Anthony Bourdainas - virtuvės „blogiukas“

Bernardas Šaknys
2014-05-23
„Blogiausia buvo, kai filmavome bušmėnų gentį Namibijoje. Kiekviename Afrikos tapyro (kiaulinių šeimos žinduolis – red. past.) kąsnyje buvo smėlio, kailio ir mėšlo“, – tokiais tiesmukais žodžiais Anthony Bourdainas (57) komentavo maistą, kurio teko paragauti filmuojant vieną laidų. Profesionalus virėjas per gyvenimą yra apkeliavęs gausybę šalių, kuriose ragavo keisčiausių patiekalų. Šiandien prie didžiausių gyvenimo aistrų – kelionių ir maisto – jis priskiria ir šeimą.
Anthony Bourdainas - virtuvės „blogiukas“

Neištesėti pažadai
Devynis sezonus kelionių televizijos „Travel Channel“ rodytą A.Bourdaino vedamą kulinarinę laidą vaikai galėjo žiūrėti tik su tėvų leidimu. Nuo praėjusių metų su televizija CNN dirbantis keliaujantis virėjas ne veltui pramintas „virtuvės blogiuku“. Jis nesikuklina komentuoti ragaujamą maistą dviprasmiškomis užuominomis bei juokeliais, labiau tinkamais suaugusiems žiūrovams.
Kitapus televizijos kamerų jis atrodo ne ką rimčiau. Memuarų knygoje „Virtuvė slaptai“ A.Bourdainas pasakoja apie gyvenimo periodą, kai nuolatiniai jo palydovai buvo kokainas, heroinas ir LSD. Viename interviu jis prisipažino pirmą kartą pabandęs narkotinių medžiagų būdamas vos trylikos. Jam prireikė beveik aštuonerių metų, kol pavyko atsikratyti potraukio narkotikams.

Šiandien į gyvenimą vyras žiūri rimčiau. Prieš septynerius metus sužinojęs, kad su antrąja žmona Ottavia Busia augins vaiką, nusprendė neberūkyti. Beje, žinia, kad A.Bourdainas taps tėvu, labai nustebino jo motiną Gladys. Interviu laikraščiui „The Record“ ji pasakojo, kad sūnus buvo pasižadėjęs niekada neturėti vaikų. „Jis bijojo, nenorėjo tapti įkaitu. Ir štai ėmė labiau pasitikėti savimi ir taip džiaugėsi gyvenimu, santuoka, kad užsinorėjo vaiko“, - sakė moteris.
Interviu portalui „Delis.com“ pats A.Bourdainas tvirtina, kad tobula jo diena prasideda nuo laikraščių ir kavos su žmona. Pasibaigia - pasivaikščiojimu parke su žmona ir dukterimi. Beje, dažnai tai lieka tik svajone – laidų filmavimai vyksta įvairiose pasaulio šalyse, tad darbą ne visada pavyksta suderinti su dėmesiu šeimai. Todėl A.Bourdainas tikisi, kad dukra neseks jo pėdomis. „Man toks gyvenimas buvo bėgimas nuo nesėkmių. Norėčiau, kad mano dukra laikytųsi atokiau nuo restoranų verslo. Nors giliai širdyje manau, jog būčiau pamalonintas, jei ji to imtųsi“, – atvirauja A.Bourdainas laikraščiui „The Record“. Jis taip pat pridūrė, kad dukters mityba jam labai svarbi.
 
Maistui neišrankus
„Žaviuosi vegetarais, kurie valgo tik daržoves. Tačiau taip pat žaviuosi tais, kurie šiuos principus ar prioritetus keliaudami atideda į šalį“, – portalas „thextraordinary.org“ cituoja A.Bourdainą. Keliaudamas kartu su televizijos komanda vyras niekada neatsisako paragauti amerikiečio skrandžiui netradicinių patiekalų – marokietiškų avies sėklidžių ar meksikietiškų skruzdžių kiaušinių. „Viena dorybių, kurių šiaip turiu nedaug, laikau begalinį smalsumą. Kaip galima atsisakyti pamatyti tiek skirtingų spektro spalvų, kiek tik įmanoma spėti per savo ribotą laiką Žemėje?“, – A.Bourdainą cituoja portalas „thextraordinary.org“.
A.Bourdainas teigia neskirstantis maisto į blogą ar gerą: „Manau, kad geras ir blogas būtų pernelyg apokaliptiniai terminai. Kita vertus, maistas – tai viskas, kas mes esame. Jis papildo patriotinius jausmus, etninį paveldą, asmeninę patirtį. Maistas – tai tavo miestas, regionas, gentis, tavo seneliai“, – pasakojo A.Bourdainas internetiniam dienraščiui „Slate“. Savo požiūrį kulinaras aiškina ir iš profesinės pusės: „Virėjai yra linkę hiperbolizuoti, tačiau paprastai jie yra kiek platesnių pažiūrų nei kitų profesijų atstovai. Virtuvės šefai geriau supranta skonio principus. Jie žino elementarų dalyką – žmonės skonius priima skirtingai“.
 

Aistra kelionėms
„Kai keliauji, viskas keičiasi. Tai žeminanti patirtis, kai pamatai, koks nereikšmingas esi ir kiek mažai tavo aplinka rūpi likusiam pasauliui. Kaip sunkiai žmonės pasaulyje dirba, koks sunkus jų gyvenimas ir kokių baisių dalykų gali nutikti geriems žmonėms. Tai ir yra tikri įspūdžiai. Pakanka pabūti kito žmogaus kailyje vos akimirką ir tai pakeis tave visam gyvenimui,“ – cituoja A.Bourdainą portalas „thextraordinary.org“.
Jis sako dievinantis keliones, nes jos priverčia nuolatos mokytis: „Atsidurti mieste, kuriame niekad neesu buvęs ir kur visiškai nesuprantu vietinės kalbos - tikrai jaudinama patirtis. Neturiu žalio supratimo, kas vyksta, nepažįstu ženklų, net neperskaitau meniu. Esu priverstas mokytis labai greitai“, – pasakoja A.Bourdainas interviu žurnalui „Forbes“.
Tačiau kelionėse A.Bourdainą apima ne tik teigiamos emocijos: „Baisiausia, ką man teko patirti, tai kelionė Vietname. Turiu omeny siaubingus kelius ir išprotėjusius vairuotojus – taip arti mirties dar neteko būti. Net visi sukiožę lėktuvai, nupuvę traukiniai ir kitos nesaugios transporto priemonės, kuriomis teko pasinaudoti per dešimt metų, nublanksta prieš Vietnamo kelius. Tuomet tikrai pagalvojau – „ką gi, turbūt jau baigta“.“
 
Tarp kitko:
A.Bourdainas gimė JAV, Niujorke, tačiau dažnai vadinamas prancūzų virtuvės atstovu. Jo seneliai iš tėvo pusės emigravo į JAV iš Prancūzijos. Pats A.Bourdainas nemažai vasarų praleido Prancūzijoje.
Būdamas septyniolikos A.Bourdainas gavo pirmąjį savo darbą restorane – jis plovė indus po vestuvių pobūvių.
1978 m. A.Bourdainas yra baigęs Amerikos kulinarijos institutą.
A. Bourdaino bibliografijoje 11 knygų. JAV kulinarijos žurnalas „Bon Apetit“ A.Bourdainą už knygą „Virtuvė slaptai“ yra išrinkęs metų rašytoju.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris