Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centro darbuotojai džiaugiasi modernia virtuve

Deimantė Gruodė
2019-04-01
„Mityba – itin svarbi pacientų gydymo dalis“, - sako VšĮ Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centro darbuotojai, kurie nuo šiol pacientams ruošia maistą atnaujintoje ir modernizuotoje virtuvėje. Tokių permainų centras laukė jau seniai. Galop tai pavyko įgyvendinti su Šiaulių miesto savivaldybės pagalba, taip pat prisidedant pačiam centrui. Prie kolektyvo prisijungė ir dietistė, kuri žada teigiamų pokyčių ir valgiaraštyje.
Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centro darbuotojai džiaugiasi modernia virtuve
Maisto gamybos skyrius modernizuotas iš pagrindų, sumontuotos naujos konvekcinės krosnys, supirkta kita virtuvės įranga, kuri palengvina ir pagreitina darbą virtuvės darbuotojoms. Savo ruožtu pacientai tvirtina, kad nuo šiol maistas ant jų stalo atkeliauja dar skanesnis, šiltesnis ir kokybiškesnis.

Remonto reikėjo verkiant

„Atnaujinome visą Maisto gamybos skyriaus įrangą, iš pagrindų renovavome patalpas, pagerinome darbo sąlygas tiek darbuotojams, tiek galimybes gaminti geresnį, įvairesnį maistą pacientams“, - džiaugiasi Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centro direktorė Inga Tamosinaitė, aprodydama Maisto gamybos skyriaus patalpas.

 
Pasak jos, centro virtuvei remonto reikėjo jau seniai. Juolab kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, kaip pasakoja, ne kartą centrui yra išsakiusi pastabų dėl pelijančių sienų, atsilupusių dažų ar krentančių plytelių. Patys darbuotojai irgi skųsdavosi slidžiomis grindų plytelėmis - skubėdamas galėjai ir susižeisti.
„Maisto gamybos skyriuje viskas jau buvo pasenę, trūko ventiliacijos, darbuotojams dirbti buvo itin sudėtinga. Mūsų konvekcinės krosnys irgi jau buvo senos, prastai kepdavo, reikėdavo anksti pradėti dirbti vien todėl, kad procesai vyko daug lėčiau nei dabar“, - pasakoja įstaigos vadovė.
 
Pasak I.Tamosinaitės, virtuvės įranga savo lėšomis pradėta atnaujinti jau 2015 metais, o patalpų modernizavimo viltis įsižiebė užpernai, kuomet 230 kvadratinių patalpų remontui Šiaulių miesto savivaldybė skyrė per 131 600 eurų. Be to, virtuvės įrangai atnaujinti centras iš sukauptų lėšų skyrė dar apie 53 tūkstančius eurų. Tiesa, remonto darbai užtruko ilgiau, nei planuota. Patalpos turėjo būti suremontuotos iki praėjusių metų gruodžio pabaigos, bet to padaryti nespėjus, sutartis darbams buvo pratęsta iki vasario mėnesio.
„Esame dėkingi merui, miesto Tarybai bei Savivaldybės administracijai, už įsigilinimą į centro problemas, palaikymą sprendžiant įvairias situacijas ir rūpestį mūsų pacientais, kurių dauguma yra šiauliečiai“, – pasidžiaugė trejus metus įstaigai vadovaujanti I.Tamosinaitė.


Jei anksčiau nešvarūs indai buvo plaunami skyriuose, dabar indų plovimas nukeltas į maisto gamybos patalpas, kad viskas būtų sukoncentruota vienoje vietoje. Indai aukštyn - žemyn kilnojami moderniu keltuvu, kuris palengvina ir pagreitina darbą.
 
Be įrangos – kaip be rankų

Po remonto darbų patalpos pasikeitė neatpažįstamai: šviesios sienos, neslystančiomis plytelėmis išklotos grindys, nuo judesio įsijungiantys koridoriaus šviestuvai, moderni technika virtuvėje, nauji darbastaliai ir gerai veikianti ventiliacijos sistema. Pastarąja darbuotojai neatsidžiaugia, nes jiems nebereikia kaip anksčiau kaisti ir trokšti garuose, patalpos puikiai vėdinamos. Maža to, įrengtos atskiros patalpos darbuotojams persirengti ir nusiprausti.
Jei anksčiau virtuvėje stovėjo buitiniai šaldytuvai, dabar nupirkti modernūs pramoniniai, kokie ir turi būti tokių gydymo įstaigų virtuvėse.
 
Iš tamsių, niūrių sandėliukų šviesiomis patalpomis virto ir daržovių bei kitų maisto atsargų saugojimo vietos. Dar vienas pasikeitimas - anksčiau nešvarūs indai buvo plaunami centro skyriuose, o dabar jie moderniu keltuvu nuleidžiami į pusrūsyje įsikūrusį Maisto gamybos skyrių ir plaunami specialiai įrengtoje indų plovimo patalpoje.
„Indų plovimas centralizuotas: nešvarūs indai surenkami skyriuose ir keliauja į rūsį, kur išplaunami, ir kito maitinimosi metu vėl pakeliami moderniu keltuvu į skyrius. Kad darbas vyktų greičiau ir sklandžiau, stengiamės viską automatizuoti: indų plovimo vietoje yra indaplovė, o stambesniems virtuvės indams – ir puodaplovė“, - vedžiodama po maisto ruošos patalpas pasakojo direktorė.
 
Maisto gamybos skyriaus darbuotojos aprodė ir jų darbą lengvinančią bulvių bei morkų plovimo, valymo mašiną, taip pat ant naujų nerūdijančio plieno darbastalių išrikiuotas maišykles, pjaustykles, plaktuvus ir kitą įrangą. Jau nekalbant apie sumontuotą profesionalią kepimo įrangą: konvekcines krosnis, sriubos ir košės virimo katilus, plautuves.
„Ar sunku pavalgydinti visą ligoninę? Be jokios abejonės, sunku. Bet turime gerą komandą, tad draugiško, darbštaus kolektyvo dėka sklandžiai ir greitai susitvarkome su darbu. Džiaugiamės ir administracijos rūpesčiu. Kiekvieną rytą vadovė užeina į mūsų skyrių pasižiūrėti, paklausia, kaip mums sekasi dirbti“, - pasakoja virtuvės darbuotoja Lina Šimkienė.


Virtuvės darbuotojos pasakoja, kad modernizavus virtuvę dabar jos gali pagaminti daugiau ir įvairesnio maisto per trumpesnį laiką.
 
Plokštainis ir didžkukuliai – be konkurencijos
Virtuvėje šviesos įžiebiamos šeštą valandą ryto. Tada prasideda intensyvus maisto gaminimo procesas, nes pusryčiai palatose jau turi garuoti pusę devynių.
Šiuo metu Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centre gydomi bei slaugomi 236 pacientai. Jie maitinami 5 kartus per dieną. Meniu patiekalai nesikartoja dvi savaites.
Kaip pasakoja įstaigoje dirbantys medikai, pacientai čia labai skirtingi, atsižvelgiant į jų poreikius taikomos įvairios dietos.
Kadangi pacientai čia gydomi ilgai, iki 120 dienų, itin svarbu, ką jie valgo. Kad žmogus atsistotų ant kojų, suprantama, reikalingas kokybiškas, įvairus maistas. Stengiamasi į dienos racioną įtraukti daugiau daržovių ir vaisių, nors vyresnio amžiaus žmonės jų nelabai nori. Tad yra išmėginami įvairūs ruošos būdai: virtuvės darbuotojai daržoves ir troškina, ir verda garuose. Taip pat pacientai nemėgsta košių, ką dažnai gauna pusryčiams. Nepaisant to, personalas jiems bando išaiškinti, jog košes, ypač verdamas garuose, valgyti itin sveika.
 
O kokie patiekalai centro pacientams arčiau širdies?
Kaip pasakojo centro darbuotojai, pacientų labiausiai mėgstamas bulvių plokštainis ir virtų bulvių cepelinai. Tai – ne tik skanūs, sotūs, bet ir minkšti patiekalai, kas sunkiai kramtantiems ir ryjantiems ligoniams – didžiulis privalumas.
Gerinti maitinimo procesą padeda ir pacientų bei jų artimųjų apklausa.
„Kadangi išvykstantiems pacientams duodame užpildyti anketas, vienas klausimų yra būtent apie maitinimą. Buvome pastebėję, kad pacientai apie maitinimo įmonės, iš kurios pirkome paslaugą, patiekalus išsakydavo neigiamų atsiliepimų. O dabar anketose parašoma, kad maistas pagerėjo. Aišku, dar turime kur tobulėti“, - sako įstaigos vadovė.
 

Kol buvo remontuojamas Maisto gamybos skyrius, I.Tamosinaitė pasakoja, kad surasti maisto tiekėją nebuvo lengva, nes sutartis terminuota. Be to, tiekėjams buvo keliama daug įvairių reikalavimų: patiekalai turėjo būti ruošiami pagal atskiras dietas ir panašiai. Visgi tiekėją pavyko rasti, pacientus maitino Šiaulių įmonė.
„Esu labai dėkinga visam kolektyvui už palaikymą, kad pusę metų neturėdami savo maisto ir gamybos skyriaus, esant pasikeitusiai pacientų maitinimo tvarkai, darbuotojai dirbo susitelkę, operatyviai spręsdami iškilusias šios srities problemas“, – dėkojo direktorė I.Tamosinaitė.
 

Centre laikomasi principo: atliekas rūšiuok atsakingai. Tad šiuo tikslu buvo supirkti nauji, kaip priklauso, rūšiavimui skirti skirtingų spalvų konteineriai.

Atnaujins ir meniu
Modernizavus patalpą ir atnaujinus įrangą, planuojama keisti ir meniu. Centro pacientams, kaip jau minėję darbuotojai, ketinama pasiūlyti daugiau sveikų patiekalų.
„Dalį patiekalų jau dabar atnaujinome, bet tikimės, prie mūsų kolektyvo prisijungus naujai dietistei, atsiras daugiau sveikesnio maisto patiekalų. Nors sakoma, kad sveikas maistas nėra labai skanus, tikiuosi, jog pasieksime, kad jis mūsų įstaigoje būtų ir sveikas, ir skanus“, - lūkesčius išsakė įstaigos vadovė.
 

„Mityba su fiziniu aktyvumu iš tikrųjų labai daug duoda žmogaus sveikatai, prisideda prie jo sveikimo proceso. Tad stengsimės, kad pacientai būtų maitinami sveikai, į racioną įtrauksime daugiau daržovių. Juk mityba - viena pagrindinių žmogaus gydymo priemonių. Pacientus apklausiu, kokie jų norai, gal jie patys turi kokių nors pageidavimų, kaip galėtume pagerinti jų mitybą“, - sakė ką tik darbą pradėjusi dietistė Živilė Vaičekauskaitė.

 
Kai lankėmės centre, buvo jos antroji darbo diena. „Mokslus baigiau Klaipėdos valstybinėje kolegijoje. Tai - jau antroji mano darbo vieta. Turiu pasakyti, kad čia matau savo, kaip dietistės, perspektyvą. Centras - tvarkingas, darbai atliekami itin kruopščiai, kolektyvas – draugiškas ir itin paslaugus“, - pirmaisiais įspūdžiais dalijosi Živilė.

I.Tamosinaitė neslepia, kad dietistą rasti buvo pakankamai sudėtinga, juolab kai yra nemažai darbo skelbimų, jog šių specialistų ieško tiek darželiai, tiek mokyklos, tiek gydymo įstaigos.
Prieš trejus metus laimėjusi konkursą direktorė siekia, kad įstaiga būtų moderni, šiuolaikiška ir atlieptų šiauliečių lūkesčius. Ji tikisi, kad Maisto gamybos skyriaus modernizavimas ir meniu atnaujinimas gydymo procesą kilstels dar į aukštesnį lygį.

 
Komentarai
Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centro slaugos koordinatorė Violeta Eitutytė:

Atnaujinome įrangą, galime kokybiškiau gaminti, išlaikome patiekalo temperatūrą. Juos gabename į skyrius, naudodami termoindus. Pacientai sako, kad dabar maistas skanesnis,  šiltesnis ir kokybiškesnis.
 


Buhalteris, IT specialistas Arvydas Urbonavičius: 

- Anksčiau pildėme popierinę produktų apskaitos knygą, o dabar kompiuterizuosime. Iš karto duomenis suvesime į programą, registruosime išduodamus maisto produktus. Siekiame palengvinti ir efektyvinti darbą: visas procesas vyks greičiau, apskaita tikslesnė, lengviau atlikti produktų užsakymus.
Kai pabaigėme virtuvės modernizavimą, atsinaujino ir personalas. Atėjo jauna, imli darbuotoja – dietistė. Tikimės, kad meniu, veiklos kompiuterizavimas pasiteisins, nauja darbuotoja greitai įvaldys programas ir žengsime dar vieną žingsnį į priekį.

 
Tarp kitko
VšĮ Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centras įkurtas 1997 m. ir yra Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos viešoji pelno nesiekianti sveikatos priežiūros įstaiga.
 Centras teikia pirminio lygio stacionarines ilgalaikio gydymo bei paliatyviosios pagalbos paslaugas. Trijuose ilgalaikio gydymo skyriuose vienu metu gali gydytis iki 236 pacientų.
Centre dirbantys gydytojai, bendrosios praktikos slaugytojai, slaugytojų padėjėjai, pagalbiniai slaugos darbuotojai, socialiniai darbuotojai, fizinės medicinos ir reabilitacijos specialistai teikia paslaugas individualiai pagal kiekvieno paciento ligos pobūdį.
Centre atliekamos gydomojo masažo, kineziterapijos, fizioterapijos ir kitos pacientams reikalingos procedūros.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris