Tauragės rajono PSPC vadovybė: siekiame, kad personalas nuolat tobulintų žinias

Deimantė Gruodė
2019-02-28
Tauragės rajono pirminės sveikatos priežiūros centras (PSPC) keičiasi iš pagrindų: prieš keletą metų įstaigoje įsisukę remonto darbai jau eina į pabaigą. Visgi gydymo įstaigoje ne sienos svarbiausios, bet čia dirbantis patyręs ir atsidavęs kolektyvas, prie kurio noriai jungiasi energingas jaunimas. „Per tiek metų sergančiam žmogui nesu pasakiusi: ateik kitą dieną“, - tokius patyrusios medikės žodžius išgirdome žvalgydami po Tauragės pirminės sveikatos priežiūros centrą. Vadovybė taip pat pažymėjo, jog itin didelis dėmesys skiriamas darbuotojų kvalifikacijai kelti.
Tauragės rajono PSPC vadovybė: siekiame, kad personalas nuolat tobulintų žinias
„Gydytoja man viską išaiškina iki smulkmenų. Kitur nueisi – netgi pačiam reikia traukti iš mediko žodį“, - sakė pacientas, nepaprastai patenkintas rūpestingos šeimos gydytojos Sonatos Jančienės darbu.

Plati struktūra

„Visų pirma mūsų įstaigos struktūra plati: nuo medicinos punktų iki antrinio lygio paslaugų. Prie pastarųjų priskiriamas Psichikos dienos stacionaras, Vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos tarnyba. Turime ir greitosios medicinos pagalbos skyrių, kuris yra atnaujintas: personalui įrengti dušai, persirengimo kambariai. Pradėjome steigti tiesiogiai stebimo tuberkuliozės gydymo (DOTS) kabinetą“, - pasakoja įstaigos vadovas Donatas Petrošius.


Dar vienas išskirtinis Tauragės PSPC bruožas – be dviejų ambulatorijų – Žygaičių ir Gaurės, įstaiga turi net 18 aplinkui išsidėsčiusių medicinos punktų, kurie, pasak įstaigos vadovo, itin svarbūs vietiniams gyventojams. „Medicinos punktai yra kaip kaimo židiniai. Kada jie mums buvo itin nuostolingi, kreipiamės į savivaldybę prašydami padengti komunalines išlaidas, o mes savo ruožtu pasirūpinome darbuotojų išlaikymu“, - pasakojo įstaigos vadovas.
 
Įkurtas skubios pagalbos kabinetas
Eilėms mažinti ir paslaugų prieinamumui gerinti pernai įsteigtas Skubios pagalbos kabinetas. Pastarajame teikiamos ir asmens sveikatos priežiūros paslaugos šeimos gydytojo nedarbo metu (atostogų, ligos ar kitais atvejais).
Pasak pavaduotojos medicinai Jolantos Eičaitės, pacientai registratūroje visąlaik informuojami apie galimybę kreiptis į šį kabinetą, kur paslauga gali būti suteikta greičiau. Kabineto darbo valandos – nuo devynių ryto iki penkių valandų vakaro.
Priėmus dar vieną gydytoją administracija neatmeta galimybės ilginti šio kabineto darbo laiką – nuo septynių ryto iki septynių valandų vakaro. Tad jo veikla būtų užtikrinama visą PSPC darbo laiką.
 
„Skubios pagalbos kabinetas įkurtas eilių kontrolei, paslaugų prieinamumui gerinti. Jei šeimos gydytojas dirba ne visą darbo dieną, ateina tik po pietų, kabinete paslauga pacientui suteikiama čia ir dabar. Be to, anksčiau nelabai galėjome į kolektyvą priimti jauną gydytoją, nes neturėjome suformuotos naujos apylinkės arba jis pradėtų aptarnauti mažiausią gyventojų skaičių, kas iš karto reikštų mažesnį darbo užmokestį.
Šiuo metu esame įdarbinę jauną gydytoją. Jei staiga su kuriuo nors šeimos gydytoju nutraukiame darbo santykius, jo apylinkę iš karto gali perimti jaunasis specialistas, o į pastarojo vietą vėl būtų ieškomas kitas. Tokiu būdu jaunam medikui užtikrinamas vienas etatinis krūvis, lygiavertis šeimos gydytojo atlyginimui. Tad, kaip sakiau, yra užtikrinamas eilių valdymas bei personalo rezervas“, - sako įstaigos vadovas.


 
Įsilieja jaunimas
D.Petrošius džiaugiasi, kad per praėjusius metus įstaigą kaip darbovietę pasirinko keturi jauni specialistai Odontologijos, Terapijos skyriuose. Vienas jų prisijungė prie Vaikų ligų skyriaus, pradėjęs dirbti nuo šių metų vasario 4-osios.
Skubios pagalbos kabinete, kuris priskirtas Terapijos skyriui, dirba šeimos gydytojas Ignas Sinkevičius, baigęs Lietuvos sveikatos mokslų universitetą.

„Po studijų ieškojau patrauklios darbo vietos Kauno regione (pats esu kilęs iš Jurbarko rajono). Susidomėjau Tauragės pirminės sveikatos priežiūros centru, nes man buvo pasiūlytos itin geros darbo sąlygos, ganėtinai neblogas atlyginimas, galimybė nuolat tobulinti žinias kvalifikacijos kėlimo kursuose“, - privalumus vardijo I.Sinkevičius.
 
Iš Tauragės kilusi Karolina Andrijaitienė šiai gydymo įstaigai irgi pažeria komplimentų: „Renkantis darbo vietą buvo itin svarbus teigiamas administracijos požiūris į jauną specialistą, gan plačios tyrimų ir gydymo galimybės. Darbo čia tikrai netrūksta. Ateina įvairių pacientų, sergančių kardiologinėmis, lėtinėmis ligos, dabar padažnėjo besikreipiančiųjų dėl ūmių virusinių susirgimų.“
Darbo sąlygomis džiaugiasi ir dar tik pusmetį įstaigoje dirbanti šeimos gydytoja Renata Liuc: „Po vienu stogu yra daug specialistų, tad galiu pacientus siųsti konsultacijos pas juos, paskirti daugiau tyrimų. Pasirinkau šeimos gydytojo specializaciją, nes budėti neprivalu, darbo grafikas pakankamai dėkingas, o ir smagu, kai pažįsti žmones – per pusę metų pas tave apsilanko tie patys veidai. Spėji ne tik pakalbėti apie gydymą, bet ir pasiteirauti, kaip gyvena vaikai, anūkai – tarp paciento ir gydytojo užsimezga artimas ryšys.“
 
Jauna medikė džiaugiasi, kad buvo „suporuota“ su itin patyrusia, aukštąjį išsilavinimą įgijusia bendrosios praktikos slaugytoja Ligita Laugaliene. „Be slaugytojos gydytojai trigubai padidėja krūvis“, - sako šeimos gydytoja R.Liuc. Juolab kad šioje įstaigoje dirbama tokiu principu: gydytojas ir bendrosios praktikos slaugytoja sėdi viename kabinete, kas, anot vadovybės, itin pasiteisina organizacine prasme.
Kaip pasakojo įstaigos vadovas, darbuotojų ieškoma įvairiais būdais, bet pagrindinė motyvacinė priemonė – siūlomas konkurencingas atlyginimas.
„Kai su jaunu specialistu aptari atlyginimą, darbo sąlygas, motyvuoji kvalifikacijos kėlimo kursais, jis sutinka pasirinkti mūsų gydymo įstaigą“, - džiaugiasi direktorius.


 
Atlyginimų šuolis
Kaip jau minėjo vadovas, darbo užmokestis jų įstaigoje – konkurencingas. Pernai visiems darbuotojams jis buvo pakeltas: medicinos personalui kilo 20 proc., kitiems įstaigos darbuotojams - 6 proc.
„Per dvejus metus šeimos gydytojams darbo užmokestis pakilo trisdešimt procentų, o, pavyzdžiui, vaikų ligų gydytojams - dvidešimt penkiais procentais. Tai rodo, kad iš tikrųjų esame konkurencingi“, - sako vadovas.
Pasak jo, nuo atlyginimo dažnai priklauso ir kolektyvo mikroklimatas. Vadovybė taip pat pasirūpina, kad darbuotojai nuolat atnaujintų žinias seminaruose, mokymuose, konferencijoje.
 
„Pirmas mano žingsnis, kai atėjau vadovauti įstaigai, buvo skirti biudžetą (nereikėjo sulaukti nei šakinės kolektyvinės sutarties) darbuotojų kvalifikacijai kelti. Kiek buvo prašymų, visi darbuotojai išleisti į kursus, konferencijas. Skatiname, kad personalas tobulėtų, mokytųsi. Netgi skiriame transportą – tik važiuokite, mokykitės, tobulėkite. Ir galiu pasidžiaugti, kad iš tikrųjų personalas – sėslus, lojalus įstaigai. Turime darbuotojų, kurie dirba labai ilgai, yra atsidavę darbui, kolektyvui ir nelinkę iš mūsų išeiti“, - sako įstaigos vadovas.
„Direktorius niekada neužkerta kelio tobulėti, netgi skatina gilinti žinias. Mano požiūris yra toks, kad tik neatsiliktum nuo šiuolaikinės medicinos ir tobulėtum, kad tavo žinios nepasentų ir žmonės būtų gydomi šiuolaikiškai“, - sakė šeimos gydytoja Sonata Jančienė.
Metų gale darbuotojams skiriamos premijos. Pernai buvo išmokėta penki šimtai penkiasdešimt eurų už etatą. Jubiliejų proga darbuotojai irgi pamaloninami pinigine išmoka.

„Žmonės iš tikrųjų dirba sunkų darbą, jie įstaigoje praleidžia labai daug laiko ir tikrai neskaičiuoja darbo valandų. Mes, kaip administratoriai, juos turime vertinti ir pagal galimybes skatinti“, - sako direktoriaus pavaduotoja medicinai Jolanta Eičaitė.


Tarp įstaigai lojalių darbuotojų - gydytoja ir slaugytoja, kurios yra tikros seserys. Ar dirbti su tikra seserimi – privalumas?
„Žiūrint, kokie santykiai. Mūsų darbo organizacija labai gera. Kartu dirbame jau daug metų ir tuo džiaugiamės. Mums itin lengva – galime dirbti tiek, kiek reikia. Pasiskambiname: rytoj, Birut, būname dešimtą valandą ryte ir sutartu laiku pradedame darbą. Tai yra tikras komandinis darbas“, - atsidžiaugti negali šeimos gydytoja Kristina Poškienė.
Tai bene vienintelis toks tandemas Lietuvoje. Pavaduotoja medicinai prisiminė, kad kadaise dar viena tokia pora - gydytoja ir bendrosios praktikos slaugytoja – dirbo Klaipėdoje.
Seserys medikės patikino, jog darbo sąlygos tenkina, įstaigos vadovybė išklauso, o iškilusios problemos yra sprendžiamos drauge.
 
„Džiaugiamės, kad čia dirbame, administracija visąlaik atsako į mums rūpimus klausimus, galime ramiai dirbti pacientų labui“, - sako bendrosios praktikos slaugytoja Birutė Krivonosovienė.
Savo ruožtu administracija giria darbuotojas už tai, kad jos gebėjo greitai įsisavinti informacines technologijas ir puikiai dirba su e.sveikata, žinoma, kada ši nestringa. Šis kabinetas elektroniniu būdu išrašo kone šimtą procentų kompensuojamų vaistų, kai bendras įstaigos e.receptų išrašymo rodiklis – 85 proc.
„Gydytojui nereikia ganytojų su rimbu už nugaros. Jaučiame atsakomybę. Per tiek metų nesu pasakiusi žmogui: tu ateik kitą dieną. Pacientą vis tiek priimame, nes aš žinau, kad darbą bet kuriuo atveju reikės padaryti“, - sako šeimos gydytoja K.Poškienė.
 
Psichikos sveikatos centras itin pasiteisina
Didelis dėmesys skiriamas gyventojų psichikos sveikatai. Tauragės psichikos sveikatos centras aptarnauja visą rajoną - per 39 tūkst. pacientų. O suskaičiavus ir nedraustuosius, praėjusių metų gruodžio 31 d. duomenimis, susidaro per 42 tūkst.

Centras, vadovo žodžiais tariant, itin pasiteisino. „Turiu pasakyti, kad šeimos gydytojai ir psichiatrai - dvi kategorijos gydytojų, pas kuriuos apsilankymų skaičius pernai, palyginti su užpernai, išaugo. Jie visada turi pakankamai darbo“, - sako D.Petrošius.
Įstaiga turi ir Psichikos dienos stacionarą. Tai – vieta, kur asmuo, sergantis depresija, nerimu, šizofrenija, patiriantis dvasines krizes, išgyvenantis netektis, turintis priklausomybę psichotropinėms medžiagoms, atgaus prarastus socialinius įgūdžius, išmoks būti savarankiškesnis, užmegs draugiškus ryšius su bendraminčiais.
 
Kaip pasakoja specialistai, čia vyksta meditacijos bei dėmesingumo lavinimo užsiėmimai, autogeninės treniruotės, muzikos, judesio ir meno (teminių piešinių piešimas, mandalų spalvinimas, fraktalų piešimas, popieriaus lankstymas, karpinių karpymas, mezgimas, nėrimas, dekupažas, stiklo spalvinimas ir pan.) terapijos, biblioterapija, šviesos terapija; mankšta gimnastikos salėje, kompiuterinio raštingumo užsiėmimai; kulinarinių įgūdžių ugdymas ir pan.
„Pas mus suburta puiki komanda. Kartu su psichiatrais dirba psichologai, socialiniai darbuotojai, psichikos sveikatos slaugytojos ir psichoterapeutas“, - sako direktoriaus pavaduotoja J.Eičaitė.
 

„Labai intensyviai vykdome prevencines programas: imame onkocitologinius tepinėlius, atliekame mamogramas. Šeimos gydytojų atsiųstos moterys labai noriai ateina tirtis. Mūsų ginekologai daugiausiai išaiškina pirmo ir nulinės stadijos onkologinių susirgimų“, - sako gydytoja akušerė ginekologė Irena Stripeikienė, jau daug metų esanti stebėtojų tarybos narė.


Įstaigą atnaujina iš pagrindų
Tauragės PSPC dalyvauja net keturiuose dideliuose projektuose, kurių dėka įstaiga bus atnaujinta iš pagrindų.
Vienas jų - atsinaujinančių saulės energijos išteklių panaudojimas Tauragės rajono pirminės sveikatos priežiūros centre. Pagal šį projektą ant pastato stogo bus įrengta 41,5 kilovatų galios saulės fotovoltinė elektrinė, kurios atsiperkamumas, kaip apskaičiuota, - vieneri metai.
Antrasis projektas – socialinės paramos priemonių teikimas tuberkulioze sergantiems Tauragės rajono gyventojams. Kaip partneris dalyvauja Tauragės rajono savivaldybė, kurios finansinis prisidėjimas – 1835 eurai skirti maisto talonams bei naujam DOTS kabinetui įrengti.
Trečias projektas – VšĮ Tauragės rajono pirmines sveikatos priežiūros centro veiklos efektyvumo didinimas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto lėšų.
 
„Pagal šį projektą bus renovuotas pastato trečias aukštas, atnaujinta medicininė, odontologinė įranga, nupirktas automobilius būtent aptarnauti tikslinę grupę – tai vaikų ligų ir sveiko senėjimo priemonės“, - sako D.Petročius.
Ketvirtas – tęstinis projektas, kurio vertė 880 tūkst. eurų. Direktorius pasakojo apie trejus ketverius metus tęsiamus remonto darbus, kurie jau eina į pabaigą.
„Dalyvaujame Valstybės investicinių programų Tauragės rajono pirminės sveikatos priežiūros centro pastato Jūros g. 5 modernizavime. Tai – fasado renovacija, apšiltinimas, neįgaliesiems pritaikyta registratūra su oro užuolaidomis, bus įkurta laukiamoji zona, atnaujinti baldai. Dar liko vandentiekis, nuotekos, elektros instaliacija, IT komunikacijos, dalis registratūros“, - pasakoja vadovas, pridurdamas, jog įstaiga netrukus atsinaujins neatpažįstamai.

 

Tarp kitko
2018 metais įstaiga pateikė paraišką „Atsinaujinančių energijos išteklių (saulės) panaudojimas Tauragės rajono pirminės sveikatos priežiūros centre“. Pagal šį projektą įrengsime 41,5 kW galios fotovoltinę elektrinę ant stogo kurio bendra vertė 55 958 Eur.
Nuo 2016 metų vykdome projektą „VšĮ Tauragės rajono PSPC pastato Tauragėje, Jūros g. 5, modernizavimas“ iš Valstybės investicijų programų, kurios bendra vertė 877 126 Eur.

Įgyvendinant valstybės investicijų programą per 2018 m. VšĮ Tauragės rajono pirminės sveikatos priežiūros centre buvo įgyvendinti šie atnaujinimo (modernizavimo) darbai:
Vėdinimo sistemos atnaujinimo darbai. Sutarties vertė - 84565 Eur.
Šildymo sistemos atnaujinimas. Sutarties vertė – 79888,12 Eur.
Vandentiekio ir nuotekų sistemos atnaujinimas. Sutarties vertė – 60697,54 Eur.
Registratūros įrengimas išplečiant I a. patalpas. Sutarties vertė – 64300 Eur.
 
2019 m. įgyvendinant valstybės investicijų programą numatoma atlikti:
Registratūros įrengimo išplečiant I a. patalpas darbus.
Elektros instaliacijos ir telekomunikacijų atnaujinimo darbus.
Vandentiekio ir dalies buitinių nuotekų atnaujinimo darbus.
Bendra numatoma darbų vertė 312 000 Eur.

 
Kas buvo padaryta?
Per 2018 metus įstaiga parengė ir gavo finansavimą dviem projektams, kuriuos finansuoja Europos Sąjungos struktūriniai fondai:
„VšĮ Tauragės rajono pirminės sveikatos priežiūros centro veiklos efektyvumo didinimas“. Bendra vertė - 240 523 Eur.
„Socialinės paramos priemonių teikimas tuberkulioze sergantiems Tauragės rajono gyventojams“. Bendra vertė - 17 152 Eur.
Pernai įstaiga siekė skaidrios asmens sveikatos priežiūros įstaigos vardo, Tauragės rajono savivaldybės komisija įstaigą įvertino kaip atitinkančia skaidrios asmens sveikatos priežiūros įstaigos vardo kriterijus.

 
Jauni medikai
Kodėl aš dirbu Tauragės PSPC?
 
„Atvykau dirbti į Tauragę, nes man buvo pasiūlytos itin geros darbo sąlygos, ganėtinai neblogas atlyginimas bei galimybė nuolat tobulinti žinias kvalifikacijos kėlimo kursuose“, - sakė Ignas Sinkevičius.

„Po vienu stogu yra daug specialistų, tad gali nusiųsti pacientus konsultacios, paskirti daugiau tyrimų. Darbo grafikas pakankamai dėkingas. Spėji su pacientais pakalbėti ne tik apie gydymą, bet pasiteirauti, kaip gyvena jo vaikai, anūkai – užsimezga artimas ryšys“, - sako gydytoja Renata Liuc.

„Renkantis darbo vietą buvo svarbus teigiamas administracijos požiūris į jauną specialistą, gan plačios tyrimų ir gydymo galimybės“, - sako iš Tauragės kilusi Karolina Andrijaitienė.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris