemaitytė
2019-06-17
Grupės „Biplan“ vokalistas ir lyderis Maksas Melmanas (41 m.) turi priežasčių šypsotis: po beveik 5 metų sugrįžo pas gerbėjus nešinas nauju albumu, o jo dešimtmete dukra Amelie žengė pirmuosius žingsnius į profesionalią sceną Vokietijoje.
Maksas Melmanas: „Būti kitokiam - labiau pliusas nei minusas!“
„Muzika yra daugiau nei vaistas – tai stebuklingas dalykas, kurio galingo poveikio iki šiol dar nesame visiškai atskleidę“, - sako grupės „Biplan“ vokalistas ir lyderis Maksas Melmanas.

- Gegužę trankiai koncertuose pristatei naują albumą „Nuo nulio iki mėnulio“. Kas svarbiausio telpa į šią erdvę – nuo nulio iki mėnulio? 
- Šio albumo titulinės dainos pagrindinė mintis – nereikia bijoti pasirodyti juokingam, nereikia bijoti būti kitokiam, nereikia bijoti savo spalvų, nes galbūt esi gerokai spalvingesnis nei pilkoji masė! Nereikia bijoti nestandartinių sprendimų ir šiukštu nenustokite svajoti nuskristi iki mėnulio, nes, gerai pagalvojus, iki mėnulio nėra jau taip ir toli (juokiasi).
 
- Praskleiskite paslapties šydą – kokia istorija, gyvenimo impulsas paskatino parašyti būtent tokią dainą?
- Nėra tokios dienos, kai su bendražygiais susėdame ir sakome: „O! Dabar parašysime dainą apie tai...“. Nemokame taip. Kaip gimė daina „Nuo nulio iki mėnulio“? Sunku trumpai atsakyti. Tiesiog teko kasdienybėje susidurti su tokiais dalykais kaip patyčios, kitoniškumo netoleravimas, pajuoka, badymas pirštais. Visa tai kaupėsi ilgą laiką.

Kai išgryninome, iškristalizavome šią dainą, supratome, kad ji gimė tobulu metu, – kaip tik turiu garbės būti projekto „Už saugią Lietuvą“ ambasadoriumi. Mes esame atpažįstami žmonės ir būtų nuodėmė, jeigu sukūrę tokią dainą, ją slėptume ar neištransliuotume taip plačiai, kaip ji iš tiesų yra verta. Apie visuomenės skaudulius norisi kalbėti ne niūriai, o su švelnia ironijos gaidele, linksmai. Ir – mums tai pavyko!
 
- Sakote, kad tai daina apie žmones, kurie yra kitokie nei pilkoji masė, todėl jaučiasi atstumti. Ar pačiam jums kada nors teko tokiu pasijusti? Kaip iš tokios būsenos, situacijos išlipti? O gal lipti nereikia? 
- Žinoma, kad ne kartą, o ir dabar vis dar pasijuntu kitoks. Bet aš to nebijau! Padariau tam tikras išvadas, supratau, kad būti kitokiam yra faina. Tai labiau pliusas nei minusas!
Nuo pat vaikystės mes nuolat su tuo susiduriame: mokykloje, universitete, darbe. Aš ir dabar kartais save pagaunu galvojant: „O ką kiti pasakys?“. Bet tuoj pat čiumpu save už atlapo: „Koks jų reikalas! Čia gi aš!“. Svarbiausia – kaip pats jautiesi priėmęs vienokį ar kitokį sprendimą.
 
- Ar koncertų metu stebite publiką, jos emocijas? O po koncertų? Kaip auditorija jaučiasi klausydamasi jūsų muzikos? 
- Koncerto metu mums nepaprastai svarbu klausytojo būsena, emocijos. Jas ne tiek stebime, kiek jaučiame. Nuo žiūrovų reakcijos priklauso ir koncerto eiga. Kartais susirinkusiems svarbiau žodžių prasmė, kartais – tranki muzika, mat susirinko gerai pašėlti, pašokti. Mes publikai esame tarsi plastilinas – reakcijomis ji lipdo mūsų muziką ir lygiai taip pat mes stengiamės atliepti jos lūkesčius. Tai malonus sceninis žaidimas (juokiasi).
 
- Sakoma, kad muzika gydo.

- Galbūt ne kiekviena muzika bet kurį žmogų gydo, tai yra jei tam tikra muzika negydo manęs, galbūt išgydys tave. Turbūt ne kartą „pagauname“ save, kai išgirdęs dainą prisimeni, kaip prieš ilgą laiką jauteisi jos klausydamasis: gal liūdnas, gal linksmas. Atrodo, kad imi jausti net kvapą tos vietos, kur tada buvai, atmosferą, mintis, nuotaiką... Viskas sugrįžta. Muzika yra daugiau nei vaistas – tai stebuklingas dalykas, kurio galingo poveikio iki šiol dar nesame visiškai atskleidę.
 
- Viename interviu esi sakęs, kad dukrai duodi nemažai laisvės, šnekiesi su ja kaip su suaugusia. Koks šiandien tavo santykis su dukra Amelie?
- Visiškai toks pats! Aš duodu vaikui laisvę išreikšti save, bandau kuo mažiau sprausti ją į rėmus. Žinoma, svarbu būti kultūringam, mandagiam, tinkamai bendrauti su vienmečiais ar suaugusiais žmonėmis. Aš kalbu apie jos gyvenimą: ko ji nori, kuo ji užsiima, – šioje vietoje suteikiu jai visišką laisvę. Kalbėtis kaip su sau lygiu – man tai tinka bendraujant su vaiku. Lygiai taip pat elgiausi, kai jai buvo treji metai, kai buvo šešeri ar dabar, kai ji jau dešimties metų. Manau, kad tas duoda vaisių.
 

- Kaip manai, ko šiuolaikiniai vaikai tikisi iš tėvų? Leisk pajuokauti – negi tik naujo mobiliojo telefono?
- Kiekvienoje šeimoje auklėjimas, bendravimas yra skirtingas. Svarbiausias dalykas, kurio vaikai tikisi iš tėvų, yra šiluma ir supratimas, o ne atsainus bendravimas. Svarbu įsigilinti į tai, ko vaikui išties reikia, ką jis mėgina mums pasakyti. Vaikas gali reikalauti naujo telefono ir verkšlenti dėl to, tačiau įsiklausius, stebint jo kūno kalbą, emocijas, gali paaiškėti, kad jis tiesiog jaučiasi vienišas ir tokiu būdu mėgina atkreipti į save dėmesį.
 
- Dukra žengė pirmuosius žingsnius į profesionalią sceną – dalyvavo Vokietijoje populiariame TV šou „Vokietijos balsas. Vaikai“. Ką mergaitė išsinešė iš šio konkurso?
- Iki šiol gyvename tomis emocijomis! Dukra labai džiaugiasi dėl tų vaikų, kurie toliau nukeliavo konkurse nei ji. Mes netgi važiavome į Disneilendą, nes apsilankymas jame buvo dovanotas visiems vaikams, net ir neperžengusiems finalo slenksčio. Amelie tai yra didelė sceninė patirtis: gyvas orkestras, milžiniška scena, galingas apšvietimas. O juk jai tik dešimt metų!
Man svarbu, kad ji gavo pamoką, jog ne visuomet gauname tai, ko norime. Ir ne pralaimėjimas čia svarbu, o gebėjimas įžvelgti, ką tu gavai patekęs į tam tikrą situaciją. Iškritimą iš žaidimo ji priėmė ramiai, suprato, kad gavo pamoką, o ne ištiko tragedija. Suprato, kad, norint ką nors pasiekti, reikia dirbti, stengtis. Be abejo, apie tai, kas laukia, mes daug kalbėjomės prieš filmavimus.
Neseniai su ja žaidžiau stalo žaidimą ir Ameli pralaimėjo. Tačiau kaip gera buvo išgirsti jos vaikišką balselį: „Na, tai nieko tokio“ (šypsosi)Svarbu nenusiminti!


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris