Dominykas Vaitiekūnas: „Neturėtų būti gėda „tvarkyti“ psichinę sveikatą!“

Aida Žemaitytė
2019-05-13
Aktorius, atlikėjas, TV laidų ir renginių vedėjas Dominykas Vaitiekūnas (31) sako, kad šiandien visi jaučiame socialinį spaudimą būti sėkmingi, nepatekti į sudėtingas situacijas. Prisipažįsta, kad kai gyvenime vienu metu jį ištiko ir profesinė, ir asmeninė krizė, teko pasibelsti į psichoterapeuto duris. „Kartais pagalvoju, kad jausmai yra organinės kilmės - kaip obuolys, kuris netinkamas prižiūrimas ima pūti. Vaisių reikia suvalgyti, kol jis šviežias...“ - sako Dominykas.
Dominykas Vaitiekūnas: „Neturėtų būti gėda „tvarkyti“ psichinę sveikatą!“
„Manau, kad sveikata yra labiau susijusi su tavo paties ryšiu su savimi. Jeigu jaučiame save, savo kūno signalus ir nevergaujame tuštiems lozungams, būsime sveiki. Gal ir naiviai pasakiau, bet aš esu dvidešimt pirmo amžiaus žmogus... Atleiskite man, ateities kartos!“ – sako aktorius Dominykas Vaitiekūnas.

- Dominykai, kažin ar Lietuvoje šiandien rastume už tave atviresnį žmogų: dalyvauji socialinėse akcijose, drąsiai reiški nuomonę jautriais klausimais.  
- Nuo pat vaikystės svajojau gyventi atviroje visuomenėje. Tokioje, kurioje problemos ne slepiamos „po kilimėliu“, o apie jas kalbama, kad kiekvienas žmogus turėtų galimybę gauti informaciją. Nereikia jautrių klausimų stigmatizuoti, laikyti gėdingu dalyku.
Pats stengiuosi elgtis pagal mano įsivaizduojamą visuomenės modelį – esu aktyvus ir kalbu apie dalykus, kurie dažnai „nepatogūs“. Tiesą sakant, kalbėti apie „nepatogius“ dalykus ir man nėra patogu, o kalbėti apie jausmus – nelengva! Atvirumas – sudėtinga sąvoka. Nemanau, kad reikia aklai sekti principu „būk atviras visiems“. Būk visiškai atviras pats sau, o kiek atvirauti su kitais – gerai pasverkite. Pavyzdžiui, net ir aš savo PIN kodo neskelbiu viešai (juokiasi).
Kai kuriuos gyvenimo aspektus viešinu, nes jaučiu poreikį apie tai kalbėti. Tokiu būdu noriu prisidėti prie atviros visuomenės kūrimo. Galų gale – perduoti savo patirtį. Jeigu paauglys būčiau gavęs „atviros“ informacijos dozę, gyvenimas būtų klostęsis lengviau.

 
- Dalyvauji ir palaikai „Jaunimo linijos“ organizuojamą kampaniją „Jausmai gėdos nedaro“. Ir pats atvirai kalbi apie tai, kad pačiam ne kartą teko gėdytis savo jausmų. 
Esu statistinis Lietuvos žmogus iš provincijos, kuris buvo mokomas nerodyti pykčio, emocijų. Deja, buvome klaidingai mokomi, kad yra geri ir blogi jausmai. Manau, visi jausmai reikalingi. Kai sakome sau, kad viskas bus gerai, apsimesiu, kad to ar ano nejaučiu, jausmus užgniaužiame, tarsi supakuojame „į maišelį“, įmetame į vieną iš vidinių konteinerių. Talpa užsipildžius, maišelis plyšta, nuo jo turinio ima darytis negera, sklinda nemalonus kvapas, imame kirmyti... Jausmai neišnyksta, priešingai, užgniaužti transformuojasi į nemigą, nerimą, ligas. Galiausiai vis tiek tenka juos išleisti. Jausmus reikia išgyventi. Kitaip tariant, svarbu „išsiventiliuoti“: išsikeikti, išsipykti, paverkti. Taip, šitaip elgtis nėra gražu, bet – reikalinga.
 


- Tau padėjo psichoterapijos seansai? 
- Psichoterapija man padėjo priimti gyvenimo realybę ir susitvarkyti iš esmės. Tai buvo vienas geriausių sprendimų gyvenime! Seniai jaučiau poreikį išbandyti psichoterapiją, deja, ilgai tam nesiryžau. Taškas buvo padėtas, kai gyvenime vienu metu mane ištiko ir profesinė, ir asmeninė krizė, – tai privertė pasibelsti į psichoterapeuto duris.
Po psichoterapijos seansų pirmiausia nustojau save kaltinti dėl daugybės dalykų. Užmezgiau kontaktą su savimi. Seansai padėjo priimti gyvenimo kasdienybę. Man atrodo, kad populiarioji psichologija daro mums meškos paslaugą sakydama: „mąstyk pozityviai“, „šypsokis savo dienai“. Iš tikrųjų man yra buvę ir krizių, ir negandų, tai išmoko pripažinti faktą, kad gyvenimas ne vien rožėmis klotas, o ne aklai tvirtinti, kad viskas gerai. Svarbu priimti realybę, o ne slėpti ją kaip šiukšles po kilimėliu. Šios niekur iš ten nedingsta, nors kambarys gal ir gražiau atrodo...

 
- Vis dėlto dar daug žmonių bijo kreiptis į psichologą, psichoterapeutą. O tą darantieji, deja, slepia. Lyg būtų gėda. Kodėl taip yra?
- Aplinkinių pasakymai, kad viskas bus gerai, nesijaudink, susitvarkys, dažnai mus priverčia jaustis keistai: turime slėpti, kaltinti save, kad esame per jautrūs. Situacijų neigimas kelia mumyse gėdos jausmą. Be to, gyvename laiku, kai socialiniai tinklai pilni gražių žmonių, šypsenų, įspūdingų nuotraukų. Nors iš tikrųjų jų esti visai kitokia gyvenimo kasdienybė. Pripažinkime, gyvenimas nėra tik apie laimę, sėkmę – kartais mus užpuola ligos, netenkame artimųjų, patiriame neištikimybes, vaduojamės iš priklausomybių... Neturėtų būti gėda „tvarkyti“ psichinę sveikatą!

 K.Kublicko nuotr.

- Tavo „antrininkas“, tiksliau, sceninis alter ego Vitalijus Špokaitis, ragina žmones atidėti populiariosios psichologijos vadovėlius į šalį ir išmėginti muzikinę savipagalbos programą „Geras žmogus“. Kokios žiūrovų reakcijos nustebino?
- Vitalijus Špokaitis yra tarsi mano paties ir gyvenimo kelyje sutiktų žmonių patirčių apibendrinimas. Scenoje jis istorijas pasakoja „kaip savo“, todėl ir sklinda tas nuoširdumas, betarpiškumas.
Nustebino, kiek daug žmonių Vitalijuje atpažįsta save. Keletas jų netgi pripažino, kad išėjo iš koncerto, nes pamatė save „nepatogiuose klausimuose“. Nesitikėjau tokių stiprių reakcijų...
 
- Vienaip sveikas žmogus buvo suprantamas prieš, tarkime, šimtą metų, visiškai kitaip – dabar. Kokį žmogų tu vadintumei sveiku?
- Toks žmogus, kuris aklai neseka šiuolaikinio gyvenimo lozungu, koks turi būti, kaip atrodyti, kokias paskyras naudoti, su kuo bendrauti, kiek tūkstančių žingsnių nueiti per dieną, kiek kilometrų nubėgti, kiek kalorijų suvartoti... Manau, kad sveikata yra labiau susijusi su tavo paties ryšiu su savimi. Jeigu jaučiame save, savo kūno signalus ir nevergaujame tuštiems lozungams, būsime sveiki. Gal ir naiviai pasakiau, bet aš esu dvidešimt pirmo amžiaus žmogus... Atleiskite man, ateities kartos!


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...
    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    Sveika šeima


    Senjorų liūdesį vaiko kultūra

    Lietuvoje gyvena vienišiausi senjorai Europos Sąjungoje (ES) – net kas antras mūsų senjoras gyvena po vieną. Vienišumas yra vienas pagrindinių rizikos veiksnių psichikos sveikatos problemoms atsirasti. Tačiau specialistai tvirtina, kad problemos mastą galima mažinti, pasitelkiant kultūrą. Įrodyta, jog kultūriniai ...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris