Vilniaus gimdymo namuose auga nauja medikų karta

Deimantė Gruodė
2019-01-24
„Mes, akušerės ginekologės, čia irgi gimdėme! Tai rodo, jog besąlygiškai pasitikime savo įstaiga bei joje dirbančiais profesionaliais kolegomis“, - sako jaunos medikės, įsiliejusios į gerą vardą užsitarnavusių Vilniaus gimdymo namų kolektyvą. Medikės pasakoja, kad apie akušerijos ginekologijos specialybę svajojusios dar nuo mokyklos suolo, o šiuos gimdymo namus jos vadina svajonių darboviete.
Vilniaus gimdymo namuose auga nauja medikų karta
„Sugrįžome gimdyti jau antrojo vaikelio į tą pačią įstaigą, pas tą pačią gydytoją. Čia dirba labai gera komanda. Nepaisant to, kad buvo baisu, pirmasis gimdymas praėjo itin sklandžiai, o antrasis netgi geriau. Personalas bendrauja maloniai, palatos, gimdyklos – gražios, švarios, jaukios“, - džiaugėsi Ana ir Andžejus Voitkevič, kurie namuose laukiančiai sesutei parveš broliuką Dominyką.

Faktas
Per daugiau nei šešis dešimtmečius Vilniaus gimdymo namuose gimdė daugiau nei 169 tūkst. moterų.

 
Rezidentų bazė

„Tikslas – kuo daugiau sveikų gimdyvių ir naujagimių. Gimdymų skaičius priklauso ne nuo mūsų, o nuo demografinės situacijos Lietuvoje. Svarbiausia – kad išlaikytume stiprų kolektyvą, kad jis neemigruotų, nesentų ir jame būtų užtikrinama gera atmosfera. Kada vyrauja gera nuotaika, atmosfera, tada ir darbas sklandesnis. Kartais būna sunkių naktų, sunkių dienų, bet viskas yra pakeliama“, - sako Vilniaus gimdymo namų direktorė prof. dr. Kornelija Mačiulienė.

  
Vilniaus gimdymo namų direktorė prof. dr. Kornelija Mačiulienė džiaugiasi, jog įstaiga turi nemažai darbštaus bei talentingo jaunimo, kurį jau įvertino gimdyti atvykstančios moterys.
„Vilniaus gimdymo namai yra rezidentų ir internų ruošimo bazė. Jaunos gydytojos, kurios pasiryžo pas mus dirbti, yra tvirto charakterio, pavyzdingos, nevėluoja, turi daug ambicijų. Viena jų įrodė, kad gali skaityti paskaitas, ko nenorėjo imtis nė vienas gydytojas, ir įkūrė mokyklėlę nėščiosioms bei jų vyrams. Džiaugiuosi, kad jos – aktyvios, smalsios, norinčios daug sužinoti bei aktyviai dalyvauja konferencijose. Neabejoju, kad iš jų išaugs itin geros gydytojos“, - tokie Vilniaus gimdymo namų direktorės motyvaciniai žodžiai skrieja jaunosioms kolegėms.
 
Vyresnės kartos gydytojai giria jaunimą, kuris drąsiai konsultuojasi bei klausia patarimų labiau patyrusių specialistų. To juos moko ir įstaigos vadovė rezidentams visą laiką kartodama: „Jei kas neaišku, vardan gimdyvės bei naujagimio saugumo geriau pasikonsultuokite su labiau patyrusiu kolega“.
„Šiame darbe negali būti vienas karys lauke. Visą laiką dirbame komandoje, kurią mažų mažiausiai sudaro akušerė ir gydytojas akušeris - ginekologas, esant reikalui, kviečiame į pagalbą ir budintį vyr. akušerį ginekologą, neonatologus, anesteziologus-reanimatologus. Sprendimai priimami tariantis, nes atsakomybė už du žmones – gimdyvę ir naujagimį - labai didelė“, - sakė gydytoja akušerė -ginekologė Agnė Dičiūnienė.

 

„Mūsų jaunos medikės - šaunios, darbščios ir talentingos. Nebijo konsultuotis, klausti patarimų. Su jomis visada malonu dirbti“, - sako ilgametę patirtį sukaupusi akušerė ginekologė Marija Diliautienė, kurią „pagavome“ kaip tik grįžtančią iš gimdyklos.

  
Absoliuti dauguma sėkmingų atvejų
„Dirbu Nėštumo patologijos skyriuje, kur tiriamos ir gydomos nėščiosios esant įvairioms nėštumo patologijoms: prasidėjus persileidimui, esant priešlaikiniam gimdymui, preeklampsijai, su nėštumu susijusioms infekcijoms bei įvairių kitų patologijų atvejais. Stengiamės iš visų jėgų padėti, skiriame gydymą ir iš tiesų, jei pacientė laikosi nustatyto gydymo režimo, rezultatas būna teigiamas.
Sėkmingų atvejų, kuomet pavyksta sustabdyti priešlaikinį gimdymą - absoliuti dauguma. Dažniausiai išgirstame pavienius nesėkmingus atvejus, o masė sėkmingai pasibaigusių istorijų visuomenei lieka nežinoma“, - sako gydytoja akušerė -ginekologė Arina Keblikienė.
 

„Labai stengiamės padėti, skiriame gydymą ir iš tiesų, jei pacientė laikosi nustatyto gydymo rėžimo, rezultatas būna teigiamas. Sėkmingų atvejų, kuomet pavyksta sustabdyti priešlaikinį gimdymą, - absoliuti dauguma“, - sako Nėštumo patologijos skyriuje dirbanti gydytoja akušerė -ginekologė Arina Keblikienė.


Kolegų profesionalumu įsitikino ir šiame skyriuje kaip pacientė gulėjusi akušerė ginekologė A.Dičiūnienė, kuriai grėsė priešlaikinis gimdymas. Laimei, medikė pagimdė sėkmingai ir laiku.
„Iš tikrųjų gimdymo pagalba be komandinio darbo neįsivaizduojama šiuolaikinėje medicinoje. Tad itin svarbu stipri komanda ir koordinuotas jos darbas“, - pabrėžė gydytoja akušerė-ginekologė Jolanta Rimkienė, patikindama, jog gimdymo namuose dirba itin patikima komanda.
Didžiausias įvertinimas čia dirbančioms medikėms, kuomet šeima, sulaukusi pirmagimio, sugrįžta į įstaigą gimdyti dar kartą.
 
Kelerius metus iš eilės šioje įstaigoje gimdymų skaičius išlieka stabilus – daugiau nei 3 tūkstančiai per metus. Vadinasi, per parą pasaulį išvysta vidutiniškai 9 naujagimiai.
A.Dičiūnienė prisiminė, jog pirmą dieną po įsidarbinimo jai teko priimti net dvidešimt gimdymų, tad reikėjo suktis it vijurkui.
„Gimdymas - kiekvieną kartą moteriai yra stresinė situacija. Kartais stresas apsunkina bendravimą, nes dažniausiai į gimdyklą atvykusi išsigandusi gimdyvė bendrauja su pirmą kartą matomais specialistais, tad ne visada gimdymo pradžia ir pats gimdymo procesas atitinka tai, ką moteris įsivaizdavo prieš tai“, - sako A. Dičiūnienė.
 
Akušerė ginekologė Rūta Liutkevičienė gimdymo laukiančioms nėščiosioms bei jų vyrams veda specialias paskaitas, kurios padeda įveikti gimdymo baimes bei išsklaido mokslo nepagrįstus mitus. Medikė pastebi, jog moterys į gimdyklą dažnai atvyksta įbaugintos, tad ragina aklai nesivadovauti socialiniais forumais, kur žmonės dažniausiai dalijasi tuo, kas jiems nepatinka, o apie gerus dalykus viešojoje erdvėje užsimena retai.
„Gimdymas jau nevyksta taip, kaip anksčiau pasakodavo mamos ir močiutės. Tad aš informuoju apie naujienas akušerijos ginekologijos srityje. Pateikiu naujausias žinias pastojusioms ir planuojančioms gimdyti moterims. Jos atvyksta į paskaitas, apsižiūri, nusiramina, nes žino, kur reikės važiuoti, kur kreiptis. Pamato gydytojų veidus. Tai suteikia ramybės ir saugumo jausmą, kas irgi labai svarbu moteriai gimdymo metu“, - sako R.Liutkevičienė.
 
Jos pastebėjimu, į paskaitėles vis dažniau atvyksta ir tėveliai. „Vyrai patys skambina ir registruoja ne tik save, bet ir žmoną. Tai man dar toks neatsakytas klausimas, ar jis daro žmonai dovaną, ar tiesiog skambina paprašytas žmonos. Džiugu, kad vaikelio atėjimui ruošiamasi atsakingai, kad auditorijoje tokių vyrų skaičius vis didėja“, - sako medikė.
 
Juolab kad dabar retai kuri moteris gimdo viena, paprastai ją atlydi palaikymo komanda.
„Artimieji visada padeda. Moksliškai įrodytas faktas, kad jei artimieji yra ramūs, palaikantys, jie veikia it nuskausminimas“, - priduria A. Dičiūnienė.

Pasak R. Liutkevičienės, gimdymas yra aktyvus procesas, tad norima ir pageidaujama, kad moteris gimdymo metu daugiau judėtų ir būtų aktyvi.
„Kai kurios moterys lengviau toleruoja gimdymo skausmą. Bet, kas yra svarbu, jei moteris pageidauja ir sąrėmiai yra skausmingi, galime atlikti ir nuskausminimą, tai yra epidūrinę nejautrą, atsižvelgiant į moters poreikius ir akušerinę situaciją“, - sako gydytoja R. Liutkevičienė.


 
Namus primenanti aplinka

„Iš tikrųjų gimdymo pagalba be komandinio darbo neįsivaizduojama šiuolaikinėje medicinoje. Tad itin svarbu stipri komanda ir gerai sustyguotas jos darbas“, - sako gydytoja akušerė-ginekologė Jolanta Rimkienė.

 
Šiuolaikinės moterys itin atsakingai renkasi, kurioje įstaigoje gimdyti bei sutikti naują gyvybę. Jos dažnai pageidauja ekskursijos po gimdymo namus, kurie, beje, per pastaruosius metus kardinaliai pasikeitę (pasinaudojus Valstybės investicijų programa buvo atnaujintos patalpos, o bendradarbiaujant su šveicarais – medicinos įranga). Buvo renovuoti Nėštumo patologijos, Akušerijos ir Naujagimių bei kiti skyriai, pertvarkytos operacinės, palatos, gimdyklos. Pasak personalo, pasikeitė ne tik aplinka, medicinos įranga ar technologijos, bet ir gimdymo sąlygos bei požiūris į pačias gimdyves.
 
„Apsilankę gimdyklose ir akušerijos skyriuose pamatysite, kad aplinka yra artima namų, idant moteris jaustųsi saugi. Kaip paskaitų metu, taip pat ir bendraudama su gimdyvėmis gimdyklose, akcentuoju, jog stengiamės maksimaliai patenkinti jų lūkesčius. Kartais, pasikeitus akušerinei situacijai, to tiesiog nepavyksta pasiekti, bet turime siekiamybę padėti moteriai ir mažyliui bei pasiekti geriausius rezultatus - sveiką gimdyvę, sveiką naujagimį. Dėl to visi mūsų papildomi veiksmai, kurių galbūt gali prireikti gimdymo metu, yra tik tam, kad užtikrintume saugumą tiek moteriai, tiek mažyliui“, - sako R.Liutkevičienė.

 
Šioje įstaigoje siekiama, kad motina ir naujagimis kartu palatoje būtų visą parą. O naujagimiams palankios ligoninės statusas Vilniaus gimdymo namams suteiktas už mamų skatinimą maitinti kūdikį savo pienu. Pasak čia dirbančių specialistų, tai geriausias ir vertingiausias kūdikio maitinimas, o kartu puiki apsauga nuo ligų.
Pasirinkus akušerijos specialybę, žinias reikia tobulinti nuolat. Tam tikslui gimdymo namuose buvo įrengtas mokymo kambarys ir paskirtas už mokymus atsakingas asmuo.
 
„Papildomai pradėjome personalo mokymus. Iš tiesų visi esame pakankamai skirtingi ir skirtingais laikais baigę studijas, įgytas skirtingas žinių bagažas, vieni stažavomės vienur, kiti – kitur.
Tad mokomės suteikti pagalbą naujagimiui, kuris gimė, pavyzdžiui, hipoksijoje, ir padedame jam įkvėpti pirmus kartus. Nestovime vietoje, nuolat judame į priekį“, - sako šį procesą koordinuojanti A. Dičiūnienė, akcentuodama, jog pagal naują ministro įsakymą gydytojų įgūdžiai, žinios, sprendimai turi būti standartizuoti.
 
Apie emigraciją negalvoja

„Visų pirma turi būti užsispyręs, darbštus, siekiantis tikslo, nes vis dėlto studijos yra ilgos ir turi būti nepaprastai atsidavęs šiai specialybei. Jei nemylėsi darbo, vardan ko tie dvylika studijų metų, ilgas darbas ir švenčių dienomis, ir savaitgaliais paliekant šeimą, vaikus? Tai - labai sunkus, stresinis, atsakingas darbas“, - akcentuoja gydytoja akušerė ginekologė Rūta Liutkevičienė.

  
„Akušerija - ginekologija yra sunki ir atsakinga, bet kartu pozityvi, geras emocijas teikianti sritis.
Rezidentūros metu teko padirbėti daugelyje įstaigų, bet geriausia atmosfera vis dėlto Vilniaus gimdymo namuose.
Mano darbo diena nėra apibrėžta, kadangi budėjimai, skirtingai nei darbuotojams, dirbantiems nuo aštuonių ryto iki penkių valandų vakaro, yra ir savaitgaliais, ir naktimis, ir per šventes. Aišku, yra nuovargis, didelė atsakomybė, aukšti reikalavimai, naktinis darbas, be šeimos praleidžiamos šventės“, - pasakoja A.Dičiūnienė.
 
Kaip sako jaunosios medikės, akušerija ginekologė iš tikrųjų galėtų būti labiau prioritetinė sritis. Tačiau jos patikina apie emigraciją negalvojančios, nepaisant to, kad darbo sąlygos ar atlyginimas nėra tokie, kokių tikėtųsi didžioji dalis šalies medikų.
„Pusė mano grupiokų yra išvažiavę. Aš pati niekada negalvojau apie emigraciją, nes čia mano šeima, tėvai, broliai, seserys. Manau, kad visada atrodo geriau ten, kur mūsų nėra. O išvažiavus svetur yra visai kitos problemos, negu pasilikus čia. Manau, kad yra galimybių užsidirbi ir Lietuvoje, tik reikia norėti“, - sako gimdymo namuose dirbanti J.Rimkienė, kuri nuo vaikystės žinojo būsianti akušerė ginekologė.
 
Kokių savybių reikia šios specialybės gydytojui?
„Visų pirma turi būti užsispyręs, darbštus, siekiantis tikslo, nes vis dėlto studijos yra ilgos ir turi būti nepaprastai atsidavęs šiai specialybei. Nes iš tiesų būna liūdna, kai tu vis dar studijuoji, ruošiesi egzaminams, o tavo klasiokai jau seniai baigė mokslus ir sukūrė šeimas. Tad, kaip sakiau, turi būti atsidavę pasirinktai specialybei ir mylintis savo darbą. Nes jei nemylėsi darbo, vardan ko tie dvylika studijų metų, ilgas darbas ir švenčių dienomis, ir savaitgaliais paliekant šeimą, vaikus? Tai - labai sunkus, stresinis, atsakingas darbas“, - akcentuoja R.Liutkevičienė, pridurdama, jog profesiniame kelyje sutiko daug žmonių, kurie yra sektini pavyzdžiai ir iš kiekvieno stengiasi ko nors pasisemti, išmokti, pritaikyti to gydytojo patirtį kasdieniame darbe.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris